Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Charlie Buchan & The Black Cats - Rooney stannar i Man Utd

Peter Hyllman

EDIT:
BREAKING NEWS: ROONEY STANNAR!!

Wayne Rooney har precis skrivit på ett nytt femårskontrakt med Man Utd.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/22/wayne-rooney-staying-manchester-united

[“I’m signing a new deal in the absolute belief that the management, coaching staff, board and owners are totally committed to making sure United maintains its proud winning history – which is the reason I joined the club in the first place.”]

Eller, mer kortfattat, cha-ching?!?!

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Wayne Rooney-sagan fortsätter rulla på i England – senaste nytt är att det verkar som att Rooney har mjukat upp sin inställning och att samtal nu pågår mellan spelaren och klubben.

Annons

Som sagt – det är lönen som är grejen i den här soppan, inget annat. Vad vi ser är en pågående löneförhandling, och Rooneys vilja att lämna klubben beror helt och hållet på i vilken utsträckning andra klubbar erbjuder honom högre lön.

Paul Hayward på The Guardian, den förste att varna för vad som var på väg att ske, sammanfattar det hela lysande:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/22/wayne-rooney-manchester-city-united

Rooney och dennes representanter kritiserar laget och klubben och dess ambitioner i syfte att undkomma skuldbörda på sig själv. Kritiken kan visa sig berättigad på lång sikt, det går inte att säga nu, men det är inte därför Rooney nu för fram den.

Det är en politisk taktik. Men det är en taktik som har skapat irritation hos Sir Alex Ferguson och hos Man Utds spelare.

Annons

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8078821/Manchester-United-team-mate-Patrice-Evra-speaks-out-over-Wayne-Rooneys-behaviour.html

Och även bland fansen.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/21/wayne-rooney-manchester-united-city

Och ja, frågan om vem som vinner striden om fansen, Sir Alex eller Rooney – som en blogg ägnar uppmärksamhet åt. Den frågan var aldrig en riktig fråga, den var avgjord på förhand.

Men det konstaterade vi ju för tre hela dagar sedan.

…………………………………………………

“GREAT SKOTT!” – CHARLIE BUCHAN, 1910-1919

Under ett årtionde söndertrasat av världskrig så var Charlie Buchan engelsk fotbolls kanske störste målskytt och han gjorde under en period av 14 år hela 209 mål för sitt Sunderland.

Men Buchan var först och främst en Arsenalsupporter och det var där han såväl inledde som avslutade sin spelarkarriär.

Annons

Han inledde sin karriär som lärling i vad som då kallades Woolwich Arsenal men vägrade fortsätta spela för dem när klubben inte ersatte honom för hans resekostnader. 15 år senare skulle han återvända till Arsenal, värvad under skumma förhållanden.

Efter att ha lämnat Arsenal så spelade Buchan en säsong för Leyton Orient innan Sunderland betalade £1,200 för hans tjänster – vilket var ett transferrekord för den tiden.

Sunderlands fans var inte helt förtjusta i den långe och gänglige centerforwarden och han fick utstå en hel del frän kritik av publiken på Roker Park. Buchan bad manager Bob Kyle om att bli petad från laget, men Kyle vägrade. Efter en match, i november 1911, så hade det gått så långt att Buchan sa till Kyle: ”I’ll never kick another ball for Sunderland.”

Men Kyle övertalade Buchan att spela en till match, i den gjorde han två mål i en 3-1 vinst för Sunderland och detta visade sig vara vändpunkten för hans tid i Sunderland. Publiken skulle aldrig mer ge honom ”the bird”.

Annons

Sunderland stora rivaler under tidigt 1910-tal var Aston Villa. Under säsongen 1912/13 så var det de båda klubbarna som utkämpade en enorm kamp såväl om ligatiteln som om FA-cupen.

Och i helgen möts de igen på The Stadium of Light, mycket passande.

Inom loppet av fyra dagar möttes de först i cupfinalen på Crystal Palace inför 120,000 åskådare och därefter i en ligamatch som Sunderland inte fick förlora om de ville vinna ligan.

Cupfinalen var en brutal historia där slaget inte minst stod mellan Sunderlands hårde försvarare Charlie Thomson och Villas hårdföre anfallare Harry Hampton. Inför matchen berättade Aston Villas Clem Stephenson för Buchan att han drömt att Tommy Barber skulle nicka in 1-0 till Villa och att det skulle bli matchens resultat.

Det skulle visa sig att Stephenson dröm skulle besannas.

Annons

Fyra dagar senare slutade matchen däremot annorlunda. Aston Villa tog än en gång en 1-0-ledning, men den här gången lyckades Walter Tinsley kvittera för Sunderland. Sunderland klarade oavgjort mot Aston Villa, vann sina sista två ligamatcher och vann ligan med fyra poäng före Aston Villa. Charlie Buchan var klubbens främste målskytt efter att ha gjort imponerande 32 mål på 46 matcher.

Det första världskriget stoppade allt fotbollsspelande under stora delar av 1910-talet, och när kriget var över så valde Bob Kyle att bygga ett helt nytt lag i Sunderland. Charlie Buchan var den enda kvarvarande spelaren från det lag som vann ligan 1913.

Bättre än en andraplats i ligan 1922/23 lyckades aldrig Sunderland hamna kort efter första världskriget, och strax därefter lämnade Buchan klubben för Arsenal.

Annons

Under sin tid i Sunderland var Buchan klubbens främste målskytt under sju av hans åtta spelande säsonger där, och han är fortfarande klubbens främste målskytt genom tiderna.

I Arsenal fortsatte han sitt goda målskytte och levererade 49 mål på 102 matcher för The Gunners. Men han visade också stora prov på taktiskt sinnelag när han tillsammans med Arsenals legendariske manager Herbert Chapman introducerade ”WM”-formationen i syfte att utnyttja en för den tiden ny offside-regel.

Buchan var även en flitig skribent om fotboll. Han skrev fotbollsmanualer och skapade också den klassiska Charlie Buchan’s Football Monthly. 1947 var han en av grundarna till Football Writers’ Association.

Med sina totalt 258 ligamål är han engelsk fotbolls sjätte främsta målskytt genom tiderna i den engelska högstadivisionen.

Annons

…………………………………………………

LJUSET SKINER PÅ SUNDERLANDS SVARTA KATTER

Inför helgens hemmamatch mot Aston Villa så har Sunderland spelat oavgjort i fem raka matcher, men man är också obesegrade i sex matcher. Något klubben inte har klarat av i Premier League på snart tio år.

För närvarande ligger Sunderland på 13:e plats i tabellen, endast tre poäng skiljer dem från såväl nedflyttningsstreck som från Europaplats.

Själv tror jag Sunderland kommer att konkurrera på allvar om en plats i Europa League den här säsongen.

Steve Bruce har styrt Sunderland igenom en inte helt oproblematisk inledning på säsongen och laget har dessutom drabbats av tunga skador. Trots det ligger klubben i slagläge i tabellen, och det finns en stor potential i truppen som kommer lyfta laget under resten av säsongen.

Laget kan stoltsera med två bra målvakter, ett stabilt försvar, ett mittfält som kombinerar hårdhet med rutin och ett anfall bestående av ett par riktigt målfarliga spelare.

Annons

Sunderland är en klubb med goda resurser och de har möjlighet att förstärka klubben. Det såg vi inte minst i somras när klubben värvade Asamoah Gyan för rekordsumman £13,2m.

Ägaren Ellis Short och Niall Quinn har inlett ett mer långsiktigt arbete med klubben sedan tumultet för några år sedan med Roy Keane som manager. De har en solid grund att stå på med en lagom stor arena som utgör en stabil intäktskälla.

Sunderland har också många lovande ungdomar på väg upp som kan lyfta laget ytterligare i framtiden . Lee Cattermole, Jordan Henderson och David Meyler har redan etablerat sig i a-truppen. Spelare som Jack Colback, Oumare Tounkara, Ryan Noble och Jean-Yves Mvoto är utlånade till starka klubbar i The Championship.

Sunderland är en av Englands många sovande storklubbar, och Steve Bruce kommer inom den närmaste framtiden etablera laget på Premier Leagues övre halva, och på Stadium of Light kommer europeiskt cupspel bli en återkommande attraktion.

Annons

Sunderland är ett strålande exempel på hur samtliga lag i Premier League blir allt starkare och hur ligan därmed blir alltmer jämn och svårnavigerad för samtliga lag.

…………………………………………………

NYHETER

Man City vann med 3-1 hemma mot Lech Poznan, och Adebayor gjorde hattrick – var det möjligen nyheterna om Rooney som till slut fick fart på togolesen?

Liverpool klarade 0-0 borta mot Napoli och det får väl sägas vara ett bra resultat, särskilt med ett så reservbetonat lag – Roy Hodgson säger samtidigt att han inga tankar har på att avgå.

Aston Villas trupproblem fortsätter i och med att Ashley Young vägrar binda sig till klubben i nuläget, han tänker inte diskutera nytt kontrakt förrän i sommar – naturligtvis för att utvärdera intresset från andra klubbar.

Arsene Wenger känner sig säker på att Fabregas kommer välja att stanna kvar i Arsenal även efter den här säsongen – det kan så klart stämma, men vad annars ska han säga?

Annons

Roberto Mancini fortsätter visa prov på sin kärlek för lätt taffliga mindgames när han inför helgens match med Arsenal antyder att Adebayor mycket väl kan få starta matchen.

Utbrändhet var tydligen förklaringen till William Gallas taffliga insats för Tottenham borta mot Inter. Det är så klart jobbigt och förvirrande att behöva lära sig nya tunnelbanerutiner i London en gång vartannat år typ.

…………………………………………………

HELGENS MATCHER

Lördag:

13:45 – (PL) Tottenham vs Everton
16:00 – (PL) Birmingham vs Blackpool
16:00 – (PL) Chelsea vs Wolves
16:00 – (PL) Sunderland vs Aston Villa
16:00 – (PL) West Brom vs Fulham
16:00 – (PL) Wigan vs Bolton
18:30 – (PL) West Ham vs Newcastle

Söndag:

14:30 – (PL) Stoke vs Man Utd
16:00 – (PL) Liverpool vs Blackburn
17:00 – (PL) Man City vs Arsenal

Helgens största match spelas på City of Manchester Stadium. Helgens häftigaste match spelas på White Hart Lane. Och helgens intressantaste match spelas på Anfield.

Annons

Dessutom så klart fulla omgångar i The Football League. Några intressanta matcher är Hull vs Portsmouth (krislagsmötet i The Championship), MK Dons vs Exeter (ytterlighetsmötet i League 1) och Burton Albion vs Bradford (mittenmötet i League 2).

På Bet365 sänder de på lördag Nottingham Forest vs Ipswich kl 16:00 och Doncaster vs Sheffield Utd kl 18:15.

På söndag kl 13:45 sänder de även The Old Firm, Celtic vs Rangers, båda lagen har full pott så här långt.

Ikväll kl 20:45 sänder de också den tidiga matchen i The Championship mellan Bristol City och Queens Park Rangers.

…………………………………………………

Under helgen bloggas det bland annat om söndagens stormatch på Eastlands mellan Man City och Arsenal.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-22 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto