POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Stats & Facts: "It’s the Economy, Stupid!"

För att snabbt inleda med en riktig nyhet så har Roy Hodgson och Liverpool agerat mycket snabbt för att ersätta den flyktade Javier Mascherano.

Under fredagskvällen säkrades värvningen av Portos Raul Meireles för i krokarna £10-11m – en summa som kan stiga till £17m.

Och låter inte det som en slug piece of business av Liverpool så säg?

…………………………………………………

Ekonomi har varit ämnet nästan lika mycket som fotboll när Premier League kommit på tal de senaste åren. Klubbar hamnar i administration, journalister rapporterar om skulder och domedagsprofetior om klubbars undergång, UEFA stiftar nya regler.

Vi gör ett första försök att reda ut vad som egentligen händer och vad som är det faktiska ekonomiska läget med den här bloggen.

…………………………………………………

UEFA har beslutat införa regler avseende financial fair play som instiftas gradvis under de kommande tre åren. Att läsa och förstå reglerna i sin helhet förutsätter kunskaper i såväl redovisning som juridik, men sammanfattat gäller följande:

::: Klubbar är inte tillåtna att ha negativa rörelseresultat – klubbar kan med andra ord inte spendera mer än de själva genererar genom sin rörelse (matchintäkter, tv-rättigheter, sponsoravtal, merchandising etc) under en viss tidsperiod.

::: Klubbar får inte ha utestående och obetalda räkningar eller utfästelser till andra klubbar, anställda eller myndigheter.

::: Det görs en riskbedömning för varje klubbs förmåga att betala sina kostnader för skulder och löner, vilket gör att en klubbs skuld- och lönenivåer tas med i beräkningen.

Till rörelseresultat räknas alltså inte in pengar som skjuts till av ägare eller så kallade “sugar daddys”.

Klubbar som inte motsvarar dessa krav riskerar att uteslutas från spel i de europeiska cuperna.

…………………………………………………

Så, hur ligger då egentligen Premier League-klubbarna till om vi försöker hitta ekonomiska nyckeltal som har bäring på dessa kriterier?

Ja, den stora grejen med de här nya reglerna verkar ju vara rörelsen och dess resultat.

Det pratas ofta om skulder, men det viktigaste för en fotbollsklubb är att hålla lönekostnaderna under kontroll. Med för höga lönekostnader finns två problem. Dels blir det svårare att täcka andra kostnader. Och dels så blir klubben oerhört känslig för intäktsbortfall, då lönekostnader är svåra att skära på kort tid.

UEFA rekommenderar att en klubbs lönekostnader inte bör överstiga 70 procent av en klubbs totala omsättning för att den ska anses stå på stabil finansiell grund.

Om en klubb har lönekostnader överstigandes 70 procent så anses det finnas en risk att klubben inte kommer kunna fullfölja sina finansiella plikter enligt punkterna 2-3 i UEFA:s kriterier ovan.

Då har vi skakat fram två ekonomiska nyckeltal: Rörelseresultat och lönens andel av omsättningen.

Låt oss se hur Premier League-klubbarna klarar sig enligt vart och ett av dessa ekonomiska nyckeltal. Senast tillgängliga siffror är från 2009.

…………………………………………………

Premier League-klubbarnas rörelseresultat, 2009

Man Utd, £48,2m
Arsenal, £45,5m
Tottenham, £29,9m
Blackburn, £3,6m
Hull City, £2m
Stoke, £0,5m
———————————————
Aston Villa, -£2,7m
Wolves, -£4,4m
Wigan, -£5,8m
Liverpool, -£6,3m*
Fulham, -£6,4m
Everton, -£6,9m
Burnley, -£11,7m
Bolton, -£13,2m
West Ham, -£16,2m
Portsmouth, -£17m*
Birmingham, -£20,5m
Sunderland, -£23,5m
Chelsea, -£44,4m
Man City, -£89,7m

*) Senast tillgängliga siffror från 2008.

Under strecket, alltså med negativt rörelseresultat, ligger hela 14 av Premier Leagues 20 klubbar från förra säsongen.

Samtliga dessa klubbar skulle alltså, utifrån dessa siffror, teoretiskt kunna uteslutas från spel i Champions League och Europa League.

Naturligtvis sticker Chelseas och Man Citys förluster ut i sammanhanget, de båda står för lika stora förluster som samtliga övriga tolv förlustgående klubbar tillsammans.

Av de båda klubbarna är det kanske ändå Chelsea som har störst anledning att oroa sig, som gör stora rörelseförluster trots att de inte längre värvar för enorma summor. De måste med andra ord skära ner på mer än bara transfersummor.

Men det kanske mest störande och oroande är klubbar som Bolton, West Ham, Birmingham och Sunderland – som går med stora förluster utan någon realistisk chans till tillväxt på intäktssidan och utan en oerhört rik ägare.

Hur länge klarar klubbar som dem att leva vidare med de ekonomiska förutsättningarna?

Låt oss gå vidare till den faktor som kanske mer än någon annan styr klubbarnas ekonomi – och som alltså påverkar rörelseresultaten som vi såg ovan – lönekostnaderna.

…………………………………………………

Premier League-klubbarnas lönekostnader i relation till omsättning, 2009

Burnley, 119,9%
Birmingham, 98,7%
Man City, 94,4%
Wolves, 91,7%
Wigan, 91,2%
Blackburn, 90,6%
West Ham, 78,8%
Portsmouth, 78,0%*
Aston Villa, 76,8%
Sunderland, 76,8%
——————————-  UEFA:s 70%-rekommendation
Fulham, 69,1%
Bolton, 68,9%
Chelsea, 68,0%*
Hull City, 65,8%
Everton, 61,6%
Liverpool, 56,8%*
Stoke, 55,6%
Tottenham, 52,3%
Man Utd, 44,0%
Arsenal, 33,2%

*) Senast tillgängliga siffror från 2008.

Siffrorna är naturligtvis väldigt talande och visar på ett entydigt mönster att lönekostnaderna i Premier League i stor utsträckning har snurrat bortom all kontroll.

Framför allt tre klubbar framstår utifrån båda dessa nyckeltal som i grunden finansiellt välskötta – Tottenham, Man Utd och Arsenal.

Chelsea har lönekostnaderna ungefär i linje med UEFA:s rekommendation, men också det kan ses som oroande när man betänker att de trots lågt värvande, och trots rimliga lönekostnader, ändå gör stora förluster.

Men den riktigt otäcka bilden framträder när man följer flera av Premier Leagues mindre klubbar – t ex de åtta översta klubbarna i tabellen ovan med undantag för Man City – alltså från Burnley till och Portsmouth.

Klubbar där mer eller mindre hela omsättningen äts upp av löner – som de känner sig tvingade till att betala för att kunna hålla sig kvar i Premier League, som är en garanti för högre intäkter.

Det är med andra ord dessa klubbar som på längre sikt drabbas av den brist på ekonomiska rationalitet som flera av Premier Leagues toppklubbar visar upp i sin lönesättning.

Klubbar, likt Chelsea och Man City, har råd att betala skyhöga löner eftersom de till skillnad från andra klubbar inte är underordnade normala ekonomiska villkor.

Detta driver upp det generella löneläget för samtliga klubbar, särskilt för de klubbar som vill ha möjlighet att behålla spelare som en storklubb möjligen är intresserad av.

Det visar att problemet är inte marknadskrafternas inflytande över fotbollen, som en del vill hävda, utan snarare att marknadskrafterna har satts ur spel – prisbildningen på arbetsmarknaden är vriden ur led.

En klubb som Man Utd är inte oskyldig i sammanhanget heller då de genom en framgångsrik affärsrörelse har råd att betala höga löner utan att den totala lönekostnaden blir till en alltför hög andel av omsättningen.

Det visar på kommersialiseringens negativa sida för fotbollen och de problem den medför i ekonomiskt avseende för klubbar som försöker hålla jämna steg med mindre medel.

…………………………………………………

UEFA:s regler om “financial fair play” är ett bra steg på vägen för att börja göra något åt dessa problem. Det är bara att hoppas att FA följer upp dessa regler också på hemmaplan.

Hoppas kan vi också bara göra att UEFA:s regler verkligen får en riktig genomslagskraft, och att storklubbarna inte bara kan kringgå dem med en redovisningsteknisk kullerbytta.

…………………………………………………

Dagens matcher:

13:45 – (PL) Blackburn vs Arsenal
16:00 – (PL) Blackpool vs Fulham
16:00 – (PL) Chelsea vs Stoke
16:00 – (PL) Tottenham vs Wigan
16:00 – (PL) Wolves vs Newcastle
18:30 – (PL) Man Utd vs West Ham

Men helgens stora intresse är så klart inte hur matcherna slutar utan om Sir Alex Ferguson fortsätter bojkotten av BBC?!

Frågan känns på något vis besvarad på förhand.

Vi har även en full omgång av nPower Championship.

Carlisle kvitterade på Fergie-time borta mot Colchester i fredagens kvällsmatch i nPower League 1. Resten av omgången spelas i eftermiddag.

Coral Windows Stadium lyckades Southend besegra hemmalaget Bradford med 2-0, trots att man fick avsluta matchen med tio man på planen efter att försvararen Sean Clohessy fått sitt andra gula kort.

Övriga 11 matcher i nPower League 2:s andra omgång spelas i eftermiddag.

…………………………………………………

Som jag postade i kommentarsfältet igår så söker jag de som vill gästblogga om någon av följande fem engelska fotbollslegendarer:

Herbert Chapman från Arsenal
Bill Nicholson
från Tottenham
Don Revie
från Leeds
Howard Kendall
från Everton
Sir Bobby Robson
från Ipswich

Maila mig om ni är intresserade av det!

Att jag räknar upp de där förslagen betyder inte att jag enbart är intresserad av gästbloggar om dem – utan andra gästbloggar om andra personer eller helt andra ämnen är också mer än välkomna.

…………………………………………………

Ligacupen, 3:e omgången, lottad:

Brentford vs Everton
Portsmouth vs Leicester
Stoke vs Fulham
Chelsea vs Newcastle
Aston Villa vs Blackburn
Tottenham vs Arsenal!!
Millwall vs Ipswich
Wolves vs Notts County
Burnley vs Bolton
Birmingham vs MK Dons
Liverpool vs Northampton
Scunthorpe vs Man Utd
West Bromwich vs Man City
Sunderland vs West Ham
Peterborough vs Swansea
Wigan vs Preston

Matcherna spelas 20-22 september.

…………………………………………………

Trevlig lördagsläsning! Och även om den här bloggen råkar handla om ett specifikt ämne så är det helt okej för mig att ni diskuterar t ex dagens matcher i kommentarsfältet.

Be Champions!

Publicerad 2010-08-28 kl 11:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto