Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Management Science - Hem ljuva hem!

Att spela på hemmaplan nämns ofta som en klar fördel i de flesta fotbollssammanhang och syftar på förhållandet att hemmalag bevisligen vinner mer än 50 procent av samtliga matcher spelade med ett balanserat hemma- och bortaschema.

Och i ingen sport är detta mer markerat än i fotboll. I fotboll vinner hemmalaget 64,5 procent av matcherna – att jämföra med 64,4 procent i basket, 61,1 procent i ishockey, 57,3 procent i amerikansk fotboll och 53,5 procent i baseboll.

Hemmaplansfördelen är ett av de mest välkända fenomenen inom fotbollen men också ett av de minst förstådda. Under senare år har däremot ett antal studier genomförts som försökt ta reda på hur det kan komma sig att hemmaplan egentligen är en sådan fördel.

Två engelska forskare, Anna Waters och Geoff Lowell, angrep frågan utifrån ett psykologiskt perspektiv.

http://www.la84foundation.org/SportsLibrary/FootballStudies/2002/FS0501f.pdf

De intervjuade fem spelare från startelvan i ett anonymt professionellt engelskt fotbollslag. Intervjuerna var genomförda över tid och i svaren framträdde fyra teman som vart och ett kan förklara hemmaplansfördelen.

…………………………………………………

HEMMAPLANSFÖRDELENS FYRA BESTÅNDSDELAR

Ett första tema som författarna fann där spelarna förklarade skillnaden mellan hemmaplan och bortaplan var publikfaktorn. Tidigare forskning har fokuserat på publikens storlek i antal eller på dess täthet och närhet till planen. Men inget tydligt samband med hemmaplansfördel har kunnat hittas i den forskningen. Vad Walters och Lowell upptäcker emellertid är att det är publikens attityd och huruvida de stödjer laget som spelar roll, genom att det påverkar spelarnas egna attityder till matchen.

Författarna fann ett andra tema i form av resande, där det faktum att resor är nödvändiga för bortalaget blir ett störande moment. Den här studien, till skillnad från andra studier, visar att det inte är längden på resan som avgör utan det faktum att man över huvud taget måste resa har en negativ effekt på spelarnas psykologiska tillstånd. Långa bussresor och hotellvistelser uppfattas som störande för spelarnas förberedelser inför match.

Det är relaterat till ett tredje tema som författarna finner påverkar spelarnas attityder och humör inför bortamatcher – familjäritet. Tidigare forskning har även här fokuserat mer på saker som planens storlek etc, men Waters och Lowell visar att det mer avgörande är spelarnas känsla av att befinna sig på okänt och fientligt territorium. De måste använda sig av obekanta träningsanläggningar, de får använda sig av okända omklädningsrum – de befinner sig kort och gott på ett annat lags territorium och de är medvetna om att publiken inte vill att de ska vinna. Spelarnas är helt inte på lika bra humor eller lika optimistiska som inför hemmamatcher.

Ett fjärde tema som de intervjuade spelarna lyfter fram i Waters och Lowells studie är att de upplever att ett hemmalag får fler domarfördelar än ett bortalag. Spelarna uppfattar att domarna är mer välvilliga mot dem när de spelar hemma jämfört med borta. Omvänt, inför bortamatcher förväntade sig spelarna att inte bli bra behandlade av domarna.

…………………………………………………

SLUTSATSER OCH REFLEKTIONER

Grovt sammanfattat visar Waters och Lowells studie att de intervjuade fotbollsspelarna tror att det ger dem en fördel att spela på hemmaplan, och därmed blir det också en fördel att spela på hemmaplan.

Genom att lägga ett psykologiskt perspektiv på frågan om hemmafördelen i fotboll så kompletterar Waters och Lowells studie tidigare forskning i frågan som fokuserat mer på faktiska och materiella förutsättningar (t ex planens och publikens storlek), men som inte kunnat bidra med några tydliga och säkerställda resultat om varför hemmaplan ger fördelar.

Studien illustrerar hur psykologi faktiskt har en avgörande effekt för spelares prestationer på planen och därför också för lagets resultat. Det öppnar givetvis upp för managers att arbeta med denna insikt, både genom att värva spelare med god ”psykologisk kompetens” men också genom ett mer taktiskt agerande.

En manager som tidigt arbetade med dessa faktorer var Liverpools Bill Shankly. Bland annat gjorde han dörren till det egna omklädningsrummet mindre, så att spelarna skulle känna sig större. Han satte upp skylten ”This Is Anfield” framför spelartunneln mycket i syfte att injaga osäkerhet i lagets motståndare.

Studiens fjärde tema, domarfördelar, är ju rätt intressant, inte minst för att det är något som så ofta diskuteras härinne. Nu är det ju värt att noteras att studien inte visar att lag faktiskt har domarfördelar, bara att spelarna upplever att de har det på hemmaplan. Men det ligger väl i linje med vad jag ofta misstänkt, att domarfördelar gynnar hemmalag snarare än ”storlag”.

Paul B. Jacklin visar i en annan artikel, ”Temporal changes in home advantage in English football since the Second World War: What explains improved away performance?”, att hemmaplansfördelen har minskat på senare år. Den främsta förklaringen han finner till det är införandet av trepoängssystemet, där lag inte längre i samma utsträckning nöjer sig med oavgjort på bortaplan utan spelar för seger.

…………………………………………………

NYHETER

Sir Alex Ferguson kritiserar sina spelare för att de hittills den här säsongen har saknat en nödvändig ”killer instinct” för att vinna sina matcher. Återstår att se om Man Utd-spelarna har ”survival instinct” nog att hitta en sådan instinkt.

Van Damme! tänker Wolves manager Mick McCarthy efter att hans skicklige försvarare Jelle Van Damme meddelat att han vill återvända till Anderlecht i januari, då han och hans fru inte trivs i England.

Idén att Liverpool och Everton ska dela arena är tydligen tillbaka på agendan om man ska tro de senaste rapporterna.

Försäljningen av Liverpool är på väg till domstol för att godkännas, i och med att klubbens ordförande Martin Broughton vill sälja klubben mot de amerikanska ägarnas vilja. Frågan gäller om det är tillräckligt eller ej att tre av fem styrelseledamöter är för en försäljning.

:::

Intressant om Brentford, som har haft en spännande vecka men som ändå befinner sig i botten av League 1.

http://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2010/oct/06/brentford-bid-to-punch-above-weight

…………………………………………………

VECKANS FRÅGA – ”The Anfield Glory Edition”

Vilka var de unga fotbollsspelare som under 1990-talet fick det kollektiva tilltalsnamnet ”Spice Boys”, tack vare deras utseenden och livsstilar utanför fotbollsplanen?

…………………………………………………

THE FOOTBALL LEAGUE TROPHY

Eller Johnstone’s Paint Trophy som namnet efter dess sponsorer är för cupturneringen för lagen i League 1 och League 2.

Under tisdagen och onsdagen har den andra omgången av cupen spelats, och i det här stadiet av turneringen är den indelad i fyra geografiska zoner.

Wycombe Wanderers lyckades som enda League 2-lag slå ut ett League 1-lag när de vann med 2-0 mot Colchester United i cupens södra zon.

Huddersfield Town lyckades hålla undan för Peterboroughs comeback och vinna med 3-2, efter att ha lett med 3-0 i halvtid.

Crewe Alexandra vann en bisarr match borta mot Macclesfield Town med 4-2, där tre av de fyra första målen var självmål och det fjärde kom på straff.

Sheffield Wednesday kvitterade till 2-2 hemma mot Chesterfield på Fergietime och lyckades därefter vinna med 8-7 efter straffar.

Omgångens samtliga resultat hittar ni här.

De regionala kvartsfinalerna (hela turneringens åttondelsfinaler) spelas mellan den 9-10 november.

…………………………………………………

Imorgon blir det en gästblogg om fördelar och nackdelar med olika ägarsituationer för engelska klubbar.

Vi får se om det går att diskutera utan att det urartar till en diskussion om vilken klubb som är störst, bäst och vackrast.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-07 kl 11:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons