Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jag är nyfiken - West Ham

West Ham lyckades vinna den gångna helgens måstemöte med Wigan efter en stabil insats på hemmaplan.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/29/west-ham-united-wigan-athletic-premier-league

Det gav Avram Grant lite andrum och möjlighet att nu koncentrera sig på det andra som gett honom andrum hittills den här säsongen – Ligacupen.

En bra cup run har sett laget ta sig till kvartsfinal, där man står inför ett hemmamöte med Man Utd – ikväll kl 20:45.

På vägen dit har West Ham slagit ut Oxford (h), Sunderland (a) och till sist Stoke (h) på straffar.

Men West Ham är ett lag med stora problem.

Trots vinsten mot Wigan ligger man fortfarande sist i tabellen, tre poäng upp till strecket. Förtroendet för Grant känns inte helgjutet och flertalet spelare ger inte ett intresserat intryck.

West Ham är på många sätt en institution inom engelsk fotboll. En klubb som arbetat på sitt sätt, med en oerhört produktiv talangfabrik, och som ofta nått större framgång än vad deras medel motiverat.

Problemen startade i huvudsak 2006 och stavas isländska investerare och banker – Bjorgolfur Gudmundsson tog då över klubben med fagra löften om snabb framgång.

Det är den soppans bottenskrap som West Ham och klubbens nya ägare – David Gold och David Sullivan – nu tvingas brottas med. En kamp som har synbara sportsliga såväl som ekonomiska konsekvenser.

…………………………………………………

DREAMS THEY FADE AND DIE

Skillnaden i hur West Ham styrdes före och efter de isländska affärsmännen tog över klubben är så tydlig att den nästan går att ta på.

Under femårsperioden innan 2006 så var West Ham en klubb som producerade spelare och sålde dem vidare dyrt, de gjorde en nettovinst på transfers under perioden med £7m och total nettovinst under PL-eran var drygt £30m.

Under femårsperioden efter 2006 så har i princip hela den ackumulerade vinsten ätits upp av ofta tämligen vettlösa transfers. Efter att som mest ha lagt £15,5m brutto på spelarköp under en säsong tidigare så har man därefter dubblerat denna siffra vid två tillfällen och tangerat den vid ytterligare två.

Efter det att Gold och Sullivan tagit över klubben så har deras egen finansdirektör uttryckligen förklarat att klubbens affärsstrategi är ”fundamentally flawed” och att det inte fanns någon affärsmässighet alls med att köpa klubben.

De isländska ägarna hade belastat klubben med flertalet svårlösta problem.

Mest uppenbart är en med tanke på klubbens omsättning stor och besvärande skuld. Sammantaget, med banklån och skulder till fordringsägare så uppgår klubbens totala skuld till £110m, som därefter har minskats ned till £90m.

Flera av klubbens finansiella problem är helt och hållet beroende på dess egen ledning som ofta fattat dåliga beslut och ibland agerat närmast inkompetent. Sanslöst nog har klubben under de tre senaste åren slösat bort £47m på extraordinära kostnader, som härleds till att klubben tvingats betala olika former av vederlag eller skadestånd.

David Sullivan har också uttalat irritation över klubbens närmast fåfänga lönekostnader: [”The crazy wages the Icelandics were paying brought the club to its knees. I can’t believe the contracts I’ve inherited. Every position is over-paid, whether in administration or on the playing side. All are earning more than they would at other clubs.”]

Som ett exempel kan nämnas att Steve Clarke under sin tid som assisterande manager till Gianfranco Zola tjänade £1,2m om året, vilket är mer än dubbelt så mycket som Mike Phelan, hans motsvarighet i Man Utd, tjänar.

Att lönekostnaderna exploderat beror såväl på att personal tillkommit på den administrativa sidan som på att spelartruppen utökats markant – från 77 spelare 2006 till 107 i 2009.

Men med dessa ökade kostnader, och särskilt då lönekostnader, så har klubben ändå inte presterat bättre. Förra säsongen så hade West Ham Premier Leagues sjunde högsta lönekostnader, men man slutade ändå bara på 17:e plats. Den enda klubben med en jämförbar skillnad mellan lön och prestation under den här tiden är Portsmouth.

Klubben medger enastående nog i sin egen årsredovisning: [”Clubs with fewer resources and lower levels of expenditure on their squad have achieved a greater level of league and cup success.”]

Föga förvånande så har detta varit det som Gold och Sullivan främst har tvingats ta tag i – och klubben genomgår just nu också ett ordentligt stålbad med sparpaket och uppsägningar.

Vid sidan av detta kan klubben naturligtvis jobba med intäktssidan, att skära kostnader räcker inte till för att utveckla klubben. Ljuspunkten här är det nya TV-avtalet i Premier League som kommer leda till ökade intäkter om £10m per år.

Däremot är det inte särskilt troligt att klubbens kommersiella intäkter ökar då samtliga kontrakt och samarbetsavtal är låsta under flera år framöver. Det som klubben ställer sitt hopp till är ökade matchdagsintäkter genom att få tillgång till OS-stadion i London från och med 2015.

Men det verkar ju som om de kommer att få kriga om den med Tottenham, som dessutom just nu ser ut att vinna den striden.

Att under dessa förutsättningar åka ur Premier League vore naturligtvis helt katastrofalt för klubben. Åker de ur så finns inte bara en stor risk att de inte kommer tillbaka inom överskådlig tid utan även att klubben faktiskt rent konkret går under.

Så pressen på Avram Grant och laget är inte bara sportslig, den är i högsta grad ekonomisk.

Och det bör vara en lärdom för samtliga fans att klubben befinner sig i den här situationen tack vare ansvarslösa affärsmän som tog över en klubb för att det lät som en kul grej och därefter drev den mer ansvarslöst än ett genomsnittligt Football Manager-spel.

Något de till stor del tilläts göra ostört i och med att de utlovade snabb framgång och gjorde några tidiga spektakulära värvningar. Ett trick som vi fans tenderar att gå på mer eller mindre varenda gång.

…………………………………………………

I kvällens kvartsfinal riskerar West Ham dessutom behöva klara sig utan sin dominante mittfältare Scott Parker – som inte verkar lyckas återhämta sig från en infektion i bröstet.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1334130/West-Hams-Scott-Parker-Carling-Cup-showdown-Manchester-United.html

Inför kvällens kvartsfinal hemma mot Wigan så uppmanar Arsene Wenger klubbens fans att behålla tron på laget och på hans vision.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/29/arsenal-arsene-wenger

Om nu matcherna blir av – det rapporteras om snöoväder i London.

…………………………………………………

RE-FE-REEEE

Lite intressant domarstatistik så här snart halvvägs in i ligasäsongen:

Domare M G R F S K/M F/K
Phil Dowd 13 48 4 346 4 4 6
Andre Marriner 11 41 1 296 3 4 7
Howard Webb 12 41 1 298 3 4 7
Michael Jones 11 39 1 278 4 4 7
Martin Atkinson 12 38 7 318 7 4 6
Mike Dean 11 37 1 239 5 4 6
Mark Clattenburg 12 33 2 260 3 3 7
Lee Mason 7 29 3 202 1 5 6
Lee Probert 11 29 4 275 1 3 7
Peter Walton 9 26 1 183 1 3 7
Stuart Atwell 4 24 1 115 1 6 4
Chris Foy 11 24 0 230 3 2 10
Mark Halsey 9 21 1 204 1 3 9
Michael Oliver 6 20 2 172 3 4 7
Anthony Taylor 5 15 1 127 1 3 7
Kevin Friend 5 13 1 131 1 3 9
Andy D’Urso 1 3 0 32 0 3 11
M: Matcher, G: Gula kort, R: Röda kort, F: Fouls, S: Straffar, K/M: Kort per match, F/K: Fouls per kort

Mark Atkinson verkar vara duktig både på att visa ut spelare och att döma straffar. Kanske mindre märkligt när man betänker att det foulas rätt mycket i de matcher han dömer. Bra och balanserat dömt eller ska man se det som en indikation på att han då och då tappar kontroll över matcherna?

Chris Foy är en hård nöt – han blåser sällan, visar sällan kort och dömer relativt få straffar. Det tar hela tio fouls innan han får för sig att visa något kort. Är det här något som lagen har koll på och därför trycker på lite extra i närkamperna när han dömer?

Howard Webb anses generellt vara Englands bäste domare – man får anta att Andre Marriner har videogranskat honom mycket noggrant.

…………………………………………………

Vilket är Englands sämsta lag?

Tja – Madron FC har förlorat elva matcher på raken, har släppt in 227 mål på dessa och bara gjort två själva. En match förlorade man med hela 0-55. Det är mer än ett mål i baken varannan minut!

http://www.guardian.co.uk/uk/2010/nov/29/football-team-concedes-227-goals

Madron FC kan i alla fall glädja sig åt att inte ligga sist i sin tabell – ett annat lag ligger efter dem, på grund av att de drabbats av poängavdrag.

…………………………………………………

Det här har jag sagt förut och det är så givet att jag kanske betraktar det som en självklarhet – men fler är både trevligare och mer givande och alla är givetvis hjärtligt inbjudna att diskutera och tjöta i kommentarsfältet.

Det är inte farligt på något vis, det är ingen som bits. Åtminstone inte sedan jag satte på mig munkorgen i somras.

Själv tycker jag vi har en rätt bra, trevlig och öppen stämning härinne.

:::

Låt oss också önska Lönnquist lycka till på ett yrkesprov han ska genomgå under dagarna och hoppas att han inte roterat revisionskunskaperna alltför mycket.

:::

Bästa eller i alla fall mest tvetydiga rubriken inför gårdagens Classico: [”Madrid coach stoned on hotel arrival”]

Rivaldoklass på Messis filmning igår kväll – eller vad säger ni?

Men i övrigt en väldigt imponerande genomförd match av Barcelona – en insats att vara stolt över.

Lev väl!

Publicerad 2010-11-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons