Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Eftersom The Championship nu har en spelare med i A-landslaget, och det händer så sällan – förutom Loach som kom med för att han är Londonbaserad – så tänkte jag uppmärksamma det hela med att skriva om just Jay Bothroyd.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP Jay-B Amongst Sheep

Vem är då denne Jay Bothroyd?

Förutom att han är Cardiffs första engelske landslagsman någonsin så har han haft en rätt intressant karriär också och kan bli den förste startande Football League-spelare för landslaget sedan Kevin Phillips 1999.

Han började sin karriär i Arsenal men fick lämna klubben efter att han kastat sin matchtröja på Arsenals ungdomstränare, efter att ha blivit utbytt i en U18-match. Han plockades upp av Coventry där han under de första säsongerna var nöjd under Gordon Strachan. Men sedan lämnade han, den nye managern Gary McAllister tyckte inte om Bothroyds attityd och lathet vilket gjorde att han föredrog att låna in anfallare. Detta till trots gjorde Bothroyd ändå elva mål, bäst i Coventry den säsongen.

Eftersom Coventry varken hade råd eller var särskilt villiga att förlänga kontraktet (se varför) gick han till Perugia, istället för som väntat till någon annan Championship-klubb. Det var ett oväntat klubbyte, men det beror på att Perugias president vid den tiden hette Luciano Gaucci, en av dessa mytomspunna halvgalna italienska presidenter.

Gaucci var han som ville värva Hanna Ljungberg till Perugias herrlag, samma vecka värvade han Al-Saadi Al-Gaadafi, son till den libyske diktatorn Muhammed Al-Gaadafi, och bröt Ahn Jung-Hwans kontrakt för att han gjorde mål för Sydkorea mot Italien i VM2002.

I Perugia gick det inte så bra för Bothroyd. Förutom att lånas ut till Blackburn så blev han likt flera andra mörkhyade spelare ute på kontinenten utsatt för rasistiska påhopp från publiken och att han inte trivdes i Italien ledde till att han såldes tillbaka till Charlton hemma i England. Enligt honom själv var just tiden i Italien ändå viktig för honom. Han ”mognade” som spelare och passande nog för Capello så lärde han sig tydligen några fraser, Il Bisonte é forte fumatore?

Charlton blev inte heller det någon succé. Det blev ett frisparksmål mot Man City och ett nickmål mot Newcastle innan han gick vidare till Wolverhampton där han blev Big Mick McCartys första värvning. Han började bra i Wolves men så som en Berbatov-typ av anfallare så har han onekligen sina ups-and-downs och resten av tiden i Wolves var, förutom ett viktigt derbymål mot West Brom, inte lyckad. Han blev därefter helt utfryst när Sylvan Ebanks-Blake kom till klubben.

Han lånades ut till Stoke som lyckades ta sig till Premier League men när han kom tillbaka till Wolves såldes han till sin nuvarande klubb Cardiff.

I Cardiff har han funnit sin plats. Första säsongen slog han sitt tidigare målrekord på elva mål genom att göra tolv och i fjol gjorde han 13 mål. Nu senast i helgen gjorde han två mål för Cardiff när man slog Scunthorpe med 4-2 på bortaplan.

I år har han på hittills 16 matcher gjort 15 mål totalt. Men det är inte bara hans näsa för målet som gjorde honom till månadens spelare i oktober och sedan uttagen till engelska landslaget, utan det att han är en stor och rörlig forward som är stark också för sin storlek, och han är bra med båda fötterna.

För att jämföra med någon mer känd spelare så är det Berbatov. Stor, teknisk men med en smått provokativ spelstil då det inte är spelaren som stressar målvakten vid bakåtpassningar. De gör ofta mål i stim och hamnar i formsvackor.

Självklart kommer inte Bothroyd nu ha en stående plats i truppen då han troligen vid en riktig match skulle ersättas av till exempel Carlton Cole eller Kevin Davies. Men jag tycker det visar att Capello håller koll även på de lägre divisionerna och gör man nästan ett mål per match i ”världens bästa andraliga” så är man intressant. Ett par mitten/nedre halvan-klubbar har hört av sig men frågan är om Bothroyd tänker lämna Cardiff om de nu går upp till Premier League eller ens om de inte gör det?

:::

I övrigt i The Championship kan vi notera det att Preston sjönk ner till jumboplats efter att först förlorat mot Hull och Crystal Palace och sedan, tack vare den härlige Darren Ambrose, vunnit mot Coventry.

Leeds slog Bristol City tack vare ett hattrick av inhoppande argentinaren Luciano Becchio. Femte plats nu och visst för att det är jämnt men Leeds kanske kan ta en av playoff-platserna? (Possi? Fredrik?)

Parallellt med Liverpools debacle mot Stoke så var det en intressant match på Madejski Stadium där Norwich tidigt gick upp till 3-1 mot Reading. Men sedan klev den unge domaren Michael Oliver in i handlingen med att visa ut Grant Holt för en tackling, som möjligen borde gett gult för att den var lite sen och klumpig. Men likt matchen mellan Blackpool och West Brom i Premier League så avgör han matchen med att sätta sig själv i centrum. Slutresultat? 3-3, efter mål av lillebror Noel Hunt och Shane Long.

…………………………………………………

LEAGUE 1 Some apes, it seems, are more equal than others.”

Nu när Brighton chockerande nog förlorade mot Hartlepool så fanns det en chans för lagen bakom att minska försprånget, och ett lag gjorde det med besked.

Charlton slog Peterborough med hela 5-1, tack vare Spursfavoriten Johnnie Jackson och före detta Man Utd-ynglingen Lee Martin, som gått från att vara utlånad av Sir Alex till att lånas ut av Roy Keane i stället.

Intressant är det att de båda lagen inför matchen låg på samma poäng, men eftersom Charlton vann så gick man upp på andra plats, sex poäng bakom Poyets Brighton.

Charlton är ju likt flera andra en klubb som hör hemma högre upp. Under Alan Curbishley nådde man en sjunde plats i Premier League, kanske hade man nått UEFA-cupspel om inte nyrika Chelsea hade köpt deras Scott Parker?

Efter Curbishley rasade man som ni vet i divisionerna ner till glamourösa League 1 där man första året (i fjol) tog sig playoff men åkte ut i semifinal mot Swindon.

Charlton kom fyra i fjol och nu, trots att man sålt spelare för över £3m, så har man värvat bra. Bland annat den mittbackskonverterade centertanken Gary Docherty, som nu bildar mittbackspar med den gamle Christian Dailly. Före detta nonleague-spelaren Paul Benson som hjälpt Dag & Red upp från The Conference. Före detta Wolvesyttern Kyel Reid och framför allt Johnnie Jackson. Totalt betalade man för dessa spelare en tiondel av vad man sålde spelare för.

Inget ska så klart tas för givet ännu då fem lag ligger två poäng bakom Charlton, men jag tror att de likt förra säsongen kommer vara med i toppen och kanske kan man ta andra platsen bakom Brighton? (Om man nu ska förutsätta att de vinner.)

:::

Annars i League 1 har Josh McQuoid i Bournemouth återfunnit formen. Elva mål totalt hittills för Brett Pitmans arvtagare har lett till att han blivit uppkallad till Nordirlands landslag. Senast i helgen gjorde han ett hattrick mot Walsall.

Tonårssensationen Dale Jennings avgjorde för Tranmere mot Plymouth och tog upp Merseysides tredje lag från nedflyttningsplatserna. Plymouth har annars nyss gjort klart med Ronald Zubars lillebror Stephane och på familjespåret så leder Bradley Wright-Phillips skytteligan i League 1, vilket förklarar var Shaun Wright-Phillips saknade målgener blev av.

…………………………………………………

LEAGUE 2

Nöjer mig med att följa upp Morecambetexten från förra veckan med att de förlorade mot Lincoln i helgen och i övrigt i League 2 så gjorde Adam Le Fondre sitt ligamål nummer 14 och 15 för säsongen.

Jag kan dock lova liknande texter som den om Morecambe om andra mindre kända lags historia.

…………………………………………………

ÖVRIGT – The Future Is Brighton

Man har ju hoppats ett tag nu på att Sheffield Wednesday skulle kunna lägga ned snacket om administration bakom sig, men icke.

Detta trots före detta Leicester- och Portsmouthordföranden Milan Mandarics visade intresse.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/s/sheff_wed/9195973.stm

:::

Swansea till PL? Cardiff är favoriter av Waleslagen men frågan är om inte Swansea som lag är bättre jämfört med Cardiff, som är väldigt beroende av sina offensiva spelare och då framför allt Jay Bothroyd.

BBC:s Football League-bloggare Paul Fletcher skriver om hur Chesterfield behövde ”sälja sig” för att kunna utvecklas.

Intervju med Brightons Gus Poyet om varför framtiden är ljus i Brighton.

I Wrexham är man missnöjda med nuvarande ägare men läs här så förstår ni varför ett konsortium med Stephen Vaughan bland investerarna kan vara ännu värre.

Ska engelsmännen oroa sig över en förfärlig förvandling nu när spelare i Football League-klubbar tas ut till landslaget?

När Bothroyd åker till London för att få spela med Englands bästa så verkar hans anfallspartner Michael Chopra nöja sig med imperiets kronjuvel och chansen att få spela ihop med Baichung Bhatia.

The Owls are not what they seem.

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

Norwich vs Leeds
De båda nykomlingarna har börjat bra. De tippades förvisso båda två av många att hamna på övre halvan men just nu ligger båda lagen precis kring playoff-strecket. I fjol vann Leeds första matchen, under tiden före FA-cupsuccén när man var överlägsna i ligan, och Norwich vann returmötet därefter.

Grant Holt, som fick en enligt Paul Lambert (och mig) ”patetisk utvisning” förra matchen, blev likt förra gången Michael Oliver viftade med det röda kortet friad från sin avstängning. Viktigt för Norwich.

Leeds har Luciano Becchio i hattrickform och Jonathan Howson i bra form, så det kan bli en mycket bra match som förhoppningsvis väljs ut som ”veckans match”, även om jag personligen inte kan se den.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

Publicerad 2010-11-17 kl 10:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons