Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

The Short List - Målvakter och managers

Matchuppehåll i ett par dagar såhär i mellandagarna.

Då kanske det är en god idé att återkomma till det här projektet med Premier Leagues bästa målvakter och managers som utlovats i några dagar nu.

Färre kandidater än på övriga listor, alltså bara de fem bästa den här gången.

Samma princip på listorna som förut – jag försöker efter bästa förmåga att balansera prestation nu med prestation förr.

Tanken är naturligtvis att vare sig stirra sig blind på nutida tillfälligheter eller begrava sig i föråldrade prestationer.

Värt att hålla i åtanke – kanske inte minst på managerlistan – är att det inte är storleken på namnen jag rankar.

…………………………………………………

PREMIER LEAGUES TOPP-5 – MÅLVAKTER

(1) Edwin van der Sar, Man Utd

Vansinnigt stabil och rutinerad målvakt som ingjuter enorm säkerhet i sin backlinje. Reaktionssnabb, bra positionsspel och omänskligt säker med fötterna. En liten svaghet i luftspelet. Hög ålder men i det här fallet så är gammal onekligen äldst.

(2) Peter Cech, Chelsea

En fantastisk men på något märkligt sätt ändå underskattad målvakt. En del menar att han försämrats efter huvudskadan men det är fortfarande en målvakt som fyller försvaret med säkerhet, som väldigt sällan gör misstag och som dessutom den här och förra säsongen ofta räddat laget när försvaret i övrigt har sviktat.

(3) Joe Hart, Man City

Hart är en ung och snabb målvakt med ett för sin ålder väldigt väl utvecklat beslutsfattande. Han är en potentiell stormålvakt för Man City och England för många år framåt. Att han inte fick stå för England i VM var ett Capellos många stora misstag.

(4) Pepe Reina, Liverpool

En väldigt kompetent målvakt. Reina är väldigt reaktionssnabb och med ett utmärkt positionsspel. En liten benägenhet till misstag i luftspelet och han ibland inte lyckas täppa till ytan under sig tillräckligt snabbt drar ner omdömet i helhet, men det förblir en väldigt viktig spelare för Liverpool att behålla.

(5) Brad Friedel, Aston Villa

Oerhört stabil målvakt som har prövats i ett flertal klubbar. Har aldrig fått chansen att stå bakom riktiga världsklassförsvar men han har ändå visat sig fullt kapabel att helt och hållet stänga igen målet. Liten risk att jag övervärderar honom då han genom åren haft en benägenhet att vara makalös mot just Man Utd.

:::

Bubblare:

» Mark Schwarzer, Fulham
»
Craig Gordon, Sunderland
»
Ben Foster, Birmingham

…………………………………………………

PREMIER LEAGUES TOPP-5 – MANAGERS

Att jämföra managers är ju inte helt oproblematiskt – de jobbar knappast utifrån samma förutsättningar eller målsättningar.

Jag angriper problemet genom att helt relativisera bedömningen – jag jämför hur väl respektive manager presterar utifrån sina olika förutsättningar och målsättningar.

:::

(1) Sir Alex Ferguson, Man Utd

Oklart om motivering ens behövs. 24 år på posten, makalösa framgångar som dessutom ser ut att kunna fortsätta, inne på sitt minst fjärde stora lagbygge i samma klubb. Fotbollsenglands store pragmatiker. Det spelar ingen roll om ni gillar honom eller inte, hans storhet som manager kan inte ifrågasättas.

(2) Arsene Wenger, Arsenal

Också här en manager höjd över all motivering. Han kom som ett yrväder med ett Höganäskrus i en svångrem om halsen och förde omedelbart upp Arsenal i tabelltoppen. Fotbollsenglands store ideolog. Men ska han uppnå Fergie-esque storhet så måste han leda den här Arsenalgenerationen till en titelströsslad storhetstid.

(3) Owen Coyle, Bolton

Kanske är jag förblindad av beundran men det här är alltså managern som på kort tid har gjort det nästan omöjliga två gånger. Först tar han helt otippat och från ingenstans upp Burnley till Premier League, där de dessutom presterar med den äran. Därefter har han med närmast obefintliga resurser förvandlat Bolton till inte bara ett effektivt och framgångsrikt utan också intressant fotbollslag. En av brittisk fotbolls coming men.

(4) Tony Pulis, Stoke

Beundrar man vad Coyle gjort så måste man göra detsamma med Pulis. Han har tagit en liten klubb med nästan obefintliga resurser från the fiery pits of hell vi kallar för The Championship och av det skapat ett etablerat Premier League-lag. Han har spelat helt efter lagets resurser och förutsättningar och utifrån det bygger han nu vidare lagets fotbollskvaliteter. Resultatet är ett oerhört svårslaget Stoke.

(5) David Moyes, Everton

Det är lätt att underskatta vad Moyes faktiskt åstadkommit med Everton då lagets framgångar nästan fått oss att förvänta oss att de ska befinna sig strax under topplagen och slåss. Men det är alltså en klubb helt utan resurser och som varit makalöst otursförföljda med skador – men där Moyes ändå har lyckats skapa ett ramstarkt lagbygge tack vare en av Englands bästa akademier och knivskarp scouting.

:::

Bubblare:

» Roberto Di Matteo, West Brom
»
Carlo Ancelotti, Chelsea
»
Harry Redknapp, Tottenham

…………………………………………………

Anmärkningsvärt brittiskt på min managerlista kan tyckas – ett uttryck för preferens eller ska man se det som ännu ett litet tecken på att brittisk managerkompetens helt enkelt är underutnyttjad av engelska storklubbar?

…………………………………………………

Givet att transferfönstret öppnar igen direkt efter nyår så tänkte jag ägna morgondagens blogg åt att värdera säsongens transfers så här långt, lyfta fram några bra exempel på tunga värvningar mitt i säsongen – och så kanske jag skadeglatt gottar mig i Premier League-historiens sämsta värvningar.

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons