Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Italienska hyllningen: ”En skandinavisk Sergio Ramos”

ENGLAND

1.jpgDaily Mail blir dagens startpunkt. Inte för sin sportetta. Inte för sin rubrik. För sin ingress. ”Mamma mia, here we go again. Som om det inte vore nog med att ha tagit deras mest berömda uttryck för förtvivlan och förvandlat det till en pophit och en musikal på West End, så har svenskarna återvänt för att hemsöka italienarna”, skriver Matt Barlow, ”Den här gången träffade de italienarna där det verkligen gör ont, stal deras stolthet, kvävde deras drömmar och levererade ett VM utan Italien för första gången sedan 1958”.

Daily Mirror håller fast vid de kulturella referenserna med ”Italian sob” (Italienska snyftningar), en flört med filmklassikern ”The Italian job”, här bildsatt med ett gäng deppiga italienaren bredvid tidningsloggan.

The Sun placerar Sverigematchen på samma ställe men gör den till en kulinarisk (nåja) begivenhet i stället. ”Spaghetti oops” syftar på den italienska missen men också Heinz spaghettiringar, Spaghetti Hoops (som ju dessutom ser ut som nollar). Zlatan Ibrahimovic var inte mer delaktig i gårdagens seger än att hans namn till Janne Anderssons irritation dök upp bland frågorna från pressen efter matchen. I Manchester United är man däremot mer nöjd med att hans namn snart är tillbaka. Av flera skäl. ”Exklusivt: Man United bunkrar upp med Zlatan Ibrahimovic-tröjor”. United förväntar sig en tröjboom, nu när svensken snart är tillbaka i lämplig tid till jul. ”Avdelningarna har gjort förberedelser bakom kulisserna inför Zlatans comeback”, säger en källa till tidningen, ”De sociala medierna är ett sätt att engagera fansen. Det har också beställts många replikatröjor för barn och vuxna till butikerna. Det är snart jul så det är en viktig tid på året. Hans comeback kunde ärligt talat inte kommit bättre”. Bortanför det blågula perspektivet bjuder The Sun också på ”Exklusivt: Atlético i kontakt med Özil om en sommarflytt”. Enligt tidningen är Madridklubben beredd att erbjuda motsvarande 200 000 pund i veckan i lön, men också en fet sign-on-bonus. Özil kom till Arsenal från Real Madrid 2013.

Daily Telegraph har med förtvivlade Buffon, till skillnad från de andra tidningarna, just Italien-Sverige som största fokus på sportettan. Men rubrikstorlek vinner en bredbent stående förbundskapten, vars England möter Brasilien i kväll. ”Southgates varning till det ’nya England’”. Det följs av två punkter. ”Tänk igenom en gång till innan du tackar nej” och ”Ge dig inte ut på souvenirjakt i kväll”. Med andra ord: ”Du är en pappskalle, Drinkwater” och ”Ge fan i Neymars tröja”.

Bristol Post kommer med lite välkomnande besked till en ex-djurgårdare. ”’Ge honom en chans!’ Bristol Citys fans tycker till om bortglömda anfallaren Gustav Engvall”. Några röster tycker att han bör lånas ut, andra att City ska använda honom. Vad tycker då Bristol Post? ”Bristol City bör definitivt behålla den unge anfallaren. Även om skillnaden i standard är stor mellan Allsvenskan och Championship, så har Engvall redan visat glimtar av kvalitet både i sina tidigare klubbar och med U21-landslaget”, menar tidningen, och avslutar med: ”Ett lån i England kan vara nästa steg i hans utveckling”. Engvall bekräftade i slutet av oktober att han efter lånet till Djurgården återvänder till Bristol City.

 

ITALIEN

2.png La Gazzetta dello Sport nöjer sig med ett enda ord, ”Slut”. I fetare stil har sällan en rubrik tagit plats på den klassiska tidningens förstasida. ”Italien utanför VM för första gången på 60 år”, kompletterar rubriken. På betygssidan sammanfattas den svenska insatsen med, ”Granqvist stor, Forsberg försvann med detsamma, Olsen bra och tursam”. Toppbetyget går till Andreas Granqvist som får fina 7,5. ”Det otroliga är att Italien, eller det som återstår av Italien, transformerade denna ’långsamme’ Granqvist till någon form av skandinavisk Sergio Ramos. Motade allt. Räddade matchen”. Mittbackskollegan Victor Nilsson Lindelöf får nästan lika högt betyg, en sjua. Lägst betyg i blågult får Ola Toivonen med fem. Tidningen retar sig på hans filmningar, och skriver sarkastiskt att ”han vann priset till Actor’s Studio”. Förbundskaptenskampen vinner Janne Andersson överlägset. En sjua att jämföra med Venturas superlåga tre. Florenzi är bäst i Italien (sex) och Candreva sämst (fem). En bitter tillbakablick: ”Italien förlorade två straffar”, skriver Gazzettan, och grämer sig över att videodomare inte fanns till hands, som fallet numera är i ligan. En framåtblick: ”Italien vänder blad”, följs av ”ett stort namn är i sökljuset”. Det handlar om ersättare på förbundskaptensposten, och Ancelotti, Conte, Allegri och Mancini ringas in.

Corriere dello Sport svingar vilt. ”Bort med alla!”. Tidningen konstaterar att ”Ventura lämnar, men han bör inte vara den ende”. En kompletterande krönika av Alessandro Vocalelli har rubriken, ”En fotbollsrevolution behövs: Det måste till nya idéer och nya personer”. Även CdS har Granqvist som bäste spelare med 7,5 i betyg. Janne Andersson får sju. Matchens lägsta betyg får hans kollega Ventura, en trea. Det får också domaren Lahoz. ”Han ser inte fyra straffar under lite drygt en halvlek. Ett världsrekord. Han. Liksom Italien, förtjänar inte att vara med i VM”, skriver CdS irriterat.

Tuttosport utbrister i ett ”Hem med er alla!”, också en flört med en klassisk italiensk 60-talsfilm om italienska soldater som återvänder hem efter att ha gått förlorande ur andra världskriget.

Il Tempo har motsatt uppmaning, ”Tillbaka till jobbet”. Till det finns en bild på en fot som trycker ned en spade i marken. Il Tempo är den dagstidning som ger störst utrymme och det italienska kvaldebaclet, nästan hela förstasidan. ”Deras livs match mot blygsamma Sverige var en plåga”, skriver tidningen och pekar finger åt att alla håll och kanter, ”Alla är skyldiga; Ventura, Tavecchio, spelarna. Det är år noll”. De ”skyldiga”, spelarna och Ventura hängs ut med bilder.

 

SPANIEN

3.jpgMarca viker utrymmet ovanför tidningsloggan till en bild på en förtvivlad Buffon och rubriken, ”Otroligt, ett VM utan Italien!”. Det är annars bilden på en annan målvakt som ger dagens största rubrik. ”Kepa, ett alternativ för Real i januari”. Tidningen menar att 23-åringen ”tyngd av Athletics press och med risken att få stanna och inte resa till VM”, skulle vara intresserade av en övergång till Real Madrid mitt under säsongen. Utköpsklausulen är på 20 miljoner euro.

Diario AS lyfter ”Italien reser inte till VM!” som en hyfsat stor rubrik, och tar med att det italienska landslaget var ”oförmöget att göra ett enda mål på Sverige”. Tidningen stannar kvar i VM-känslan. Inför Atlético-Real Madrid i helgen skriver AS med dagens största bokstäver, ”Det blir ett derby med 22 VM-spelare”. Det finns bild på dem alla. På morgonen saluför sajten annars ”Cristiano vill lämna Real Madrid i juni”, som största nyhet. Den kommer från sensationslystna tv-programmet El Chiriniguito sent i går kväll. Enligt El Chiriniguito så ska portugisen ha meddelat Reals president Florentino Pérez sitt beslut. Cristiano ska ha fått erbjudande om kontraktsförlängning men inte varit nöjd med det, och även ogillat klubbens försök att värva bland annat Kylian Mbappé. Men Pérez vill inte släppa sin stjärna.

Diario Sport presenterar ”Specialplanen för Dembélé”, efter skada, med hjälp av ett stoppljus. Rött för december (inget spel i år), gult för januari (tillbaka i lagträning och lite spelminuter) och slutligen grönt för februari (tillbaka i startelvan).

Mundo Deportivo har äntligen med Philippe Coutinho. Det har ju ändå hunnit gå ett par dagar utan att brassen figurerat på en av de katalanska sporttidningarnas förstasidor. ”Avgörande möte”, utlovar MD. Det är vad Barça och Liverpool påstås planera i slutet av november. Och givetvis ”hoppas” Barça efter det kunna köpa den brasilianska stjärnan.

 

FRANKRIKE

4.jpgL’Equipe får med ”Ett historiskt fiasko av Italien”. Matchartikeln handlar just mest om Italien, men kommer också med reflektionen att ”Sverige såg i går, emellanåt, ut att vara italienare utklädda i gult; outtröttliga i defensiven, robusta i duellerna och disciplinerade varenda sekund”. Det högsta spelarbetyget får Robin Olsen, sju av tio, det lägsta Marco Parolo, tre (se ovan). Matchen får ett uppslag i tidningen. Frankrikes vänskapsmatch mot Tyskland i kväll får fyra, med rubriken ”En doft av VM” på förstasidan.

Le Parisien visar att skakningarna från San Siro når ända fram till en lokaltidnings nyhetsetta i Frankrike. ”Mamma mia, Italien är utslaget”.

RMC gästades av Didier Drogba. Den 39-årige legendaren, nu i Phoenix Rising i den amerikanska andraligan, meddelade att det han slutar nästa år. ”Jag tror nästa säsong blir min sista. Det kommer en dag man måste säga stopp”, sa Drogba. Hans namn har annars varit ett av de som snurrat i rykteskarusellen kring en återkomst i Chelsea sedan tekniske direktören Michael Emenalo slutat. Drogba är delägare i Phoenix Rising, och RMC tror snarare på en fortsättning där. ”Jag behöver tid för mina andra projekt. Att spela fotboll är kul, men vid 39 års ålder så bromsar det mig en aning”, säger Drogba utan att vilja gå in närmare på en framtida roll Phoenix Rising. RMC spekulerar i president eller tränare.

 

TYSKLAND

Bild konstaterar att det blir ”VM utan Italien” på tidningens förstasida. På nätet blir den sammanfattande rubriken krassa, ”Italien ute – synd för VM, bra för oss”. Tidningen kallar resultatet för ”ett fotbollsskalv”. Det egna tyska landslaget spelar vänskapsmatch mot Frankrike i kväll, och Bild frågar sig ”Varför är det bara 30 000 biljetter sålda?”. Arenan i Köln tar 46 000. Tidningen blickar mot England där 90 000 biljetter är sålda till landslagets match mot Brasilien. Svaret hittar Bild i priserna (25-100 euro), tiden (kl 20.45) och mättnad (mycket fotboll på tv).

Hamburger Morgenpost låter Albin Ekdals skadeproblematik och ryktena om Sporting mynna ut i en webbomröstning. ”Intresse från Portugal: Ska HSV sälja Ekdal i vinter?”. 82 procent har klickat för ”Ja, om transfersumman är den rätta”, 18 procent för ”Nej, laget behöver honom”. Tröst finns möjligen i kommentarerna som värderar honom högt i euro…och i att en webbomröstning bara är en webbomröstning.

 

ÖVRIGT

6.jpgSDNA (Grekland) uppger att Jakob Johanssons korsbandsskada inte bara är ett första besked, utan också bekräftat. Landslagsmittfältarens klubb, AEK Aten, ska ha blivit informerad. Enligt den grekiska sajten handlar det om främre korsbandet som är av. I så fall lär mittfältare missa VM. Ett officiellt besked från svenskt håll väntas vid förmiddagens presskonferens.

VG (Norge) ägnar en krönika, signerad Trond Johannessen, åt Italien-Sverige under rubriken ”Grattis, Sverige – Farväl, Buffon”. I den skriver Johannessen, ”Hur stort är detta i svenska sammanhang? Väldigt, väldigt stort, rent sportsligt nästan lika imponerande som VM-bronset 1994”. Han ser då till kvaliteten i respektive trupp och till motståndet, innan han sammanfattar med ”Det är en moderns svensk bragd, miraklet i Milano förtjänar ’Bragdguldet’, som fotbollsspelare nästan aldrig tilldelas”. Dagbladet har också en krönika om matchen. Morten Pedersen inleder den vasst med, ”Förutom Gianluigi Buffon kommer ingen att sakna Italien i VM 2018. Den som gillar kampfyllt försvarsspel kan glädja sig år Sverige”.

Algemeen Dagblad (Nederländerna) knyter ihop Headlines säck. Bloggen började med ett ”Mamma mia” i en ingress, det slutar med ett ”Mamma mia” över en hel sportetta.

Publicerad 2017-11-14 kl 08:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons