Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

A Change Is Gonna Come

10å

BOXING DAY – Inställda PL-matcher:

ANNONS

Blackpool vs Liverpool
Everton vs Birmingham

__________________________________

Annandagsfotbollen inleds under tidig eftermiddag med något utav en ödesmatch mellan två Londonlag – Fulham vs West Ham.

Det är en match som för båda lagen innebär en god chans att plocka tre mycket värdefulla poäng.

Inte minst West Ham är i behov av poäng. Inför förra helgens match mot Blackburn gavs Avram Grant tre matcher att plocka hem en seger – vilket betyder att det är den här matchen samt nästa match mot Everton som återstår.

West Ham började julhelgen längst ned i tabellen och rent historiskt är det närmast entydigt med att bli nedflyttade. Bara vid ett tillfälle under de senaste 18 säsongerna har ett lag längst ned i tabellen vid jul lyckats undvika nedflyttning – West Brom 2004/05.

Avram Grant innehar det föga smickrande rekordet som den manager för West Ham med det lägsta antalet inspelade poäng efter 18 matcher i den engelska högstadivisionen.

ANNONS

:::

Det är en match med stor betydelse inte enbart för de båda lagens tabelläge utan också för dess båda managers – Avram Grant och Mark Hughes.

Ingen av dem har lyckats leva upp till de höga förväntningar som ställdes på dem inför säsongen och båda lever tämligen farligt på sina positioner – även om båda med viss rätt kan hävda olyckliga omständigheter eller att spelet ofta sett bättre ut än resultaten indikerar.

Mark Hughes: [“It’s frustrating because I know we have produced some great football but that isn’t reflected in our league position. As a consequence, speculation about where the club going is tempered. We feel we are pushing the club forward, but that is compromised by injuries in key areas, and at times we haven’t been able to compensate for that.”]

Avram Grant: [“We have seen the quality in this West Ham side. Last week against Blackburn we played without so many players. We lost three players in the 24 hours before the game, two players in the last two hours and still we were the better side. If these things will not make everybody optimistic then nothing will.”]

ANNONS

Hughes kan peka på frånvaron av nyckelspelare såsom Bobby Zamora och Mousa Dembele emedan Grant å andra sidan har haft tillgång till sina bästa spelare under merparten av säsongen.

Men i Hughes fall är också problemet att han rätt eller fel jämförs med Fulhams fantastiska fjolårssäsong.

:::

En sak känns däremot tämligen säker – för klubbar som West Ham och Fulham och deras managers så är de här kommande två veckorna, från och med nu fram till FA-cuphelgen i början av januari, att betrakta som ”tidpunkt noll”.

Mycket om inte allt avgörs nu.

…………………………………………………

THERE AND BACK AGAIN

Situationen har förändrats snabbt för Fulham – förra säsongen flög man högt i ligan även om laget till slut landade på en tolfte plats och man nådde otroligt nog final i Europa League.

Den här säsongen finner man sig inblandade i vad som ser ut att bli en såväl bitter som komplicerad nedflyttningsstrid.

ANNONS

Det är givetvis en sur deg att smälta och något som utgör ett ytterligare och kanske inte alltid helt rimligt tryck på Mark Hughes. Han måste med andra ord alltså brottas med ett rätt svårt case av ”det var bättre förr”-sjuka.

Det görs också aktiva jämförelser mellan lagets prestationer under Hughes och dess prestationer under hans företrädare – med andra ord Roy Hodgson, lite ironiskt i dessa tider kan tyckas.

:::

Fulhambloggen Craven Cottage Newsround genomför en sådan systematisk jämförelse genom att jämföra Hughes poängsnitt (0,94p) efter 17 matcher med Hodgsons rullande genomsnitt efter samma antal matcher:

Vad grafen tämligen tydligt visar är att inte under någon period under Hodgsons managerskap så hade Fulham ett lägre poängsnitt än en (1) poäng per match.

Då det rullande genomsnittet innefattar 17 matcher så kan man förvänta sig att enskilda matcher, svåra matcher, formtoppar etc jämnar ut sig så att statistiken därmed normaliseras.

ANNONS

Detta indikerar alltså att Fulhams prestationer efter Hodgson faktiskt har blivit markant sämre – även om vi också ser en vikande trend i lagets prestationer under Hodgson.

:::

Vad ligger då bakom dessa siffror?

Grafen är dock något vilseledande. Den visar exempelvis inte att Hughes poängsnitt under höstens första halva är väsentligt bättre (1,28p) än under höstens andra halva (0,57p), och alltså klart närmare Hodgsons prestationsnivå i slutet av dennes tid som manager.

Skälet till att Fulhams prestationer i ligan sjönk under slutet av Hodgsons tid vid rodret kan sammanfattas med Europa League. Skugglag ställdes ut i ligan mot slutet för att vila laget till de europeiska cupmatcherna.

Ett stort skäl till Fulhams svaga ligaprestationer den här säsongen under Hughes kan sammanfattas med skador. Bobby Zamora, Fulhams viktigaste spelare, bröt benet i början av säsongen.

ANNONS

Endast ett av Fulhams fyra farligaste och mest effektiva anfallsvapen från förra säsongen, Clint Dempsey, har kunnat spela regelbundet den här säsongen.

Spelaren som värvades av Mark Hughes för att förstärka just de offensiva positionerna i laget, Mousa Dembele, har varit skadad den senaste tiden vilket också sammanfaller med just den period då lagets prestationer varit som allra sämst.

Att Dembele förväntas vara tillbaka nu i helgen är alltså oerhört betydelsefullt för Fulham – och för Mark Hughes.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/fulham/8222804/Mousa-Dembeles-return-key-to-Fulhams-Premier-League-survival-hopes.html

:::

Skador på offensiva nyckelspelare är alltså ett stort men också övergående problem för Fulham. Med dessa problem överstökade kan lagets prestationer förbättras.

Andra utmaningar består i en tunn och något ålderstigen trupp. Det är något som Fulhams ägare Mohamed Al-Fayed ger Hughes chansen att åtgärda i kommande transferfönster med en budget om £10m.

ANNONS

Men Hughes måste sannolikt också bli bättre på att utveckla och ta tillvara de lovande unga spelare som börjar komma fram genom Fulhams akademi.

Frågan är bara om Mark Hughes överlever på posten efter de här två veckorna för att realisera dessa möjligheter.

…………………………………………………

ASKED AND ANSWERED

På julfrågorna kom det en del respons. Svaren är som följer:

[”Genom åren har fyra spelare gjort minst ett hattrick för tre olika klubbar som spelat i Premier League – vilka spelare och för vilka klubbar?”]

Les Ferdinand – Queens Park Rangers, Newcastle och Tottenham
Kevin Campbell
– Arsenal, Nottingham och Everton
Nicolas Anelka
– Arsenal, Man City och Chelsea
Teddy Sheringham
– Tottenham, Man Utd och Portsmouth

[”En spelare i Premier Leagues historia har gjort fyra hattricks för sin klubb men sett sitt lag förlora två av dessa matcher med 3-4 – vem är spelaren?”]

ANNONS

Matthew Le Tissier – Southampton

[”Utslagsfrågan: Hur många spelare kan ni nämna som har gjort mål för minst fem olika Premier League-lag?”]

Jag har hittat 13 confirmed kills: Nick Barmby, Ashley Ward, Stan Collymore, Benito Carbone, Les Ferdinand, Mark Hughes, Teddy Sheringham, Andy Cole, Chris Sutton, Craig Bellamy, Dwight Yorke, Marcus Bent och Nicolas Anelka.

:::

Med risk för att jag missat något bidrag i kommentarsfältet – det var inte det lättaste att ta sig igenom oskadd – så utser jag tre delade vinnare av den där improviserade frågesporten: Simon Berglind, Linhem och Mattias Skoog.

Samtliga svarade helt rätt på de två frågorna samt plockade runt sex rätta svar på utslagsfrågan.

Very najs!!

Linhem kommer säkert hävda att han nämnde fler än så. Men han listade så många namn (en del felaktiga) att det till slut blev mer ett spel om sannolikhet än kunskap.

ANNONS

På den här bloggen skjuter vi med prickskyttegevär, inte hagelbössa! Hehe.

…………………………………………………

Ni vet ju att jag gillar när ni tjötar på i kommentarsfältet och det ska ni så klart fortsätta med så mycket ni bara orkar.

Och jag har inget i princip emot att det pratas om sidogrejer som t ex Fantasy Football och sådant tjafs. Så länge det tangerar engelsk fotboll så är jag på.

Men kanske kan det göras med lite måttfullhet och utan att det drar iväg i långa och oöverskådliga trashtalk-spår. Sådant finns det säkert särskilda forum för.

Allt roar ju som bekant inte alla lika.

:::

Jag hoppas ni har haft en strålande jul för övrigt.

Jag. Hatar. Lutfisk.

:::

Jag står i valet och kvalet om det finns någon poäng med att också jag rankar ligans bästa managers (och målvakter).

Jag lutar åt att det inte gör det. Min etta är så förutsägbar – och absolut inget gott kan komma ur den påföljande diskussionen. Haha.

ANNONS

:::

Boxing Day ja – därifrån är ju den göteborgska fågelvägen inte lång till dykningar.

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-25 kl 22:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto