Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bekräftat: Napoli döper om arenan efter Maradona

Headlines Blogg

Rubrikämne i rött.
Om svenskar i grönt.
Podden Fotbollskanalen Headlines är redan ute där poddar finns.


ITALIEN

italia

Il Mattino, dagstidningen i Neapel, kan ge sken av att ha Maradona och ett ”Tack” som en huvudnyhet bland andra nyheter. Det är fel. Alla andra notiser handlar också om stadens förlorade son. Varenda en. En av dem om arenan. Både Neapels borgmästare Luigi De Magistris och Napolis president Aurelio De Laurentiis talade sig i går kväll varma för att namnge Napolis hemmaarenan efter Maradona. Enligt Il Mattino har nu också kommunen bekräftat att San Paolo döps om till Stadio Diego Armando Maradona. I meddelandet om namnändring framgår också att det därmed utfärdas ett undantag från regeln att döpa om något först tio år efter personens död. Under kvällens samlades supportar utanför arenan och på andra håll i Neapel för att hylla Maradona.

Annons

La Gazzetta dello Sport använder den välkända ramsan ”Ho visto Maradona” (”Jag har sett Maradona”) som en sista hälsning. Milans legendariske tränare Arrigho Sacchi hyllar argentinaren, ”Han var fotbollens Picasso. Med ett drag kunde han göra även en trist match vacker”. Tidningens 23 första sidor handlar enbart om Maradona. Först därefter kommer besvikelsen över Inters förlust (0-2 mot Real Madrid) och glädjen över Atalantas triumf (2-0 mot Liverpool). Högst betyg i Bergamolaget? Tränare Gasperini, 8 av 10. För Inters tränare är det enda som är rosenrött kortet som Arturo Vidal snackade sig till. ”Conte har ryggen mot väggen”, är rubriken på en artikel, som också tar upp hur långt före han ser Real Madrid. ”Vi talar om två lag på olika nivåer”, säger Conte. Han fortsätter sedan att prata om motståndaren som ”en storklubb” och ”skillnaden mellan oss”. Zlatan Ibrahimovic får ett uppslag. En sida ”Med Ibra” och en sida ”Utan Ibra”. Den första tar upp uppgifterna om 39-åringen och svenska landslaget. Den andra pekar på att Donnarumma, Hernandéz, Calhanoglu och Rebic är spelare som i galjonsfigurens frånvaro ändå kan föra Milan till framgång mot Lille i kväll. Mattias Svanberg och hans Parma åkte på en cupsmäll (2-4 mot Spezia). Mittfältaren får 5,5 av 10 i betyg, ett medelbetyg i laget.

Annons

Corriere dello Sport, liksom Tuttosport, har också hela förstasidan och därefter sida upp, sida ned med Maradona. CdS under rubriken ”Diego lever” och Tuttosport under ”AD10S”.

 

ENGLAND

england

Daily Star är fullständigt tondöv. För att uttrycka det mycket milt. När resten av fotbollsvärld tar farväl av Diego Maradona med kärlek fiskar tabloiden fram bilden på argentinarens ”guds hand” mot England i VM 1986, klistrar den över hela förstasidan och sätter feta rubriken ”Var fanns VAR när den behövdes som mest?”. Textens första rad: ”Den näst bästa fotbollsspelaren som någonsin beträtt jordens yta…”. Det fortsätter i andra meningen med ”Ja, han var en fuskare, men vilken jäkla fantastisk fuskare han var”.

The Sun och Daily Mirror använder på nyhetsettan också bilden från Maradonas hands för att göra en poäng av att han nu är ”i guds händer”. Mirror: ”En hjälte, en skurk, en fuskare och ett geni”. Sportettan är mer smakfull.

Annons

The Guardian är en stilfull kontrast till tablioderna. Och sportettan täcks av den klassiska bilden med de till synes hypnotiserade belgiska landslagsspelarna och rubriken ”El Diego”. Bortanför sorgen presenterar tidningen citat från Lucas Moura som tror Tottenham kan vinna ligan. ”Vi vet hur svårt det är men varför inte tänka på att vinna Premier League? Vi har kapacitet att vinna”, säger han.

Daily Telegraph går i argentinskt ljusblått och vitt som inramas med svart som en sorgkant. På annat håll följer tidningen upp spelarupproret mot EA Sports och tv-spelet Fifa Football. Att det handlar om långt mycket fler spelare än Zlatan Ibrahimovic bekräftar nu svenskens agent Mino Raiola. ”Det kommer inte bara att handla om Zlatan eller Gareth Bale. Vi har förfrågningar från ungefär 300 spelare”, säger Raiola, som går till hård attack mot Fifa och FifPro. Han lägger till: ”Zlatan är ingen marionett. Zlatan är ingen du kan säga till att göra något han inte vill göra. Det fina med det här är att det kommer från spelare. Han är engagerad i frågan”.

Annons

Daily Mail – den möjligen enda tidningen i ett stort fotbollsland som inte har en enda rad om Maradonas död på sin nyhetsetta – uppmärksammar gårdagens CL-fotboll med Jürgen Klopps frustration. Inte med den oväntade hemmaförlusten (0-2 mot Atalanta) utan mot en ännu värre motståndare, tv-bolagen. ”Ni (BT Sport) ber oss nu spela på lördag klockan 12.30, vilket ärligt talat nästan är brottsligt”, säger Klopp i sin senaste ilska mot spelschemat.

Annons


SPANIEN

spanien

Marca, som alla spanska sporttidningar, lägger allt annat åt sidan och sörjer  Maradona. I Marcas fall med ett citat från den bortgångne världsstjärnan. ”Om jag dör så vill jag födas igen och bli en fotbollsspelare. Och jag vill bli Diego Armando Maradona igen. Jag är en spelare som gett folk glädje och det är mer än nog för mig”. Marca har även ändrat sidnumreringen. Alla tidningssidor har för dagen fått nummer 10, Maradonas nummer. Hans bortgång får de 30 första sidorna i tidningen. Först därefter kan man läsa att ”Real Madrid intar till slut San Siro” (2-0 mot Inter). Varane, Nacho, Lucas, Modric – alla får de högsta betyg, tre stjärnor av tre. Ingen Atlético får ens mer än en stjärna efter uddlös insats på hemmaplan (0-0 mot Lokomotiv Moskva). Inte bara Luis Suáez saknades i anfallet, Diego Costa har drabbats av en blodpropp i benet.

Annons

Sport proklamerar ”Gud är redan i himlen”. I det stora utbudet av krönikor och hälsningar ges förstås Lionel Messis ord stort utrymme, ”Han lämnar oss men ändå inte eftersom Diego är evig”.

Cadena SER uppmärksammar Jorge Valdanos tårar. Tv-profilen, tidigare sportchef i Real Madrid och ännu tidigare landslagskamrat med Maradona, bröt samman under direktsändning i går inför Champions League (se även nedan).


FRANKRIKE

france

L’Equipe ger förstasidan – ”Gud är död” – och ytterligare 18 sidor åt Diego Maradonas bortgång. Först därefter får Marseille slinka emellan med ännu en CL-förlust (0-2 mot Porto). ”Det är en turnering att glömma för oss”, konstaterar tränaren André Villas-Boas, innan även han hamnar i Maradonasorg. Portugisen tar i. ”Jag skulle vilja att Fifa pensionerade tröja nummer 10 för alla lag i alla turneringar. Jag tycker det är den finaste hyllningen vi kan göra till den bästa spelaren i historien”, säger Villas-Boas.

Annons

RMC Sport fångar upp Maradonahyllningen från president Emmanuel Macron och Élyséepalatset. ”Guds hand deponerade ett fotbollsgeni på jorden. Nu har han tagit tillbaka det med en oväntad dribbling som lurade vårt försvar. Ville han med denna gest sätta punkt för debatten: om Diego Maradona är den störste fotbollsspelaren genom tiderna. Tårarna från miljoner övergivna i dag är ett smärtsamt vittnesmål”, kan man läsa i uttalandet.


TYSKLAND

tyskland

Sport1 samlar röster efter två tyska Champions League-segrar, Bayern München (3-1 mot RB Salzburg) och Borussia Mönchengladbach (4-0 mot Sjachtar). Bayerns tränare Hansi Flick hade ris och ros till lagets insats, men bara ros till Manuel Neuer. ”Han är i sitt livs form”, säger Flick om målvakten. Mönchengladbachs tränare Maco Rose lät resultatet tala för sig. ”Vi vann en Champions League-match mot ett bra lag med 4-0 så vi gjorde nog mycket rätt”, konstaterar Rose.

Annons

Kicker hyllar som sig bör först och främst Diego Maradona över fem sidor. Sedan pytsas betyg ut till de tyska CL-lagen i går. I Bayern München får Manuel Neuer och Kingsley Coman högst, båda tilldelas 1,5 av 6 (1 är bäst). Ytterbackarna Chris Richards och Benjamin Pavard får lägst, 4,5. I Borussia Mönchengladbach får Lars Stindl högst, 1,5. Svenske målskytten Oscar Wendt är inte långt efter med 2. Ingen i Mönchengladbach får under 3.

Sky Sport hör Bayerns styrelseledamot Oliver Kahn lämna dörren öppen för en fortsättning för Jérôme Boateng i klubben. ”Vi kommer att ha samtal när det passar och komma till ett rimligt beslut”, säger Kahn, som menar att det ”självklart inte” är beslutat att 32-åringen lämnar. Tidigare har uppgifter förekommit att klubben sagt till Boateng att kontraktet, som går ut i sommar, inte förnyas.

Annons


ÖVRIGT

ovrigt

Clarín (Argentina), den största morgontidningen i landet, smyckar hela förstasidan med bild på Maradona med VM-bucklan i handen och texten ”Det kommer aldrig att finnas någon jämbördig”. Tre dagars landssorg är utlyst. Nyhetsbyrån Télam skickade under morgonen, svensk tid, ut bilder på när Maradonas kropp fraktas till bårhuset under stort pådrag. Några fans hörs ropa en sista hälsning (se nedan).

Jogo Extra (Brasilien) ser ”En gud i himlen”. Teckningen på förstasidan visar hur Maradona ”gör genier som Di Stéfano, Cruyff och Garrincha evigt sällskap”.

Sport-Express (Ryssland) sätter ett enda ord till argentinaren över hela den svartvita förstasidan, ”Geni”.

Record (Portugal) går, bortsett från tidningsloggan, helt i svart och vitt på förstasidan. Tidningen slår fast ”D10s não morre” – ”Gud dör inte”, och lägger nedanför rubriken till ”Från 1960 till evigheten”.

Annons

Publicerad 2020-11-26 08:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto