Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Headlines Zpecial: Kan spela för United OCH Galaxy

Headlines Blogg

FrankrikeZlatan Ibrahimovic har under fyra år skapat rubriker om fransk fotboll som ingen annan före honom. Hans avsked är därefter.

Det är inte bara det att L’Equipe uppger att ett Zlatan-tifo planeras till kvällens sista ligamatch för svensken. Att Le Parisien påpekar att Zlatan, om han nu kan spela, väntas plockas av några minuter tidigare ”för att ta emot publikens enorma ovationer”. Eller att tidningen menar att det till och med kan bli en minuts applåder i tionde minuten, som en eloge till svensken och hans tröjnummer.

Det är också det att Zlatan intar Le Parisiens förstasida med det kontroversiella citatet ”Jag lämnar som en legendar”. Att L’Equipe tillägnar honom hela förstasidan med rubriken ”Vi är alla zlatanerade”, som följs av ”Under sina fyra säsonger har den svenske anfallaren genom sina mål och sina provokationer blivit den största stjärnan i en liga som älskat honom lika mycket som den avskytt honom”. Det är hela den komplicerade bilden av Zlatan.

Annons

Leequipe

France Football noterar: ”Även om hyllningarna kommer att vara ovationsartade mot Nantes på Parc des Princes, så kommer de att vara långtifrån lika känslomässiga som när Rai grät inför parisare i gult och grönt, och från Pauleta som kysste gräsmattan”. På tidningens frågan ”Zlatan Ibrahimovic, lämnar han som en PSG-legendar?” är svaren nästan helt jämt fördelade mellan ”ja” och ”nej”.

GazzettaMedan fransmännen filosoferar kring Zlatans status i fransk fotboll, så tar spekulationerna om hans framtid ny fart både där och på andra platser. I Italien tillägnar La Gazzetta dello Sport förstasidan till ordleken ”ArrIbra?”, en hopslagning av ordet för  ”anlända” och svenskens smeknamn. Även i USA och England förekommer mer eller mindre initierade idéer om nästa klubbadress form. Headlines synar nedan först de franska kommentarerna om Zlatan och sedan de internationella klubbspekulationerna.

Annons

 

Så tycker de om Zlatans tid i Frankrike:

Christophe Galtier (tränare, Saint-Étienne):
”Även om han sagt en del saker jag inte är överens med honom om, så är det en spelare man dras till, som inte lämnar en oberörd. Han är framför allt ett föredöme som professionell spelare och en tävlingsmänniska utöver det normala”. (L’Equipe)

Louis Nicollin (president, Montpellier):
”Zlatan, han är väl snäll, men jag bryr mig inte om att han lämnar. Han borde lärt sig franska åtminstone. Jag har inget emot honom, han är en stor spelare, men han bryr sig inte ett skit om oss. Han har sin personlighet, men jag gillar den inte. Den är arrogant”. (Le Parisien)

Lucas Digne (Roma, fd lagkamrat):

Annons
”Det beror på vad klubben (PSG) söker, men han är nog svår att ersätta. Det är en stor spelare med en enorm vilja att vinna och en makalös inställning. Han har fått PSG att ta jättelika steg framåt med sin vinnarskalle, sin förmåga att få med sig gruppen till nya höjder. Det är en oerhörd tävlingsmänniska. Inget annat spelar någon roll för honom på planen. Vid sidan av är han skön att umgås med, han skämtar mycket. Han är mycket uppriktig och rak”. (L’Equipe)

Carlos Bianchi (ex-skyttekung i PSG, Zlatan är ett mål ifrån hans rekord under en säsong):
”Alla vill att jag ska prata om honom, men jag har ingen lust. Det ringer hela tiden, men jag har redan sagt vad jag tycker (i februari i Le Parisien). Det tjänar ingenting till att jämföra oss. Vi spelade under helt olika epoker, med helt olika regler (som offside) och i helt olika lag. Vi slutade 11:a och 13:e, det är helt annorlunda. Allt är annorlunda”.

Annons

Vincent Duluc (krönikör, L’Equipe):
”Han hjälpte PSG att bli ett internationellt känt varumärke, men inte att bli ett stort europeiskt lag. Han är stark mot de svaga, men svag mot de starka. Han är franska ligans största personlighet någonsin, men inte nödvändigtvis dess bästa spelare. Vi måste vara ärliga: ’ inte nödvändigtvis’ betyder inte ’nej’. Han stannade här fyra säsonger och han kan matcha alla de stora från det förflutna”.
”Hans avsked är en tung förlust för Ligue 1, vars affischnamn försvinner, dess främsta internationella VIP. Men sådan är successionsordningen. Naturen och PSG avskyr tomrum. Andra stora spelare kommer att försöka ta hans plats på tronen. En dag kommer kanske en av dem att säga att PSG inte existerade före honom”.

Loïc Perrin (lagkapten, Saint-Etienne):
”Det är goda nyheter för oss, för han lyckades ofta mot Saint-Etienne! Men det är synd för Ligue 1, för han satte färg på vår liga med sina framträdanden och med sin personlighet”. (L’Equipe)

Annons

Yann Carrière (krönikör, Metro):
”Man kan förresten notera att Inter och Barcelona vunnit Champions League året efter Zlatan lämnat (2010 och 2011). En slump? Kanske. Men det är inte förbjudet för PSG att drömma större med andra spelare som är aningen mindre talangfulla och framför allt mindre egocentriska. Det återstår att se om PSG kommer att använda en sådan värvningsstrategi…” (Metro)

Anonym Ligue 1-spelare:
”Det är en stor spelare, men ingen stor människa. Jag minns vad han slängde ur sig i Bordeaux (om Frankrike som ’skitland’) och hans uttalanden om PSG:s historia (att den började med qatariernas ankomst). Det är respektlöst. Det finns de i PSG som nått semifinal i Champions League. Men inte han”. (L’Equipe)

 Vincent Chaudel (specialist inom sportmarketing, Kurt Salmon):
”Det finns ett före och ett efter Zlatan”.

Annons
”Före Zlatan har det funnits stora spelare i Frankrike som Zidane, Ronaldinho och Raï, men ingen har varit så exponerad i medier och i marknadsföring. De andra stjärnorna har sällan nått högsta nivå i franska ligan, vilket varit hans fall i PSG. Han förändrade mediabilden, han frammanade känslor, positiva eller negativa, men det viktiga är att man snackade om honom och om klubben, och det ha stärkt bilden av PSG i medier”.
”De har inte gjort det (Nike och Fly Emirates, som mångdubblat sina investeringar i klubben) för att behaga Nasser Al-Khelaïfi, men för att klubben blivit en internationell fanbärare, och deras varumärken är internationella”.
”När man är en Ferrari, så måste man ha en toppförare. De måste nu värva en stjärnspelare, för jag tror inte det kan vara Cavani eller Di Maria. PSG vet det, och det är därför snacket om Cristiano Ronaldo och Neymar aldrig upphör”. (L’Equipe)
Annons

https://twitter.com/PSG_inside/status/731154980233584640

 

Så tror de om Zlatans nya klubb:

Le Parisien (Frankrike):
”PSG erbjöd aldrig Zlatan något nytt kontraktsförslag”.
”Situationen är inte så given (att Zlatan ska till LA Galaxy). ’Zlatan Ibrahimovic är inte väntad till MLS’, säger en amerikansk källa till oss. Ingen amerikansk franchise har möjlighet att betala Ibras lön som var 18 miljoner euro den här säsongen”.
”Enligt vår information är Manchester United den klubb som i dagsläget är närmast”.
”Men med Ibra kan man inte utesluta något, inte ens en comeback i Milan. Många dörrar är alltså fortsatt öppna…”

L’Equipe (Frankrike)
”Zlatan berättade för världen om sin framtid dagen efter det att hans agent Mino Raiola återvänt från USA, vilket kan vara ett tecken på hans framtida destination. I Europa har Manchester United uttryckt ett intresse för svensken, och intresset är ömsesidigt till dess att Uniteds medverkan i Champions League blir klar. Raiola har också fått erbjudanden från Kina och Qatar, men även om de är ekonomiskt fördelaktiga, så verkar de inte locka Zlatan. Idéen om att flytta över Atlanten är alltså också ett spår med, längre fram, möjligheten att sluta upp med David Beckham i Miami 2018, då klubben har tillåtelse att spela i MLS”.

Annons

 La Gazzetta dello Sport (Italien):
”Alla vill ha honom, från USA till Kina. Zlatan föredrar Europa. Med de nya kinesiska pengarna kan även Inter och Milan locka honom”.
”I MLS vill man ha honom och spåret som leder till Los Angeles ska inte underskattas. Men så nyligen som för en månad sedan sa han till vänner, ’Innan jag lämnar för USA eller Kina vill jag vinna här’”.
”Trots att han snart är 35 år finns han i tankarna hos storklubbar i Premier League, särskilt Manchester United. Där finns inga problem med de finansiella medlen”.

Corriere dello Sport (Italien):
Rubrik: ”Ibra sätter sig själv på auktion”
Grafik: “Hit kan han han gå: Manchester United 30%, LA Galaxy 30%, Milan 15%, Chelsea 10%, Arsenal 5%, Real Madrid 5%, Kina 5%”.

ESPN (USA):
”Zlatan Ibrahimovic är i samtal om att spel i MLS, uppger flera källor för ESPN”.

Annons
”En källa uppgav att anfallaren nått en överenskommelse med MLS, och hans destination är verkligen LA Galaxy. ’Jag tror det kommer att bli av’, sa källan. Men en annan källa som är insatt i samtalen kallade dem för ’komplicerade’”.

Fox Sports (USA):
”Det är långt ifrån klart (med LA Galaxy), men vi är på ett ”Ta-det-på-allvar”-stadium. Nu när vi ”tar-det-på-allvar”, hur skulle en affär kunna se ut?
”Värva Ibrahimovic och låna ut honom en säsong. Det är det mest sannolika alternativet och troligen enklaste sättet att ro i land en affär. Om Galaxy värvar Ibrahimovic, men sedan lånar ut honom, så behöver han inte ta upp en plats som Designated Player. Toronto FC gjorde på ett liknande vis när de hade fyra Designated Players 2014, de lånade ut Matias Laba för att hålla sig inom truppreglementet. På det här viset behöver Galaxy inte mixtra med några knasiga truppregler och samtidigt veta att Ibrahimovic är en LA-spelare nästa säsong. Det kommer inte att vara svårt att hitta en låneklubb i Europa, antingen på Champions League-nivå eller till och med tillbaka till hans svenska klubb Malmö, som han sagt att han en dag vill spela för”.

Annons

Daily Telegraph (England):
Manchester United har vuxit fram som klar favorit att värva Zlatan Ibrahimovic”.
”Ibrahimovic har bett om 300 000 pund i veckan efter skatt, och även om det är osäkert om United skulle vara beredda att betala så mycket, vilket skulle göra honom till den bäst betalda spelare in Premier League, så står det klart att hans agent Mino Raiola har fört omfattande samtal och pengar är inte något hinder”.

Publicerad 2016-05-14 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto