Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

White Heat at the Lane

Peter Hyllman

Dags för den fjärde omgången av gruppspelet i Champions League.

Det har gått hyfsat bra för de engelska lagen så här långt. Chelsea och Arsenal har som väntat blitzat sina grupper och är i praktiken redan klara för avancemang, och kan så bli även i teorin på onsdag.

Man Utd gjorde det lite svårare för sig men bör vid vinst borta mot Bursaspor också kunna räkna hem avancemang från gruppen. Däremot tror jag att Sir Alex Ferguson är nöjd också med ett oavgjort resultat.

:::

Tottenham är klubben som får slita hårdast för brödfödan.

Vinner Werder Bremen hemma mot Twente ikväll så innebär allt annat än en vinst för Spurs hemma mot Inter att vi i nästa omgång i praktiken får en helt avgörande ”match om andra plats” på White Hart Lane mellan Spurs och Bremen.

Annons

En vinst för Spurs ikväll vore alltså oerhört värdefull.

Harry Redknapp filosoferar klokt nog att anfall är bästa försvar och uppmanar framför allt sina yttrar att göra livet surt för Inters försvarare:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1325704/Harry-Redknapp-wants-Tottenham-wingers-rip-Inter-Milan.html

En väldigt positiv nyhet för Redknapp och alla Spursfans är naturligtvis att Rafael van der Vaart verkar ha återhämtat sig från sin lättare skada och förväntas starta.

» Inter har bara vunnit en av sina sex senaste bortamatcher i Champions Leagues gruppspel.

» Inter har däremot vunnit båda de två matcher de spelat i just London (3-0 mot Arsenal 2003 och 1-0 förra säsongen mot Chelsea).

Men ska Spurs lyckas med sitt uppsåt ikväll så måste deras försvarsspel vara mycket bättre än det var på San Siro. De måste ligga tätt på Sneijder och ska de kunna hålla koll på Samuel Eto’o så måste samspelet i backlinjen förbättras avsevärt.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/02/samuel-etoo-internazionale-tottenham-hotspur

Men vilken match det kommer bli.

…………………………………………………

CRUNCHING THE NUMBERS

Christos Papahristodoulou, vid Mälardalens högskola, har skrivit ett research paper, An analysis of Champions League match statistics, i vilket han analyserar matchstatistik från samtliga matcher i Champions League mellan september 2001 och maj 2007.

https://mpra.ub.uni-muenchen.de/3605/1/MPRA_paper_3605.pdf

Slutsatser?

»  Högt rankade lag, oavsett om de spelar hemma eller borta, vinner i större utsträckning när de spelar offensivt mätt i termer av skott på mål och antal hörnor som en andel av deras bollinnehav.

»  Lågt rankade lag förväntas i större utsträckning förlora sina matcher när de misslyckas med sina offsidefällor samt anmärkningsvärt nog när de har ett högre bollinnehav än sina motståndare.

Annons

:::

Implikationen av de slutsatserna är att det inte är bollinnehav i sig som är så väldigt betydelsefullt, utan att vinna tillbaka bollen och vad som händer precis efter att man gjort det.

Bollinnehavets högst illusoriska fördelar är därmed hur som helst statistiskt påvisade.

…………………………………………………

Rapporter från Man Utds läger i Turkiet gör gällande att Chris Smalling kommer starta kvällens match – och Sir Alex Ferguson är glad över att ha den lovande backen med i truppen då det ger honom en chans att vila framför allt Rio Ferdinand.

https://www.independent.co.uk/sport/football/european/smallings-form-allows-united-the-luxury-of-resting-ferdinand-2122654.html

Och visst har väl Smalling imponerat de gånger han fått chansen under den här säsongen?

…………………………………………………

Blackpools seger mot West Brom med 2-1 var deras första seger på hemmaplan i den högsta divisionen sedan 1971.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/01/blackpool-west-bromwich-albion-premier-league

Blackpool ligger nu nia i tabellen. West Brom misslyckades med att gå upp på fjärde plats och man var inte nöjda med den 25-årige domaren Michael Oliver, vilket man kan både förstå och inte förstå.

…………………………………………………

NYHETER

» Sir Alex Ferguson har försvarat Champions League mot dess kritiker och menar att det är den bästa turneringen – och att VM är som ett besök hos tandläkaren.

» Newcastles spelare uttalar sitt stöd för sin manager Chris Hughton offentligt och sätter press på klubbens ägare att erbjuda honom ett förlängt kontrakt så snabbt som möjligt.

» Tjafset mellan Roy Hodgson och dennes företrädare Rafa Benitez fortsätter, med ett antal bisarra utspel kommandes framför allt från den senare. Är det inte mjölk så är det präster på sockerberg.

Annons

:::

Henry Winter på Telegraph, som utav en ödets ironi, tar upp just precis det som gårdagens blogg handlade om – managerlivets jobbosäkerhet.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8103441/Henry-Winter-Premier-League-carousel-must-slow-down-and-let-managers-get-on-with-job.html

:::

Och apropå situationen i Man City, helt apropå schablonmässiga invändningar att allt som sägs om den är medias hittepå, så gräver sig Ian Herbert på The Independent djupare ner i den myren:

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/tour233-admits-problems-at-city-as-mancini-calls-for-order-2122655.html

Måhända inte partilinjen det som framförs i den texten.

:::

» Skotska Dundee FC har bestraffats med 25 poängs avdrag för att ha satts under administration för andra gången på sju år. Klubben ligger därmed sist i tabellen i skotska andradivisionen med -11 poäng, hela 20 poäng upp till närmaste lag.

Annons

Det är naturligtvis alltid tråkigt när klubbar bestraffas i tabellen för sådant som sker utanför planen.

Samtidigt måste ju också de ansvariga vidta åtgärder som har någon form av praktisk betydelse om man vill att klubbar ska ta sitt ekonomiska ansvar.

Dundee FC kommer överklaga beslutet.

…………………………………………………

Nykomlingarna i Premier League är verkligen en oerhört frisk fläkt den här säsongen. Jämfört med dem – vem saknar egentligen Hull, Burnley och Portsmouth?

Okej, Burnley var faktiskt rätt trevliga.

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-02 12:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto