Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Haaland "störst någonsin" i Norge - och historisk i Frankrike

Headlines Blogg

Rubrikämne i rött.
Om svenskar i blått.
Podden Fotbollskanalen Headlines är redan ute.

 

ENGLAND

ENGLAND

Daily Mirror och Daily Star ger ett perspektiv på Manchesterderbyt: Citys kross (6-3 mot Man United). Båda tidningarna är förförda. ”Six and the City”, skriver Mirror med tv-serie i tankarna. ”Sixy beasts”, trånar Star. The Independent-journalisten Richard Jolly skriver lekfullt på Twitter, ”Phil Foden är den förste spelaren att göra ett hattrick i ett Manchesterderby sedan Erling Haaland nio minuter tidigare”. För så var det. Och Daily Telegraph ger båda spelarna 10 av 10 i betyg. Ovanligare är att franska L’Equipe ger samma betyg till Haaland. Det är bara 13 spelare någonsin som L’Equipe delat ut 10/10 till tidigare. Under sin premiärsäsong i City har nu Haaland snittat ett mål var 47:e minut. ”Hans siffror är ärligt talat skrämmande, säger City-tränaren Pep Guardiola. Aymeric Laportes signering på Haalands hattrickboll väckte munterhet i sociala medier. ”Jag har skrivit på fler hattrickbollar åt dig än kontrakt åt mig”, skrev Laporte på bollen. Norska VG:s krönikör Leif Welhaven skriver om Haaland att ”diskussionen om vem som är den största norska idrottsstjärnan genom tiderna kan redan blåsas av”. Daily Star uppger dessutom att City redan funderar på att erbjuda Haaland nytt kontrakt med högre lön i vår. Kontraktet han skrev på i somras uppges vara värt 375 000 pund i veckan. BBC Sport har med såväl Haaland och Foden som Kevin De Bruyne i Omgångens lag. 

Annons

The Sun och Daily Telegraph ger ett annat perspektiv, Uniteds perspektiv. Det kommer med huvudrubrikerna ”Oacceptabelt” respektive ”Vi föll samman som ett korthus”. Det är citat från Man United-tränaren Erik ten Hag om sitt lag. Men det som får störst uppmärksamhet är Ten Hags förklaring varför Cristiano Ronaldo inte spelade. ”Han stannade på bänken av respekt för hans stora karriär”, sa nederländarna. Han får förståelse från Sky Sports expert Gary Neville men Roy Keane ser överlag precis tvärtom på det. ”Jag tycker United inte visat annat än respektlöshet mot Cristiano Ronaldo”, säger Keane, och tycker att klubben borde ha släppt honom i somras, ”Ten Hag lär inte spela Ronaldo, det kommer bara att bli smutsigare ju längre säsongen går”. Manchester Evening News tar som vanligt fram motorsåg modell större när det går dåligt för United. Tyrell Malacia få 1 av 10 i betyg. Åtskilliga spelare får 2. I det perspektivet framstår 3 för inhopparen Victor Nilsson Lindelöf som hyfsat, även om det kommer med ett enda omdöme: ”Fanns aldrig någon chans att han skulle stoppa Haaland”. Unitedsupportrar lämnade matchen redan i halvtid. Det åtföljdes också av en smärtsam påminnelse i BBC – se nedan.

Annons

Daily Mail hånar United på förstasidan som ”Bottle jobs”, typ veklingar. Men man kan också bläddra fram till till några notiser om Championship. Det blev premiärseger för Watfords nya tränare Slaven Bilic och ännu ett mål av Ken Sema (4-0 mot Stoke). Svensken får fina 7,5 av 10 i betyg.

Daily Telegraph lyfter frågan om vem som ska ta över efter Bruno Lage, som Wolverhampton sparkade på söndagen. Enligt tidningen är tidigare Olympiakostränaren Pedro Martins en stark utmanare. Enligt The Sun är Sportingtränaren Ruben Amorim en stark utmanare. Båda är förstås portugiser. Men även Julen Lopetegui (Sevilla) och Ange Postecoglou (Celtic) ska ha diskuterats, enligt Telegraph.

Coventry Telegraph njuter av att lyssna till Middlesbroughs tränare Chris Wilder, som fick se Viktor Gyökeres avgöra lördagens match (1-0 till Coventry). Wilder medger att klubben försökte köpa svensken i somras, ”Ja, vi gjorde en förfrågan”, medger han och säger att Gyökeres ”var bäst på planen, och är bäst i ligan”. Sunday People hade förresten Gyökeres som ”Matchens stjärna” med omdömet, ”Bra nog att ta sig in i den svenska VM-truppen”. Det är oklart om det var ironiskt menat.

Annons

 

ITALIEN

ITALIEN

Corriere dello Sport har liksom alla de stora sporttidningarna tolkningar av Juventus äntligen vinner igen (3-0 mot Bologna). Gazzetta dello Sport tar fast på ett ”pånyttfött” Juve. Tuttosport nöjer sig med försiktiga  ”Tecken på Juve”. CdS lägger sig någonstans där emellan med konstaterandet att ”Juve är Juve igen”. Målskyttarna Dusan Vlahovic och Arkadiusz Milik får båda 7,5, den tredje målskytten Filip Kostic 7. ”Jag gillade inställningen”, säger tränaren Max Allegri, ”det var en klar och tydlig seger, men vi håller en låg profil  eftersom vi är på efterkälken i ligan och måste fixa till situationen i Champions League”. Men frågan om ligatiteln dyker ändå upp. ”Tabellen visar att vi har 13 poäng så vi har mycket att ta igen, ett steg i taget. Som vi kom närmare förra säsongen kommer vi även att göra det denna”, säger Allegri.

Annons

La Gazzetta dello Sport bekymrar sig för Simone Inzaghi. Tidningen menar att ”hans framtid avgörs inom nio dagar”. Hans Inter måste alltså prestera mot Barcelona och Sassuolo. Svensklaget Spezia hade en tung dag (0-4 mot Lazio). Emil Holm spelade från start, Albin Ekdal hoppade in. Båda får 5,5 i betyg. Det är ändå över genomsnittet i laget. Krislaget Sampdoria letar ny tränaren. Huvudspår är, enligt GdS, Roberto D’Aversa och Claudio Ranieri. En av Serie A:s mest uppmärksammade personer i går var domare. Maria Sole Ferrieri Caputi blev på söndagen första kvinna att döma Serie A (Sassuolo-Salernitana 5-0). Och hon gjorde det med den äran. Hon får klart godkända 6,5 i betyg i både Gazzetta dello Sport och Corriere dello Sport. ”Det är en dröm som slår in, jag har väntat på det här ögonblicket i 16 år”, säger Ferrieri Caputi.

Annons

 

SPANIEN

Marca skriver om ”En första punktering”. AS har liknande tema. Real Madrid tappade i går oväntat sina första poäng (1-1 mot Osasuna). Den som är mest van att ta på sig hjälterollen blev syndabock. Karim Benzema brände en straff i slutet av matchen. Real Madrids president Florentino Pérez försökte i helgen på nytt försvara Super League och pekade på problemen. ”Fotbollen är sjuk. Unga människor blir mindre och mindre intresserade”, menar han, ”Om Uefa styrde världstennisen hade vi bara fått se Nadal mot Federer två-tre gånger. Nadal-Djokovic har spelat 59 gånger, är det tråkigt? Real Madrid och Liverpool har bara möts nio gånger på 67 år. Vad är poängen med att hindra fans från att se dessa matcher?”. La Liga-presidenten Javier Tebas högg tillbaka på Twitter att Pérez ”kommer med deklarationer som kan ’döda’ resten av klubbarna, inklusive Real Madrid”. Pérez passade under gårdagens Real Madrid-möte också på att dela ut en känga till PSG:s president Nasser Al-Khelaïfi, som också är ordförande för ECA, de europeiska klubbarnas intresseorganisation. ”Nyligen har ECA:s president sagt att Real Madrid är rädda för ECA. Kanske behöver ECA:s president bli påmind om vilka Real Madrid är”, sa Pérez, och möttes av rungande applåder. Alexander Sørloth är efter sina två mål och en assist för Real Sociedad (5-3 mot Girona) inte bara med i Omgången lag i Marca, han är Omgångens spelare. Noterbart är att Marca, liksom de flesta spanska sporttidningar i Spanien, ger en stor bit av förstasidan åt läktartragedin i Indonesien. Det kan man inte säga om många andra länders sporttidningar. Antalet döda har för övrigt skrivits ner till 125.

Annons

SPANIEN

Sport och Mundo Deportivo kan inte vara mer belåtna över Real Madrids resultat. ”Ledare!”, jublar båda tidningarna. För det är där Barcelona befinner sig, ”för första gången på 833 dagar”, lägger Sport till. Ex-Barcelonaspelaren Martin Braithwaite hade inte lika kul i sin nya klubb Espanyol. Dansken blev utvisad på tilläggstid, kallad ”oansvarig” av Sport och Espanyol tappade strax därefter segern (2-2 mot Valencia).

Estadio Deportivo skriver att Julen Lopetegui väntas sitta på bänken mot Dortmund på onsdag i Champions League men sedan är det troligen slut. I helgen har rykten cirkulerat om att Jorge Sampaoli kan ersätta. Cadena SER uppger att diskussioner redan inletts med argentinaren. Andra alternativ är, enligt radiokanalen, Rafael Benítz, José Bordalás och Javier Gracia. Förstasidan ges åt Sevillas för närvarande bästa lag, Real Betis. Men i går blev det ett bakslag för den femteplacerade klubben (0-1 mot Celta Vigo).

Annons

 

FRANKRIKE

FRANKRIKE

L’Equipe har Jens Cajuste som matchens lirare när Reims kryssade (2-2 mot Troyes). ”Mittfältaren använde sin teknik för att kontra och dirigera sitt lags spel klokt, som vid öppningsmålet. Men han briljerade också med sitt defensiva arbete; 14 vunna dueller, sju lyckade tacklingar och sex återvunna bollar, rekord för laget. Några farligt tappade bollar dock”, skriver tidningen och ger Cajuste 7 av 10 i betyg. Varken Oliver Zandén (Toulouse) eller Gabriel Gudmundsson (Lille) fick någon speltid i går. Förstasidan tillhör Lens och Lyon. Lens, som fortfarande är obesegrade efter seger mot Lyon (1-0). Lyon, som därmed förlorade sin fjärde raka match och sjunker allt djupare ner i krisen.

RMC Sport berättar att staden Bordeaux gör som Strasbourg: bojkottar VM. Inga storbildsskärmar kommer att sättas upp i stan. ”Ja, beslutet är taget, även om vi inte meddelat det officiellt ännu. Jag har länge varit bekymrad över situationen och vi kan inte vara delaktiga i en sådan ekologisk försummelse, för att inte tala om allt annat”, säger borgmästare Pierre Hurmic, som tillhör miljöpartiet Europe Écologie Les Verts.

Annons

Le Parisien njuter främst åt Lionel Messis återfunna form i PSG. I papperstidningen är rubriken över ett uppslag, ”Messi …eller Jedins återkomst”. Renato Sanches fick lämna planen i helgen med en muskelskada och missar CL-mötet med Benfica på onsdag. Däremot kan han vara tillbaka redan i helgen, menar Le Parisien. Amanda Ilestedt spelade från start för PSG som bara kryssade (2-2 mot Le Havre). ”En stor besvikelse”, säger PSG-tränaren Gérard Prêcheur om resultatet.

 

TYSKLAND

Bild konstaterar att Schalkes problem fortsätter. Det blev inte bara en ny förlust (2-3 mot Augsburg), det blev också en tung skada. Den 20-årige mittbacken Sepp  van den Berg, som klubben lånat från Liverpool, skadad fotleden illa och fördes till sjukhus. ”Bittert. Jag har hört att man misstänker en fraktur. Det vore ett tungt bakslag för oss”, säger sportchefen Rouven Schröder. Laget ligger på 15:e plats, bara en poäng från nedflyttningsplats. Jordan Larsson satt på bänken hela matchen. I sociala medier har fans reagerat på att Larsson inte fick några spelminuter.

Annons

Sport1 berättar att det råder oro i Bayern München för ett coronautbrott. Manuel Neuer och Leon Goretzka var tillbaka från corona i fredagens match, men i helgen har Joshua Kimmich och Thomas Müller testat positivt och missar CL-mötet med Viktoria Plzen på tisdag. För att minska riskerna får Bayernspelarna inte längre skriva autografer vid öppna träningar och har avråtts från att besöka Oktoberfestivalen, som avslutas i dag på nationaldagen. Coronfallen i staden München har ökat på senare tid.

 

ÖVRIGT

BT (Danmark) gillar Kristoffer Olsson. Okej, han blev ingen ”svensk Julius Caesar”, som tidningen beskrev honom mot Lazio nyligen. Men han omnämns som ”Midtjyllands svenska mittfältsgeneral” efter mål och stabil insats i går (2-2 mot Viborg). Tidningen sätter också en rad svenskbetyg efter FCK:s seger (1-0 mot AGF). De är inte höga. Trots segern får Viktor Claesson bara 2 av 6. Hos gästerna får Eric Kahl 3 och Kevin Yakob 2.

Annons

STV (Skottland) bär på ytterligare dystra besked om Filip Helander. Han är inte tillbaka förrän efter VM, bekräftar Rangers tränare Giovanni van Bronckhorst. ”Jag har ingen tidsskala på hans skada”, sa Van Bronckhorst häromdagen. Helander har inte spelat sedan april på grund av en fotskada.

NBC San Diego (USA) kan fira att San Diego Wave blir trea i grundspelet och för första gången får inleda med en hemmamatch i slutspelet. ”Jag hade förstås hoppats att jag kunde bidra med fler mål och assist, jag hoppas jag kan göra det i slutspelet i stället”, säger Sofia Jakobsson. Hon har spelat i Sverige, Ryssland, England, Tyskland och Frankrike, men tycker konkurrenskraften i NSWL är större. ”Här är varje match en utmaning. I Europa finns en topp-tre, kanske topp-fyra, sedan är resten av matcherna kanske inte så svåra”, säger Jakobsson.

Annons
Publicerad 2022-10-03 08:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto