Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

It’s Hammer Time & Ian Holloways farliga balansakt

Peter Hyllman

West Ham och Blackpool utspelar under lördageftermiddagen på Boleyn Ground en oerhört betydelsefull match, som kan avgöra de båda klubbarnas respektive öden.

West Ham har inlett säsongen rent ut sagt uselt. Avram Grant är ifrågasatt som manager. Ingenting i truppen är som det ska – stämning, självförtroende eller arbetsetik.

Klubben befinner sig längst ner i tabellen, fyra poäng upp till närmaste lag ovanför nedflyttningsstrecket.

Blackpool å sin sida har haft en helt annan säsongsinledning. Tippade av alla som ligans slagpåse så har de redan tagit mer poäng än vad vissa trodde de skulle ta på hela säsongen.

Ändå befinner man sig bara tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Naturligtvis är detta en produkt av en nästan äckligt jämn Premier League-säsong där det skiljer endast fem poäng mellan nedflyttning och kvalificering för europaspel.

Annons

Jag tror West Ham måste vinna den här matchen – misslyckas de med det tror jag säsongen rent mentalt är körd för dem.

För Blackpool handlar det mer om att kunna fortsätta som man inlett – men det här är en match där magin riskerar ta slut. En förlust och verkligheten kanske kommer ifatt dem.

:::

Det här är första gången på 40 år som Blackpool beger sig till Upton Park för ett ligamöte. Senaste gången de möttes var 1970 och då förlorade Blackpool med 1-2.

Senaste gången Blackpool vann på Upton Park var 1934, och man har bara vunnit två av de senaste 20 mötena på West Hams hemmaplan.

Ian Holloway förväntas återgå till den startelva som han ställde upp i lagets 2-2-match med Everton förra helgen efter att ha vilat sex spelare i veckans match med Aston Villa.

Valon Behrami och Victor Obinna kan båda två vara aktuella för spel igen efter mindre skador. Så också Carlton Cole som hobblade ut efter 75 minuter i matchen med West Brom.

Annons

…………………………………………………

För två matcher sedan satte West Hams delägare David Sullivan ett mål för klubben att plocka sju poäng på kommande fyra viktiga och vinnbara matcherna i ligan.

Två matcher in och endast två poäng har plockats hem, och i båda matcherna har man tappat viktiga ledningar mot i tur och ordning Birmingham och West Brom.

Återstår gör denna hemmamatch mot Blackpool och en bortamatch på Anfield.

Matchen mot Blackpool är alltså livsviktig för West Ham – inte bara för laget utan också för Avram Grant personligen.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/11/avram-grant-west-ham-blackpool

Grants huvudsakliga ursäkt hittills har varit en trupp plågad av skador – men det blir lite löjeväckande när han försöker framställa det som att till och med Blackpool har en bredare trupp än West Ham.

Annons

Det går att spela på förväntningar – men inför en hemmamatch mot Blackpool kan man inte framställa sig själv som underdog.

Scott Parker har varit West Hams ljuspunkt så här långt under säsongen – men nu måste spelarna runt omkring honom också stiga fram och börja prestera.

…………………………………………………

PANTOMIME OLLIE?

Blackpool har samlat ihop 14 poäng hittills den här säsongen, och har alltså på bara tolv matcher tagit mer poäng än vad vissa trodde att de skulle lyckas ta under hela säsongen.

Ändå ligger laget bara tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Blackpool kan med andra ord inte för en sekund vila på sina lagrar.

Alla älskar så klart ett lag som slår ur underläge, och få sådana sagor har varit så vackra som The Tangerines den här säsongen. Men det är ändå inte någon ny saga.

:::

För bara två säsonger sedan var den då omåttligt populäre Phil Brown delad ligaledare med sitt Hull efter nio omgångar av Premier League. Därefter vann man bara två till matcher under hela säsongen.

Annons

Det främsta minnet från säsongen är ändå det sätt på vilket Brown tappade i anseende i såväl media som bland de egna fansen.

Efter att ha inlett säsongen positivt och med glatt humör så blev han alltmer frän i sitt bemötande av kritik mot det egna laget och hans agerande blev alltmer besynnerligt.

Efter den ökända incidenten där han skällde ut sina spelare inför öppen ridå under halvtid på City of Manchester of Stadium så förlorade han slutligen omklädningsrummet, samt gjorde sig själv till något av åtlöje i omvärldens ögon.

:::

Ian Holloway har milt uttryckt alltid varit lite oförutsägbar och några av hans intervjuer och presskonferenser är humoristiska guldkorn.

Men risken finns att det hela går till överdrift. Först kom utspelet kring Wayne Rooney-sagan och nu utspelet om att han ”slutar” om han bestraffas för sin rotation mot Aston Villa.

Annons

Den här typen av regelbundna utbrott fungerade i The Championship, men mediabevakningen är så ohyggligt mycket mer intensiv i Premier League.

Holloway måste koncentrera sig på det som är hans faktiska jobb, och undvika att bli någon form av mediekarikatyr.

Fortsatta utbrott i media och det kommer inte dröja särskilt länge innan det som nu framställs som eccentrism och som en ”frisk fläkt”, istället porträtteras som galenskap och som att han ”tappat greppet”.

I det ögonblicket riskerar Holloway istället bli en belastning för klubben och för laget. Och Blackpool har inte råd med någon sådan belastning om de ska klara av att hålla sig kvar i Premier League.

…………………………………………………

CHELSEA SPARKAR RAY WILKINS

Chelseas assisterande manager, Ray Wilkins, har hastigt och plötsligt fått sparken. Något det sägs att han fick reda på under halvtid av reservlagets match mot Bayern München.

Annons

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/abramovich-sanctioned-wilkins-exit-from-chelsea-2131648.html

Wilkins kom till Chelsea när Scolari tillsattes som manager och har blivit kvar sedan dess och anses generellt ha haft en stor betydelse för den framgång som klubben hade under den här och förra säsongen.

Wilkins lämnar sin post med omedelbar verkan, och naturligtvis är det här en förändring som kan påverka Chelsea under återstoden av säsongen.

Framför allt är det så klart timingen på beslutet som framstår som märkligt och det sägs heller inte ligga någon konkret händelse eller konflikt bakom Chelseas beslut.

Chelseas motiverar beslutet med att Wilkins uppdrag inte längre är nödvändigt. Han tillsattes för att underlätta för en utländsk manager, med sina kontakter och sin kunskap om engelsk fotboll.

Annons

Men i och med att Ancelotti nu har etablerat sig i England så anses inte längre denna position behövas. Och Ancelotti har dessutom tagit med sig ett par sportsliga rådgivare från Milan som förväntas kunna fylla ut rollen.

Wilkins kontrakt var tänkt att förnyas efter den här säsongen men han fick nu beskedet att det inte skulle förnyas.

Det går naturligtvis heller inte att utesluta att Chelsea väljer att göra sig av med vad de betraktar som överflödig personal som ett led i sitt arbete med att skära kostnader.

Chelsea sägs även vara djupt besvikna över förra säsongens resultat i Champions League och Ancelotti ska ha meddelats att det krävde en förändring i coachstrukturen.

Frågan är hur hårt Ancelotti själv kämpade för att få behålla sin assisterande manager som han i sin biografi beskrev som oerhört betydelsefull för Chelseas framgångar.

Annons

…………………………………………………

MCCARTHYISMS…

Mick McCarthy, Wolves manager, är en gammal klassisk no-nonsense brittisk spelartyp som gjorde sig ett namn i framför allt Barnsley och Man City. Han drömmer sig titt som tätt tillbaka till den gamla goda tiden.

Och den här bloggen vill ju inte vara sämre.

[”How many players who played with me at Barnsley were wearing pink boots? Or yellow boots? Or white boots? You’d have been going down the tunnel and saying, ‘He’s getting it!’ or ‘Them two with pink boots are getting it today’. It’s just the way it would have been.”] – McCarthy om fotbollsskor

[“Somebody with gloves on? Well, you’d have been, shall we say, disparaging about him straight away.”] – McCarthy om vantar

[“They called it a muffler where I come from. It would only be worn when trudging up the cobbled hill in the morning for a loaf of bread. Not on t’ bloody pitch.”] – McCarthy om nackvärmarna

Annons

Flippin’ hell!

…………………………………………………

HELGENS MATCHER

Lördag:

13:45 – (PL) Aston Villa vs Man Utd
16:00 – (PL) Man City vs Birmingham
16:00 – (PL) Newcastle vs Fulham
16:00 – (PL) Tottenham vs Blackburn
16:00 – (PL) West Ham vs Blackpool
16:00 – (PL) Wigan vs West Brom
16:00 – (PL) Wolves vs Bolton
18:30 – (PL) Stoke vs Liverpool

Söndag:

15:00 – (PL) Everton vs Arsenal
17:10 – (PL) Chelsea vs Sunderland

Naturligtvis spelas också fulla omgångar i The Football League och i The Football Conference.

…………………………………………………

Wow, bloggen har gått realtid i kommentarsfältet. En innovation väl i paritet och betydelse med typ hjulet.

Närå, såg rätt smutt ut faktiskt.

Jag måste säga att det är sjukt kul att det kommer in nya personer och diskuterar i kommentarsfältet. Alla är hjärtligt välkomna. Det är hyfsat god stämning och jag vill tro att alla som skriver regelbundet alltid har hjärtat på rätta stället.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-12 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto