Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Eftersom det utöver två matcher bara var spel i The Championship den här helgen så tänker jag mig ge mig på en av livets stora frågor.

…………………………………………………

THE ANSWER IS … 42

Meningen med livet? Hur gammal är Obafemi Martins, egentligen? Vem sköt Palme? Och finns det intergalaktiska olympiska spel?

Djupa frågor men jag gav mig på en annan nöt som möjligen bara Sokrates bland de gamla grekerna skulle grubbla över.

Vilka lag hör hemma var?

Alltså, hör Sunderland hemma i Premier League eller i The Championship? Hör Leeds hemma i Premier League, The Championship eller i League 1?

Eftersom mitt område är just The Football League så kommer jag främst hålla mig till The Championship.

Annons

De finns – som jag ser det – tre olika vägar för att placera rätt lag på rätt plats.

(1) Du är vad du äter

På den visuella sportbloggen Billsportsmaps har man kollat siffrorna och kommit fram till ”rätt” Premier League och The Championship efter hur många säsonger lagen har spelat i respektive division. (Tabellen för Premier League kan ni se här.)

För The Championship ser den ut så här:

Pos Lag Antal säsonger
1 Barnsley 74
2 Leicester City 59
3 Hull City 54
4 Grimsby Town 52
5 Fulham 50
6 Blackpool 46
7 Bristol City 45
8 Burnley 42
8 Preston North End 42
10 Stoke City 41
10 Charlton Athletic 41
10 Leyton Orient 41
10 Port Vale 41
14 Cardiff City 40
14 Plymouth Argyle 40
16 Portsmouth 39
16 Bury 39
18 Southampton 38
19 Notts County 37
19 Swansea City 37
21 Millwall 36
21 Oldham Athletic 36
23 Crystal Palace 35
24 Lincoln City 34
24 Luton Town 34
24 Norwich City 34

Den delade 24:e platsen kommer, om inget oförutsägbart inträffar, vara ordnad till nästa säsong i och med Luton och Lincolns omöjlighet till Championship-spel nästa säsong och att Norwich förmodligen kommer vara kvar i The Championship.

Annons

En möjlig metod? Ja, men det finns många fel såsom att Leeds, West Ham och Ipswich tack vare många ner- och uppflyttningar inte finns med på listan utan hamnar precis utanför.

Tillsammans med tidigare problem så är det lag med i det ”rätta” The Championship som aldrig spelat i Premier League i stället för lag som Huddersfield, Leeds och Ipswich som trots allt vunnit högsta divisionen. Var hör de hemma? League 1?

(2) Flest säsonger i högsta divisionen är allt

En annan teori är att med hjälp utav hur många säsonger en klubb spelat i högsta divisionen placera ut lagen, vilket skulle ge precis samma PL-tabell som den ni kan se ovan.

Men en The Championship-tabell med ett annat utseende (tack till Keller för listan):

Annons
Pos Lag Antal säsonger
1 Stoke City 55
2 West Ham United 54
3 Burnley 52
4 Leeds United 50
5 Preston North End 46
5 Leicester City 46
7 Southampton 35
8 Coventry City 34
9 Portsmouth 33
9 Huddersfield Town 33
9 Notts County 33
12 Blackpool 28
13 Ipswich Town 26
13 Charlton Athletic 26
15 Bury 22
15 Fulham 22
17 Norwich City 21
18 Queens Park Rangers 20
19 Luton Town 16
19 Cardiff City 16
20 Wimbledon 14
21 Crystal Palace 13
22 Bradford City 12
22 Oldham Athletic 12
22 Grimsby Town 12

En rättvisare lista sett till kvaliteten på lagen möjligen men den brister på andra sätt som att Barnsley med sina 74 säsonger i The Championship skulle höra hemma i League 1?

Och det skulle också ge Wimbledon, med blott sex säsonger i The Championship, en plats där trots att man spelade sin första säsong i The Football League 1977/78.

Dessutom känns det fel att placeras i The Championship utifrån hur länge man lyckats hålla sig borta därifrån.

(3) ”När jag var liten…”

Den tredje metoden är alltså helt beroende på den egna upplevelsen.

Annons

Exempelvis en Prestonsupporter i 30-årsåldern har alltid upplevt ”sitt” Preston som en klubb i The Championship. Inte som begynnelsens ”Invincibles” eller det Preston som vann en del på 1950-talet med Tom Finney i spetsen. Utan snarare ett The Championship-lag som ofta ligger på övre halvan, har otroligt många kopplingar till Man Utd (Sir Bobby Charlton, David Beckham, Brian Kidd, Fergusons) och som vid ett tillfälle varit närmare The Conference än Premier League då man klarade sig kvar tack vare att det dåvarande systemet tillät andra klubbar att rösta kvar dem.

Det gäller inte bara sin egen klubb utan hur Premier League/The Championship såg ut när man började följa fotboll. För mig personligen är ur den synvinkeln inte Nottingham Forest ett lag som hör hemma i Premier League medan till exempel Fulham gör det.

Annons

Jag skall även säga det att det inte behöver vara från när man var liten utan kanske under någon särskild period då man fick en uppfattning om vilka lag som hör hemma var.

Om jag själv skulle göra en lista så skulle till exempel Ipswich, Charlton, Southampton och Leeds ligga i Premier League.

Wimbledon, Wolverhampton, Watford och Nottingham Forest ser jag däremot som The Championship-lag.

Hur skulle era listor se ut? Ni behöver inte göra några hela listor men gärna några lag som ni verkligen tycker hör hemma någonstans där de inte är nu.

Och vilken metod tycker ni är bäst för att få placera rätt lag i rätt division?

Jag får se om jag i framtiden också får för mig att ta fram ”rätt” League 1 och League 2. Förmodligen är det inte lika intressant för den breda massan.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIPWith great mustache comes great responsibility

Annons

PHy. har redan nämnt Norwichs ”Old Farm”-vinst vars matchrapport ni kan läsa här, där Grant Holt med Ron Burgundy-esque mustasch var strålande för Norwich – vilket förstås var tack vare mustaschen.

Luke Moore har återuppstått i Derby efter att han aldrig lyckats slå igenom i Villa och därefter inte platsade i WBA. Nu har han efter ett par matcher på bänken fått förtroendet och gjort två snygga mål på de två senaste matcherna.

Förvisso vände Burnley tack vare före detta Derbyspelaren Tyrone Mears och
Jack Cork, mannen som varit konstant utlånad sedan 2006!

Jack Cork verkar ha ärvt sin fars, Wimbledonlegenden Alan Cork, förmåga att nicka men Jack är en bit bort från faderns kvalitetskägg och avsaknad av hår på skallen.

Bristol City har hittat formen efter en kaosartad katastrofstart. Nu senast i helgen blev det 3-0 mot Sheffield Utd tack vare Brett Pitman som börjat leverera efter flytten från Bournemouth. Dessutom gjorde Jamie McAllister mål direkt från en hörna, det skulle kanske varit frispark för Simon Simonsen i målet dock.

Annons

Leicester tog en viktig seger mot Nottingham Forest när hela världens blickar var vända mot Katalonien, inte lika målrikt men förarbetet till målet utav Darius Vassell var värt pengarna och sedan frispelade han Andy King till öppet mål.

Middlesbrough går fortfarande knackigt. Efter Crystal Palaces seger mot Doncaster ligger man näst sist efter att ha spelat lika på hemmaplan mot Hull. Men när planen ser ut så här kanske man ska vara glada att inte matchen blev uppskjuten.

…………………………………………………

LEAGUE  1 OCH LEAGUE 2

Eftersom de bara spelades två matcher i de här divisionerna så slår jag ihop dem som om de vore Dagenham & Redbridge.

Enda matchen i League 1 var ett Lancashirederby mellan Rochdale och Oldham. Oldham kunde vid vinst gå upp till tredje plats. Man lyckades inte göra något av sitt spelmässiga övertag men man tog sig i alla fall upp på playoff-plats.

Annons

I League 2 tog Morecambe emot Crewe och efter en straffräddning lyckades Crewe vinna tack vare mohikanen Clayton Donaldson och Byron Moore.

Dario Gradis Crewe är nu bara tre poäng från playoff-spel och jag hoppas verkligen han kan ta upp dem igen.

…………………………………………………

ÖVRIGT – Möte mellan Dover och Huddersfield

Droylsden lyckades nästan slå ut League 1-laget Leyton Orient och redan före matchen tyckte en Droylsden-supporter att man fått för lite uppmärksamhet i media – mycket på grund av nonleague-grannen FC United.

Problems down south.

De bästa lånen?The Guardians The Football League Blog rekommenderar de läsarna att bidra med de bästa och värsta lånevärvningarna. Har ni några egna förslag?

Mitt förslag är Marlon King. Utlånad halva säsongen till Watford innan de köpte loss honom i januari, tolv mål på den halva säsongen och han vann därefter skytteligan i Championship 2005/06.

Annons

Och innan ni går ut och julhandlar åt släkten så kanske ni ska kolla den här listan av lustiga Football League-souvenirer.

Dover har haft en härlig cup run hittills. De har slagit ut Gillingham – dit deras manager Andy Hessenthaler flyttade inför säsongen. Och nu senast också Aldershot. Nästa match är mot Huddersfield men oavsett så har de tjänat bra på sina framgångar.

En sorglig nackdel av att spela i Championship – förutom nostalgiska skäl så påverkas man ekonomiskt.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

Publicerad 2010-12-01 10:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto