Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues 10 bästa centrala mittfältare

Varför inte ägna fredagen inför den kommande ligahelgen åt att fortsätta det här lilla listexperimentet som vi inledde för snart två veckor sedan.

Låt oss hoppas att vi den här gången bättre klarar av att diskutera listan något mer sansat. Trots allt, det är bara en lista. Jorden går inte under om den inte ser ut exakt så som man själv tycker den borde se ut.

Turen har kommit till mittfältare.

Däremot så kommer jag göra två olika listor för å ena sidan centrala mittfältare och å andra sidan yttermittfältare.

Så väldigt olika spelartyper. Och redan på den här listan så trängs ju offensiva mittfältare med så kallade holding midfielders.

Madness!

Förra listan – den om försvarare – reste ju frågan om det var bäst den här säsongen eller typ bäst genom tiderna som listan gällde.

Svaret är väl lite både och. Jag utgår från bäst nu men tar ett lite längre perspektiv på det än att bara kolla på de senaste fem-tio matcherna om vi säger så.

…………………………………………………

PREMIER LEAGUES TOPP-10 – CENTRALA MITTFÄLTARE

(1) Frank Lampard, Chelsea

Navet i Chelseas offensiva spel. Har inte bara levererat stort spel och många mål under hela Chelseas storhetstid, han har också en tendens att göra viktiga och vinnande mål. Stabil i Chelseas positionsspel, en spelare med en otroligt hög lägstanivå.

(2) Francesc Fabregas, Arsenal

Arsenals briljante speldirigent. Fabregas är med rätt bred marginal Premier Leagues bäste passningsspelare och runt vilken Arsenals alla förhoppningar under de senaste fem åren har centrerats. Har tagit ett stort ledaransvar i Arsenal även om han ibland riskerar försvinna ur viktiga matcher.

(3) Michael Essien, Chelsea

Premier Leagues och kanske världens bäste box-to-box-mittfältare – vansinnigt starkt defensivt och med underskattade offensiva förmågor. Vid sina offensiva löpningar är han närmast att betrakta som en skenande stridsvagn. En väldigt mångsidig spelare kapabel att axla flera olika roller.

(4) Rafael van der Vaart, Tottenham

En spelare av stort internationellt snitt och extremt god blick för spelet. Han har nästan synbart tagit med sig en vinnarinstinkt in i Tottenhams trupp och har axlat rollen som mittfältsgeneral nästintill omedelbart. Övriga spelare växer i hans närvaro.

(5) Steven Gerrard, Liverpool

En sagolik pådrivare och inspirationskraft i sina bästa stunder där han närmast på egen hand lyfter Liverpool ur prekära situationer. En spelare med hög intensitet och ett brett passningsregister. Men styrkan kan ibland också bli ett problem, han kan plockas bort ur matcherna och hans medspelare kan ibland lita lite för mycket på att just han ska lösa varje problem.

(6) Samir Nasri, Arsenal

Har tagit ytterligare ett steg den här säsongen och har kompletterat finess och snabbhet med spets och målfarlighet. Passar väldigt väl in i Arsenals offensiva spelstil och tillför även direkthet till lagets spel. Kompletterar Fabregas spelgeni på ett utmärkt sätt.

(7) Yaya Touré, Man City

Positionssäker ledargestalt i Man Citys maskinrum som med ett bedrägligt enkelt men ändå effektivt passningsspel startar många av lagets anfall. Ses främst som en defensivt stabil mittfältare men är därtill överraskande stark i det offensiva uppbyggnadsspelet.

(8) Darren Fletcher, Man Utd

Innehar något av ledarrollen på Man Utds mittfält och är spelaren som driver på hårdast från defensivt till offensivt straffområde. Saknar den kreativa spetsen men viker inte en tum i mittfältskampen och växer alltid ett par snäpp när det vankas stormatch.

(9) Tim Cahill, Everton

Extremt målfarlig offensiv mittfältare i Everton som levererar oerhört konsekvent i en klubb precis nedanför toppskiktet. Vållar alla typer av motstånd stora problem och personifierar mycket av attityden i David Moyes lagbygge.

(10) Luka Modric, Tottenham

Diminutivt spelgeni på Tottenhams mittfält som passar bäst när han har i huvudsak offensiva uppgifter. Kan plockas bort ur matcher och har avslöjats när han hamnat i djupare positioner men när han hittar sin roll i matchen så är han både ett hot själv och en spelare som höjer sina medspelare.

Bubblare:

» Alex Song, Arsenal
»
Charlie Adam, Blackpool
»
Paul Scholes, Man Utd
»
Scott Parker, West Ham
»
Mikel Arteta, Everton

…………………………………………………

Daily Mail gräver vidare i vad det är som gör att Arsenal verkar falla på mållinjen varje säsong.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1332812/Why-Arsene-Wengers-Arsenal-falling-short.html

Och nej, det är inget nytt under solen.

Inför Arsenals tuffa bortamöte med Aston Villa under tidig lördag så gör Matthew Norman på Telegraph en inte särskilt smickrande jämförelse mellan Arsene Wenger och Sir Winston Churchill.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8160688/Matthew-Norman-the-time-has-come-for-Arsene-Wenger-to-realise-he-has-to-go.html

Det känns som att den här matchen kan ha rätt stor betydelse för Arsenals fortsatta säsong.

Men den känslan har man ju å andra sidan haft rätt många gånger förut.

…………………………………………………

Owen Hargreaves.

Frisk och i den form som han var i innan skadan så hade han varit gjuten bland de fem bästa på listan ovan. Men ack, så är ju inte längre fallet.

Oerhört saknad spelare. Mycket viktig för Man Utd, dödligt viktig för England.

…………………………………………………

Paul Hayward på The Guardian gräver djupare i vad exakt det är som gör den här säsongens Premier League så jämn.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/nov/25/premier-league-levelling-out

Arsene Wenger kommer fram till ungefär samma sak som den här bloggen – standarden på lagen under toppskiktet har förbättrats.

Sedan kan man alltid diskutera vad det beror på.

…………………………………………………

I helgen bloggar jag huvudsakligen om QPR och deras tidiga seriefinal mot Cardiff på lördag – och på söndag blir det ett extra öga på mötet mellan Tottenham och Liverpool.

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-26 kl 00:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons