POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

It’s…
Linhem’s Football League Watch!

Jag är då Linhem och om ni undrar vem denne person är som pratar om sig själv i tredje person så kan jag först rekommendera min summering av fjolårets Football League-säsong.

Dessutom eftersom det är premiär för detta inslag ska jag berätta hur det kommer sig att jag följer de lägre ligorna i England.

Efter Tipsextra som ni vet fostrade så många fotbollsintresserade i Sverige så satsade även Tv4 på att sända Premier League men kallade programmet ”Tipslördag” i stället, men det slutade med att man sålde/förlorade rättigheterna till Canal +.  Man valde i stället att satsa på engelsk andradivisions-fotboll – även skotsk fotboll – och det är här någon gång på tidigt 2000-tal som jag började följa fotboll på riktigt. Visst jag hade varit på lite allsvenska matcher, spelat själv och kollat de stora mästerskapen men nu kollade jag varje vecka på Tipslördag där de visade lag som Watford, Wolverhampton – med en gammal Paul Ince som härförare – och Coventry. Efter det när pappa skaffade Canal+ för att vi skulle kunna kolla Premier League kollade jag inte Tipslördag längre men har ändå följt Championship och framför allt Watford som jag håller som mitt ”andralag”, men även resten av ligan.

På senare år har det eskalerat i och med att mitt intresse för fotbollen växt och möjligheten att kolla på all möjlig fotboll blivit större.

…………………………………….
Nog om mig nu flyttar vi fokus till vad som hänt i helgens omgång av ”The Football League” och vi börjar uppifrån med The Championship.

Eftersom nästan alla matcherna i de tre divisonerna denna helgen spelades den klassiska tiden 15.00 (lokal tid) så kollade jag endast en match, dessutom parallellt med en Premier League-match mellan två lag som nyligen spelade i The Championship, där målen gjordes av Andy Carroll, 17 mål i the Championship i fjol, och Sylvain Ebanks-Blake, skytteligavinnare 07-08 & 08-09.

…………………………………………………

Derby vs QPR

Match mellan Derby, som förlorat tre matcher i rad sedan premiärvinsten i den historiskt laddade matchen mot Leeds, och QPR.

QPR å andra sidan har börjat säsongen strålande med Neil Warnock som är QPRs tionde manager på fyra och ett halvt år med full pott hittills, mycket tack vare en can’t-believe-he’s-playing-in-the-championship-bra Adel Taarabt.

Derby som hemmalag var bättre matchen igenom, man inledde målskyttet efter att den vikarierande anfallaren – annars vänsterback – Dean Moxey frispelade Kris Commons och sedan placeringssköt James Bailey från stillastående till 2-0 och förutom några genombrottsförsök av Ta-a-a-aarabt så verkade Clough Jr:s mannar ha full kontroll på läget.

Men så började klocka ticka upp mot fulltid…

QPR reducerar efter en fin prestation av Agyemang där han rycker förbi sin försvarare och glidtacklingsstöter in bollen förbi en tam Bywater. Nu när QPR flyttat upp hela laget förutom en spelare plus Paddy Kenny i målet på en hörna så kontrar Derby där tidigare målskytten Bailey kommer fri men Paddy räddar.

I nästa anfall när klockan passerat de annonserade fyra övertidsminutrarna så skickar Paddy i målet iväg en lång, lång boll in på Derbys planhalva där fansens favorit ”Deano” Leacock nickar bollen åt fel håll till Jamie Mackie som vänder in och ut på Gareth Roberts och placerar in den bortre hörnet.

Warnock som bara några minuter tidigare ryckt tag i domaren och gett honom en rejäl utskällning utan någon direkt anledning – bara för att han är Neil Warnock – firar tillsammans med hela QPR-bänken efter målet som om de vunnit ligan.

[”I thought we dominated the game from the 96th minute to the 97th.”]
– Neil Warnock

…………………………………………………

Apropå Derby så har de som ni kanske vet lånat ut anfallaren Luke Varney till Blackpool, vilket i sig är lite udda men om man dessutom tar i beaktning att Varney inte platsade i Derby så gör det hela övergången ännu mer konstig men faktum är att just Ian ”Ollie” Holloway har gjort samma sak förut.

I fjol lånade det förmodade bottenlaget Blackpool DJ Campbell av Leicester där han inte sågs som en del i Nigel Pearsons planer och det slutade med att han gjorde elva ligamål på 18 matcher för Blackpool.

Och väl i playoff-spelet gjorde DJ ett hattrick mot Nottingham Forest vilket tog dem till playoff-finalen.

När jag ändå är inne på Luke Varney-spåret tänkte jag nämna att han hade en intressant början på sin fotbollskarriär. Han började i amatör-laget Quorn där han jobbade deltid som ”kvalitetskontrollerare” på en fabrik innan Crewes assisterande manager upptäckte honom och han har därefter varit en hyfsad anfallare i ett par olika Championship-klubbar innan Ollie valde att låna in honom för att förstärka anfallet.

…………………………………………………
Inte ens att den obligatoriska skuld som Peter Ridsdale lämnade efter sig verkar kunna hindra Cardiff som denna helgen slog fritt-fall-Portsmouth med 2-0 efter självmål av Hayden Mullins och mål av Jay Bothroyd.

I Cardiff så talar dock alla om Craig Bellamy och nu gäller de varken bråk med tränaren eller felanvändning av golfklubba. Redan i sin debutmatch förra helgen utmärkte han sig med att dunka dit en frispark vilket inte direkt sänker de skyhöga förväntningarna fansen har på honom och han fick dessutom ett gult kort för att han kastade iväg bollen efter signal. A normal game by Bellamy-standards.

De är dock en annan spelare som är klart formstarkast i Cardiff nämligen Jay Bothroyd, den före detta Arsenaltalangen – som spenderat en kort sejour i Perugia – har börjat säsongen med att göra sex mål på lika många matcher och med storstjärnan – med Championshipmått mätt – Bellamy bredvid sig så kan det bli riktigt bra.

Cardiff som redan förra året hade – enligt mig – ligans bästa offensiv, vilket var den främsta anledningen till att de tog sig till ända playoff-final, har förutom ovan nämnda anfallare även Peter Whittingham, fjolårets skytteligavinnare trots att han är yttermittfältare, och Chris Burke, en annan målfarlig  yttermittfältare som gjorde tio mål i fjol. Utöver dem har de även Jason Koumas som fyra gånger blivit uttagen till ”The Championship Team of the Year”.

Koumas sin karriär i Liverpools akademi tillsammans med bland andra Steven Gerrard men numera spelar han endast med den yngre kusinen Anthony Gerrard.

Tillkommer gör även Andrew Keogh, som är en relativt ung inlånad anfallare från Wolves, och så Geordieindiern Michael Chopra som tidigare alltid förkroppsligat uttrycket ”för-bra-för-Championship-men-inte-tillräcklig-för-Premier League” och som gjorde över 20 mål förra säsongen.

Jag vet inte hur Dave Jones tänkt matcha de spelarna men man är väl förberedda inför möjliga skador, hittills har man likt ifjol spelat 4-4-2 med Burke och Whittingham på varsin kant och med Bellamy och Bothroyd på topp, vilket de troligen kommer fortsätta med.

…………………………………………………
League One

I League 1 tänkte jag uppmärksamma en viss nykomling, nämligen Bournemouth!

Den här helgen började man väldigt bra, efter en halvtimme ledde man med 3-0 mot Notts County efter två mål av Josh McQuiod och ett av Anton Robinson. Men i 30:e minuten reducerade före detta Blackburn- och Blackpool-spelaren Ben Burgess för Notts County och på övertid gjorde först Craig Westcarr 3-2 och sedan Kevin Smith 3-3.

Rena Istanbul-comebacken! Men de är inte någon möjlig loserstämpel jag ska prata om när det gäller Bournemouth.

Förra säsongen tog man sig upp direkt tack vare att man kom tvåa i League 2 och den främsta anledningen till det var den Jerseyfödde anfallaren Brett Pitman som hittade rätt 26 gånger i ligan, och slutade trea i skytteligan.

Att man tog sig upp var en skräll då man de två föregående säsongerna kom på 21:a plats tack vare 10 respektive 17 poängs avdrag då klubben – likt många andra före detta Harry Redknapp-klubbar – har haft finansiella problem.

Men nu har man sålt Pitman, inte till Blackpool som de ryktades om utan han valde i stället Bristol City, och man har valt att ersätta honom med Big Man-anfallaren Michael Symes. Dessutom har den egna produkten Josh McQuiod börjat leverera rejält.

Michael Symes, som kommer från Evertons akademi och var Wayne Rooneys radarpartner när de nådde finalen i FA Youth Cup 2002, har hittills gjort endast ett mål, på straff, på fyra matcher. Sedan han lämnade Everton har han gjort ett flertal operationer och endast två säsonger har han gjort över tio mål, först i Shrewsbury och nu senast i Accrington i fjol.

McQuiod som förra året endast gjorde ett mål har dock vart klart flitigare och redan gjort tre mål efter att Pitman lämnat.

Vad är då så intressant med Bournemouth?

De har Football Leagues näst yngste tränare – Eddie Howe, 32 år.

Han är en egen produkt som spenderat nästan hela sin karriär i Bournemouth, förutom när före detta Bournemouth-managern och nuvarande Spurs-managern Harry Redknapp lockade honom till Portsmouth. Det gick dock dåligt, nej uselt, i Pompey för Howe som redan efter två matcher där han var bra råkade ut för en allvarlig knäskada och i sin första match tillbaka så slog han upp den skadan igen.

När han kom tillbaka ett och ett halvt år senare lånades han först ut till Swindon där han inte spelade en enda match för klubben innan Bournemouths ordförande med hjälp av donationer av fansen lyckades köpa tillbaka Howe till Bournemouth där han hör hemma.

Men till slut så kunde han inte fortsätta spela längre på grund av tidigare knäskador och blev först reservlagsmanager innan han blev assisterande och till slut, efter en kort tid som ”caretaker-manager”, även manager och han har gjort det riktigt bra.

Hela fjolåret så levde Bournemouth, på grund av tidigare nämnda ekonomiproblem, med ett transfer-embargo. Man lyckades ändå framför allt tack vare Pitman och just nu ligger man på femteplats i League 1 vilket är en sensation och det kommer bli väldigt intressant att följa ”The Cherries” den här säsongen.

…………………………………………………
League Two

Det har inte hänt så mycket i League 2 till skillnad från förra helgen då Crewe slog Barnet – barnaga? – med 7-0 och Rotherham slog Cheltenham med 6-4, varav fyra mål gjordes av fjolårets skytteligatvåa Adam Le Fondre.

Dock så blev Stockport rejält utspelade av Shrewsbury och “The Hatters” manager Paul Simpson var, ja… smått kritisk efteråt.

[“We caused ourselves problems. Some of the goals were just comical. Things you would expect to see in Sunday league football.”]

Förutom den matchen var det hela sex 1-1 matcher enbart i League 2.

…………………………………………………
Dessutom eftersom man inte kan få med allt så tänkte jag ha en liten övrigt-kolumn här på slutet.

Övrigt

David James visar gammal god form från Liverpooltiden när han skyllde på datorspel, han lyckades nämligen först helt misstajma en utrusning och sedan räddade han ett skott som han dock stötte ut till en fristånde Jason Scotland.

I samma match, Ipswich vs Bristol City, försökte Grant Leadbitter likt David Jones i Wolves att göra en Le Tissier-frispark (0.30) men tyvärr gick den i kryssribban. Matchen slutade 2-0 till Ipswich.

Nyförvärvet Jean Calve gjorde en riktig succé-debut för Sheffield United, han gjorde nämligen sitt första mål på seniornivå och vilket mål… An absolute Screamer! Dessutom var målet avgörande då matchen slutade 1-0 och Gary Speed var klart nöjd med den franske ynglingen.

Måste även nämna det att Hulls assisterande manager, som hade ansvaret i Nigel Pearsons frånvaro, heter Craig Shakespeare och det är rätt passande med tanke på Hulls tragiska bortafacit som nu är 27 bortamatcher utan vinst.

I League 1 så ser Huddersfield ut som den toppkandidat många förutspått och Jordan Rhodes är en suverän spelare, påminner om Wayne Rooney om man ser till kroppsform och storlek.

Dessutom gjorde Charltons Hammers-lån Matt Fry ett riktigt härligt mål där han fintade och tacklade förbi ett par Huddersfieldspelare innan han sköt ett skott som styrdes in via en försvarare.

I Sheffield så är det klassiska Wednesday numera i League 1 och den här  helgen slog man Hartlepool med hela 5-0 där före detta Liverpooltalangen Neil Mellor var högst inblandad i fyra av de målen, varav han gjorde ett själv.

…………………………………………………
Dessutom ska jag tipsa er lite om vad som händer i veckan och nästa helg då League 1 och League 2 kör på trots landslagsuppehåll.

Nu på tisdag är det dags för The Football Leagues egna cup där endast lag från League 1 och League 2 deltar.

De är ett särskilt möte som står ut nämligen Southampton – Swindon.

Två stycken före detta Premier League-lag, två lag som i fjol låg i toppen av League 1, Saints är regerande mästare i cupen, Swindon har tappat sin bäste målskytt från i fjol Billy Paynter – tvåa i skytteligan med 26 ligamål – men man har fortfarande hans radarpartner Charlie Austin, som så sent som i förrfjol spelad amatörfotboll för Poole Town.

Sist men absolut inte minst har också, som PHy meddelade igår, Saints sparkat sin manager Alan Pardew vilket jag tycker är väldigt synd. Med tanke på fjolårets avslutning var de tippade av de allra flesta som storfavoriter och vi får se hur det  påverkar laget.

…………………………………………………
Så… första upplagan av detta stående inslag och om ni har några synpunkter så är det bara att skriva dem nedan i kommentatorsfältet så kommer jag ignorera dem helt för att jag är ofelbar försöka ändra till de bättre, annars så finns jag på peterlinhem@hotmail.com om ni vill nå mig direkt.

…………………………………………………
Jag vill dessutom avsluta med ett klipp, As funny as it is weird and – believe me – it is weird!

[youtubeplay id=”HJqSIx3NjC8″ size=”large”]

// Peter A Linhem

Publicerad 2010-08-31 kl 15:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto