Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

The Birnam Wood

[”Macbeth shall never vanquished be until Great Birnam wood to high Dusinane hill shall come against him.”]

Den shakespearianska spådomen borde kanske Ally McCoist och hans manskap ha funderat lite på inför gårdagskvällens hemmamöte med Man Utd.

Rangers var i praktiken piskade att vinna för att ha någon chans att gå vidare till slutspel i Champions League – men de inledde matchen enormt defensivt och med ett femmannaförsvar och verkade aldrig riktigt intresserade av att frångå den taktiken.

Det var först i 87:e minuten, efter att Man Utd gjort mål på straff, som det blev lite mer offensivvilja.

Men då var det så dags – och McCoist måste kanske inse att det inte räcker med att ställa ut en försvarsskog i och runt det egna straffområdet, den måste också röra sig lite framåt för att man ska kunna vinna matcher mot kvalitetsmotstånd.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/champions-league/8157801/Rangers-0-Manchester-United-1-match-report.html

Man Utd vinner gruppen så länge de inte förlorar med två mål eller fler hemma mot Valencia om några veckor.

Därtill kan man tydligen slå ett rekord – som första lag att gå igenom Champions Leagues gruppspel utan att släppa in ett enda mål.

Avdelning meningslösa rekord.

:::

Wayne Rooney slog in Man Utds straff och man får väl ändå säga att det såg ut att vara genuin glädje (och lättnad) bakom målfirandet.

Men något säger mig att han inte fann supportern som efter målet sprang in och la sig i missionären ovanpå honom fullt lika mysig.

…………………………………………………

Ett segt Battle of Britain i all ära – den stora grejen för kvällen var ändå att Tottenham gjorde processen kort med Werder Bremen och kvalificerade sig för slutspel.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/tottenham-hotspur/8157808/Tottenham-Hotspur-3-Werder-Bremen-0-match-report.html

Det var aldrig riktigt någon fråga om saken – Spurs lekte med Bremen som katten leker med råttan.

Särskilt Luka Modric var i strålande form.

Så länge Spurs i sista gruppspelsomgången borta mot Twente matchar Inters resultat borta mot Bremen så vinner de gruppen – och kan därmed få en lättare lottning i åttondelsfinalen.

Med tanke på att Chelsea väntar i ligan kort efter matchen mot Twente så ska det bli intressant att se vilket lag Harry Redknapp ställer på planen mot holländarna.

Hur viktigt är det för Tottenham att vinna gruppen?

…………………………………………………

Rangers har med sitt extremt defensiva spelsystem med fem spelare i backlinjen lyckats frustrera Man Utd i två matcher på rad.

Jonathan Wilson på The Guardian tittar närmare på taktiken och vad som gör den framgångsrik – och på vad som är dess svagheter.

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2010/nov/24/the-question-rangers-five-man-defence

Grovt sammanfattat – det är en taktik väl anpassad för ett lag vars enda syfte är att hålla ut och förhindra motståndarna från att göra mål.

…………………………………………………

HASTA MAÑANA

Få brittiska spelare har gjort sig ett namn inom spansk fotboll – även om spelare som David Beckham, Gary Lineker och Lawrie Cunningham gjorde goda insatser på den iberiska halvön.

Men det har börjat hända saker i den pyttelilla klubben Jerez Industrial – för närvarande trea i Grupp 10 i den spanska regionala tredjedivisionen, en poäng bakom Pozoblanco och Algeciras.

Fascinerande nog består klubben av hela 22 brittiska spelare – vilket är fler än i Man Utd, Arsenal, Chelsea eller vilken som helst annan Premier League-klubb. Men hur kommer då det sig?

Efter att ha relegerats från den spanska regionala andradivisionen 2009/10, med ett lag bestående av enbart spanska spelare, så befann sig Jerez Industrial i en svår finansiell situation. Klubben köptes då upp av den Tottenhamlegenden Glenn Hoddle.

Bakgrunden till den något märkliga finansiella rockaden är Glenn Hoddle Academy som öppnades 2008 precis utanför Jerez. Dess syfte är att erbjuda en väg tillbaka in i det professionella fotbollslivet för unga brittiska spelare som ratats av de engelska klubbarna.

Akademin erbjuder spelarna träning, utveckling och rådgivning och bygger på idén att klubbar tenderar att avfärda spelare alldeles för snabbt. I gengäld så får akademin ersättning när en spelare säljs vidare från akademin till en klubb och kan på så vis finansiera sin verksamhet.

Hoddles problem var att det inte fanns någon riktig liga att testa spelarna i – så på det viset framstod möjligheten att köpa Jerez Industrial som en utmärkt lösning på det problemet.

Flödet av unga brittiska talanger in i klubben har gett resultat och Jerez har bara förlorat två av de första elva matcherna. Bland fansen har klubben fått nya smeknamn såsom ”Los Ingleses”, ”Sherry Industrial” eller ”British Industrial”.

Så här långt finns vissa tecken på att akademin har lyckats med sitt syfte. För några veckor sedan togs exempelvis mittbacken Sean McCashin ut till det nordirländska U21-landslaget.

Ett antal spelare har dessutom plockats upp av klubbar som Ipswich, Lincoln, Northampton och Kilmarnock. En spelare fick ett tvåårskontrakt med Sevilla och är numer utlånad till Celta Vigo.

Som ett alternativ till det traditionella systemet så framstår det här projektet som ett klart intressant initiativ.

Hur som helst är det så klart mänskligt värdefullt att fånga upp och ge en andra chans till de som annars riskerar hamna på den professionella fotbollens skräphög.

…………………………………………………

NYHETER

» Inför helgens måste-match mot Wigan så går Carlton Cole ut och sågar sin managers Avram Grants taktiska förmåga – inte något som lär göra vare sig spelare eller manager mer populära hos fansen.

» Blackpools spelförare Charlie Adam har vunnit en rättslig strid mot klubben angående en bonus han anser sig ha rätt till – men kontraktet mellan spelare och klubb anses för den delen inte vara brutet.

» Efter att ha sparkat Zeljko Petrovic så har West Ham anställt Wally Downes som ny defensiv tränare – en man som måste ha nickat många luftbomber i sina dagar.

:::

David Conn på The Guardian tar en närmare titt på Sheffield Wednesday och deras situation – klubben balanserar för närvarande på en mycket skör lina ovanför konkursens avgrundsdjup.

http://www.guardian.co.uk/sport/david-conn-inside-sport-blog/2010/nov/24/sheffield-wednesday-sir-dave-richards

:::

» Newcastles försvarare Mike Williamson stängs i efterhand av i tre matcher efter sitt våldsamma uppträdande mot Johan Elmander i den senaste ligamatchen mot Bolton – och Chris Hughtons defensiva bekymmer växer.

…………………………………………………

Intressant stycke i Italienbloggaren Hussfelts kvällsblogg från igår:

[”Spurs har ett sympatiskt lag som är värt att tycka om. Inte så arrogant och självgott som Fergusons eller Wengers lag. Och spelare som Modric och ‘peta och gå’ Bale, plus Krajncar och van der Vart. Tycker jag.”]

No offense mot Spurs – jag ser inte heller något arrogant och självgott med dem, men man undrar ju vad Hussfelts personliga erfarenheter av ”Fergusons eller Wengers lag” egentligen är.

Möjligen att de har en elak tendens att spöa italienska lag.

Men vi vet ju inte – eftersom Hussfelt inte utvecklar sin säkert mycket skarpsinta iakttagelse.

Eller så är det en ”vobbler”, dock utan kommentarsfält. Eftersom bloggaren har rätt att provocera men bloggläsaren tydligen inte har rätt att bli provocerad.

Är det en form av hit and run-blogging? Lite som att hälla en hink vatten på bastuaggregatet och därefter snabbt som ögat slinka ut ur bastun.

Man får ge Hollandsbloggaren det, han stannar i alla fall kvar i bastun.

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-25 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons