Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppsnack inför helgen - Fokus på West Brom och West Midlands Derby

Peter Hyllman

Det är mycket som känns rätt välbekant med West Brom så här i upptakten av PL-säsongen 2010/11.

The Birmingham Road End på The Hawthorns har studsat upp och ned mellan Premier League och Championship likt skållade råttor under de senaste åtta åren. Fyra uppflyttningar, tre nedflyttningar och en ”great escape” innebär att säsongsbiljettinnehavarna onekligen har fått valuta för sina pengar.

Men Roberto Di Matteo har bestämt sig för att göra klubbens relation med Premier League mer permanent.

Redan under sin andra säsong som manager så ledde han West Brom till uppflyttning från Championship, efter att säsongen dessförinnan ha lett MK Dons till playoff i League 1.

Di Matteo har arbetat lugnt och säkert ända sedan han tog över efter Tony Mowbray förra sommaren. West Brom tog det däremot inte lugnt i ligan där man samlade på sig ett klubbrekord om 91 poäng när man tog andraplatsen bakom överlägsna ligavinnarna Newcastle.

Annons

Di Matteos ambition var att behålla det passningsspel som vunnit många fans uppskattning under den senaste säsongen de åkte ur Premier League, men inom ett tätare och mer disciplinerat system.

Graham Dorrans växte fram som hjärtat i West Broms uppflyttningskampanj, Jonas Olsson och Scott Carson var stabila defensivt samtidigt som Chris Brunt, Jerome Thomas och Roman Bednar bidrog med offensiv slagstyrka.

Betydelsen av att klubben lyckades behålla Graham Dorrans, som precis har skrivit på ett nytt fyraårsavtal, trots bud och intresse från andra Premier League-klubbar, kan knappast överskattas.

Men har The Baggies trupp, som till stor del liknar truppen från 2008/09, lärt sig från deras senaste vistelse i Premier League?

Sett till säsongsinledningen så verkar det som att de har gjort det.

Fansen kan förvänta sig något mindre av skönspel men också mer substans bakom deras stilfulla yttre.

Annons

Den italienske managern och hans coachstab har ägnat mycket tid åt att jobba med lagets defensiva disciplin, organisation och lagformation under försäsongen.

Frågan är om det räcker.

Defensivt ser det bättre ut men West Brom behöver också höja kvaliteten i sitt anfallsspel för att ha en rimlig chans att hålla sig kvar i Premier League.

Köpet av Peter Odemwingie för £500k framstår som inspirerat och kan mycket väl vara precis den värvning som klubben behöver för att plocka de nödvändiga poängen för att hålla sig kvar.

Det finns säkert en hel del Baggies-fans som redan förbereder sig för matcher på Deepdale och Pride Park under 2011/12 men kanske finns där ändå möjligheten, om allt går som planerat, att få fortsätta spela på Stamford Bridge och Old Trafford under ännu en säsong.

…………………………………………………

Annons

WEST MIDLANDS DERBY

På lördagseftermiddagen smäller det till mellan West Brom och Birmingham i vad är en form av regionalt derby i West Midlands. Det brukar ibland också kallas för ”Black Country Derby”.

Det är kanske inte det främsta av dessa derbyn – det är framför allt mot Aston Villa som den rivaliteten finns för West Brom. Matcherna mellan West Brom och Wolves, från samma region, anses nog också som mer prestigefulla.

Men det finns ändå en form av prestige hos klubbarna i regionen att särskilja sig från dess huvudstad, Birmingham.

Black Country förresten – inte fullt så poetiskt som det kanske låter. Namnet kommer från regionens kol- och stålindustri som genom åren orsakat kraftig luftförorening.

West Brom saknar fortfarande James Morrison och Graham Dorrans är fortsatt tveksam till spel efter att ha missat matchen mot Tottenham av personliga skäl.

Annons

Birmingham är obesegrade i sina fyra första matcher, vilket är deras bästa start på en PL-säsong sedan 2003 när de förblev obesegrade i säsongens första sex matcher. Det chilenska nyförvärvet Jean Beausejour är tillgänglig för spel efter att ha tilldelats ett visum.

…………………………………………………

ÖVRIGA MATCHER I HELGEN

Lördag:

13:45 – (PL) Stoke vs West Ham
16:00 – (PL) Aston Villa vs Bolton
16:00 – (PL) Blackburn vs Fulham
16:00 – (PL) Everton vs Newcastle
16:00 – (PL) Tottenham vs Wolves
16:00 – (PL) West Brom vs Birmingham
18:30 – (PL) Sunderland vs Arsenal

Söndag:

16:00 – (PL) Wigan vs Man City
17:00 – (PL) Chelsea vs Blackpool

Har jag glömt någon match? Jag har bestämt för mig att det var någon annan match där också kl 14:30 på söndag. Nåja, kommer jag på vilken match det är så blir det mer om den i söndagens blogg.

Annons

♦ Får Avram Grant sparken från West Ham om det blir förlust mot Stoke i helgen? Han sägs sitta löst.

♦ Hur klarar sig Fulham utan Bobby Zamora? Borta mot Blackburn så får vi en rätt bra indikation på det.

♦ Klarar Tottenham av att komma tillbaka från två dåliga resultat och vinna mot Wolves, som man förlorade båda matcherna mot förra säsongen?

♦ Ännu en tuff bortamatch för Arsenal, klarar de av att hålla Sunderlands kraftfulla anfall borta från det egna målet?

♦ Är det dags för Man City att faktiskt vinna en ligamatch nu? Och vilket Wigan dyker upp, det odugliga Wigan eller det positiva Wigan?

…………………………………………………

NÅGRA NYHETER

Liverpool vann imponerande hemma mot Steaua Bukarest med 4-1 och Man City manövrerade bort Red Bull Salzburg med 2-0 på bortaplan. Båda lagen ställde upp med reservbetonade startelvor.

Annons

Owen Coyle och Sam Allardyce kritiserar Arsene Wenger för att hyckla och försöka påverka domare i sina ständiga klagomål om motståndarnas hårda spel.

Liverpools ene ägare Tom Hicks sägs försöka omfinansiera klubbens skulder till Royal Bank of Scotland och på så sätt behålla kontrollen över klubben.

Kevin McCarra på The Guardian menar att Barca har råd att vänta på Fabregas. En sak är ju säker, de hade ju definitivt inte råd att inte vänta.

…………………………………………………

TIO ROLIGA RAMSOR

[”Two Andy Gorams, there’s only two Andy Gorams.”] – Celtics fans on Andy Goram efter att denne givits diagnosen schizofreni.

[”So we are, so we are, so we are.”] – West Hams fans som svar på ”going down, going down”.

[”You’re not yodelling, you’re not yodelling anymore.”] – Newcastles fans efter att deras lag gjort mål borta mot FC Zürich.

Annons

[”When you’re sat in Row Z, and the ball hits your head, that’s Zamora, that’s Zamora.”] – Fulhams fans om den något slösaktige Bobby Zamora.

[”Nani are you OK? Are you OK Nani?”] – Man Utd fans om Nani som inte är helt olik Michael Jackson, to the tunes of ’Smooth Criminal’.

[”You’ve got Di Canio, we’ve got your stereo.”] – Liverpool fans som svar på West Hams ramsa om att de har Di Canio.

[”He’s blond, he’s slick, his name’s a porno flick.”] – Arsenals fans om gamle käre Emmanuel Petit.

[”One job in Teeside, there’s only one job in Teeside.”] – Middlesbroughs fans om deras gamle spelare Joseph-Desire Job.

[”You are Hull, You are Hull, You are Hull.”] – Motståndarfans svar på Hulls stolta ramsa ”we are Hull, we are Hull”.

[”You’re a naughty, you’re a naughty, you’re a naughty referee!”] – Nottinghams fans om domaren efter att Brian Clough satt upp en skylt på straffpunkten framför Trent End som löd ”No swearing please, Brian”. Fansen, som älskade Cloughie, löd så gärna.

Annons

…………………………………………………

KVÄLLENS MATCHER

20:45 – (CH) Doncaster vs Leeds
20:45 – (L2) Accrington Stanley vs Lincoln City

…………………………………………………

Något särskilt ni vill läsa om i lördagens blogg? – och kom ihåg att det blir Man Utd vs Liverpool på söndag.

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-17 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto