Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Marca: ”Sverige stängde käften på Ibrahimovic”

Rubrikämne i rött, scrolla ned

ENGLAND

england torsdag

The Sun ger skadeglädjen en förstasida. Bokstavligt. Ordet ”Schadenfreude” med tillhörande förklaring överskuggar alla andra nyheter. Vänder man på papperstidningen hittar man sporten. Den njuter lika mycket. ”Sir Bobby, Psycho, Chrissy Waddle, El Tel, Gareth Southgate, Lamps och alla engelska fans…den här är till er”. Och så kommer tabellen med Sverige i topp. Men det är botten som firas. Det är Tyskland som det skrattas åt. ”Att klippa ut och spara för att ta fram och le när du känner dig låg”, skrier The Sun bredvid tabellen. Alla de ovan nämna fotbollsprofilerna och alla engelska landslagsfans har känt smärtan från den tyska segermaskinen. Så det är väl passande att tyska landslagslegendaren Lothar Matthäus skriver en krönika i tidningen med rubriken ”Det är alltså så här det känns att vara engelsman”.

ANNONS

Daily Mail njuter också av ”schadenfreude” och av schablonbilder. ”Lägg ut handdukarna på solstolarna, tyskarna inleder semestern tidigt efter VM-förödmjukelse: Det är wunderbar”. Sveriges match hamnar inte bland de stora rubrikerna, men Mail är imponerad av insatsen. ”Janne Anderssons gäng är ett formidabelt lag, och inget lag i den här turneringen kommer att se fram emot att spela en utslagsmatch mot ett lag som försvarar sig så starkt, och som kontrar med precision och syfte”, står att läsa i matchrapporten. På nyhetsettan finns också ”Gott im himmel” (”Herregud”) med bild på förtvivlat tyskt fan. Skadeglatt lägger Mail till att ”Tyskland åker ut – och i Storbritannien är inte ett öga torrt!”.

Daily Star har efter Sydkoreas videogranskande mål den oundvikliga Fawlty Towers-inspirerade tabloidrubriken ”Don’t mention the VAR”.

ANNONS

The Times placerar elegant ”Dagen då tyskarna bara försvann” till en bild på det öppna målet vid Sydkoreas 2-0. Ingen skadeglädje här. Inte heller från svensk sida, som Times ser det. ”Håna Tyskland? Vi är inte den sortens lag, understryker stolta Sverige”. Det är rubriken på matchrapporten. Den bygger på Janne Anderssons ovilja att gotta sig i tyskarnas olycka. Tidningen ger Emil Forsberg det högsta spelarbetyget, åtta av tio.

Sky Sports uppger att svenskbekantingen Roy Hodgson har erbjudits ett nytt tvåårskontrakt av Crystal Palace. Det är en belöning för att ha fört laget till en mittenposition (elva) i Premier League.

Läs även Peter Hyllmans Englandsblogg, ”Även en blind Roy Keane visar rätt två gånger om dagen”

 

ITALIEN

La Gazzetta dello Sport har deppande tyska fans bredvid rubriken ”Default Tyskland”. Gazzettan har också ordleken ”Milan med full CAS”. Det är dit, till idrottens skiljedomstol, som klubben kommer att vända sig efter att i går ha fått Uefas beslut om uteslutning från Europa League ett år. Om inte ett ägarskifte sker är chansen liten till någon förändring – och det gäller även transfermarkanden. ”Mercaton frusen i väntan på besked”, som tidningen skriver. I en mindre krönika uppmärksammas att ”Zlatans spöke skrämmer inte Sverige”, landslaget klarar sig lika bra ändå. Granqvist, Augustinsson, Forsberg och Berg får alla sju av tio i betyg. Men allra högst betyg får Janne Andersson, 7,5. Dagens VM-bild i svepet är för övrigt hämtad från Sverige och firandet i vattnet vid Poseidonstatyn i Göteborg. Bland dagens mercatouppgifterna nämns att ex-AIK:aren Sauli Väisänen (Spal) är aktuell för Serie B-klubben Cremonese.

ANNONS

italien torsdag

Corriere dello Sport tillägnar Tyskland hela förstasidan. ”Vi ses på stranden”, utropar tidningen. I liten stil förtydligar man också budskapet på tyska, så att även tyskar som springer förbi tidningsståndet ska förstå. Men det är också självironiskt. Tidningen påpekar att tyskarna ”är som vi på semester”, med krossade VM-drömmar.

Tuttomercatoweb hittar nya klubbadresser till Marcus Rohdén, som är på väg bort från nedflyttade Crotone. Enligt sajten är Chievo Verona ”en möjlighet som kan bli något mer inom de närmaste dagarna…”. Även Udinese uppges intresserad av den svenska landslagsmittfältaren.

 

SPANIEN

Marca ser Özil och Tyskland tacka för sig, med rubriken ”Mästarnas förbannelse”. Tre gånger i rad har de regerade världsmästarna åkt ut i gruppspelet. Tidningen har en iögonfallande rubrik på det blågula avancemanget. ”Sverige krossar Mexiko, går till åttondelsfinal och stänger käften på Ibrahimovic”. Matchrapporten avslutas med orden. ”Sverige, gruppsegrare, förtjänar ett högt betyg och att Ibrahimovic låter dem vara”. På betygsskalan noll till tre får en spelare det allra högsta betyget, Andreas Granqvist. Och även en tränare, Janne Andersson.

ANNONS

spanien torsdag

AS säger ”Hej då, Tyskland”, och påminner om att ”De har aldrig tidigare åkt ut i VM:s gruppspel”. Tidningen blickar också framåt mot Spanien på klassiskt mediemanér, med att måla upp motståndare som pikar det egna landslaget. ”Ryssland eldar upp mötet med attacker på Ramos och Costa – Och ironiserar kring De Gea: ’Sex skott, fem mål. Var inte rädda för att skjuta’”. Detta ”Ryssland” är två ryska journalister. Från Sveriges match är det Granqvist och Augustinsson som noteras för högst betyg, tre av tre.

Mundo Deportivo toppar också med Tyskland, ”Historiskt kaputt”.

Sport, däremot, kan inte hålla fingrarna borta från Barcelonas transfermarknad. Jodå, här finns, ”Bomben: Tyskland knockade”, men den stora rubriken är ”Ajax vill ha 50 miljoner euro för De Jong”. Barça uppger redan överens med den holländska mittfältaren.

ANNONS

Cadena Ser stannar också till på transfermarknaden. ”Juventus vill ha Godín”, uppger radiokanalen. Den 32-åriga Atléticobacken ska ha erbjudits ett treårskontrakt, något han ”ser mycket positivt på”. I Atlético erbjuds de äldre spelarna bara ettårskontrakt. Godíns utköpsklausul är på 20 miljoner euro.

 

FRANKRIKE

frankrike torsdag

L’Equipe-rubriken ”La Bérézina” säger ingenting för gemene man utanför de franska gränserna. Men det är ett begrepp för förödande nederlag, är hämtat från Napoleonkrigen, och beskriver i dag Tysklands VM-sorti. Granqvist, Augustinsson och Berg får de högsta svenska spelarbetygen, sju av tio. Men landslaget är inte enda blågula inslag. Dagens bild i tidningen är socialminister Annika Strandhäll iförd Jimmy Durmaz-tröja från hennes Instagram.

Le Parisien använder Gary Linekers bevingade ord om tysk landslagsfotboll, men bara en ändrade slutdel, ”Och i slutändan förlorar Tyskland”. Tidningen synar annars redan Deschamps och ”Hans plan för att besegra Messi och hans gäng”. Le Parisien menar att den systemombytliga förbundskaptenen fortsätter med 4-4-2. Uppställningen blir lik den mot Peru. Möjligen kommer Mendy in i stället för Hernandez som vänsterback. Sistnämnda har en mindre skada. Messi väntas inte får någon särskild punktmarkering, utan Les Bleus vill kväva hans inflytande genom att snabbt sätta honom under press.

ANNONS

 

TYSKLAND

Bild ”Finner inga ord” efter VM-fiaskot (0-2 mot Sydkorea). Det är en spegling av förstasidan för fyra år sedan. Då med firande tyskar 7-1 mot Brasilien. Nu med deppande tyskar. Några supportrar på plats hittade däremot några väl valda ord efter matchen. De fick Mesut Özil att tända till (bara det). En het ordväxling uppstod och målvaktstränaren Andreas Köpke och en av landslagets vakter fick ingripa. Även fotbollsprofilen Lothar Matthäus har en hel del att säga. Som att ”Uttåget i gruppspelet är utan tvekan den största skammen i tysk fotbollshistoria”. Analysen är att problemen började innan, och att ”vad jag såg i de tre gruppspelsmatcherna bekräftade helt och fult splittringen i laget. Laget var ingen enhet. Det fanns ingen passion. Och värst av allt: det var självbelåtet”. Matthäus tror inte att förbundskapten Jogi Löw kommer att avgå, och kräver inte heller hans avgång.

ANNONS

Sky Sport delar ut betyg. De är som väntat knappast de finaste. Skalan är ett till sex, där ett är bäst. Målvakten Neuer samt mittbackarna Hummels och Süle klarar sig bäst med fyra. Resten får fem. Utom Khedira som får det absoluta bottenbetyget sex.

tysklands torsdag

Kicker kommer med en omkullvält VM-buckla i gräset, de små orden ”Ett historiskt” och det stora ordet ”SLUT”. I en webbomröstning ställs frågan om Jogi Löw ska vara kvar. På morgonen hade tre av fyra, 76 procent, svarat ”nej”. Papperstidningen innehåller också annat än landslagsfotboll. Kicker uppger att Dortmund är nära ett lån av Real Madrids 19-åriga back, Achraf Hakimi. Det rör sig om ett längre lån, möjligen ett köp med återköpsklausul. Mer Dortmund. Enligt tidningen kräver Chelsea 70 miljoner euro för Álvaro Morata, varför klubben nu kollar andra alternativ.

ANNONS

Läs även Adam Nilssons Tysklandsblogg, ”Tyskland åker hem välförtjänt och en epok går i graven”

 

ÖVRIGT

Esto (Mexiko) har en spelare som håller sig för ansiktet. Inte över förtvivlan över storförlusten mot Sverige. Rubriken är bara ”Brasilien!”. Mexikos motståndare i åttondelsfinalen.

Dagbladet (Norge) kommenterar Sveriges avancemang med ”Nej, denna gång var det inte tur, Sverige! Det var en bragd värdig de bästa”, en krönika signerad Esten Oddmund Säther. TV2-experten Simen Stamsö Möller synar spelet, ”De vann med 3-0 och är bra organiserade och allt det där, men det svenska laget är inte så fantastiskt”, menar han, ”Sverige var helt okej mot Sydkorea, mycket imponerande mot Tyskland och Mexiko. Den elva som startade är väldigt bra, förra gången hade bytena negativ inverkan, nu positiv”.

ANNONS

Blick (Schweiz) synar framtiden efter den säkrade åttondelfinalplatsen (2-2 mot Costa Rica). Nu väntar Sverige. Fotbollsredaktören Andreas Böni ser ett Schweiz som sviktat men har en stor chans. ”Landslaget bär på ett mindre favoritskap. Sett till enskilda spelare är det bättre än Sverige, även om Lichtsteiner och Schär missar matchen. När landslaget är på tår och når sin potential, så talar mycket för kvartsfinal. Och om inte nu, så när?”.

Läs även Olof Lundhs VM-blogg, ”Janne Andersson har tydligen inte slut på bragder”

Publicerad 2018-06-28 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto