Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guns Not Butter

Peter Hyllman

Arsenal gick upp i serieledning igår efter att ha besegrat Fulham på hemmaplan genom Samir Nasris två härliga mål.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/04/arsenal-fulham-premier-league-match

Samtidigt vann man ytterligare två poäng på Chelsea som inte lyckades hålla fast i ledningen hemma mot Everton.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/04/chelsea-everton-premier-league-football

Arsenals fans måste ha följt gårdagens match med en känsla av frustrerad nervositet. Ännu en hemmamatch som visade sig bli obekvämt svår att vinna och med ett hyfsat sent avgörande.

Men, värt att notera, i slutänden vann man ändå matchen – precis som man har lyckats göra ett par gånger redan den här säsongen.

Chelsea å andra sidan hade en ledning – vänligt given dem av Lee Probert – in i matchens sista tio minuter men släppte in en kvittering och fick därefter, istället för att ånga framåt, göra allt för att skydda den poäng de ändå hade.

Annons

Med John Terry och Michael Essien på planen dessutom.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8181526/Carlo-Ancelotti-disappointed-and-angry-after-Chelsea-slump-continues-with-home-draw-against-Everton.html

Tidigare under säsongen har vi även sett Man Utd släppa bekväma ledningar till poängtapp. Laget har höjt sig sedan dess men känslan kvarstår att Man Utd fortfarande kan darra när det gäller.

Invändningen mot Arsenal de senaste säsongerna har varit att det varit mycket silke men lite stål, att de viker ner sig när matcherna betyder som allra mest eller när de stöter på hårt motstånd.

När vi nu står inför det som kan vara säsongens två-tre viktigaste veckor – när i stort sett samtliga topplag möter varandra – så går Arsenal in i dem som serieledare.

Arsenal går in i dem som ett lag som skjuter på fulla cylindrar istället för ett lag som smälter undan när titelstridens hetta drabbar dem.

Annons

Den svagheten verkar nu i större utsträckning än tidigare ha drabbat Arsenals konkurrenter.

För första gången på mycket länge går Arsenal in i dylika tungviktsmatcher, mot sina främsta konkurrenter, i överläge. Tidigare har de befunnit sig på efterkälken och i princip varit tvingade att vinna för att haka på i tabellen, med den extra press det medför.

Den lilla skillnaden kan utgöra hela skillnaden.

:::

Få kan betvivla att Samir Nasri den här säsongen har växt ut till en oerhört värdefull spelare för Arsenal. Flera gånger har han närmast på egen hand vunnit matcher åt laget.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8181508/Arsenal-manager-Arsene-Wenger-hails-Samir-Nasris-exceptional-talent-after-brace-against-Fulham.html

Nyttan för Arsenal är självklar. Dels blir laget starkare framåt, dels blir laget även mindre beroende av Fabregas i och med att Nasri på ett kompetent sätt klarar av att fylla den luckan när Fabregas är borta.

Annons

För en dryg vecka sedan placerade jag Nasri högt upp på en lista över Premier Leagues bästa centrala mittfältare. Det är inget jag ångrar i efterhand om vi säger så.

…………………………………………………

Theo Walcott har fått utstå mycket kritik och motgångar – inte minst från Chris Waddle och Fabio Capello – men säger sig nu redo att bevisa dem fel genom att hjälpa Arsenal till ligatiteln.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1335693/Arsenals-Theo-Walcott-I-prove-Waddle-Capello-wrong.html

…………………………………………………

Scott Parker är utan tvekan West Hams viktigaste spelare och ska de ha någon chans att hålla sig kvar i Premier League den här säsongen så är det han som måste göra det åt dem.

Jamie Jackson på The Guardian skriver en väldigt intressant artikel om just Parker där bland annat Alan Curbishley sjunger hans lov.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/04/scott-parker-key-west-ham-relegation

Avram Grant säger: [“In football now a defensive midfielder needs to attack sometimes. You need intelligent players who think and this is one of his qualities. He’s the modern holding midfielder. Is he good enough for England? I think he is very good for England. Look at all the midfielders in Europe – there’s not many like him.”]

West Ham beger sig idag till The Stadium of Light för att kunna upprepa den senaste veckans bravader mot Sunderland.

…………………………………………………

Duncan White på Telegraph skriver en intressant text om hur West Brom framgångsrikt har tillämpat ett kontinentalt sätt att styra en klubb inom engelsk fotboll.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/west-bromwich-albion/8181395/West-Bromwich-Albion-v-Newcastle-United-Hawthorns-revolution-a-word-to-wise-for-rival-English-clubs.html

Annons

Artikeln utgår från den vanliga föreställningen inom engelsk fotboll att managern måste vara en autokrat och ha fullständiga befogenheter över värvningar för att klubben ska nå framgång.

White illustrerar hur West Brom motbevisar den tesen.

Artikeln är intressant men i min mening så lyckas inte White ta en sak med i beräkningen. Nämligen vad som är klubbens målsättning.

Jag tror ett kontinentalt ledningssystem (alltså byråkrati, maktdelning, där managern jobbar under eller tillsammans med en sportchef) har större förutsättningar att fungera när målsättningen är blygsammare.

Exempelvis att hålla sig kvar i Premier League, att etablera sig där, kanske att ta sig ut till Europa och möjligen för mer kortsiktiga angrepp på ligatiteln.

Men faktum kvarstår att om målsättningen är att skapa en långlivad klubbdynasti, där titlar och vinster anländer regelbundet under ett eller till och med flera decennier, så är det endast renodlad autokrati som visat sig fungera.

Annons

Vi har sett det och ser det i Arsenal, vi har sett det och ser det i Man Utd, vi har sett det i Liverpool, vi har sett det i Leeds, Tottenham, Huddersfield med flera klubbar.

:::

West Brom tar idag emot Newcastle hemma på The Hawthorns i ett viktigt möte mellan två av den här säsongens nykomlingar.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943725/West-Bromwich-Albion-v-Newcastle-United-match-preview.html

…………………………………………………

Som söndagsunderhållning kör vi den här gången ännu ett quiz från Skysports – den här gången gäller det att kunna identifiera vilka arenor som visas på bilden.

https://www.skysports.com/fun_games/stadium/0,20926,,00.html

Flest rätt vinner, och så avslöjar vi inte de rätta svaren i kommentarsfältet.

Själv tog jag 9 av 10 i första försöket.

Lev väl!

Publicerad 2010-12-05 12:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto