Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bring Me the Head of The Boy Rooney

Den utan tvekan största grejen i engelska tidningar just nu är Wayne Rooneys påstådda vilja att lämna Man Utd.

Hittills har naturligtvis ingen av såpans huvudpersoner gjort något eget uttalande, så allt vi har att gå på är mediapåståenden.

Samtidigt är det naturligtvis så att samtliga engelska tidningar rapporterar inte samma sak om inte någon någonstans signalerat till dem att det är klokt av dem att göra så.

Och Man Utd och Sir Alex Ferguson förbjuder inte frågor om Wayne Rooney på klubbens presskonferens om de inte själva betraktar situationen som problematisk.

Att avfärda det hela som ett mediekonstrukt låter sig alltså inte göras.

Men situationen väcker naturligtvis flera frågor, och det är alltså min avsikt att här ställa dem och spekulera kring dess möjliga svar.

…………………………………………………

VAD PÅGÅR I ROONEYS HUVUD?

Låt oss börja med det ekonomiska. Wayne Rooney, och dennes agenter, vill ha ett nytt kontrakt, som kraftigt ökar Rooneys nuvarande kontrakt med Man Utd om ca £120k i veckan.

Man Utd har erbjudit ett nytt kontrakt värt ca £150k i veckan. Wayne Rooney, och dennes agenter, ser vilka löner som erbjuds i andra delar av staden och tycker att Wayne är värd mer än så.

Det hela kan således vara enbart ett förhandlingsknep för att tvinga upp Man Utds erbjudna lön. På samma sätt som John Terry för ett drygt år sedan gjorde i Chelsea. Det är definitivt så som Man Utds representanter, och enligt rapporterna även flera av Man Utds spelare, ser på situationen.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8071894/Manchester-United-play-hardball-with-Wayne-Rooney-as-Manchester-City-wait-in-wings.html

Men därtill kommer det sociala och det sportsliga.

Rooneys sexskandal har stört honom och kan också ha förändrat hans perspektiv på tillvaron. Men samtidigt kan inte det i sig ha föranlett en vilja att flytta, i så fall vore inte Man City ett alternativ, som ändå läckts som ett alternativ av Rooneys representanter.

Men skandalens effekter kan ha fått honom på nya tankar. Han har varit helt ur form, vilket föranlett mindre speltid vilket Rooney naturligtvis är notoriskt dålig på att hantera.

Där kan finnas en underliggande irritation på att Rooney upplever att Ferguson straffar honom för skandalen genom att ge honom mindre speltid, med andra ord blanda ihop det professionella med det privata.

Rooneys senaste uttalanden i media tyder i alla fall på att allt inte är som det ska i relationen mellan spelare och manager.

Finns där möjligen en irritation över att Ferguson och Man Utd tvingade honom tillbaka för snabbt förra säsongen efter dennes skada mot Bayern, och att det förvärrade skadan och saboterade hans världsmästerskap?

Det är faktiskt inte helt omöjligt. Några påstådda kommentarer som läckts är just att Rooney är ovillig att bära Man Utd på sina axlar ännu en säsong. Vilket så klart är ett lustigt påstående från en spelare som hittills under säsongen varit den sämste av fem anfallare.

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/james-lawton-how-can-rooney-lament-the-failings-of-united-when-his-own-career-is-in-meltdown-2110319.html

…………………………………………………

VEM VINNER FAJTEN?

Det är ingen fajt. Går Wayne Rooney upp i ringen med Sir Alex Ferguson så kommer inga boxningslektioner i Croxteth att hjälpa honom. Andra stora spelare, vissa större än Rooney, har vandrat Den Gröna Milen: Paul Ince, Jaap Stam, David Beckham, Roy Keane och Ruud van Nistelrooy bland dem.

Det är den klassiska striden som ingen spelare kan vinna. Frågan är bara om de är gamla och kloka nog att inse det.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/18/wayne-rooney-sir-alex-ferguson

Man Utds fans väljer aldrig en spelares sida över Fergusons. Den allmänna uppfattningen är redan att den situation Rooney befinner sig i har Rooney sig själv att skylla för. Fansen stödjer honom ändå så länge han befinner sig i klubben och gör sitt bästa för den.

Men lämnar han så gör han det för pengar eller för att han var oförmögen att hantera sitt eget privatliv. Wayne Rooney, och dennes representanter, har insett problematiken och börjat läcka att Rooney är missnöjd med Man Utds halvhjärtade insatser på transfermarknaden.

De vill naturligtvis utmåla Glazers som skurkarna och avlasta Wayne Rooney själv den belastningen. That dog won’t hunt! – Situationen var densamma förra säsongen och säsongerna innan det, Rooney spelade och var den stora stjärnan och allt var frid och fröjd.

Stöd i spelartruppen kan Rooney heller inte förvänta sig. Spelare mer inflytelserika än han finns i truppen och de är obrottsligt lojala med Ferguson och har även större legitimitet hos fansen.

En fajt med Sir Alex Ferguson kan Wayne Rooney aldrig vinna. Däremot är det mycket väl möjligt att spelare och manager sätter sig ner, rensar luften och tar nya tag inför framtiden.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8071962/Henry-Winter-Manchester-United-striker-Wayne-Rooney-should-feel-the-love.html

…………………………………………………

VART GÅR ROONEY?

Om Wayne Rooney skulle lämna Man Utd så kan man naturligtvis spekulera i vart han då hamnar. Det finns inte många klubbar i världen som skulle ha råd med honom. Två av dem finns i samma land och en av dem i samma stad – Chelsea och Man City.

Chelsea har naturligtvis råd, på sätt och vis, samtidigt så har Abramovichs benägenhet till den typen av megavärvningar minskat med tiden. Nu finns där dessutom en större plånbok på täppan. Jag har svårt att föreställa mig att det blir Chelsea.

Man City skulle naturligtvis inte tveka två mikrosekunder att plocka över Wayne Rooney från Manchesters röda kvarter. Det vore tidernas prestigevärvning för dem. Och de kan naturligtvis erbjuda allt Rooney vill ha i lön. Så den värvningen är på ytan helt klart realistisk.

Men frågan är om Man Utd vill sälja Rooney till just Man City, och frågan är om Wayne Rooney själv är beredd att bli fullt så hatad som just den flytten skulle medföra.

De två spanska storklubbarna – Real Madrid och Barcelona – är naturligtvis också två möjliga alternativ.

Barcelona är jag skeptisk till. Dels har de nyss värvat David Villa och de har dessutom dåliga och sentida erfarenheter av dyra men misslyckade utländska anfallsvärvningar. Dels så är inte deras ekonomiska situation problemfri och de behöver spara kapital för att kunna lösa Francesc Fabregas till sommaren.

Real Madrid ser jag i så fall som ett mer sannolikt alternativ. Jose Mourinho har uttalat att han vill ha en anfallare och han har länge beundrat Rooney. Han har en god relation med Ferguson och Man Utd skulle definitivt vara mer villiga att sälja Rooney till Real än till Man City.

Real Madrid har dessutom den extra spelmarkern att de har spelare, framför allt Karim Benzema, som de kan erbjuda i utbyte.

Till dessa fyra klubbar skulle jag vilja lägga ett femte alternativ – Inter.

Rafa Benitez har uttryckt att han söker efter en extra anfallare att hjälpa Samuel Eto’o, han kan mycket väl se Rooney som en sådan anfallare. Inter kan skrapa ihop pengar för en sådan affär och har likt Real Madrid möjligheten att kunna erbjuda spelare i utbyte. Framför allt i så fall Diego Milito som inte lyckats upprepa förra säsongens bravader under Benitez.

Daily Mail spekulerar på samma sätt som jag – och de diskuterar de klubbar jag nämner med undantag för Inter:

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321690/Wayne-Rooney-end-Manchester-City-Chelsea-Real-Madrid-Barcelona.html

The Guardian har med samtliga klubbar jag tar upp plus Milan, som jag däremot inte tror har vare sig ekonomi eller utrymme i truppen att värva Rooney från Man Utd.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/18/wayne-rooney-club-suitors

…………………………………………………

VAD HÄNDER MED MAN UTD?

Martin Samuel på Daily Mail skriver en läsvärd krönika där han ser Wayne Rooneys eventuella flytt som början på slutet på Sir Alex Fergusons fotbollsimperium.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321680/Martin-Samuel-The-fall-Sir-Alex-Fergusons-empire.html

Det är tydligen nya tider nu och Ferguson är en anakronism. Allt det där har vi naturligtvis hört många gånger förut.

Men Martin Samuel väcker en klart intressant poäng. Om Wayne Rooney lämnar Man Utd, hur motiverad är då Sir Alex Ferguson att bygga vidare på sin fjärde stora generation?

Skyndar en sådan affär på Fergusons vilja och beslut att gå i pension och har det i så fall en mer långsiktig effekt på Man Utd utifrån ett lagbyggeperspektiv?

Å andra sidan, har man lärt sig något om Ferguson genom åren så kan man lika gärna tänka sig att det istället faktiskt motiverar honom att fortsätta, för att bevisa för alla andra att han fortfarande har vad som krävs.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/18/wayne-rooney-sir-alex-ferguson

Att tappa Wayne Rooney vore framför allt en symbolisk förlust för Man Utd, man tappar en typ av spelare som var tänkt att fungera som en stadfast del av Man Utds alla lagbyggen under de kommande tio åren. Det riskerar uppfattas som en svaghet.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/players/wayne-rooney/8071376/Wayne-Rooneys-departure-from-Manchester-United-is-nightmare-scenario-for-Glazers.html

Rent sportsligt är det förvisso också en förlust, men inte på samma sätt. Att förlora Rooney som han var förra säsongen är naturligtvis en stor kostnad. Att förlora Rooney som han varit den här säsongen är det inte på samma sätt.

Men som spelare kan Wayne Rooney alltid ersättas. Nya spelare utvecklas och nya spelare köps in. Vi har redan sett den här säsongen hur andra spelare har klivit fram när Rooney själv har haltat såväl fysiskt som mentalt.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/19/wayne-rooney-manchester-united

Ingen ska däremot förvänta sig att Man Utd går ut och slänger stora pengar på en ny anfallare, Real Madrid or Barca-style. Dels för att det rent ekonomiskt inte är realistiskt, dels för att det inte är Man Utds huvudsakliga filosofi.

Plockas en ersättare in finns ett par olika alternativ. Det kan röra sig om en ung men ändå etablerad spelare som är tillgänglig till ett rimligt pris, och som Man Utd och Ferguson varit intresserade av tidigare.

Spelare som kan nämnas i den kategorin är Karim Benzema, Edin Dzeko och Stevan Jovetic.

Ett annat alternativ är att Ferguson kör en halv ”splash-the-cash” med en beprövad Premier League-anfallare. Det fanns tydliga indikationer på att han var intresserad av Craig Bellamy i somras. Andra potentiella måltavlor är Roman Pavlyuchenko och Tim Cahill, möjligen också Andy Carroll.

Jag sitter i valet och kvalet kring hur man i det avseendet ska betrakta Fernando Torres som ett realistiskt alternativ.

Eller så skickar han iväg en låneförfrågan till Landskrona BOIS och Henrik Larsson.

…………………………………………………

EDIT:

Här är länken till en transkribering av Sir Alex Fergusons intervju med MUTV som rullar löpande under dagen där han utvecklar klubbens hållning till Wayne Rooney.

http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={F9E570E6-407E-44BC-800F-4A3110258114}&newsid=6652934&page=1

…………………………………………………

KVÄLLENS MATCHER

18:30 – (CL) Spartak Moskva vs Chelsea
20:45 – (CL) Arsenal vs Shakhtar Donetsk

Dessutom har vi en full omgång i The Championship. Några intressanta matcher är Leeds vs Leicester, Swansea vs QPR och Nottingham vs Middlesbrough.

…………………………………………………

Imorgon ägnar vi bloggandet åt Champions League och åt The Football League, idag sålde jag mig till etablissemanget.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-19 kl 11:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons