Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldkorn från helgen och lite "Monday Morning Quarterbacking"

Peter Hyllman

Fantastisk stämning på Anfield igår när Liverpool fortsatte sitt uppvaknande med en imponerande seger mot Chelsea.

Och Fernando Torres bevisar ännu en gång att han (fortfarande) är en av Premier Leagues och världens allra bästa anfallare.

Framför allt hans andra mål höll högsta världsklass.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/07/liverpool-chelsea-premier-league

Chelsea å sin sida kan absolut inte vara nöjda med sin första halvlek, men under andra halvlek visade de vilket formidabelt offensivt fotbollslag de ändå är.

Med en gnutta tur hade resultatet kunnat bli ett helt annat.

Mitt i all segerrusighet så tror jag Liverpool gör bäst i att fortsätta koncentrera sig på ett steg i taget och inte ge sig iväg och börja prata CL-kvalificering.

Annons

En match i taget. En seger i taget.

Kanske var matchens store hjälte igår egentligen Dirk Kuyt? Åtminstone matchens store obesjungne hjälte. Oj vad viktig han är för Liverpool.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/nov/08/liverpool-chelsea-david-pleat

:::

På Emirates var stämningen inte lika god när tre poäng i praktiken kastades bort mot Newcastle.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/07/arsenal-newcastle-united-premier-league

Och jag antar att det stod skrivet i stjärnorna att förlustmålet skulle komma på ett alldeles för simpelt målvaktsmisstag.

Annars får Arsene Wengers taktiska dispositioner uthärda viss kritik efter matchen.

Han byter ut Nasri, som kan ha varit planens bäste spelare, och ersätter honom med Arshavin.

Han ersätter Chamakh med en matchotränad van Persie och fortsätter spela med en striker även efter det att Newcastle gjort 0-1.

Annons

Därefter byter han ut Wilshere, som också han var en av planens bättre spelare, mot Nicklas Bendtner.

Men han låter Fabregas och Walcott vara kvar på planen, båda var tämligen dåliga i matchen.

Har Fabregas tillåtits få för stor roll i klubben – Fortsätter Wenger spela honom för att hålla honom glad, och därmed mindre villig att lämna klubben, även när det inte är det bästa för laget?

Frågor som igår kväll ställdes på några Arsenalforum.

…………………………………………………

FEM TANKAR FRÅN LIGAHELGEN

Forever blowing bubbles

Det är inte lätt att hålla på West Ham nu för tiden. Säsongen har inletts oerhört svagt. Spelet har inte alls stämt. Och som typiskt är i sådana situationer så har man dessutom förtvivlat svårt att hålla i bra lägen.

En tvåmålsledning borta mot Birmingham såg oerhört lovande ut, men man tappade det till oavgjort. I det fallet två tappade poäng.

Annons

Om förmågan att vinna även när man spelar dåligt är något som kännetecknar bra lag så måste förmågan att inte vinna även när man spelar riktigt bra känneteckna ett lag med seriösa problem.

:::

Man City kommer inte lägga sig ner och dö

Äntligen såg jag något jag gillade med Man City den här säsongen. Ett antal dåliga resultat i baken men igår bet de verkligen ihop och vann en på pappret tuff bortamatch mot West Brom.

Det var ett prov på att där faktiskt finns en grundläggande arbetsetik och anda i laget. De kan prestera också i motgång.

Nu gäller det att låta den mentaliteten frodas och inte eroderas av individuell egoism likt den Mario Balotelli stod för när han såg till att bli utvisad, vilket en annan dag hade kunnat kosta Man City matchen.

:::

Chelseas försvar är märkligt sårbart

I gårdagens kommentarsfält pratade vi om Chelseas försvar och om att det egentligen inte var så ramstarkt som en gång i tiden. Något som illustrerades rätt tydligt också i gårdagens match och som vi även sett prov på tidigare under säsongen.

Annons

Tveklöst är Chelseas offensiv formidabel. Utan tvekan ligans just nu bästa. Men det har kommit med en defensiv kostnad, och det känns märkligt att säga med försvarare som Terry, Alex och Ivanovic i backlinjen.

Det har framför allt avslöjats dels när Chelsea mött bättre motstånd och dels på bortaplan när motståndarna är mer benägna att våga anfalla mot dem. Om Chelsea inte vinner ligan den här säsongen, så finner man förklaringen där.

:::

Owen Coyle imponerar oerhört

Först tog han upp Burnley till Premier League med ett imponerande och offensivt spel, och så länge han var kvar i klubben så hade laget faktiskt chans att också hålla sig kvar.

Därefter har han tagit över Bolton och gör ett otroligt bra jobb. Han levererar inte bara goda resultat på planen, bland annat oavgjort mot Man Utd och nu en imponerande seger mot Tottenham.

Annons

Han har även gjort ett spelande lag av Bolton och förändrat hur omvärlden ser på klubben. Och klubben och laget tjänar på det. Hans förmåga till man-management ser vi exempel på inte minst i Johan Elmander.

Framtiden ser ljus ut för Coyle och större uppdrag väntar på honom om han är villig. Kanske det allra största.

:::

Liverpools lagmaskin har börjat komma igång

Det är väldigt lätt efter en match som igår och i veckan att hylla individerna. Det var Fernando Torres som med två härliga mål sänkte Chelsea. Det var Steven Gerrard som med en mäktig kaptensinsats vände på steken mot Napoli.

Sanningen är däremot den att hela Liverpools lag har börjat gnistra. Vad som är hönan och ägget är svårt att sia om – börjar laget gnistra för att stjärnorna briljerar eller kan stjärnorna briljera för att laget börjar gnistra?

Annons

Roy Hodgson bad om tio matcher för att få laget att fungera. Att döma av det här så var han helt rätt på det. Något som borde vara förtroendeingivande, mannen verkar veta vad han pratar om.

Hur som helst ska man inte avfärda spelare som Lucas, Paul Konchesky, Raul Meireles eller Sotirios Kyrgiakos. Det är inte de mest illustra spelarna – men det är kvaliteten på de spelarna, inte stjärnorna, som utgör den stora faktorn bakom långsiktig ligaframgång.

…………………………………………………

UEFA:S LIGARANKNING

UEFA har sina koefficienter som på sätt och vis rankar de olika ligorna och fördelar antal platser i Champions League och Europa League.

Det görs ju lite olika grejer av den där så kallade rankningen, särskilt då från de som är på väg uppåt eller neråt på den.

Mest prat det senaste året har kommit från Tyskland och Italien där Bundesliga nu närmast garanterat är på väg att passera Serie A upp till tredje plats på rankningen.

Annons

Gautam Sharma på bloggen Football Speak gör en bra genomgång av UEFA:s rankningsystem och vad vi kan förvänta oss i framtiden:

https://football-speak.blogspot.com/2010/10/uefa-coefficients-explained-why.html

Några av hans slutsatser:

» Premier League befinner sig väldigt bekvämt och säkert högst upp på rankningen, åtminstone för de närmaste tre-fyra åren. Och den här säsongen ser ju ut att kunna gå rätt bra den med.

» Det är alltså på sätt och vis en nackdel för en liga, utifrån rankningsaspekten, att ha sju lag med i cuperna (fyra i CL) då ligans totalpoäng delas med en större nämnare (7 istället för 6). Utmaningen för Bundesliga är alltså inte att nu ta den tredje platsen, utan att därefter behålla den. Serie A är inte down and out.

» La Liga kommer att dras in i rankningsstriden från och med nästa säsong. Real Madrid och Barcelona kan inte dra hela tåget helt på egen hand, de behöver draghjälp av Sevilla, Atlético, Villareal och Valencia under de kommande säsongerna.

Annons

…………………………………………………

FA-CUPENS ANDRA OMGÅNG LOTTAD

I helgen lottades den andra omgången av FA-cupen med följande utfall:

Sheffield Wednesday vs Northampton
Burton Albion vs Chesterfield
Cambridge/Huddersfield vs Macclesfield/Southend
AFC Wimbledon/Ebbsfleet vs Stevenage/MK Dons

Hartlepool/Vauxhall Motors vs Yeovil
Bury vs Stockport/Peterborough
Notts County vs Bournemouth
Droylsden vs Dag & Red/Leyton Orient

Crawley Town vs Swindon
Brighton/Woking vs FC United
Southampton vs Cheltenham
Torquay vs Fleetwood/Walsall

Barnet/Charlton vs Corby Town/Luton
Colchester vs Swindon Supermarine
Hereford vs Lincoln
Dartford/Port Vale vs Accrington Stanley

Wycombe vs Chelmsford
Carlisle vs Tamworth
Dover Athletic vs Brentford/Aldershot
Darlington vs Rotherham/York

:::

FC United får antingen möta Woking, som ligger en division över dem, eller mer sannolikt överlägsna League 1-ledarna Brighton på bortaplan. Svårast möjliga lottning med andra ord.

Annons

Ett rejält infekterat möte har även möjliggjorts om såväl AFC Wimbledon som MK Dons vinner sina respektive omspel. Nystartade AFC mot klubben som ”stals” från dem.

Men Gary AndrewsTwo Footed Tackle bloggar intressant om att AFC:s fans egentligen inte alls ser fram emot ett sådant möte:

https://twofootedtackle.com/football-culture/why-afc-wimbledon-fans-wont-be-relishing-an-fa-cup-tie-against-the-mk-dons/

…………………………………………………

En i publiken på Anfield igår höll upp en skylt modell märkligare. ”Fresh juicy mangoes. £5 each.” Skylten för upp tre frågor på dagordningen:

» Vad är pluralformen av ”mango” – ”mangos” eller ”mangoes”?
»
Båda färska och saftiga mangos, det måste vara fantastiska mangos.
»
Hur kan de vara så dyra?

Varför gör man en sådan skylt? Jag gissar att man antingen vill synas på TV eller så är det ett genuint försök att sälja dyr frukt till Yuri Zhirkov.

Annons

…………………………………………………

NYHETER

» Aaron Ramsey är på väg att göra comeback efter sin svåra skada och sägs vara aktuell för spel i Arsenal Reserves match mot Everton.

» Man City planerar att överklaga Mario Balotellis röda kort mot West Brom för att på så vis kunna ha honom tillgänglig för onsdagens derby mot Man Utd.

:::

Jag nämnde för några bloggar sedan att jag misstänkte att Ole-Gunnar Solskjaer mycket väl kunde vara intresserad av managerposten i norska Molde.

The Guardian bekräftar nu detta och menar att Solskjaer är på god väg att skriva på för den norska klubben från och med januari.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/07/ole-gunnar-solskjaer-molde-manager

Själv tror jag vi är på väg att se en rockad i Man Utd där nuvarande assisterande manager Mike Phelan träder tillbaka som coach för Man Utd Reserves och Carlos Queiroz återvänder till Man Utd och sin assistent-post.

Annons

Det är så klart också bra för Solskjaer att få ”riktig” managererfarenhet.

:::

» Andy Carroll sägs vara ett säkert kort som debutant i Fabio Capellos kommande landslagsuttagning till nästa veckas match mot Frankrike.

» Polisen i Manchester gör sig beredda att stävja oroligheter i samband med onsdagens derby mellan Man City och Man Utd.

…………………………………………………

Den här säsongen verkar bli lika märklig och oförutsägbar som den förra. Det är så klart härligt på sitt sätt.

Och inte lär det bli ändring på det nu när det är dags för den första veckoomgången. Med några riktigt härliga matcher.

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-08 11:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto