Nersnack efter helgen, med ett ode till Arsenal

Peter Hyllman

The Gunners avfyrade en varningssalva till såväl Chelsea som Man Utd och övriga ligakonkurrenter den här säsongen med en stark bortaseger mot Blackburn Rovers med 2-1.

Säsongspremiären imponerade inte, och en stor hemmaseger mot Blackpool i all ära, men en bortamatch på Ewood Park är ägnad att skilja agnarna från vetet – för att använda en något mindre utsliten metafor.

Och inte började det bra för Arsenal. Blackburn ägde spelet under första halvlek och 1-1 var det minsta de förtjänade att ta med sig in till halvtid.

Med höjdbollar in i Arsenals straffområde, från såväl inlägg som inkast, satte Rovers Arsenals backlinje under hårt tryck. Blackburn Rovers kopierade inte bara Stokes “rugby-taktik”, man kopierade även Stokes taktik med långa inkast.

Och inte kan Wenger vara helt bekväm med de stora problem som detta ändå orsakade för en från och till svajig backlinje?

…………………………………………………

Nu kan man så klart tycka att en 2-1-seger mot Blackburn Rovers inte är något särskilt att slå på trumman för.

Nähä, visst inte. Inte i sig.

Men sättet det gjordes på var ett styrkebesked. Matchen gick från ur kontroll under första halvlek till full kontroll under andra halvlek. Och att förändra en matchbild på det viset är aldrig lätt och kräver stor skicklighet och karaktär.

Det andra målet var möjligen något turbetonat, men därifrån släppte Arsenal över huvud taget inte Blackburn tillbaka in i matchen. Mittfältet och försvaret samarbetade mycket väl för att hålla Blackburn borta från “the danger zone”.

Och att kontrollera matcher på det viset är en kvalitet och egenskap som en ligautmanare måste besitta och som Arsenal gav prov på igår.

[“The Arsenal manager feels victory over the Blackburn giants shows his team have the steel necessary to launch a sustained challenge for the title. “We had lost here, bad memories here and we know they play the kind of game that we don’t like. The players are committed but experience brings you calm in the box,” said Wenger”]

Och kanske viktigast av allt, det här var en seger som fick till och med den notoriskt skeptiske Piers Morgan att börja tro på Arsenalprojektet igen.

Om något oroar Arsene Wenger och Arsenals fans efter matchen igår så är det rimligtvis skadan på Robin van Persie. Man räknar dock med att holländaren är tillbaka till nästa match mot Bolton.

Och möjligen att Gael Clichy verkar ha tappat formen helt.

Bland nyheterna märks att Liverpool har gjort klart med den skicklige mittfältaren Raul Meireles från Porto som en ersättare för den flyktade Javier Mascherano, för den nätta summan av £11m.

Dessutom befann sig Paul KoncheskyAnfield under söndagens match mot West Brom, vilket man får se som ett tecken på att han blir klar under de närmaste dagarna.

Två bra värvningar av Roy Hodgson i så fall måste man säga.

Scott Parker sägs komma allt närmare en flytt till Tottenham, i en flytt som sägs ingå i en massiv utflytt av spelare från West Ham.

Shay Given antas vara aktuell för Fulham som en potentiell ersättare för Mark Schwarzer, som enligt Mark Hughes har gjort klart att han vill flytta till Arsenal.

Ska man anta att det kan hända spännande saker i den där målvaktssoppan under dagen eller morgondagen?

Imorgon, inför Transfer Deadline Day på tisdag kommer jag sammanfatta vilka jag ser som säsongens bästa och sämsta värvningar.

På förhand, utan facit på hand. Oh joy!!

Nu börjar ju landslagsuppehållet, med EM-kvalmatcher för England vilket gör att klubblagspelet hamnar något i bakvattnet.

Under uppehållet ges utrymme för ett par gästbloggar som gräver sig ner i den engelska fotbollsmyllan.

Själv är jag ju sådan att jag ser landslagsuppehåll som mest i vägen för klubbfotbollen. Frågan är däremot hur mycket uppmärksamhet ni vill att bloggen ska lägga på Englands kvalmatcher?

Piers Morgan höll ju förresten med mig, att Arsene Wenger borde gå all-out och försöka vinna också Ligacupen och FA-cupen.

Självklart borde han det. Om Wenger håller med får vi däremot se om några veckor i Ligacupens tredje omgång, när Tottenham tar emot Arsenal i ett glödhett North London Derby.

Vilken match! Dags för nya stora fotbollsminnen?

Övrigt från Premier Leagues fotbollsarenor:

“Tvåfrontskriget skördar sitt första offer”

Tottenham 0-1 Wigan
(Rodallega, 80)

Efter att ha flaggat för baksmällevarning efter Tottenhams CL-framgång så tyckte jag det var klyftigt att ändå hålla Tottenham som säkra vinnare mot ett Wigan som inlett säsongen på ett katastrofalt sätt.

Helt fel. Och det här var inte på något sätt ett daylight robbery, Wigans seger var fullständigt välförtjänt och borde kanske ha varit större.

Det här var en match där Spurs visade sig från sin allra sämsta sida. Det var sömnigt, slarvigt, okoncentrerat och nonchalant. Tottenham har inte råd med många fler sådana här matcher om man vill ha chans på fortsatt CL-spel.

Wigan däremot kan ta med sig en väldigt stark prestation, och deras anfallare Hugo Rodallega var fullständigt lysande.

[“He feels he’s going to score in any game. He’s very, very arrogant, in the right way, and a great example for all the kids. /…/ On the first day he told me he wanted to score 15 goals. I said, ‘If you score 15 goals I don’t think I’ll be able to work with you for too long’.”] – Roberto Martinez, Wigans manager

Hur länge blir han kvar i Wigan tror ni?

“Det är resultatet som räknas”

Chelsea 2-0 Stoke
(Malouda, 32; Drogba, 77 (str))

Chelsea vann både väntat och välförtjänt trots att det här var en match där tempot inte var det bästa. Drogbas straff säkrade segern, efter att Sorensen fattat ett katastrofalt beslut och onödigt fällt Anelka, men om Glenn Whelans långskott i ribbans underkant med 20 minuter kvar varit något lägre hade Stoke kunnat lämna matchen med en poäng. Större än så behöver inte marginalerna vara.

Frank Lampard och John Terry lämnade matchen med lättare skador som håller dem borta under landslagsuppehållet.

“Let’s stick it to Joey Barton!”

Wolves 1-1 Newcastle
(Ebanks-Blake, 43 – Carroll, 62)

En match präglat av dåligt humör och spel såväl tufft som stundtals brutalt, inte minst Joey Barton utsattes för stenhård markering och fick utstå inte mindre än sju tacklingar som hade gjort Arsene Wenger rosenrasande. Sett till chanserna var resultatet rättvist. Vid ställningen 1-0 till Wolves blev däremot hemmalaget rånade på en helt solklar straff av domaren Stuart Atwell som sannolikt avgjort matchen till deras fördel.

“Oavgjort i Blackpools första hemmamatch”

Blackpool 2-2 Fulham
(Pantsil, 71 (og); Varney, 76 – Zamora, 35; Etuhu, 87)

Blackpool visar att man besitter en härlig moral och att man alls inte är de slagpåsar som sportjournalisternas förstå-sig-påare förutspådde. En härlig vändning följde på att Steven Kelly missade en chans att döda matchen för Fulham i 69:e minuten. Bloomfield Road fick dock inte uppleva en drömstart på sitt PL-äventyr när Fulham kvitterade i slutminuterna.

“En dag på jobbet på Old Trafford”

Man Utd 3-0 West Ham
(Rooney, 33 (str); Nani, 50; Berbatov, 69)

En flödande offensiv uppvisning från Man Utd kombinerat med en i stort sett felfri defensiv insats gav inte West Ham mycket chans på Old Trafford, även om the Hammers stod upp bra under första halvlek. Wayne Rooney bröt sin måltorka men mest glädjande var Dimitar Berbatovs insats och lycka när han fick göra det tredje målet.

“Hjältedrama på Reebok”

Bolton 2-2 Birmingham
(Davies, 71 (str); Blake, 81 – Johnson, 4; Gardner, 50)

Matchen såg död och begravd ut när Birmingham gått upp i en tvåmålsledning efter att Boltons målvakt Jussi Jaaskelainen fått ett hjärnsläpp och örfilat Johnson i 36:e minuten. Men Bolton lyfte sitt spel och lyckades med vad som kommer att vara en av säsongens mer imponerande upphämtningar. Svenskarna i matchen, Johan Elmander och Sebastian Larsson, utgick båda skadade under andra halvlek.

[“Last time I saw a slap like that was off my mum when she caught me saying the word ‘united’ when I was about 14!!”] – Mark Ogden, Telegraph

“Torres vinner matchen åt Liverpool”

Liverpool 1-0 West Bromwich
(Torres, 66)

Att vinna med 1-0 på hemmaplan mot West Bromwich låter måhända som en rätt torftig insats. Men har man gått igenom den skitstorm som Liverpool gått igenom under senare tid så är det viktiga inte hur man vinner, utan att man vinner. Och ett helt stenröse måste ha lyft från Fernando Torres axlar när han fick göra mål igen, dessutom ett avgörande mål. West Brom har ändå all anledning att känna sig nöjda med prestationen på bortaplan mot ett lag vars hemvist är tabellens övre halva, med lite tur hade de kunnat få med sig inte bara en utan alla tre poäng. För Liverpool är det en seger att bygga vidare på.

“Fergie-time at the Stadium of Light”

Sunderland 1-0 Man City
(Bent, 90+4 (str))

En förvånansvärt öppen match på Stadium of Light där Sunderland tvingades till två byten redan i halvtid, efter att Carlos Tevez stått för vad som redan är en het kandidat till säsongens miss. Det var en match med två ansikten där Man City kontrollerade den första halvleken men Sunderland tog över och ägde den andra halvleken. Mancini gjorde två offensiva byten med en kvart kvar som nästan gav utdelning, men på övertid fälldes Darren Bent av Micah Richards och Bent slog själv in straffen som gav Sunderland en inte oförtjänt seger.

“Daylight Robbery på Villa Park”

Aston Villa 1-0 Everton
(Young, 9)

Aston Villa fick kämpa hårt för den här segern, framlyfta av ett kokande Villa Park. Segern var naturligtvis oerhört viktig för Villa men Everton måste undra hur de lyckades avsluta den här matchen utan att göra något mål. Everton var långa stunder det klart bättre laget även om Villa åt sig något mer in i matchen under andra halvlek. Brad Friedel tvingades till åtminstone två jätteräddningar, en på tilläggstid, för att ge publiken en seger den förtjänade. Everton får försöka ta med sig spelet till nästa omgångs tunga hemmamöte med Man Utd.