POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Pre-Game #3 - Inför helgens matcher, och hur jag ser på lagens ligachanser

Efter att ha bevittnat två omgångar i Premier League med ett par ordentliga tungvikts- eller prestigemöten i de båda så kanske det nästan är lite skönt med bara en “vanlig” omgång för en gångs skull.

……………………………………

[“Is the Pope Catholic. No I’m serious, is he? I really need to know.“]
David Beckham

……………………………………

Och likadant ser det ut i de lägre divisionerna, i det som kallas The Football League – alltså Championship, League 1 och League 2.

League 2 bjuder på ett toppmöte på Vale Park mellan hemmalaget Port Vale, sju poäng efter tre matcher, och ligaledaren Torquay United som har full pott efter tre omgångar.

…………………………………

Och apropå The Football League så har nu Bloggen gjort sin första storvärvning inför 2010/11.

Signaturen Linhem har värvats, för en ‘undisclosed fee’, som stående gästbloggare om Englands “lägre divisioner”.

Varje tisdag eftermiddag har ni möjlighet att insupa atmosfären av riktigt leråkersäkta engelsk fotbollskultur i Linhem’s Football League Watch, en gästblogg enbart ägnad åt livet under Premier League.

Härliga storys, historik, anekdoter och vad som hänt och händer i Championship, League 1 och 2.

……………………………………

[“You can’t say my team aren’t winners. They’ve proved that by finishing fourth, third and second in the last three years.“]
Gerard Houllier

…………………………………

Dags för tredje omgången av Premier League

Samtliga matcher spelas den här omgången under lördag och söndag, med en tidig match på lördag.

Inbakat i den här bloggen avslöjar jag också hur jag tror att respektive lag slutar i tabellen vid säsongens slut.

Med rätt saftiga garderingar, feg som jag är.

Jag diskuterar gärna lagens ligachanser med er i kommentarsfältet. Då har jag kanske också möjlighet att förklara hur jag tänker lite utförligare.

……………………………………

[“We didn’t underestimate them. They were a lot better than we thought.“]
Sir Bobby Robson

……………………………………

Lördag, 13:45, Ewood Park
(10) Blackburn vs (2) Arsenal

En riktig värdemätare för Arsenal. En tuff bortamatch mot en motståndare som inte lägger några fingrar emellan. Big Sam Allardyce har taktiken mot det bollskickliga Arsenal klar för sig.

Och Arsene Wenger har också Allardyces taktik fullständigt klar för sig.

Det är den här typen av matcher som Arsenal nu måste visa att de kan vinna på regelbunden basis för att de ska ses som allvarliga ligautmanare. Och kanske är det nu vi får en ledtråd hur det kommer gå för Arsenal den här säsongen?

Tveklöst har Arsenal den offensiva styrkan att kunna öppna upp Blackburns försvar, givet att man klarar av upprätthålla bolleveranserna från mittfältet.

En central fråga blir däremot hur Arsenals defensiva linje klarar av tyngden som Blackburn kommer utsätta den för.

Och Arsenals spel på defensiva fasta situationer måste vara bättre än vad det var mot Liverpool i premiären.

Arsenal gjorde nyligen klart med Sevillas franske mittback Sebastien Squillaci, som däremot inte förväntas spela den här matchen.

Blackburn 2010/11: Plats 13-15
Arsenal 2010/11: Plats 1-5

………………………………………

[“Moreano thought that the full back was gonna come up behind and give him one really hard.”]
Ron Atkinson

………………………………………

Lördag, 16:00, Bloomfield Road
(11) Blackpool vs (14) Fulham

Klarar Blackpool av att skaka av sig förra helgens förödelse på Emirates och spela samma fotboll de gjorde mot Wigan? I så fall kan Fulham få det tufft mot en entusiastisk nykomling.

Mark Hughes verkar dock ha fått god ordning på ett redan starkt manskap, spelet förra helgen mot Man Utd imponerade och lovar mer.

Fulhams starke anfallare Bobby Zamora orsakade Man Utd:s försvar stora problem, och kan Fulham återigen låsa fast spelet på honom så är matchen till hälften vunnen.

Blackpool måste våga spela offensivt för att kunna vinna och i längden hålla sig kvar i Premier League, försvaret räcker inte till. Det kan kosta dyrt i enskilda matcher mot överlägset motstånd, men kan ge många värdefulla poäng mot mindre illustert motstånd.

Deras förmåga att skaka av sig “betydelselösa” förluster kommer därför som jag ser det bli central. Den här matchen är ett första prov på det.

Blackpool 2010/11: Plats 16-19
Fulham 2010/11: Plats 7-9

………………………………………

[“I am a firm believer that if you score one goal the other team have to score two to win.”]
Howard Wilkinson

………………………………………

Lördag, 16:00, Stamford Bridge
(1) Chelsea vs (18) Stoke

Chelseas bekväma öppning på ligaspelet fortsätter, nu med en hemmamatch mot Stoke som inlett säsongen med två tunga 1-2-förluster mot Wolves och Tottenham. Chelsea å andra sidan har vunnit med 2×6-0.

I Stoke möter man däremot ett bätte defensivt lag än hittills. Hemma på Stamford Bridge, och med ett väldigt imponerande anfallsspel, ska Chelsea dock inte tappa poäng mot Stoke.

Stoke har naturligtvis allt att vinna och absolut inget att förlora, men deras anfallsspel saknar spets nog att störa Chelseas något skakiga försvar.

Och veckans uppladdning har störts av såväl Ligacupspel som spelstrejkande målvakt, som ryktas vara aktuell för Chelsea av alla lag.

Chelsea 2010/11: Plats 1-3
Stoke 2010/11: Plats 15-17

………………………………………

[“Today’s top players only want to play in London or for Manchester United. That’s what happened when I tried to sign Alan Shearer and he went to Blackburn.“]
Graeme Souness

………………………………………

Lördag, 16:00, White Hart Lane
(8) Tottenham vs (20) Wigan

Ett par dagar efter en europeisk cuptriumf för Tottenham hade det normalt sett funnits skäl att varna för bristande koncentration i därpå följande ligamatch.

Men Tottenham får spela hemma och gör så mot ett defensivt katastrofalt Wigan som inte rimligtvis kommer kunna motstå Tottenhams intensiva och snabba offensiv.

Wigan känns som en klubb i fritt fall, där enorma defensiva problem på planen kombineras med att flera viktiga spelare ryktas lämna klubben.

Roberto Martinez är en manager med en konstruktiv spelfilosofi, men jag är inte alls säker på att det är rätt filosofi för Wigan om de ska ha någon möjlighet att hänga kvar.

Tottenham 2010/11: Plats 4-7
Wigan 2010/11: Plats 19-20

………………………………………

[“I couldn’t settle in Italy – it was like living in a foreign country.“]
Ian Rush

………………………………………

Lördag, 16:00, Molineux
(7) Wolves vs (9) Newcastle

Wolves har börjat Premier League mycket lovande med en stark seger hemma mot Stoke i första omgången och en oerhört imponerande poäng borta mot Everton.

Newcastle å sin sida hade en tuff premiär men körde därefter över Aston Villa i hemmapremiären. Inget av de båda resultaten tror jag egentligen är särskilt talande för var vi har Newcastle den här säsongen.

Det här tror jag är en match som står mellan två mittenlag som båda kommer vara säkra från nedflyttning vid säsongens slut.

Newcastle kommer inte få samma ytor som man fick mot Aston Villa och nu spelar man dessutom på bortaplan. Att Newcastles försvar inte håller högsta klass har vi sett i båda deras matcher, och Wolves kommer sätta det på tuffa prov.

Wolves 2010/11: Plats 13-15
Newcastle 2010/11: Plats 14-16

………………………………………

[“As long as no-one scored, it was always going to be close.“]
Arsene Wenger

………………………………………

Lördag, 18:30, Old Trafford
(3) Man Utd vs (19) West Ham

Det finns mer eller mindre dåliga tillfällen man kan tvingas möta Man Utd. Att behöva möta dem på Old Trafford direkt efter att de snöpligt tappat poäng är inte en uppgift något lag skulle se fram emot.

West Ham har inlett säsongen bedrövligt med två raka förluster, håglöst spel och fullständig oordning i klubben. Spelare lämnar eller ryktas lämna. Stämningen på Boleyn Ground verkar helt under isen.

I veckan lyckades man med nöd och näppe på Fergie-time knipa en 1-0-seger i Ligacupen hemma mot League 2-laget Oxford United.

Något annat än en övertygande hemmaseger i den här matchen får ses som en mycket stor överraskning. För så illa ställt är det väl inte med defensiven hos Man Utd?

Kanske är det en match i vilken Man Utds frustrerade mittfältare Michael Carrick får en chans att bevisa vad han går för.

Man Utd 2010/11: Plats 1-4
West Ham 2010/11: Plats 18-20

…………………………………

[“The minute’s silence was immaculate, I have never heard a minute’s silence like that.“]
Glenn Hoddle

…………………………………

Söndag, 14:30, Reebok Stadium
(5) Bolton vs (6) Birmingham

Battle of the B:s på Reebok Stadium. Det här är en match mellan i mina ögon två något underskattade lag.

Birmingham under Alex McLeish har inte bara en imponerande defensiv och organisation, man har också en härlig kämpaglöd och moral, vilket inte minst säsongspremiären mot Sunderland bekräftade.

Genomsnittsnivån på de olika lagdelarna är förhållandevis hög, och i Ben Foster har man en av Englands bästa målvakter.

I grund och botten kan samma sak sägas om Bolton, där Owen Coyle har börjat få ordning också på de spelare som tidigare inte levererat. Inte minst Johan Elmanders relativa målorgie förra helgen.

Med Coyle har Bolton fått en tydligare spelidé som ger dem större chans att hävda sig högre upp i tabellen, samtidigt som mycket av den defensiva stabiliteten behållts.

Bolton 2010/11: Plats 10-12
Birmingham 2010/11: Plats 12-14

………………………………………

[“I never comment on referees and I’m not going to break the habit of a lifetime for that prat.“]
Ron Atkinson

………………………………………

Söndag, 16:00, Anfield
(17) Liverpool vs (13) West Bromwich

Roy Hodgson måste ha dragit en lättnadens suck inte bara för EL-avancemanget när Glen Johnson ordnade kvitteringen mot Trabzonspor, utan också för att en jobbig förlängning undveks.

Roberto Di Matteo å andra sidan kunde säkert hålla sig för skratt. Att åka till Anfield är aldrig en lätt uppgift, och allt som underlättar den uppgiften för en av säsongens nedflyttningskandidater är naturligtvis välkommet.

För att West Bromwich ska ha någon chans i den här matchen krävs det att Liverpool har en ordentlig off-day. Försvarsmässigt gungar det alltför kraftigt i West Brom, även om Liverpool också har tydliga svårigheter i sitt offensiva spel.

Joe Cole är fortsatt avstängd, och det återstår att se om Steven Gerrard och Fernando Torres är pigga nog att spela. Mascherano-sagan verkar däremot lida mot sitt slut och Liverpool har förhoppningsvis kunnat lägga denna bakom sig på söndag.

Liverpool 2010/11: Plats 3-6
West Bromwich 2010/11: Plats 17-18

………………………………………

Reporter: [“Gordon, can we have a quick word please?“]
Gordon Strachan: [“Velocity.“]

………………………………………

Söndag, 16:00, Stadium of Light
(15) Sunderland vs (4) Man City

På samma sätt som Arsenal så ställs nu Man City inför en sådan här match som man “måste” vinna om man vill vara en allvarlig konkurrent i ligaracet. Och Sunderland borta är ingen lätt uppgift.

Sunderland lär komma heltaggade efter bortaförlusten mot West Brom och de möter ett City som inte helt och hållet har fått ihop sitt lagspel ännu. En brist som kan straffa sig mot ett Sunderland med en hög lägstanivå i varje enskild lagdel.

För Man City är det mest en fråga om vilka som får spela. Intrycket är att Mancini i huvudsak har bestämt sig på försvars- och mittfältspositionerna, men att det är anfallet som är den största huvudbryn.

Rimligtvis är det också bland anfallarna som den största trupporon riskerar spridas under säsongen.

Sunderland 2010/11: Plats 9-11
Man City 2010/11: Plats 3-5

………………………………………

[“My parents have always been there for me, ever since I was about 7.“]
David Beckham

………………………………………

Söndag, 17:00, Villa Park
(12) Aston Villa vs (16) Everton

Omgångens tyngsta möte står mellan Aston Villa och Everton, två lag vars inledningar båda rest frågetecken. Normalt sett konkurrerar båda klubbarna om spel i Europa, den här säsongen tror jag dock bara Everton har möjlighet att göra det.

Everton brukar vara notoriskt trögstartade under en säsong och i år verkar inte vara något undantag. Förlust borta mot Blackburn följdes upp av ett oavgjort hemmaresultat mot Wolves.

Spelet stämde däremot rätt bra för Everton i den matchen, vilket man inte på något vis kan säga om Aston Villa i deras match mot Newcastle. Lugnet verkar inte ha lagt sig på Villa Park efter Martin O’Neills uppbrott, därtill har James Milner lämnat.

Everton har goda möjligheter att ta hem en viktig trepoängare. Aston Villa måste höja sitt spel rejält för att slå David Moyes kompetenta lagbygge.

Aston Villa 2010/11: Plats 8-11
Everton 2010/11: Plats 6-8

…………………………………

[“When you are 4-0 up you should never lose 7-1.“]
Lawrie McMenemy

…………………………………

I går spelade tre engelska lag kvalmatcher till Europa League med varierande framgång.

Man City vann programenligt på hemmaplan mot Timisoara med 2-0.

Borta mot Trabzonspor låg Liverpool länge lite pyrt till, inväntandes förlängning vid ställningen 1-0 till turkarna och därmed 1-1 sammanlagt.

Men i 84:e minuten gick Glen Johnsonen offensiv räd, slog in bollen framför mål där en back slog in bollen i eget mål. Dirk Kuyt tryckte dit en boll till i slutminuterna och Liverpool och Roy Hodgson kan ställa in sig på spel i Europa League.

Det kan däremot inte Aston Villa göra som tappade en 2-1-ledning hemma mot Rapid Wien till förlust med 2-3 under matchens sista kvart. Ännu en dålig dag på jobbet för Villas ställföreträdande manager Kevin MacDonald.

…………………………………

[“He’s got his legs back, of course, or his leg – he’s always had one but now he’s got two.“]
Sir Bobby Robson

…………………………………

Lottningen till gruppspelet i Europa League sker kl 13:00 idag och streamas live och gratis på uefa.com.

Jag struntar i specialbloggen om EL-lottningen. Finns det intresse kan ni ändå diskutera den i kommentarsfältet.

………………………………

[“The 33 or 34-year-olds will be 36 or 37 by the time the next World Cup comes around, if they’re not careful.“]
Kevin Keegan

………………………………

Övrigt i nyhetsväg:

Roy Hodgson är upprörd över Inters och hans företrädare Rafa Benitez jakt på arbetsmyran Dirk Kuyt. Hodgson menar att Benitez brutit ett löfte från Inter att inte jaga Liverpoolspelare.

Klart verkar dock vara att den argentinske trubbelmakaren Javier Mascherano lämnar klubben för Barcelona. Good riddance gissar jag att alla Poolfans säger.

Sir Alex Ferguson sägs fundera på ett sent bud på Standard Lièges talangfulle belgiske mittfältare Steven Defour, främst då Owen Hargreaves framtid ser så tveksam ut.

Fulham sägs ligga mycket nära att värva PSV Eindhovens mexikanske vänsterback Carlos Salcido.

Michael Owen sägs dra på sig en Liverpooltröja igen nästa lördag, när han förväntas delta i Jamie Carraghers testimonial.

Media spekulerar i att det skulle irritera Man Utds fans. Men ärligt talat är det väl ändå från Liverpools fans som den största ilskan lär komma?!

…………………………………

[“I definitely want Brooklyn to be christened, but I don’t know into what religion yet.“]
David Beckham

…………………………………

Så, feedback på min första “Pre Game”-blogg? Den kommer ju att återkomma, i kanske något annorlunda format framöver, så det finns alla möjligheter att påverka.

Framför allt kommer den nog bli mer kortfattad framöver, och kanske fokusera mer tydligt på en eller ett par matcher.

Be Champions!!

Publicerad 2010-08-27 kl 10:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto