Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Eko i hela Europa: ”King Claudio”

ENGLAND

ChezyU8WIAAVPv_Daily Telegraph lär få många av sina läsare att sätta sitt te i halsen när de ser att morgontidningens förstasida är närmast justerad till oigenkännlighet och till hälften färgad blå. Men det ger en bild av dimensionen på Leicesters sensationella ligatitel. Rubriken på förstasidan är ”Leicesters mirakelmän krönta Premier League-mästare”. Sportettan är komplett blå med bild på Ranieri mot en bakgrund av Leicesters klubbmärke. ”Mästare! Hur Leicesters titeldröm blev häpnadsväckande verklighet till oddset 5000-1.

The Guardian tar ett liknande grepp med att justera hela förstasidan, men lite mer udda. För här finns tavelbild på kung Rikard III, vars hatt man klistrat dit ett Leicester City-klubbmärke på. Som Headlines uppmärksammade i början av året så fanns det dessutom de som – halvt på skämt, halvt på allvar – noterade ett samband i att Leicester Citys framgångar började samtidigt som den gamle kungen till slut fick en ordentlig viloplats i staden. ”Leicester City, Kings of England” är den givna rubriken bredvid. Sportettan är raka motsatsen till ett stillsamt porträtt. Här är det fans i galet jubel på en pub. ”Leicester i drömmarnas rike”. Till det finns tillägget ”Titeln vunnen när Spurs bara fick oavgjort” (2-2 mot Chelsea).

The Times förtydligar gårdagens rent resultatmässiga bakgrund till titeljublet, det vill säga Chelseas sena kvittering. ”Hazard kröner Leicester mästare”, är det kanske något udda valet av rubrik på sportettan.

Daily Mail tar också upp själva matchen i London under bland annat rubriken ”Slaget på Stamford Bridge”, och domaren Graham Poll skriver en krönika med rubriken ”Dier, Dembele och Walker skulle alla blivit utvisade i den titelavgörande matchen mot Chelsea”. Gamle Spurs-legendaren Osvaldo Ardiles ser aningen annorlunda på matchen (se tweet nedan). Båda klubbarna lär ha böter och avstängningar att se fram emot efter flera gruff.

Daily Mirror skriver om ”The Incredibles”, och menar att Leicester är ”historiens mest häpnadsväckande mästare”.

The Sun har ganska trist ordlek på nyhetsettan med ”Blue Done it” och en mer roande ordlek på sportettan, ”Furrytale”, en omskrivning av ”päls” (Leicester kallas ju Foxes, ”rävarna”) och ”saga”.


ITALIENChfA8c9U8AA9LfV

La Gazzetta dello Sport har liksom The Guardian en kung som dominerar förstasidan för att symbolisera Leicesters triumf. Men här finns inga tvetydigheter. Här är det ”King Claudio” (ja, på engelska). Men för att understryka Ranieris rötter så är förstås hans staty uthamrad som en klassisk romersk kejsare (och säkert i Carraramarmor). En tillhörande krönika bär rubriken ”En hyllning till en vanlig man”. Serie A-nyheterna får biroller denna dag. ”Milan mot ett första ’ja’ till kineserna” samt ligamatcher i forma av ”Roma, Totti show” (3-2 mot Genoa) och ”Higuaín är strålande, Napoli svarar” (2-1 mot Atalanta).

Corriere dello Sport gör identisk rubrik som Gazzettan med ”King Claudio”, men utan elegant byst. CdS krönika har rubriken ”Det största avtrycket av en italiensk tränare”. Tidningen noterar också om matchvinnaren Totti att ”Han sätter alltid dit sin namnteckning”, det vill säga gör mål men också skriver under nytt kontrakt. För det senare är ”en fråga om timmar”, skriver CdS.

Tuttosport avhåller sig från anglofila ”king” och använder ”re”. Men innebörden är densamma: ”Ranieri är kung av England”. Störst rubrik får dock en lokal kung: ”Vid Allegris fötter”, skriver Tuttosport, om den segerrika tränaren som är på väg att förlänga med Juve. Ett svenskklingande spelarnamn tar också plats på förstasidan: Pontus Jansson. Tidningen uppger att ”svensken förlänger” kontraktet med Torino, fram till 2020.


SPANIEN

g0305.0f4145a7da317d3d43f8b900143d1102Marca får också med Leicester skrälltitel på förstasidan, ”Oléicester!”, för den som förstår ordvitsen, med tillägget ”Sagan blev verklighet”. Men det största utrymmet är Atléticos. Det börjar i liten stil med ”Det är Tyskland, det är Allianz Arena, det är Bayern, det är deras hemmaplan men…”, och slutar i stor stil med ”Vi tror”, skrivet med massor av Atlético-klubbmärken, och tillägget ”på detta Atlético”. Marca har en blänkare för morgondagens CL-match också. ”Det är i hans händer”, bild på Keylor Navas, och varningen till Man City att Real Madrid-målvakten ”är den bästa i Champions League” och ”har inte släppt in något mål på Bernabéu”.

AS närmar sig Atléticos match på liknande vis, ”Sluta aldrig tro”. Men man tar också upp det hela ur ett historiskt perspektiv. ”Atlético har väntat 42 år på detta ögonblick”, vilket syftar på revansch för Europacupfinalförlusten (dåvarande CL) mot just Bayern München. Real match behandlas under rubriken ”Den svåra frågan för Zidane är att riskera Benzema eller ej”.

Cadena Ser tar med Diego Simeones hårda budskap. ”Jag förbereder mig för att vinna, inte för att behaga andra”, som ett svar på spelstil.

Sport täcks av Barças tröja men reklamen har modifierats till ”Fara för Qatar”. På det följer ”Sport avslöjar: Barça har två erbjudanden som är högre”. Gissningsvis ett budskap Barça gärna vill sprida. På förstasidan finns också Leicester triumf, och så speglar man Bayern-Atlético som ”Peps fotboll mot Cholos mur”.

Mundo Deportivo tillägnar ”Leicesters mirakel” störst utrymme på förstasidan. Men här finns också uppgiften att ”Barça erbjuds Courtois”. Tidningen påstår att den belgiska landslagsmålvakten vill lämna Chelsea och att ”hans entourage ser honom som ersättare till Ter Stegen, om han lämnar”.

ETB, den baskiska tv-kanalen, uppger att ”Manchester City betalar utköpsklausulen för Aymeric Laporte”, en överenskommelse ska finnas på plats. Det innebär i så fall att Guardiolas nya klubb lägger 50 miljoner euro för den 21-årige mittbacken.

 

FRANKRIKEune_hd

L’Equipe jublar ikapp med Leicesters spelare till en fet rubrik på engelska, ”So Good”. Man påpekar ur sitt perspektiv att ”Ryad Mahrez Foxes blåser en härligt frisk vind in hela den europeiska fotbollens business”. Liksom alla tidningar som köpt bilderna på Zlatan & Co i Las Vegas tar man alla tillfällen i akt att återanvända bilderna gång efter annan. Den här gången genom att presentera Omar Cherif Machichi. Han syns på bilderna och är den som arrangerar PSG-tillställningar och resor. Så nu vet ni det. Gäsp. Kanske av mer intresse är att Barça informerat Busquets representanter att han inte säljs under utköpsklausulen på 175 miljoner euro, vilket ger rubriken ”PSG kan glömma Busquets”. Busquets förhandlar för närvarande om nytt kontrakt med Barça, och L’Equipe skriver att det ”nu är större chans att se N’Golo Kanté eller, framför allt, Lasanna Diarra anlända till Camp des Loges (PSG:s träningsanläggning, min anm) i sommar”.

Le Parisien konstaterar ”Inga mirakel för PSG” (0-1 mot Lyon). Det handlar om damernas Champions League och det handlar om en semifinalförlust med 0-7 mot Lyon som förstås inte kunde hämtas upp i gårdagens retur. Lotta Schelin var matchens enda målskytt, men annan svensks namn drar säkert till sig fler blickar i artikeln. För enligt Le Parisien uppgav BeINSPORT i går kväll att PSG:s lagkapten Caroline Seger förhandlar med just rivalen Lyon.

France Football bjuder på ett temanummer under rubriken ”Transfers som aldrig förr”. Det är vad France Football ser i sin spåkula inför sommaren. Bland underrubrikerna finns ”Paris kommer att krossa allt” och (inte tillhörande) ”En förmögenhet för Pogba och Griezmann”. Zlatan finns förstås med bland de många stora profilerna på bild. Några sensationella uppgifter i svenskens fall bjuder inte tidningen. Men France Football menar att Manchester United har Mourinhos godkännande i jakten på Zlatan och även ”hjälp av hans (Zlatans, min anm) polare David Beckham”, som sen vill ta svensken till MLS och Miami sommaren 2018. Och så uttalar sig en agent om PSG:s ersättare för Zlatan. Han, vem det nu blir, lär kosta. ”Det kan bli en världsrekordsumma. Qatarierna har kapaciteten för det”.

 

ÖVRIGT

Kicker (Tyskland) menar att ”Werder firade med måndagsparty” efter storseger i kampen om att undvika nedflyttning (6-2 mot Stuttgart). Bland sportsidorna finns ”Müller och sex andra sex andra skäl – så kan Pep fortfarande fixa det”. Bild syftar på att Thomas Müller, som Guardiola kritiserades för att ha lämnat utanför startelvan i Madrid, är tillbaka. Och de där sex skälen hämtas från statistik i CL, Boatengs återkomst, Vidals form – och gräset, som i stället för att medvetet ha hållits torrt på Vicente Calderón nu kommer vara blött och därmed mer fart under bollen.

Ekstra Bladet (Danmark) krånglar till det engelska ligaguldet för Kasper Schmeichel och hans klubb med ”Leicester-mäster” på förstasidan, och ”Meicester” på sporten.

 

Till sist…
…avslutar med att instämma i en kollegas uppfattning.

Publicerad 2016-05-03 kl 08:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons