Peter Hyllman

Det var ju min tanke att ägna den här nedsnacksbloggen åt Hatem Ben Arfas succédebut för Newcastle, men efter den där rackarrysaren på Old Trafford under söndagseftermiddagen så får nog de planerna läggas på hyllan.

Den som sagt på förhand att bloggens rubrik, rakt av stulen från News of the World, skulle beskriva söndagens jättematch hade nog jag betraktat som i bästa fall aningslöst optimistisk eller svarthumoristiskt pessimistisk.

Men bulgaren var helt fantastisk.

Sir Alex Ferguson skrev i matchprogrammet inför matchen att ”…you must have faith and we are being rewarded this season for our confidence in a player who has a touch of genius about him.”

Dimitar Berbatov inte bara vann matchen åt Man Utd, han vann till sist över också varenda tvivlande skeptiker på sin sida.

Det andra målet är naturligtvis ett rent konstverk, och då tänker jag inte enbart på avslutningen utan också Darren Fletchers millimeterpassning över hela planen till Nani som föregick målet.

Matchen borde ha varit avgjord där. En tvåmålsledning, på Old Trafford, och Man Utd hade efterbrännarna på full fart.

Men det är något märkligt med den här säsongen. Ett vanligtvis stabilt Man Utd verkar ha enorma problem att hålla en ledning. För andra helgen i rad tappar man alltså en tvåmålsledning mot ett lag från Merseyside.

Det ska verkligen hållas till Liverpools stora och eviga heder att de lyckades komma tillbaka i den här matchen. Jag tror faktiskt inget annat lag hade kunnat komma tillbaka på det viset under de förutsättningarna.

Och den andan, viljan och moralen hoppas och tror jag Liverpool kan ta med sig vidare in i resten av säsongen.

Men ur ett nästan dubbelt deja vu-läge – dels Liverpool hemma på Old Trafford, dels att återigen ha tappat en ledning – så lyckades Man Utd samla ihop sig och få in ett tredje och avgörande mål.

Man Utd kan knappast få med sig en kraftigare psykologisk boost än så.

Highlights: Sky och MOTD2

…………………………………………………

Det var annars en match med delvis två ansikten. Den första halvleken såg Man Utd kontrollera skeendet och fullt rättvist gå in i halvtid i ledning, men den riktiga intensiteten var inte riktigt närvarande.

Men under den andra halvleken fick matchen fart och intensitet i en sådan utsträckning att minnen väcktes från möten under forna decennier.

Ärligt talat, det var ett bra tag sedan vi såg ett så här svängigt möte mellan de båda lagen. De senaste åren har taktiken ofta tagit överhanden.

Och även om det inte var alltför bra för hjärtat, så måste jag säga att jag gillar det bättre på det här viset.

Det här var verkligen ett episkt möte.

Dimitar Berbatov blev i och med sina tre mål den förste Man Utd-spelaren på 64 år att göra ett hat-trick mot Liverpool

Och vad säger Berbatov själv?

[“I always tried to become my best, the boss always believed in me. Today my performance is for him as well, he always pushes me to be the player he wants me to be.”]

Jag ska ju själv medge att jag efter förra säsongen var skeptisk till om Berbatov kunde hitta en roll i Man Utd. Men det börjar bli dags att äta en ordentlig portion humble pie.

Med den generella lärdomen är att vi kanske är lite för snabba med att avfärda värvningar som bra eller dåliga, och att man måste se sådana frågor i ett längre perspektiv.

Sir Alex Ferguson själv har matchbilden rätt klar för sig.

Lite överdrivet kan man tycka, låter som lite efter matchen-adrenalin i det där. Men visst var det Man Utd som höll i kontrollspakarna.

Jag gillar Nani rätt mycket, men det där jäkla filmandet och teaterspelandet blir jag ärligt talat lite förbannad på.

Värre än en annan numer exporterad portugis.

Kul att få se ett inhopp av Anderson också.

Jag satt rätt länge under matchen och noterade mentalt att i den här bloggen rikta rätt skarp kritik mot Fernando Torres.

Sedan var han ändå med och, med lite god vilja, skapade Liverpools två mål under andra halvlek. Lite commentator’s curse över det, men jag tror ändå jag ihärdar en aning.

Torres fick rätt skarp kritik av Jamie Redknapp efter förra helgen för att han inte ansträngde sig tillräckligt mycket. Arbetsetiken saknades.

Och under första halvlek av den här matchen såg jag precis samma sak. Det kändes inte som att han försökte, som att han tyckte det mesta var jobbigt och lite trist.

Det kan gå dåligt för en spelare, det måste man acceptera som något naturligt, men kravet måste ändå vara att spelaren alltid försöker och gör sitt allra bästa.

Han måste ha fått en ordentlig Roy-hårtork i halvtid, för i andra halvlek såg det lite bättre ut. Men det är synd att det verkar behövas.

CHELSEA 4-0 BLACKPOOL

Highlights: MOTD2

Chelsea hade som väntat inga problem att avfärda nykomlingarna Blackpool på hemmaplan, men när de blå gick fram till en fyramålsledning innan halvtid så såg det ut att bli en ordentligt jobbig kväll för Ian Holloway och hans mannar.

Chelseas spel imponerar, det måste man säga. Men hemma mot Blackpool ska man också vara överlägsna. Men det man måste uppskatta med Chelsea är mängden mål de gör och att de inte, till skillnad från t ex Man Utd, slår av på gasen när de väl tar ledningen med ett eller ett par mål.

Till skillnad från Man Utd så tappar de ju därför heller inte en tvåmålsledning på tilläggstid. Ännu.

Blackpool måste vara nöjda med att de lyckades stoppa dammflödet under andra halvlek. Det är tveklöst något de kan ta med sig till framtida matcher.

Men de riktigt stora vinnarna från den här matchen måste ändå vara Blackpools fans. Det är stora förluster de råkar ut för mot lag som Arsenal och Chelsea.

Vid 0-5 mot Arsenal sjunger de ”We’re gonna win 6-5”. Under matchen mot Chelsea sjunger de ”You’re not as good as Arsenal” och ”How shit you must be, you only scored four”.

Helt underbart!!

Tack Kerstin för den spaningen!

WIGAN 0-2 MAN CITY

Man City var till en början inte överdrivet imponerande borta mot Wigan. Men tack vare Carlos Tevez och taffligt försvarsspel av Wigan så lyckades ändå Mancinis mannar ta ledningen och under andra halvlek kontrollerade man skeendet i större utsträckning.

Det här var en riktig kaptensinsats av Carlos Tevez. Precis den typ av insats som en gång gjorde honom så uppskattad av både West Hams och Man Utds fans.

KORT OM LÖRDAGENS MATCHER

Stoke 1-1 West Ham
En jämn match mellan två hårt kämpande lag. Stoke lyfte sig under andra halvlek men West Ham lyckades hålla fast vid den första poängen för säsongen, med Avram Grant ledig av religiösa skäl.

Aston Villa 1-1 Bolton
Stark inledning av Villa som tog ledningen genom en snygg frispark av Ashley Young men Bolton åt sig in i matchen och var nog laget som under andra halvlek låg närmast segern.

Blackburn 1-1 Fulham
En match karaktäriserad av domarkontroverser. Blackburns första mål tillkommer efter en uppenbar knuff på målvakten av Elhadji Diouf, kort efter att domaren missat när Schwarzer tar bollen med handen utanför straffområdet.

Everton 0-1 Newcastle
Läget var positivt i Everton efter deras upphämtning mot Man Utd förra helgen, men inget av det syntes i den här matchen. Newcastle var det klart bättre laget och Hatem Ben Arfa drömmålade i debuten.

Tottenham 3-1 Wolverhampton
Matchen såg ut att sluta i ännu en besvikelse för Spurs men under matchens sista fem minuter så lyckades först Pavlyuchenko och därefter Världens Bäste Hutton säkra de tre poängen mot Spurs alldeles egna bogey team.

West Brom 3-1 Birmingham
En imponerande vändning av The Baggies under andra halvlek där särskilt Peter Odemwingie briljerade med ett ”och ett halvt” mål. Stabile svenske backen Jonas Olsson avgjorde matchen med snygg nick på hörna.

Sunderland 1-1 Arsenal
Säsongens märkligaste mål gav Arsenal ledningen in i halvtid trots att de kanske egentligen inte förtjänade det, sedan kvitterade Darren Bent med matchens sista spark trots att Arsenal under andra halvleken verkligen förtjänat att vinna matchen. Upp-och-nervända världen.

VILA I FRID, BOBBY SMITH

Tottenhams legendariske anfallare Bobby Smith, som var en viktig del i klubbens dubbelvinnande upplaga från 1960/61, har avlidit efter en kort tids sjukdom.

NYHETER

Sam Allardyce – som om han var manager för storklubbar som Man Utd, Chelsea, Real Madrid etc skulle vinna ligan varje år – lämnar in ett formellt klagomål på domaren i matchen mot Fulham.

Birminghams Lee Bowyer ber om ursäkt efter att bråkat med en West Brom-supporter i samband med att han blev utbytt.