Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football Watch - Och lite nyhetsplock

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Ännu en omgång där Southampton post-Pardew fortfarande går mållösa, QPR tågar på med Warnock och i League 2 tar jag en titt på tre speciella spelare.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP

Nu i helgen var det verkligen ett resultat som stack ut i Championship, nämligen Watfords 6-1-vinst borta mot Millwall. Inför matchen hade Millwall bara förlorat en av sina senaste 36 hemmamatcher.

Millwall som börjat säsongen riktigt bra med tanke på att de tippades att kämpa i bottenträsket har börjat med vinster mot Hull, Middlesbrough, Coventry och Bristol City men nu förlorade man mot Watford med tennissiffror som Arne Hegerfors hade sagt.

Annons

Millwalls manager heter Kenny Jackett och hela sin relativt korta spelarkarriär spenderade han i just Watford innan han vid 28 års ålder fick avbryta sin karriär på grund av en knäskada. Detta var alltså på 1980-talet då Watford under Elton John & Graham Taylor hade sin ”storhetstid” med bland annat en andraplats i högsta divisionen och en finalförlust i FA-cupen.

Jackett stannade efter spelarkarriären i klubben som coach och blev även manager efter att den legendariske Graham Taylor dragit sig tillbaka som ”director of football”. Men det gick inte så bra för Jackett som blev degraderad till assisterande igen åt just Graham Taylor, som vid millennieskiftet återigen tog dem till högsta divisonen. Jackett ses allmänt som en legend i klubben.

Watford då? Även de tippades ligga långt ner i tabellen, i fjol klarade man kontraktet med nöd och näppe i de sista omgångarna. Då hade man tidigare även precis klarat sig från att hamna i administration tack vare deras hederspresident Elton John – ”I’m Hornet man” – som”lånade” dem intäkterna från konserten ”Playing for players”.

Annons

Marvin Sordell – kallas numer ”Scoredell” – har på tre matcher gjort fyra mål, mäkta imponerande av 19-åringen som a-lagsdebuterade så sent som förra säsongen och som även var utlånad till Tranmere Rovers i två månader. Nu har han alltså fått en ordinarie plats efter att Heidar Helguson återvänt till QPR och Will Hoskins sålts till Bristol Rovers. Marvin Sordell är inte den ende unge spelaren som managern Malky Mackay – ja, han heter faktiskt så! – har släppt fram under säsongen.

I den senaste matchen så spelade Scott Loach (22 år), Will Buckley (20 år), Jordan Mutch (18 år) och nämnde Marvin Sordell (19 år) från start.

De avbytare som hoppade in var Lee Hodson (18 år), Stephen McGinn (21 år) och Troy Deeney (22 år). Dessutom har man i truppen bara Martin Taylor – ja, den Martin Taylor! – och John Eustace som är över 30 år. Lite roligt är att de faktiskt är födda samma år och mindre än en vecka ifrån varandra (3:e respektive 9:e november).

Annons

Watford är alltså ett väldigt ungt lag överhuvudtaget, vilket är en positiv effekt av att lag har ekonomiska problem och Malky Mackay är själv är en väldigt ung och lovande manager – 38 år gammal – som spelade sin sista match så sent som säsongen 2007/08 för just Watford.

…………………………………………………

LEAGUE 1

Den engelska tredjedivisionen – det vill säga League 1 – har inledningsvis varit väldigt jämn. Likt League 2 så skiljer det ungefär tio poäng från ligaledaren ner till jumbon. Till skillnad mot 17 respektive 14 poäng i de två högsta divisionerna.

Men mest anmärkningsvärt är jämnheten överlag, det finns inget lag som ”ryckt ifrån”, till exempel så skiljer det tre poäng mellan Charlton på elfte plats och Huddersfield på första plats.

I League 1 gjorde den nordirlländske vänsterbacken Jeff Hughes ett hattrick för Bristol Rovers, kanske är det tänkt att han ska axla Ian Hartes mantel som topp -10 i skytteligan som back?

Annons

Brentford vs Hartlepool, den matchen jag besökte i fjol, slutade nu som då mållös i en ganska lam tillställning… förhoppningsvis så höll sig ungarna bort från den barnkastande Scott Flinders denna gången.

I matchen Huddersfield vs Yeovil så började Yeovil överraskande bra med två mål redan första kvarten. Resultatet höll sig till halvtid men i andra halvlek vände Huddersfield matchen med fyra mål på en halvtimme.

.………………………………………………

LEAGUE 2

Nu i helgen så vann Port Vale övertygande med 3-0 mot Macclesfield och det finns en del intressanta saker med Port Vale denna säsongen.

I Port Vale heter nämligen anfallsparet Marc Richards och Justin Richards. Är de bröder undrar ni? Kusiner? Har Micky Adams – Addams? – klonat sin vicekapten Marc Richards? Nej, nej och inte helt uteslutet.

De två Richards har hittills gjort över tio mål tillsammans den här säsongen och i Justin Richards har man hittat en perfekt radarpartner till Marc Richards, eller tvärtom.

Annons

Port Vale har även värvat en annan intressant spelare, Gary Roberts, som redan som 17-åring debuterade för Crewe i Championship. Fem säsonger och över 100 matcher senare så blev han av disciplinära skäl utesluten från matchtruppen mot Nottingham Forest och efter den säsongen blev han också satt på ”transferlistan”, vilket ledde till att han nästan gick till Cardiff.

Men det blev ingen affär och den nye managern Steve Holland ville ge honom en chans men Roberts återbetalade förtroendet med att missa stora delar av klubbens försäsongsträning.

Efter det bar det av till Yeovil Town först på lån men sedan permanent. Men även där så hade han stora disciplinära problem. Han dök bland annat upp berusad på en så kallad ”familjedag” anordnad av klubben, vilket var en av anledningarna till att Yeovil bröt hans kontrakt.

Annons

Därefter togs han in på rehabiliteringscentret ”Sporting Chance” efter att han, likt många andra unga fotbollspelare som nått framgång väldigt snabbt, börjat kollat djupt i flaskan och spelat bort de pengar han tjänat.

Drygt 22 år gammal fick han sedan en ny chans i Rotherham av Ronnie Moore, där han till exempel gjorde ett frisparksmål från över 50 meter mot Bradford, men hans fortsatta problem utanför planen ledde till att han i fjol fick sparken från Rotherham.

Denne Gary Roberts har nu Micky Adams gett en ”sista chans”. Rent fotbollsmässigt är Roberts en tvåvägsspelare på innermittfältet med de klassiska attributen som bra crossbollar, bra skott och bra på att klaga på domaren, för vilket han fått ett flertal gula och röda kort.

Hittills har han presterat bra på planen för Port Vale bredvid hårdingen Anthony Griffith på innermittfältet. Förhoppningsvis så kan han få ordning på sin karriär nu och hjälpa Port Vale – nu på en andra plats – vinna uppflyttning till League 1.

Annons

.………………………………………………

ÖVRIGT

I tidigare nämnda Watfordmatch så gjordes Watfords sex mål av sex olika spelare med en smårolig detalj, de sista två målen gjordes nämligen utav Graham och Taylor.

Jamie Mackies första mål i 2-0-vinsten mot Leicester var hans sjunde för säsongen och det på bara åtta skott totalt.

Han gjorde efter det även 2-0 för QPR av bara farten. Åtta mål på åtta matcher för Neil Warnocks guldklimp.

I matchen mellan Ipswich och Cardiff så hade den store – i dubbel bemärkelse – tonårstalangen Connor Wickham flera lägen som han slarvade bort och matchen såg ut att sluta oavgjord till dess att 18-årige ytterbacken Adam Matthews gjorde 1-0 för Ipswich med en klinisk nick. Tyvärr, så spelar Matthews i Cardiff. Matchen slutade 2-0 till Ipswich efter mål av före detta skyttekungen Jason Scotland.

Annons

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

Championship – För tredje omgången i rad så har vi ett Yorkshirederby med Leeds United inblandade. Den här gången är det dock mot en annan ”gigant” i regionen, nämligen Sheffield United med före detta Leedsspelaren Gary Speed som nybliven manager.

Dessutom av en slump så möts Portsmouth och Leicester för andra gången den här veckan, de möts även i Ligacupens tredje omgång.

League 1 – På fredag börjar omgången med ett Londonderby mellan Leyton Orient och Brentford, där båda lagen börjat rätt uselt.

Vi har dessutom ett riktigt stormöte mellan Sheffield Wednesday och Southampton, två lag som spelat många säsonger i högsta divisionen. Men numer har Wednesday nyligen undkommit administration och Saints – som jag nämnt tidigare – har varit en klubb i kaos under säsongsinledningen.

Annons

League 2 – Ett intressant möte mellan nykomlingen Oxford, en klubb som 1986 vann Ligacupen, och Crewe, som fostrat spelare som Danny Murphy, Dean Ashton och David Platt, och som dessutom börjat säsongen bra.

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

Mangen dank, Linhem!

Kort från nyhetshögen…

Kevin McCarra på The Guardian om hur det röda raseriet mot de amerikanska ägarna döljer en djupare problembild i Liverpool.

Det hålls för sannolikt att Bébé gör sin debut för Man Utd i kvällens ligacupmatch borta mot Scunthorpe United.

Sam AllardicioRiddaren av den sorgliga skepnaden, eller kanske underskattad?

:::

Gårdagens ligacupmatcher:

Birmingham 3-1 MK Dons
Brentford (pen: 4-3) 1-1 Everton

Annons
Burnley 1-0 Bolton
Millwall 1-2 Ipswich
Peterborough 1-3 Swansea
Portsmouth 1-2 Leicester
Stoke 2-0 Fulham
Sunderland 1-2 West Ham
Tottenham 1-4 (aet) Arsenal
Wolves (aet) 4-2 Notts County

Stora skrällen är naturligtvis att Brentford slår ut Everton på straffar. Jermaine Beckford och Phil Jagielka missar Evertons två sista, Brentford sätter samtliga sina.

Burnley slog också något överraskande ut Bolton, där gamle managern Owen Coyle återvände till Turf Moor.

En tveksam domarinsats, åt båda håll, stod annars mest i centrum när Arsenal tog en gruvlig ligacupsrevansch på Tottenham med en tämligen stabil 4-1-seger.

Kvällens ligacupmatcher:

20:45 – (LC) Aston Villa vs Blackburn
20:45 – (LC) Chelsea vs Newcastle
20:45 – (LC) Scunthorpe vs Man Utd
20:45 – (LC) Wigan vs Preston
21:00 – (LC) Liverpool vs Northampton

Annons
21:00 – (LC) West Brom vs Man City

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-22 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto