POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Bulgariens tränare ”hörde ingenting” – Sterlings ironiska svar

EnglandENGLAND

Daily Mail beskriver EM-kvalmatchen som ”England-Rasism 6-0” efter scenerna i Sofia i går. Efterspelet handlar också mycket om Krasimir Balakov, Bulgariens förbundskapten. ”Själv hörde jag ingenting”, säger han efter apläten som stoppade matchen två gånger. Balakov sa inför matchen att rasism var ett större problem i England. Raheem Sterling reagerade i natt på Balakovs tidigare utspel (se tweet nedan).

Daily Mirror framför åsikten ”Sparka ut dem” över hela sportettan. ”England krossar rasisterna men Uefa måste agera mot Bulgarien”, påpekar tidningen. Nyhetsettan gör en hyllning av det egna landslaget. ”England står upp mot rasisterna”, som följs av ”Hjältarna hotade med att överge matchen efter fruktansvärda förolämpningar från bulgariska råskinn”.

The Sun tar till tunga tabloidartilleriet ”Apläten, nazihälsningar – till Uefa säger vi: sparka ut dem. Till England säger vi: RESPEKT – hjältarna satte bollen i rasisternas nät sex gånger”. Tidningen lyckas därmed i sitt uppsåt att förmedla bilden av att engelsmän är hjältar och bulgarer är rasister.

The Times-krönikören Henry Winter menar att ”England borde ha skickat ett budskap och lämnat matchen”.

Daily Telegraph, som har feta rubriken ”Vidrigt”, har också i Sam Wallace en krönikör som är inne på samma spår som Winter. ”England kommer att få applåder för de handskades med rasistiska förolämpningar men för att skicka ut det starkaste budskapet borde matchen ha blåsts av”, menar Wallace. Matchen då. Jo, Raheem Sterling får Telegraphs högst betyg, 9 av 10. Ross Barkley och Harry Kane får 8.

 

ItalienITALIEN

La Gazzetta dello Sport är ett med Cristiano Ronaldo. ”CR Sempre” står för flera saker. Den står för de 700 mål som portugisen nu gjort i och med landslagsmålet i går. ”Jag jagar inte rekord, rekorden jagar mig”, säger han (exakt vad han sa till ITV häromveckan). Rubriken står också för att ”Juve säkrar honom”, som förklaras genom ”Paratici försäkrar: Han stannar med oss till kontraktets slut”, det vill säga sportchefen lovar att Cristiano Ronaldo spelar i svartvitt till åtminstone 2021 (2022, säger andra). Ett uppslag ägnas sedan åt ”Europachock: Politik inom fotboll”. Här behandlas de turkiska landslagsspelarnas kontroversiella militärhälsning, rasismen mot engelska spelare och Guardiolas utspel mot fängelsestraff som drabbat katalanska ledare (se nedan, under Marca).

Corriere dello Sport menar att ”Tvivel smyger sig in bland Interfans”. Orsak? ”Romelu är efter sitt schema, samtidigt som Icardi övertygar i Paris”. Det ger stora rubriken ”Lukaku-affären”, samt tillägget ”Tre mål men lite för osjälvisk i straffområdet, rygg- och muskelfrågor – därför är belgaren ännu inte den mästare Conte väntar på”. En annan rubrik handlar om att ”Nu ska vi upptäcka ett annat Italien”. Efter den säkrade EM-platsen blir det en alternativ elva mot Liechtenstein. Bland annat startar Sirigu, Zaniolo och Belotti.

 

 

SpanienSPANIEN

Marca ser ”En poäng och drömmar”. En poäng räcker för att säkra EM-platsen. Men varningarna duggar tätt. Under ”Farlig mark” skriver tidningen att poängen ”måste säkras där landslaget inte vunnit på fyra försök” och ”inför svenskarnas kraft på ett fullsatt Friends Arena måste Spanien svara utan den spelare som handskas bäst med sådana scenarier, Sergio Ramos” (avstängd). Dessutom oroas Marca av sättet Spanien tappade kontrollen på matchen i Oslo (Norge 1-1), och fortsätter: ”Till detta kan läggas att Janne Anderssons lag är ett helt annat när det spelar i Solna, en avlägsen version av det räddhågsna gäng som dök upp på Bernabéu”, skriver tidningen. Från några frågor med Alexander Isak lyfter Marca fram citatet, ”Jag har gillat Spanien sedan Xavi och Iniesta”. På annan plats tar Marca också upp Man City-tränaren Pep Guardiolas politiska utspel i ett klipp han spelat in (se nedan). Där säger han att ”Spanien är på drift mot auktoritärt styre” efter fängelsedomar mot ledande katalanska politiker.

AS trycker också på den där poängen Spanien vill resa hem med. ”En poäng ifrån EM”, skriver AS, samtidigt som tidningen också tar fast på förbundskapten Roberto Morenos ord om att avsluta kvalet med tre segrar för att bli gruppetta. På annan plats uppmärksammar tidningen att ”Fängelsestraffen för de katalanska ledarna ger El Clásico extra krydda”. FC Barcelona har i ett officiellt uttalande protesterat mot fängelsedomarna.

Sport skjuter på landslagsperspektivet. Vadå match i Stockholm? Den spelas i Podgorica. ”Ansu Fatis dag”, döper tidningen tisdagen till. Barças stjärnskott kan debutera för U21-landslaget i bortamatchen mot Montenegro. För saken skull slänger tidningen in en liten puff på slutet om landslaget, ”La Roja behöver en poäng för att nå EM”.

Mundo Deportivo låter en potentiell Barça-värvning vara i fokus. ”Kluiverts satsning” handlar om att Barças ungdomschef Patrick Kluivert pekat ut 17-åriga RB Salzburgspelaren Karim Adeyemi och sagt typ ”Honom ska vi ha”. Åtta miljoner euro vill Barça betala för anfallaren. Mer från förstasidan: Barcelonas förmodade andra och tredjeställ, svart respektive rosa, som får ungefär lika stor puff som EM-kvalmatchen mot Sverige. Men MD:s utsände synar i alla fall motståndet på Friends med ”långt ifrån det landslag som nådde tredjeplatsen i VM 1994” och ringar in Emil Forsberg som farligaste spelare.

 

FrankrikeFRANKRIKE

L’Equipe tycks ha något tveksamma ordleken ”Kalificering i stället för kvalificering” efter den heta matchen mot Turkiet (1-1). Oron  inför matchen på Stade de France – med 30 000 turkiska fans och spänd politiks stämning – kom på skam trots några smärre incidenter. Under rubriken ”Blått, vitt och mycket rött” kan man läsa att ”de turkiska fansen upplevde den oavgjorda matchen som en seger i en kontext av ett geopolitiskt drama”. Franske förbundskaptenen Didier Deschamps var inte lika road efter en fråga om Frankrike kunde ha spelat lite mer offensivt. ”Vi hade åtta lägen, kunde haft 15-20. Vad betyder ett mer offensivt lag?”, undrade Deschamps. Neymar blir borta en månad på grund av skada, framkom i går. Det innebär att han kan vara spelklar till nästa landslagsuppdrag, oroar sig L’Equipe över, och går även igenom brassens tio skador på två år.

Le Parisien pratade med målskytten Olivier Giroud om framtiden i Chelsea, där han stoppats in i frysboxen av nya tränaren Frank Lampard. Le Parisien: ”Vill du lämna i januari för att få speltid?”. Giroud: ”Inte nödvändigtvis men…jag kan inte nöja mig med det jag är i Chelsea i dag”, säger han.

France Football studerar denna vecka ”Fotbollsgeniet”, Pep Guardiola. Artiklarna strösslas med en mänd citat. Några här: ”Den första spelaren han väljer till sitt lag är alltid målvakten” (Laurent Blanc, ex-kollega i Barcelona), ”Han gav Bayern en kvalitet på passningsspel klubben aldrig haft förut” (Ottmar Hitzfeld, ex-tränare Bayern), ”Guardolismen har varit smärtsam för många italienska backar” (Giorgio Chiellini, Juventus). France Football intervjuar sedan Bayern Münchens Lucas Hernández. Vad som varit det svåraste med flytten från Spanien till Tyskland? ”Måltiderna! Jag är inte van att äta vid 12-tiden. I Spanien var det 14.30-15. Samma sak på kvällen. Med klubben äter vi kl 19. Det är tufft för närvarande. Vid 23 är jag vrålhungrig. Jag har snackat med fystränaren och nu äter jag något litet kl 19 och så får jag en tallrik mat på rummet vid 22.30. Men jag ska anpassa mig”, säger Hernández.

 

TYSKLAND

Bild känner hur det blåser kring Jérôme Boateng igen. Klubbledningen i Bayern München uppges upprörd sedan backen flugit över till New York fyra dagar för en boklansering av Rihanna. 31-åringen, som varit på väg bort från Bayern, har också bytt agent, från Christian Nerlinger till bolaget Lian Sport. Det talar för en flytt till Italien eller Spanien, enligt Sky Sport.

Hamburger Morgenpost spekulerar i att Cenk Sahin, som fick sparken från St Pauli i går efter att ha hyllat Turkiet i sociala medier, hamnar i just Turkiet. Flera klubbar har visat intresse. Guvernören i den turkiska provinsen Bolu har lovat honom spel i bästa laget i provinsen, Boluspor i division 2. Storklubben İstanbul Başakşehir, med nära band till president Erdogan, skriver på Twitter ”Kom hem” med bild på Cenk Sahin.

 

ÖvrigtÖVRIGT

MLS har röstat fram Zlatan Ibrahimovic till finalist i Årets MVP i MLS. Förutom LA Galaxy-svensken är Josef Martinez (Atlanta United) och skyttekungen Carlos Vela (Los Angeles FC) nominerade. Sedan tidigare är ett mål av Zlatan nominerat till Årets mål.

VG (Norge) uppmärksammar att Norges förbundskapten ”Lagerbäck är bekymrad över rasism – kan ta laget av planen”. Bara barn kommer att släppas in på matchen mot Rumänien i Bukarest till följd av tidigare rasism och en dom om ”tomma” läktare. ”Jag hoppas verkligen att dessa unga fans kan uppföra sig. Annars måste vi fatta beslut som andra landslag diskuterat den senaste tiden”, säger Lagerbäck till en rumänsk reporter enligt VG. Samtidigt uppger Dagbladet att det inte finns några begränsningar hur många barn som kan se matchen. I teorin kan hela Bukarestarenan fyllas, 55 000. För vart tionde barn (upp till 14 år) måste en vuxen finnas med. Samtidigt har Norge bara fått 200 biljetter. Norge har protesterat till Uefa om att Norge indirekt straffas för att Rumänien misskött sig.

A Bola (Portugal) har svårt att riktigt glädja sig åt Cristiano Ronaldos milstolpe. Jodå, ”700” för antalet mål finns där, men också ”-3”. Portugal åkte på stryk (1-2 mot Ukraina).

Dnevnik (Bulgarien) slutar där dagens svep började: vid matchen i Sofia. ”En afton som satte ljus på problemen i bulgarisk fotboll” är den dystra rubriken. Artikeln tar upp både upp den blytunga förlusten (0-6 mot England) och läktarrasismen. Dessutom nämner den att idrottsministern lämnade matchen innan slutsignalen. Han ska i dagarna diskutera en gemensam EM-ansökan med Grekland, Rumänien och Serbien för 2028 eller 2032. Med rasismincidenterna i går lär chanserna till ett framgångsrikt bud ha minskat ytterligare, påpekar Dnevnik.

Publicerad 2019-10-15 kl 08:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå