Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Down By The Merseyside

Vem hade inför säsongen kunnat tänka sig att den åttonde omgångens Merseysidederby skulle utspelas mellan lagen på 17:e och 18:e plats i tabellen?

Liverpool har duckat för en kula och kommer slippa både administration och därmed poängavdrag.

Båda lagen har inlett säsongen svagt. Trots detta tycker jag, om man ser till lagens spel och resultat, att det framför allt är Everton som har färre poäng än vad deras spel har motiverat.

Där finns alltså en potential i Evertons spel som jag är övertygad kommer att realiseras under säsongens gång. Det är nu upp till Roy Hodgson och Liverpools spelare att i den här matchen visa att den potentialen finns också i deras spel.

Kan spelet på planen höjas i och med att stöket utanför planen nu ser ut att ha retts ut?

Jag är skeptisk till att kopplingen skulle vara så enkel. Manager och spelare måste ta sitt ansvar för lagets prestationer, och det har helt enkelt sett för dåligt ut om så apokalypsens fyra ryttare visat sig på Anfield.

Oroligheter utanför planen kan lätt användas som en ursäkt för att slippa ta detta ansvar. Nu finns inte längre sådana svårigheter. I det avseendet kan kanske Liverpools spel höjas, det går inte längre att undfly ansvar.

Men sådant förutsätter spelare med karaktär. Liverpool har några sådana spelare, har man tillräckligt många?

Rivaliteten mellan Everton och Liverpool har självklart mycket att göra med geografisk närhet. Men sportslig rivalitet spelar också en stor roll.

Liverpool har haft enorma sportsliga framgångar genom sin historia. Everton har i omgångar utmanat dem om det engelska herraväldet, och anser sig med viss rätt berövade sin chans till motsvarande sportsliga framgångar av just Liverpool.

Den här säsongen har Everton, för egentligen första gången sedan 1980-talet, chansen att passera sina röda grannar som styrkefaktor i Premier League.

Klarar Evertons spelare på söndag av att hantera pressen och något utav det favoritskap som följer med den chansen?

…………………………………………………

VAD EXPERTERNA SÄGER

Paul Wilson på The Guardian spinner vidare på temat om Evertons plötsliga favoritskap och menar att det inte nödvändigtvis bådar väl för de blåa.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/13/liverpool-everton-merseyside-derby

Samma tidnings Paul Hayward å sin sida skriver en intressant artikel just om hur Liverpools nu måste resa sig moraliskt också på fotbollsplanen.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/14/liverpool-court-paul-hayward

:::

I fin Daily Mailsk tradition så samlar de fyra gamla storheter, två från varje sida, som pratar upp inför matchen. Här är det Howard Kendall och Graeme Sharp från Everton samt Phil Thompson och Alan Kennedy från Liverpool.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1320655/Everton-Liverpool-The-truth-Merseyside-derby-little-porkie-pie.html

:::

David Lacey på The Guardian, precis alltid lika läsvärd, förutspår allt annat än en klassiker, men väl en match som man absolut inte vill missa.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/15/everton-liverpool-merseyside-derby

Första meningen i Henry Winters införrapport till derbyt: ”Liverpool’s focus switches from Slaughter and May to slaughter and mayhem.”

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/liverpool/8067601/Everton-v-Liverpool-Anfield-club-fired-up-after-running-Texans-out-of-town.html

Briljant!

…………………………………………………

VAD SPELARNA SÄGER

Tim Cahill har lite sympati för Liverpools situation utanför planen och menar att klubben till stor del själva försatt sig i situationen. Han har också en stor tro på Evertons möjligheter, givet den trupp de skaffat sig trots begränsade resurser:

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/16/tim-cahill-everton-liverpool

Glen Johnson säger sig älska den atmosfär som byggs upp i staden inför ett Merseysidederby och finner det enbart inspirerande.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1320478/Goodison-doesnt-scare-Liverpool-defender-Glen-Johnson-relishing-Merseyside-derby-Everton.html

Jag antar att vi får stoppa pressarna den dag en spelare säger motsatsen inför ett sådant här typ av möte.

…………………………………………………

THE MAGNIFICENT SEVEN – “Merseyside Derbys”

Återigen en lista, den här gången på häftiga matcher mellan Everton och Liverpool. Inte en rankinglista och inte en uttömmande lista. Bara sju enligt mig särskilt intressanta exempel.

:::

Liverpool 3-2 Everton (Division 1, 21/11-1970)

Efter att Bill Shankly betalat Cardiff City £110k för John Toshack så fruktade klubbens fans att Shankly möjligen gått från legend till åtlöje. Men i sin debut så stillade Toshack fansens farhågor genom att vara en viktig del i tidernas främsta derbycomeback på Merseyside. En tät match var mållös i halvtid innan de regerande mästarna Everton gjorde det första målet i 56:e minuten, efter att Alan Whittle utnyttjat ett misstag av Tommy Smith. Joe Royle såg ut att ha avgjort matchen åtta minuter senare, men istället föranledde målet en makalös comeback.

Smith, ivrig att kompensera för sitt misstag, skickade iväg Steve Heighway längs vänsterkanten och han slog in reduceringen från snäv vinkel. Sex minuter senare slog samme Heighway ett inlägg in i straffområdet där Toshack, i en syn som skulle bli väldigt bekant för Liverpools alla fans, reste sig över försvaret och nickade in bollen. The Kop sjöng för ett vinstmål och i 84:e minuten kom det genom Chris Lawler.

:::

Everton 0-5 Liverpool (Division 1, 11/6-1982)

Mest känd som matchen i vilken Ian Rush fick sitt pojklivs hjältar att gråta som små barn. Everton såg ut att ha turen på sin sida i början när Rush sköt i ribban och Sammy Lee träffade stolpen. Men det visade sig vara en falsk förhoppning. Alan Hansen splittrade Evertons försvar med en briljant passning fram till Rush. Liverpools hyllade passnings- och rörelsespel knäckte Everton som fick Glenn Keeley utvisad i 37:e minuten efter att denne fällt Dalglish för att förhindra ett andra mål.

Det oundvikliga inträffade i 51:a minuten när Rush gör sitt andra mål från straffområdets utkant. Mark Lawrenson sätter trean men bara några sekunder senare slutför Ian Rush sitt hat-trick. Fem minuter från slutet gör Rush sitt fjärde mål efter att ha sprungit med bollen från mittlinjen, rundat Southall och rullat in bollen i ett tomt mål. En fantastisk prestation. Det enda negativa för Liverpools fans var att de inte kunde reta alla hemmasupportrar, av vilka många redan hade lämnat arenan.

:::

Liverpool 0-1 Everton (Division 1, 20/10-1984)

Graeme Sharp skriver i sin självbiografi att ”I look back on that match as the day we said ‘move over, we are the top dogs now’”. FA-cupsegrarna Everton gick fram som ett ånglok i toppen av tabellen samtidigt som regerande liga- och europamästarna Liverpool kämpade i fel ände av tabellen. Men Everton hade inte vunnit ett derby sedan 1978, vilket var en mental kvarnsten runt deras nackar. Och vilket sätt är bättre att göra sig av med ett sådant hinder än ett mål som var till och med mer fantastiskt än Andy Kings otroliga skott från 1978?

Gary Stevens slog en lång passning till Graeme Sharp som, med Mark Lawrenson snabbt anstormandes, kontrollerade bollen med en touch och slog in en volley från 30 meter över Bruce Grobbelaar i Liverpools mål. Det avgjorde en intensiv kamp och firandet efter slutsignalen var nästan lika intensivt. Everton skulle slå Liverpool en andra gång under säsongen på deras väg mot ligatiteln och deras första och hittills enda europeiska titel, Cupvinnarcupen.

:::

Liverpool 3-1 Everton (FA-cupfinal, 10/5-1986)

En historisk dag på flera sätt. Evertons tredje raka FA-cupfinal var den första finalen med båda lagen från Merseyside, det var också en möjlighet för Everton att förhindra Liverpool från att bli det tredje laget under 1900-talet som vann The Double. Det såg ut som att de skulle lyckas, Graeme Sharp kunde fått en straff innan Gary Lineker gjorde första målet för Everton.

Kevin Sheedy missade en möjlighet att öka på Evertons ledning tidigt under andra halvlek, och därefter lyckades Ronnie Whelan och Jan Molby ta kontroll över mittfältet. De spelade i tur och ordning fram Ian Rush till kvitteringen, Craig Johnston till ledningsmålet och med sex minuter kvar av matchen Ian Rush igen till det avgörande målet.

:::

Everton 4-4 Liverpool (FA-cupens femte omgång, 20/2-1991)

Absolut inget i klubbarnas 97-åriga rivalitet hade kunnat förbereda fansen för detta stormiga möte, minst av allt 0-0-matchen tre dagar tidigare inför detta omspel på Anfield. Liverpools manager Kenny Dalglish förlitade sig på list mot Evertons mer fysiska approach genom att starta med Peter Beardsley, som alltmer hade haft bänken som hemvist. Beardsley gav Liverpool ledningen två gånger men Graeme Sharp kvitterade i sin tur två gånger för Everton.

Med fyra minuter kvar av matchen skickade Howard Kendall in Tony Cottee för att rädda matchen, och lyckades. Med 40 sekunder kvar av matchen kvitterade den lille anfallaren till 3-3 och förlängning väntade. John Barnes trodde sig ha avgjort matchen med ett skruvat skott, men Cottee kvitterade för andra gången i 114:e minuten. Utbränd valde Dalglish att avgå efter matchen, trots att Liverpool var kvar i FA-cupen. Everton vann det andra omspelet laget emellan.

:::

Everton 2-3 Liverpool (Premier League, 16/4-2001)

Everton kämpade för att undvika nedflyttning och Liverpool var nio poäng från en Champions League-plats med väldigt lite säsong kvar att spela på. Gerard Houllier hånades för att han valde att spela en 36-årig Gary McAllister istället för Steven Gerrard. I en perfekt storm till match innehållandes tolv gula kort, ett rött och en ström av kontroversiella straffbeslut, så visade det sig i slutänden vara rätt beslut.

Emile Heskey hade gett Liverpool en ledning som därefter kvitterats av Duncan Ferguson. Markus Babbel gjorde 2-1, Robbie Fowler missade därefter en straff och Igor Biscan visades ut. När Sami Hyypiä fällde Ferguson i 86:e minuten och David Unsworth kvitterade så såg Liverpools chanser att för första gången på elva år vinna på Goodison Park ut att vara dödsdömda. Men i 96:e minuten slår Gary McAllister en välriktad frispark från 40 meter rätt ner i målvaktens låga hörn. Instant hero!

:::

Everton 1-0 Liverpool (FA-cupens fjärde omgång, 5/2-2009)

Ännu ett dramatiskt FA-cupmöte och omspel mellan lagen. Den här gången kom FA-cupens romantik sent när den 19-årige Dan Gosling med två minuter kvar av förlängningen avgjorde matchen och cupmötet med ett skott som styrde via Alvaro Arbeloa och Martin Skrtel innan det passerade José Reina i Liverpools mål.

Det var det tredje mötet på kort tid mellan de båda klubbarna, där Liverpool befann sig i en het titelstrid med Man Utd samtidigt som Everton kämpade på med skador och avsevärt mindre resurser. Stämningen mellan lagen och dess managers var inte den bästa, särskilt inte efter att Rafael Benitez avfärdat Everton som en ”liten klubb” efter att Everton klarat oavgjort två gånger i rad på Anfield. Men med kämpaglöd, vilja, blodandet av ett par unga talanger så visade Everton i den här matchen att de förtjänar all respekt – också innan Goslings skott studsade sig in i Goodisons legender.

…………………………………………………

NYHETER

Arsene Wenger har medgett att han då och då drar vita lögner av varierande storlek för att skydda sina spelare.

Naah?!

Roberto Mancini fruktar att Nigel De Jong kommer att vara särskilt bevakad av domarna efter den senaste tidens skriverier om spelarens tacklingar – som senast ledde till ett brutet ben för Ben Arfa.

:::

Malcolm Allison, Man Citys berömde och legendariske coach och assistent till Joe Mercer, har gått bort 83 år gammal. Big Mal gjorde sig känd som både playboy och innovatör med en personlighet större än livet. En färgklick i engelsk fotboll långt innan Mourinho flög in med skäggstubb, scarf och Armanirock.

Brian Glanville på The Guardian skriver ett trevligt porträtt:

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/15/malcolm-allison-obituary

:::

En ny biografi om Sir Alex Ferguson, ”Football, Bloody Hell” av Patrick Barclay, har givits ut och The Guardians Richard Williams skriver om boken och dess förgrundsgestalt.

Gerard Houllier hypar Emile Heskey inför kvällens möte med Chelsea och menar att han är lika bra som Drogba.

Sven-Göran Eriksson pratar upp sitt Leicester inför dagens möte med Hull och menar att klubben har vad som krävs för att nå Premier League.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/15/sven-goran-eriksson-leicester

…………………………………………………

Arsene Wenger gör idag sin 800:e match med Arsenal när de tar emot Birmingham hemma på Emirates.

Daily Mail ställer en relevant fråga: Vad har varit Wengers mest och minst minnesvärda ögonblick under hans snart 15 år vid rodret?

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1320799/Arsene-Wenger-makes-800-games-charge-Arsenal–memorable-moment.html

…………………………………………………

Idag gör The Boy Rooney hat-trick!

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-16 kl 12:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons