Allt inför Londonderbyt - Med sju tunga tidigare möten

Peter Hyllman

Både Chelsea och Arsenal kommer till den här matchen med segrar i veckans Champions League-spel. Chelsea gjorde processen kort mot Marseille på hemmaplan och Arsenal klarade en tuff bortamatch mot Partizan.

Chelsea saknar Frank Lampard och Kalou, Bosingwa och Benayoun är samtliga osäkra. Drogba däremot antas vara hel och frisk nog att delta.

Arsenal kommer till spel utan sin kapten Francesc Fabregas och saknar också Theo Walcott, Robin van Persie och Thomas Vermaelen.

Målvaktsfrågan fortsätter orsaka huvudbry för Arsene Wenger som nu måste fundera på om han ska fortsätta med Lukasz Fabianski i mål eller om han ska återkalla Manuel Almunia.

Själv är jag framför allt intresserad av att se vilken roll och uppgift (om någon) som Jack Wilshere får i matchen – och hur han i så fall klarar av den.

:::

Alan SmithTelegraph är inne på samma linje.

…………………………………………………

Arsene Wenger pratar enligt känt manér upp sitt lag inför vad som i mina ögon är en ödesmatch för klubben.

Arsenal kan förlora matchen, men de får inte förlora den på samma sätt som de förlorade motsvarande matcher mot Chelsea (och Man Utd) förra säsongen.

Jag tror det skulle vara helt förödande.

Ancelottis wingman, Ray Wilkins, hymlar däremot inte med att Chelsea måste använda fysisk styrka för att upprepa förra säsongens prestationer mot Arsenal.

MAGNIFICENT SEVEN – ”Chelsea vs Arsenal”

Återigen en lista, den här gången på häftiga matcher mellan Chelsea och Arsenal. Inte en rankinglista och inte en uttömmande lista. Bara sju enligt mig särskilt intressanta exempel.

:::

Arsenal 4-1 Chelsea (September, 1990)

Arsenals imponerande vinst över Chelsea fick inte den uppmärksamhet den förtjänade eftersom den inträffade samma helg som Liverpool krossade Man Utd. Men den var kanske mer talande för resten av säsongen. Fortfarande mållöst efter 52 minuter så presenterade sig Arsenals nyförvärv, Anders Limpar. Han gjorde det första målet och skapade ytterligare två av de tre mål Arsenal skulle göra under en hektisk 20-minutersperiod. Limpar skulle visa sig bli den säsongens mest betydelsefulla spelare i den engelska ligan när Arsenal bekvämt kryssade sig fram till ligatiteln.

:::

Arsenal 3-3 Chelsea (September, 1996)

En svängig och böljande match på gamla Highbury där Chelseas smånätta och Gullit-inspirerade fotboll mötte Arsenals fysiska Route 1-fotboll. Oh how the times have changed, eh?! Chelsea körde över Arsenal i första halvlek och tog ledningen med 2-0, men fick se sig rejält akterseglade i andra halvlek när Arsenal vände och gick fram till 3-2. Men i matchens sista minut så skickar John Spencer in en hög boll bakom Arsenals fyrbackslinje, där precis varenda en höjer armen ut mot linjedomaren för att liksom mentalt betvinga denne att vinka offside. Vad de istället får se är en onside Dennis Wise smälla in kvitteringen i ett klassiskt möte.

:::

Chelsea 3-1 Arsenal (Februari, 1998)

Chelseas manager Ruud Gullit hade precis ersatts av Gianluca Vialli, som inledde med att omedelbart skriva historia genom att slå Arsenal i en cupmatch för första gången på 85 år. Nio varningar delades ut i denna stormiga historia och Patrick Vieira visades ut för att ha gått för hårt åt Graeme Le Saux. Mål av Mark Hughes, Roberto Di Matteo och Dan Petrescu slet sönder Arsenals försvar och Chelseas gick vidare med sammanlagt 4-2.

:::

Chelsea 2-3 Arsenal (Oktober, 1999)

Nwanko Kanu presterade ett av PL-historiens mest imponerande hat-tricks när han vände matchen mot Chelsea och höll Arsenal kvar i titelstriden i ligan. The Gunners släpade efter Man Utd i ligan och man låg under med 0-2 med 15 minuter kvar av matchen efter mål av Dan Petrescu och Tore-Andre Flo. Men Kanu nätade, åtta minuter senare kvitterade han och när uret nått 90 minuter så sidsteppade han Ed de Goey och skruvade in vinstmålet ur snäv vinkel. Masterclass.

:::

Arsenal 2-0 Chelsea (Maj, 2002)

Arsenallegenden Ray Parlours långdistansmål banade vägen för Arsenals tredje Double, som säkrades bara fyra dagar senare när man slog Man Utd i ligan. Fredrik Ljungberg säkrade cuptiteln med ett snyggt mål förbi Carlo Cudicini efter 80 minuter. Vinsten för Arsene Wengers mannar var plåster för såren för förlusten i FA-cupfinalen ett år tidigare mot Liverpool.

:::

Arsenal 1-2 Chelsea (April, 2004)

Tidender om vad som komma skulle. Chelsea, under sin första säsong av Roman-styre, lyckades genom Wayne Bridges mål i slutminuterna för första gången under säsongen vinna mot Arsenals ’Invincibles’ – och man gjorde det i kvartsfinalen av Champions League. Arsenal hade redan slagit Chelsea fyra gånger den säsongen och man tog ledningen även här genom José Antonio Reyes innan Frank Lampard kvitterade strax efter halvtid. Efter slutsignalen grät Claudio Ranieri av glädje.

:::

Chelsea 2-1 Arsenal (Februari, 2007)

Tre spelare visades ut när ett storgräl bröt ut i slutet av matchen. Två mål från Didier Drogba hade vänt på steken efter Theo Walcotts öppningsmål. När Kolo Touré surnade till på John Obi Mikel för en tröjdragning så hoppade Emmanuel Adebayor in på Tourés sida. Grälet spred sig över planen och Wenger och Mourinho fick gå in på planen och hålla isär sina spelare. Ett ungt Arsenal hade i Ligacupfinalen det svårt mot ett i flera avseenden tyngre Chelsea. Ett som det skulle visa sig återkommande mönster.

Två kontrasterande stilar möts när de här båda lagen står på varsin planhalva mot varandra. Wenger anser föga förvånande att bollinnehav och effektivt passningsspel är nyckeln till att knäcka Chelsea.

MATCHANALYS LIGHT

Det spekuleras i följande startelvor för de båda klubbarna:

Chelsea (4-3-3): Cech – Cole, Terry, Alex, Ivanovic – Ramires, Mikel, Essien – Malouda, Drogba, Anelka

Arsenal (4-3-2-1): Fabianski – Clichy, Koscielny, Squillaci, Sagna – Diaby, Song, Eboué – Arshavin, Nasri – Chamack

:::

Sett till formationerna är det ju slående lika mellan lagen. Det frestar mig att göra något jag vanligtvis avskyr, att ta ut en kombinerad startelva – baserat på de spelare som är tillgängliga och deras kvalitet och form.

Jag landar med följande: CechCole, Terry, Alex, IvanovicDiaby, Song, EssienMalouda, Drogba, Nasri

Chelseaspelare på åtta av elva positioner med andra ord. Av det enkla skälet så ser jag Wengers taktik som nyckeln till seger för Arsenal i den här matchen, för spelare för spelare tar man inte Chelsea.

Med Lampard skadad är kreativiteten på Chelseas mittfält och leveranserna till anfallet ett problemområde, det såg vi i Chelseas match mot Man City.

Arsenal har en god chans att vinna mittfältet, men Chelsea har å andra sidan nog heller inget emot att släppa mittfältet och tillfoga Arsenal skada med snabba omställningar.

Chelseas försvar är känsligt för kontringar, det såg vi också mot Man City. Men Arsenals brukar inte gilla att kontra lika mycket som att bli kontrade på, så frågan är om de klarar av att utnyttja denna Chelseas akilleshäl.

CHELSEA VS ARSENAL – STAT ATTACK

Didier Drogba har gjort tolv mål på sina tio senaste möten med Arsenal i alla tävlingar.

The Gunners har bara vunnit två av sina sista 17 matcher mot Chelsea.

Arsenal har vunnit fler gånger borta mot Chelsea (sex gånger) än något annat lag under Premier League-eran.

Chelsea har vunnit de senaste fyra matcherna mot Arsenal

Chelsea har gjort nio mål på de tre senaste matcherna mot Arsenal och bara släppt in ett enda.

Nicolas Anelka har gjort sju mål på sina senaste elva PL-starter mot Arsenal.

Arsenals matchstatistik mot Chelsea och Man Utd sedan deras seger på Stamford Bridge i november 2008: P9 W0 D1 L8 F5 A20.

Mike Dean har utdömt fem straffar under de sista sju matcherna där han dömt Chelsea i Premier League.

Chelseas 0-1-förlust mot Man City var första gången de misslyckades göra mål på hela 25 PL-matcher sedan de spelade 0-0 mot Birmingham i december.

Chelsea har vunnit 22 och förlorat bara en av sina 24 senaste PL-matcher på Stamford Bridge och man har gjort mål i samtliga dessa matcher.

Carlo Ancelottis lag har gjort 27 mål på sina fem senaste PL-matcher på Stamford Bridge.

Arsenal har inte hållt nollan en enda gång under sina tio senaste bortamatcher i Premier League.