Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Coronaeffekt: Ultras vill vara barnvakter

Headlines Blogg

Rubrikämne i rött.
Om svenskar i grönt.
Podden Fotbollskanalen Headlines är också ute där poddar finns.

 

FRANKRIKE

frankrikeL’Equipe uppger att tidningen, ”liksom två, tre andra”, läst ett dokument med de stora dragen för en herrarnas M-flytt. Dominoeffekten är att damernas EM och herrarnas U21-EM flyttas fram ett år, till 2022. Som andra initierade medier i dag uppges alltså sommar 2021 för herr-EM och inte vinter 2020 som också varit aktuellt. Kvar är att lösa diskussionen med Fifa som tänkt spela det nya formatet av klubblags-VM nästa sommar (se även Cadena SER nedan). På en helt annan nivå kring coronaeffekterna men värd att uppmärksamma. Ligue 2-laget Sochauxs ultras har i ett öppet brev erbjudit sina tjänster, vare sig det gäller att handla mat åt äldre eller vara barnvakt åt de som arbetar inom sjukvården i staden. Flera ultrasgrupper i olika länder har den senaste tiden i olika former visat sitt stöd för sjukvårdsarbetare och även donerat pengar.

Annons

RMC Sport har en fortsättning på bråket mellan Lyons president Jean-Michel Aulas och Marseilles president Jacques-Henri Eyraud. Aulas berättar för radiokanalen att han kommer att stämma Eyraud för förtal.

 

ENGLANDengland

Financial Times levererar också det oundvikliga beskedet: Uefa har bestämt sig för att skjuta upp EM. Det ligger i linje med uppgifter i andra medier den senaste veckan. ”EM kommer att flyttas i ett försök att ge kontinentens ligor chansen att spelas klart och undvika miljarder euro i förlust”, säger en källa till FT. I går kväll kom uppgifter dels om att EM-hotell redan avbokats i Köpenhamn och dels om att Uefa kräver miljardbelopp för flytten. I dag håller Uefa möte med de 55 nationsförbunden, som Fotbollskanalens Olof Lundh kommenterar här.

Daily Mirror sätter rubriken ”Spöknation” på Three Lions. Under ”exklusivt”-stämpel påpekar tidningen att det inte bara är EM som flyttas. Även Nations League i höst väntas skjutas fram. Därmed blir det troligen inga landskamper på ett år.

Annons

Daily Telegraph har talat med Islands förbundsordförande Gudni Bergsson tror däremot att Nations League fortfarande är möjligt. ”Att göra något med Nations League är inget jag hört om när jag talat med folk”, säger han.

The Times konstaterar också att EM skjuts upp, men har även en ligauppföljning. Enligt tidningens uppgifter hotar de sex högst placerade klubbarna i Championship med rättsliga åtgärder om Premier League annullerar säsongen och nekar Championship sina tre uppflyttningsplatser.

Manchester Evening News drar en parallell. ”Bruno Fernandes bidrar på samma sätt som Zlatan Ibrahimovic åt Manchester United”, lyder en rubrik. Portugisen anses ha ”ändrat hela nivån i klubben”, vilket för tankarna tillbaka till svenskens avtryck under sin tid i klubben.

 

ITALIEN

italienLa Gazzetta dello Sport har förvisso med den förmodade EM-flytten, men väljer att för en dag skjuta huvudfokus från coronviruset och dess effekter. I stället är det en ordlek på Sarri, om leder fram till den något obekväma sanningen för många: Juves tränare klarar sig resultatmässigt bra ”även om fotbollen inte exalterar”. Laget slåss om ligatitel (leder), cuptitel (i semifinal) och Champions League (i åttondelsfinal). Samtidigt har Juvespelaren Rugani, en av de första Serie A-spelaren som konstaterades coronasmittad, uttalat sig: ”Jag mår bra men det var en smäll”. Inne i tidningen finns ”Gazidis dagordning”. En rubrik bakom vilken punkten Zlatan Ibrahimovic också finns. Milans samtal med honom kommer när säsongen är slut – om den nu kommer till ett slut, skriver GdS, ”Under tiden värderar Ibra situationen, och han beskrivs inte direkt som fridfull och beredvillig”.

Annons

Corriere dello Sport säger ”Hej då, Tokyo”. Det betyder hej då till OS, trots att tidningen sedan tonar ner budskapet med att evenemanget är ”i fara”. OS kan skjutas upp till 2022.

 

SPANIENspanien

Cadena SER, som var före L’Equipe och andra medier med att EM skulle flyttas, har en uppdatering. Fifa väntas inte ta strid om klubblags-VM nästa sommar, utan försöka hitta ett nytt datum i stället. Nylanseringen av klubblagsturneringen har setts som ett hinder för en sommarflytt av EM.

Super Deporte är utpekande. Den Valenciabaserade tidningen visar en bild från matchen mot Atalanta på San Siro. Sedan kommer i stora bokstäver, ”Det var här allt började”. 35 procent av spelare och personal kring Valencia uppgavs i går smittad av coronaviruset.

Marca ser det som att ”I dag spelas Champions League (och Europa League och EM)”. Marcas rubrik tar avstamp i att det skulle varit spel i turneringen. I stället står CL, liksom de andra turneringarna spel, med tanke på Uefa-mötet. Marca uppmärksammar också en mindre sidoeffekt. Storklubbarnas lukrativa sommarturnéer kan ställas in och International Champions Cup kan tvingas lägga ner. Turneringen har haft svårt att bära sig redan tidigare.

Annons

Diario AS staplar upp hinder fram till OS-elden vid Tokyosymbolen och texten ”Allt svårare”. Tidningen uppmärksammar också ett dödsfall i staden Málaga, en 21-årig tränare för Atlético Portada Alta har avlidit av coronaviruset.

Sport ger andrum från coronarapporteringen. Tidningen toppar med att Pierre-Emerick Aubameyang vill till Barcelona och att klubben sedan årets början ser honom som ett prisvärt alternativ. Dessutom, påpekar Sport, så bor sedan några månader tillbaka en del av Arsenalanfallarens släktingar nära Barcelona. Tidningen skriver vidare att Barcelonas president Bartomeu i dag kommer att be Uefa om att både EM och Copa América i sommar skjuts upp, så att utrymme ges för klubblagssäsongerna att fortsätta.

 

TYSKLAND

Sport1 har talat med Hoffenheims omstridde ägare Dietmar Hopp, Han är också majoritetsägare i CureVac som nobbat att exklusivt leverera coronavaccin till USA. Hopp ger hopp om vaccin. ”Jag tror det (vaccin) kan finnas redo i höst, då nästa våg infektioner kan komma”, säger han till Sport1. Hopp är tydlig om EM. ”Ett EM måste skjutas fram. Turneringen kan spelas nästa år. Det skulle också ha den fördelen att det inte blir något klubblags-VM, en turnering som i mina ögon är överflödig”, säger han.

Annons

Bild menar att coronakrisens effekter kan tvinga Mönchengladbach att sälja. Klubben riskerar ett intäktsbortfall på 30 milj euro om säsongen ställs in. Samtidigt hovrar toppklubbar från England, Spanien och Tyskland över Denis Zakaria. Mönchengladbach kan välja att casha in på 22-åringen.

 

ÖVRIGT

ovrigtRecord (Portugal) har ”Jesus drama”. Och här finns en hälsning från huvudpersonen om att ”Det blir en återgång till det normala om en eller två veckor, om gud vill”. Men det handlar inte om någon biblisk person utan om Jorge Jesus, den legendariske tränaren, nu i Flamengo. Han har testat positivt för coronasmittan.

VG (Norge) uppmärksammar att norska fotbollsförbundet (NFF) skickat ett förslag till FIFA. Förbundet vill ha ett stopp för alla övergångar ”så länge vi har denna extraordinära situation”, som förbundsbasen Terje Svendsen uttrycker coronaläget.

Annons
Publicerad 2020-03-17 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto