Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Spelet i Europa inleds med Slaget om Storbritannien

10å

Så var det då dags för den här ”Champions” igen.

Jag förstår de ekonomiska argumenten för varför det är en dålig idé, men vore det inte en sportsligt spännande idé att ha hela turneringen fullständigt oseedad?

Gruppspelet kommer vara en ren promenadsträcka för Chelsea, en något mer ansträngd powerwalk för Arsenal, ett konditionsprövande terränglopp för Man Utd och ett ursinnigt sprintlopp för Tottenham.

ANNONS

Hur som helst, första omgången bjuder på en rejäl godbit – ett Battle of Britain mellan Man Utd och Glasgow Rangers på Old Trafford.

Naturligtvis har den skotska ligan tappat väldigt mycket i kvalitet och styrka, och inte minst Rangers har haft ett par jobbiga år, men derbykänslan och den ökade testosteronhalten ger matcherna viss oförutsägbarhet.

Samtidigt åker Tottenham iväg till Bremen för ett första kraftprov och en väldigt viktig match redan i första omgången.

Det är sannolikt med Werder Bremen man krigar om andraplatsen. Även om jag inte skulle hålla Inter som självklara segrare i den gruppen.

…………………………………………………

TIO KLASSISKA ”BATTLE OF BRITAINS”

Tottenham vs Rangers, Cupvinnarcupens första omgång, 1962/63
När han fick höra om lottningen så förklarade Tottenhams legendariske manager Bill Nicholson att det skulle bli ”the greatest game on Earth”. Biljettkön för det första mötet på White Hart Lane sträckte sig över tre kilometer och matchen såldes slut på två timmar. I en match som beskrevs av Daily Mirror som ”a fizzing whizz bang of a game” så krossade Tottenham Rangers med 5-2. Sex veckor senare slog Spurs Rangers med 3-2 framför 80,000 personer på Ibrox och gick vidare till andra omgången med 8-4 sammanlagt.

ANNONS

Celtic vs Liverpool, Cupvinnarcupens semifinal, 1965/66
1966 så lyckades lottningen i Cupvinnarcupen föra samman de goda vännerna Jock Stein och Bill Shankly. Celtic vann första matchen på Parkhead med 1-0 men Liverpool vann det andra mötet med 2-0 tack vare mål av Tommy Smith och Geoff Strong. Domaren underkände ett mål av Celtic vilket ledde till att tusentals ölflaskor slängdes ned på planen av ditresta Celticsupportrar i protest mot domslutet. Efter matchen sägs Shankly ha skojat: ”Jock, do you want your share of the gate money, or shall we just return the empties?”

Leeds vs Celtic, Europacupens semifinal, 1969/70
Vid första mötet på Elland Road krävdes det bara 40 sekunder för George Connelly att göra första målet och ge Celtic övertaget och segern med 1-0. Det andra mötet på Hampden Park sågs av en publik om 136,505 – en siffra som är ett rekord för europeisk klubbfotboll till denna dag. Inför matchen sa Jock Stein till sina spelare, ”Revie’s shitting himself. I’ve never seen that man as nervous in all my life. If he’s like that, what do you think his players are like? They are here for the taking, believe me.”. Celtic vann med 2-1 och tog sig vidare till final.

ANNONS

Aberdeen vs Liverpool, Europacupens andra omgång, 1981/82
Inför detta möte i Europacupen ägnade Liverpools sluge manager Bob Paisley ovanligt mycket tid åt att prata upp Alex Fergusons manskap, och i synnerhet Gordon Strachan. I sina egna ord så gav Paisley Strachan ”a bit of toffee to chew on”. Ignorerandes det goda rådet att inte tro på sin egen hype så nappade Strachan på betet och gav en högst förglömlig prestation när Liverpool vann med 1-0 på Pittodrie och därefter 4-0 på Anfield. Möjligen med resultatet att Paisleys mindgames gav viss inspiration till Ferguson.

Man Utd vs Dundee Utd, UEFA-cupens tredje omgång, 1984/85
Det är svårt att tänka sig nu men under 1980-talet så var Dundee Utd mer framgångsrika i Europa än Man Utd, man nådde både en semifinal i Europacupen och finalen i UEFA-cupen (som förlorades mot IFK Göteborg). När de båda lagen möttes i tredje omgången av UEFA-cupen 1984 så lyckades Jim McLeans ”Tangerines” få med sig ett imponerande 2-2-resultat från Old Trafford. Men Ron Atkinsons mannar lyckades vinna med 3-2 och gick därmed vidare.

ANNONS

Rangers vs Leeds, Europacupens andra omgång, 1992/93
Priset som stod på spel i den här länge efterlängtade drabbningen var en biljett till rikedomarna i den allra första upplagan av Champions League. Leeds började bäst i första mötet på Ibrox när Gary McAllister gjorde första målet efter bara två minuter men bättre än så blev det aldrig för Howard Wilkinsons manskap. Rangers vände och vann det första mötet med 2-1, vilket också blev siffrorna i returmötet på Ibrox.

Celtic vs Liverpool, UEFA-cupens första omgång, 1997/98
Inspirerad av ett gåshudsframkallande framförande av You’ll Never Walk Alone från båda lagens fans så gav Michael Owen Liverpool en tidig ledning i första mötet på Celtic Park. Men Celtic kom tillbaka med varsitt mål av Jackie McNamara och Simon Donnelly innan Steve McManaman gav sig iväg på en typisk soloräd och kvitterade till 2-2. Den andra matchen på Anfield slutade 0-0 och Liverpool gick vidare på fler gjorda bortamål.

ANNONS

Celtic vs Blackburn, UEFA-cupens andra omgång, 2002/03
Antagligen såg Blackburns manager Graeme Souness särskilt fram emot att möta Celtic efter att ha lett Rangers under fem säsonger. Men Martin O’Neills mannar drog full nytta av hemmafördelen i första mötet och vann med 1-0 tack vare ett mål av Henrik Larsson. Larsson gjorde ännu ett mål på Ewood Park innan Chris Sutton dödade dubbelmötet genom att göra mål på sin gamla klubb.

Celtic vs Liverpool, UEFA-cupens kvartsfinal, 2002/03
Celtic fick möta engelskt motstånd för andra gången under säsongen och fick med sig ett 1-1-resultat från första mötet på Celtic Park. Liverpools senegalesiske anfallare Elhadji Diouf träffade för en gångs skull rätt, men tyvärr var det när han spottade mot Celtics fans. Vid det andra mötet på Anfield så fortsatte Celtic sin march mot finalen i Sevilla med mål från vardera John Hartson och Alan Thompson.

ANNONS

Man Utd vs Celtic, Champions Leagues gruppspel, 2006/07
Första omgången av Champions Leagues gruppspel såg Celtic besöka Old Trafford och Gordon Strachans manskap bjöd på en enorm kamp. Man tog ledningen genom Jan Vennegoor of Hesselink innan man till slut fick se sig slagna med 3-2. Det var en förvarning om vad som komma skulle senare i gruppspelet när Celtic tog revansch på hemmaplan efter en magisk frispark av Shunsuke Nakamura.

…………………………………………………

På måndagskvällen lyckades Stoke vända och vinna med 2-1 mot Aston Villa på Fergie-time.

Stoke låg under med 0-1 i halvtid och man saknade också sin manager Tony Pulis vars mor gått bort tidigare under dagen.

Pulis återkom däremot till andra halvlek och det var tillräckligt för att inspirera en dittills något avslagen hemmapublik till en alldeles fantastisk ljudvolym och därefter såväl Kenwyne Jones (80) och Robert Huth (93) till varsitt mål.

ANNONS

Stoke tog därmed sina första poäng den här säsongen. Och Gerard Houlliers jobb med Aston Villa blev inte precis lättare.

…………………………………………………

David Moyes har blivit anklagad av FA för ”olämpligt uppträdande” i samband med att han spring in på planen och kritiserade domaren Martin Atkinson för att ha blåst av för tidigt i Evertons match mot Man Utd i helgen.

Det måste vara det tydligaste tecknet hittills på att Moyes har precis vad som krävs för att ta över efter Sir Alex Ferguson när den dagen gryr.

Ferguson måste själv ha varit heligt vred efter slutsignalen men jag ser framför mig en stolt glimt i ögonvrån, ”that’s my boy!”.

…………………………………………………

KVÄLLENS MATCHER

20:45 – (CL) Werder Bremen vs Tottenham
20:45 – (CL) Man Utd vs Rangers

Dessutom full omgång av The Championship under kvällen. Några riktigt intressanta matcher: Hull vs Derby, Ipswich vs QPR och Middlesbrough vs Burnley.

ANNONS

Imorgon onsdag kommer Linhem köra sin veckovisa Football League Watch, vilket kommer vara bloggen för dagen.

…………………………………………………

I min ständiga strävan efter att sabotera såväl Sveriges BNP som varje läsares arbets- och studiedisciplin så länkar jag här till det förträffligt reaktionära spelet Jumpers for Goalposts 3.

Enjoy! Och…

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-14 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto