POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

CL-finalspecial: ”Konstnärer mot soldater”

MarcaMarca slår till med en av årets snyggaste förstasidor. Tidningen är Europaledande i sitt grafiska arbete och lyfter i dag subtilt in startelvorna samtidigt som man fångar känslan i finalstaden. Jag ändrar mig, det är inte en av årets snyggaste förstasidor, det är årets snyggaste. AS har just inget att svara med i sin utslätade putslustighet ”Chotis League”, efter en traditionell Madriddans. Bland de icke-spanska tidningarna märks L’Equipe (Frankrike) med ”Grannarnas fest” (och bild på två tunga blåvitröda inslagen, Reals Zidane och Atléticos Griezmann). A Bola (Portugal) tror på ”CR7.s dag”, medan finalstadens La Gazzetta dello Sport (Italien) inte låter en match mellan två Madridlag komma i vägen för Giro d’Italia på förstasidan. Men en hyfsat stor rubrik blir det i alla fall: ”Världen på San Siro”.

Mino Raiola är i Milano. Fullt rimligt, kan tyckas, med Champions League-final på agendan (den snacksalige Raiola bor för övrigt på Real Madrid-spelarnas hotell, namnet på hotell längre ned i bloggen). Men La Gazzetta dello Sport poängterar triumferande att Zlatans agent minsann lämnar Milano före finalen. Tidningen har tydligen också kommit över Adriano Gallianis kalender, för trots att Milans vd hade ett späckat schema i går så skriver Gazzettan att det minsann fanns lucka för ”privata möten” under förmiddagen. Fritt fram för spekulationer och en ny ”Ibra-Milan”-rubrik…och en Headlines-blogg som plötsligt svävade långt bort från finalmatchen på San Siro.

Medan Real Madrid följt en ganska stadig väg framåt med tröjsponsorer (Zanussi, Parmalat, Teka, Siemens, Bwin, Fly Emirates) så har Atléticos spretat som få under 2000-talet. Det kontroversiella avtalet med Azerbajdzjan sticker ut. Det gör av helt andra anledningar också Colombia Pictures. Atlético alternerade en tid, under tidigt 2000-tal, filmreklam på tröjan. Den mest hårresande var utan tvekan Spiderman-reklamen (ni känner igen snubben längst ner till vänster på lagfotot nedan). Nu har Atlético fallit in i ledet igen med något e-handelsbolag på bröstet. Oh well.

https://twitter.com/JosueDeNino/status/576573635604819968

Fetast vinstbonus kan Real Madridspelarna räkna med. Vid seger i kväll cashar de in 600 000 euro var, cirka 5,4 miljoner kronor. När Real Madrid vann Champions League-titeln 2014 fick spelarna överleva på 400 000 euro var. (Marca)

Säkerhetspådraget kring finalen är massivt. Runt San Siro kommer 1 500 poliser att finnas. Se upp för prickskyttarna i stadiontornen. (El País)

Christiano Ronaldo hävdar att ”Champions League betyder mycket mer att vinna, än Barcelonas dubbel”. Som om Barça-fansen behövde fler anledningar att få tyst på Cristiano och hans Real. För det är verkligen inte Madrid-som-Madrid i dag. Få platser i världen lär matcha Katalonien i stöd för Atlético, även om det helt bottnar i antipatier för Real. När finallagen i början av maj blev klara klädde Sport, den största sporttidningen i regionen, omdelbart förstasidan med bild på Atléticos tränare Diego ”Cholo” Simeone och rubriken ”Cholistas”, följt av ”men bara för en dag”. På finaldagen i dag försöker Sport lägga alla press på Real Madrid med ”Den elfte titeln, annars kaos” medan Mundo Deportivo drar just på stödet till Cholo (nedan).

SimoneMed Cholo har också ”cholism” blivit ett begrepp (Il Giornale försöker i dag även lansera ”zidanism”, men vi är inte där ännu). Cholismen har tagit sig ända in i Harvard Deusto Business Review. Studien som publiceras i den prestigefulla tidskriften baseras på Simeones match-för-match-filosofi, och ser till kortsiktighet som ett verktyg för mindre företag att skapa konkurrensfördelar mot större företag. (Marca). Tillbaka i fotbollsvärlden ställer France Football för övrigt i dag webbfrågan ”Tilltalas du av Diego Simeones spelfilosofi?”. Läsarna är inte lika imponerande som författarna bakom den ekonomiska studien (Juan Manuel Maqueira, Pedro Núñez-Cacho och Beatriz Minguela). 60 procent svarar ”nej”.

Cirka 50 000 spanska fans till de båda klubbarna är väntade till Milano för matchen. 38 000 via flyg, 12 000 via buss eller bil. (Ansa)

Kapaciteten på San Siro är reducerad med 2 000 platser på grund av ombyggnation, men det finns 78 000 platser sätta rumpan på. I Curva Sud, vanligtvis Milanfansens läktare, kommer Atléticofansen att hänga. I Curva Nord, som vanligen är Inters, kommer Real Madridfansen att synas.

…och klubbytet matchas i omklädningsrummen. Atléticospelarna kommer att ha Milans, som lite mer futuristisk i stilen, medan Real Madrid byter om i Inters mer avskalade omklädningsrum. Känns som det borde varit tvärtom.

https://twitter.com/DuFFyLFC/status/735859869392228352

Flest kändisfans dras förstås till glittriga Real Madrid. Bland dem märks Fernando Alonso (gokartförare modell större), Mariano Rajoy (spansk regeringsboss), Rafael Nadal (tennisess), Martina Hingis (slog också ess en gång i tiden), Julio Iglesias (smörsångare), Enrique Iglesias (smörsångarens mindre skönsjungande son), Placido Domingo (ytterligare någon som sjunger), Jennifer Lopez (både sjunger, dansar och låter sig filmas), Magnus Carlsen (nördigt norskt schackfenomen) och möjligen Sylvester Stallone (möjligen skådis).

Atlético har inte kändisfansen men hardcorefansen, härdade av livet i skuggan av sin mer illustra granne. Ta lagets äldsta supporter, krutgumman Pituca Santisteban, 97 år ung, och med historieboken som stöd för kravet på en CL-buckla. ”Jag förtjänar det (att se Atlético vinna). Jag har levt med Atlético hela livet och avskytt Real. Jag har aldrig slutat tro”. (Marca)

Cristiano? Griezmann? Bale? Marca har en nördig liten tjänst där man i realtid kan kolla vilket som är det mest Googlade spelarnamnet bland finallagen. Gissningsvis är Cristiano Ronaldo det fortfarande liksom när dessa rader skrivs. Och på tal om Marca och nördig statistik. Denna grafik har det mesta i jämförelsen mellan lagens väg till final.

Ska man gå efter cigarettfimpar är det jämnare. Headlines uppmärksammade tidigare i veckan att fimpbox satts ut i Madrid med frågan om vem som vinner. Att döma av antalet fimpar några dagar senare är det hugget som stucket (se nedan). Kanske inte det mest pålitliga opinionsmätningsverktyget (om än kanske ett smart sätt att hålla fimpar från gatan). Initiativet har gjorts förut, förra året. Cristiano Ronaldo dominerade då klart Lionel Messi på frågan om världens bästa fotbollsspelare. Kanske berodde det på att ”omröstningen” var i Madrid. Eller så har portugisen flest rökande fans. Eller så har han en kedjerökande hemlös supporter som bosatt sig under boxen. Eller så…

Ronaldo, den brasilianske Ronaldo, har spelat fotboll med både Zinedine Zidane (i Real Madrid) och Diego Simeone (i Inter). ”Zidane har bara varit där (som tränare i Real) ett par månader och är redan i final. Ärligt talat trodde jag inte han skulle bli tränare. Vad det gäller Cholo så var det tydligt i åratal, eftersom han var så uppmärksam på taktik. Men Zizou förmedlar sin filosofi, sin begåvning”. (La Gazzetta dello Sport)

Real Madrid bor sedan i torsdags på Radisson Blu. Atlético anlände en dag tidigare och bor på Hotel Melá. Om nu någon vill få en glimt av spelarna i dag, eller bara vill sova i en Champions League-mästarsäng i sommar.

Det finns verkligen ingen anledning att slänga in Supercupen i matematiken. Men påminnelsen över Champions League- och Europa League-titlar de senaste åren (nedan) är också förklaringen till varför en spansk klubb åter lyfter en Europabuckla. La Liga rules.

Domare Mark Clattenburg har haft några svettiga stormatcher de senaste veckorna. Viftat armen trött på gula kort i ”Battle of the Bridge” mellan Chelsea och Tottenham. Tagit skydd från kritiken efter domslut som missgynnade missgynnade Crystal Palace i FA-cupfinalen mot Man United. I kväll ska han försöka hålla spelarna i schack när ”Konstnärer” drabbar samman med ”soldater”, som Gazzetta dello Sport skriver i dag. Good luck, Mark.

Raymond Kopa, legendarisk fransk lirare och Ballon d’Or-vinnare 1958, slungar läsare tillbaka i tiden i en intervju med L’Equipe. Under hans tre år i Real Madrid förlorade laget bara en enda ligamatch – mot Atlético. ”Det var förbjudet att förlora, oavsett match, och särskilt mot dem…”.

Ett uppslag i det officiella matchprogrammet i dag är något för alla tröjaficionados: Mästarlagen i kronologisk ordning, representerade med tröjan de spelade in.

Gott omen för Atlético I? Ingen fransk tränare har tidigare vunnit Champions League. Albert Batteux (Reims, 1956 och 1959), Alexander Schwarts (Benfica, 1965), Robert Hebin (Saint-Étienne, 1976), Didier Descahmps (Monaco, 2004) och Arsène Wenger (Arsenal, 2006) har alla varit på förlorade sidan i en final. Vill man lugna en vidskepliga och svettig Real Madrid-vän, så räknar exempelvis L’Equipe in Heleno Herreira som fransman (argentinare som fick franskt medborgarskap då han bodde i Marocko). Hans Inter vann 1964 (mot Real) och 1965.

Gott omen för Atlético II? Real Madrid har aldrig vunnit på San Siro trots 14 försök i Europaspelet. Cristiano Ronaldo som gillar att göra kaos med italienska försvar och gjort mål i Torino och Rom, har inte heller gjort något mål i Milano. (Gazzetta dello Sport)

Kanske är det lite för lätt att dra en parallell mellan Diego Simeone och legendariske krigsstrategen Sun Tzu. Men strunt samma. Dessutom är alla anledningar att plocka fram ett Akala-spår anledning god nog. Det är ändå så här Cholo vill se sina spelare.

Och ska Simeone ha en låt att inspirera med, så ska Zidane ha sin. Få fotbollsspelare har inspirerat den franska hiphopscenen och förortskidsen mer än eleganten med algeriska rötter som tronar över Real Madrids spelare. Rapparen R.E.D.K. är Marseillesupporter, namedroppar Zidane och drog redan vid inspelningen för fyra år sedan på sig Real Madrid-tröja, klev ner i omklädningsrummet och visade var skåpet ska stå.

Priset för en finalbiljett bland svartabörshajar utanför San Siro på fredagen låg på 1 000 euro (cirka 9 000 kr) och uppåt. (Gazzetta dello Sport)

Klockan 20.45 i kväll smäller det. Förmodade startelvor? Marca snörar på dem tillhörande dojor också.

Publicerad 2016-05-28 kl 10:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto