Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

10å

It’s … Linhem’s Football League Watch!

ANNONS

Värvningarna börjar trilla in, managers får sparken och spelschemat är tätare än Port Vales försvar innan jag jinxade dem genom att kollektivt hylla deras försvar som höstens spelare i League 2. Det blev 0-3 och 0-5 efter den hyllningen.

5-0-förlusten kan även bero på att deras manager Micky Adams har lämnat för att ta över Sheffield United och 3-0-förlusten kan bero på att han var på väg att lämna för Sheffield United men själv litar jag på min jinxförmåga, som även slog ut Manchester United ur Ligacupen.

Micky Adams är uppvuxen i Sheffield United och tillhörde klubben som ung vilket är en anledning till att han tog över klubben. Tillsammans med att han gjorde ett bra jobb med Fulham under Mohammed Al-Fayeds första säsonger.

Han var den som värvade Bobby Zamora till Brighton och efter att nu ha gjort Port Vale till en toppklubb i League 2 med ett solitt försvar är detta skälen till varför han tog över efter Gary Speed.

ANNONS

Ett bra val av Sheffield United enligt mig att satsa på en rutinerad manager som har rutin av nedflyttningstrider, efter att ha chansat med gröngölingen Gary Speed. Han tar med sig legendariskt skäggige Alan Cork som assisterande manager.

:::

Om man antar att Port Vale är lite back-fulla får man nog anta att Svennis är på lyset som värvat (göteborgaren) ivorianen Bamba till Leicester som han har personlig anknytning till likt Ben Mee som han lånat från Man City.

Edgar Davids var en av de stora kontroversiella värvningarna inför säsongen och Crystal Palace fortsätter på den inslagna vägen med Steffen Iversen!

Eftersom köp och lån i januarifönstret är väldigt vanligt i de lägre divisionerna blir det även någon slags sammanfattning av fönstret om en knapp månad. Vad som har hänt än så länge kan ni kolla här, här och här.

ANNONS

Idag blir det fokus på Lancashire där Preston och Burnley sparkat sina respektive managers.

…………………………………………………

THE BALLAD OF CHEVY CHASE

Till att börja med så utelämnar jag medvetet George Burley då Crystal Palace är en bit från Lancashire och hans situation var i stort sett hopplös från början.

Om vi börjar i Preston så kan man ganska enkelt konstatera att Darren Ferguson inte levde upp till förväntningarna. Förväntningar som i Preston oftast är ganska höga oavsett men med tanke på en medioker fjolårssäsong då man slutade på 17:e plats så tror jag att en plats i ingenmansland, bara marginellt bättre än i fjol, hade varit tillräckligt för Ferguson.

När Ferguson tog över tyckte man att Preston låg illa till. 16:e plats när de under en längre tid varit nära de där åtråvärda playoffplatserna betydde att Alan Irvine fick gå, framför allt eftersom ordföranden Maurice Lindsay nyss tagit över och då ägaren Trevor Hemmings lovat att spendera så var valet enkelt.

ANNONS

Då Trevor Hemmings (kanske inte längre) var vän med Sir Alex Ferguson så var den då från Peterborough nyligen sparkade Ferguson Jr ett väntat val.

Satsningen gick inte så bra. Som utlovat har man fått låna en handfulla spelare av Man Utd och andra lag tack vare sin managers kontakter men problemet för Junior är helt enkelt att man släpper in mål, mål och återigen mål.

Till hans försvar är det dock nödvändigt att notera att man än så länge inte direkt satsat på dyra värvningar utan börjat med att låna ut överflödiga spelare och sålt de som inte behövs.

Inte för att jag förstår tanken men just det är en av anledningarna till att lagets bäste spelare, Jon ”The Beast” Parkin, har lämnat Preston för Cardiff; förutom det självklara att Parkin hellre kämpar om en plats i ett lag nära PL i stället för att vara en stor fisk i ett lag som försöker hålla sig över nedflyttningstrecket.

ANNONS

Preston har släppt in i snitt nästan två mål per match, framåt har man faktiskt gjort 27 mål och det är ett återkommande problem för Ferguson vars Peterborough läckte som ett såll. Till och med under tiden i Peterborough då han tog dem ur League 1 var försvaret ett problem, vilket då kompenserades av den fantastiska trion George Boyd, Craig Mackail-Smith och Aaron McLean.

Favoriter att ta över är Paul Jewell, Phil Brown, nuvarande caretaker David Unsworth och Gary Megson.

::::

I Burnley var situationen annorlunda för Brian Laws. Efter succémanagern Owen Coyle, som spelade underhållande fotboll, skulle Laws ta över. Laws som spenderade nästan tio år i Scunthorpe under två perioder (sparkad, benådad tre veckor senare), vilket han ska ha mycket cred för då han tog dem från The Conference till ett topplag i League 1.

ANNONS

Utan att det hör till saken måste jag nämna att han före det fick sparken av Grimsby efter en dålig säsongsinledning och för att ha kastat en tallrik med kycklingvingar på mittfältaren Ivano Bonetti. Bonetti presterade förvånande nog inte bättre efter den incidenten.

Laws lämnade Scunthorpe för Sheffield Wednesday där han inte blev långvarig vilket gör att man undrar lite hur Burnleyledningen tänkte när de tog in honom. Visst för att jag tror att Brian Laws kommer funka bra i en mindre klubb likt han gjorde i Scunthorpe, men att ta över efter omåttligt framgångsrike Owen Coyle var kanske inte rätt.

Kritiken går ut på att Burnley när Laws tog över laget valde att främja sig från Coyles passningsfotboll till fördel för mer vanlig rak Route One-fotboll, som de managers som ska rädda kvar ett lag i Premier League brukar använda. Att han inte klarade att hålla kvar dem i Premier League är alltså inte själva problemet, framför allt då inte heller Owen Coyle verkade kunna hålla dem kvar.

ANNONS

Kritiken handlar i stort sett om att Brian Laws inte vill/är kunnig nog att spela en för Burnleyfansen tillräckligt ”bra” fotboll. Hade Burnley nu lett ligan hade det förmodligen inte varit en avgörande faktor, men att man ligger nedanför playoffstrecket är tydligen tillräckligt illa.

Näste Burnleymanager? Jag hoppas på Sean O’Driscoll som gjort underverk med Doncaster Rovers och spelar en åt Coyle-hållet mer underhållande fotboll.

Men det lutar åt Phil Brown – Most tanned man in football

Sammanfattning av möjliga efterträdare på Burnleybloggen No Nay Never.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP – Not bad for a fat lad from Sheffield

Eftersom matchandet är så tätt så blir det lite blandande av helgens och måndagens matcher (samt Brian Clough Trophy från i onsdags).

George Burley fick sparken från Crystal Palace efter ett hattrick av Millwalls Jason Puncheon, inlånad från Southampton.

ANNONS

Bristol City fortsätter att stiga genom tabellen tack vare Brett Pitman som fram tills 20:e november var mållös men hans 1-0-mål i 3-0-segern mot Cardiff City var hans sjunde mål på sju matcher.

Burnley spelade sin första match efter att Brian Laws lämnat och mötte Sheffield United med nyss tillträdde Micky Adams. Det slutade föga förvånande med en målrik hemmavinst för Burnley.

Micky Adams första hemmamatch gick dock bättre. Trots två mål av Sheff Utd-supportern Billy Sharp för Doncaster lyckades man i 96:e minuten kvittera genom veteranen Rob Kozluk.

I förra veckans stora match som jag skrev om förra veckan blev det hela sju mål fördelade 5-2 till Nottingham Forest. Två mål av före detta Derbyspelaren Robbie Earnshaw för Forest och ett av före detta Forestspelaren Kris Commons för Derby. Självklart för ett Brian Clough Derby och den här vinsten gör att Forest fram till returmötet den 22:a januari är regerande mästare.

ANNONS

QPR fortsätter att ha problem. Tredje förlusten på fyra matcher kom när laget förlorade med 1-0 borta mot nykomlingarna (och topplaget) Norwich med 1-0. Att QPR-backen Matthew Connelly blev utvisad tidigt i andra halvlek hjälpte inte heller och var en bidragande faktor till att man bara fick 2-2 hemma mot Bristol City där Brett Pitman gjorde sitt åttonde mål på åtta matcher.

Watford slog ständiga ”Team on Wire” Portsmouth komfortabelt med 3-0, som vanligt mycket tack vare Danny Graham (klubbens pingismästare) som fortsatte sin målsvit: Kalenderåret 2010 var han The Championships bäste målskytt och 1-1-målet i 2-1-segern mot Scunthorpe var hans femte ligamål på fem matcher vilket ingen Watfordspelare lyckats med sedan Marlon King vann skytteligan i The Championship 2006/07.

Noterbart från Pompeymatchen är att Andrew Taylor, som är inlånad från Middlesbrough (eftersom Gordon Strachan är allergisk mot vänsterbackar), gjorde sitt första A-lagsmål någonsin och det var ett snyggt mål dessutom – ett volleyskott upp i krysset efter hörna.

ANNONS

Crystal Palace gillar äldre före detta Spursspelare. I somras värvade man Edgar Davids men nu tog man in norrmannen Steffen Iversen som redan i sin debut avgjorde för Crystal Palace hemma mot det andra krislaget Preston.

…………………………………………………

LEAGUE  1 – ”He’s a bully, a fucking big-time Charlie”

Southampton ser definitivt ut som titelkandidater numera. 4-0 mot lilleputt-laget Exeter och 3-1 mot ett annat lilleputt-lag, Dag & Red. Kommer Saints likt i fjol göra en fantastisk vårsäsong? Och när de redan nu ligger tvåa så skulle jag tippa på att Saints står som seriesegrare i maj.

Nuvarande serieledarna Brighton då? Höstsäsongens suveräner vägrar än så länge att förlora på hemmaplan. 5-0 mot Leyton Orient följdes upp med en sen seger mot Exeter i måndags. De leder serien med sex poäng men bakom dem jagar ett halvt dussin lag med 32-34 poäng.

ANNONS

Oldham har svårt att leva upp till den ”buzz” som var runt dem och Paul ”The Wasp” Dickov i början. Men trots allt har de bara fyra poäng upp till Huddersfield på playoffplatsen med tre matcher färre spelade vilket gör att laget fortfarande är med. Sydafrikanen Dean Furman är mycket intressant.

I den tv-sända förmiddagsmatchen där Huddersfield tog emot Sheffield Wednesday slutade det med vinst för Huddersfield tack vare ett välplacerat långskott av Anthony Pilkington.

Notts County går bra under Paul ”Gov” Ince. Två raka 3-0-segrar mot Walsall och Hartlepool. Personligen är nog Incey själaglad över att hans inlånade son Tom gjorde sitt andra mål för klubben. De har även ett möjligt sparkapital i Lee Hughes, fast med tanke på att han är ett möjligt störningsmoment kanske man ska försöka sälja honom i stället?

ANNONS

Måndagens andra tv-sända match var en repris av fjolårets playoffsemifinal mellan Charlton och Swindon. Trots att Charltons nyckelspelare Johnnie Jackson inledde målskyttet via en försvarare så vände Swindon till 4-1 tack vare bland annat målsprutan Charlie Austin och vann precis som i förra säsongens playoffsemifinal matchen.

…………………………………………………

LEAGUE 2 – Mark Stimson is not so awesome

Veckans obligatoriska sjumålsdrama stod Torquay, med ett tidigare järnstarkt försvar som nu snarare är en rökridå, och Oxford för. Oxford vann efter ett hattrick av Jack Midson med 4-3 trots att den notoriske målskytten James Constable satt på bänken.

Mark Stimson fick sparken från Barnet efter en förlust mot AFC Wimbledons föregångare Aldershot. Men det blev inte bättre efter att han lämnade klubben då man förlorade mot Stevenage med 4-2. Det behövs en rejäl uppryckning för Barnet nu när även Hereford plockar poäng.

ANNONS

Bradford som varit League 2:s besvikelse i en och en halv säsong har haft en uppåtgående form och har inlett året med två vinster. Det ser ut som att de kan lägga sig i playoffstriden med en bra vår. Frågan är om man helst har kvar rutinerade men inte så imponerande Peter Taylor eller om det är bättre att han lämnar klubben för att assistera Alan Pardew i Newcastle (på tal om rutinerade men inte så imponerande).

Rotherham går bra också, och då menar jag Rotherham som lag och inte Rotherham som i Adam Le Fondre. Man startade det nya året med att slå tidigare Fort Knox-försvaret Port Vale med 5-0 och följde upp det med 2-0 mot Macclesfield.

Sett till att Le Fondre gjort hälften av lagets mål tidigare under säsongen så kan man anta att han gjorde två-tre mål på de matcherna? Nej, inte ett enda, trots att han startade båda matcherna. Jag tror inte det är något problem för Rotherham utan snarare av godo att andra än Le Fondre klarar att göra mål.

ANNONS

Eftersom jag nämnt Port Vales mindre bra årsskifte så kan man glädjas åt att de i måndags  vann med 2-1 mot Burton med gamle Birmingham-late bloomern Geoff Horsfield som caretaker.

…………………………………………………

ÖVRIGT

» På bloggen Soccer AM/MW, med fokus på Football League och nonleague-fotboll, har de tre skribenterna Lakes, Turls och Nobes skrivit varsitt bidrag om hur fotbollen kan förändras till det bättre. Personligen fastnade jag mest för Turls bidrag som handlar om att slå ihop Conference National och League 2 för att sedan dela upp lagen i två serier beroende på geografisk placering.

Likt Division 1 i Sverige.

:::

» Vad sägs om ett oklart svar på den retoriska frågan ”Where next for Darren Ferguson?”

» The Two Unfortunates reflekterar man över den första halvan av den gångna säsongen.

» ”If it ain’t broke, don’t fix it” anser Stanley på den ovan nämnda bloggen The Two Unfortunates.

ANNONS

» Undrar ni som jag vad som är felet med Peterborough? Som trots fjolårets säsong i The Championship nu ligger på en blygsam elfte plats i League 1.

» Det är inget större fel på Derby trots helgens derbyförlust och förhoppningsvis ges Nigel Clough tid att sätta sin prägel på och utveckla Derby på ett liknande sätt som han gjorde med Burton (en annan historia jag har långt upp på min att göra-lista).

» Exeter City är en nutida askungesaga och här kan ni få en inblick hur det är att vara Exetersupporter.

» Pompey kan lägga administration, tvångsförsäljning av spelare och kaos bakom sig, eller?

» FA-cupen är inte vad den en gång var och nutidens The Championship är lik den engelska högsta divisionen innan den blev Premier League, eller vad tycker ni?

» Keith Millen har jobbat i det tysta men stabiliserat och stadigt förbättrat Bristol City efter Steve Coppell.

ANNONS

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-01-04 kl 02:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto