POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Enemies

Fulham och Birmingham tog viktiga segrar och båda lämnade de förhatliga nedflyttningsplatserna.

Särskilt Fulham måste ha fått ett rejält mentalt lyft efter att ha gjort hela tre mål på West Brom – The Cottagers har haft rejäla problem med målskyttet den här säsongen, mycket tack vare skador.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943907/Fulham-3-West-Bromwich-Albion-0-match-report.html

Men oj vad West Brom behöver arbeta på att försvara fasta situationer.

:::

Man Utd passade på att sätta rejäl press på Arsenal och Man City inför kvällens stormöte genom att vinna matchen hemma mot Stoke.

Under första halvlek var Man Utd helt överlägsna och borde antagligen ha punkterat matchen där.

Andra halvlek var däremot en perfekt illustration på varför jag personligen gillar Stoke så pass mycket. De lyfte upp spelet, pressade högre och tryckte in folk i straffområdet. Kvitteringen kom omgående och det blev ordentlig match av det hela till slut.

När de spelar på det viset så är det ett lag med väldigt hög kvalitet – om än inte den typ av kvalitet som den moderna fotbollens självutnämnda skönhetsbedömare vare sig förstår sig på eller vet att uppskatta.

De som betvivlar Nanis kvalitet och värde för Man Utd kan sätta den här matchen på repeat-loop.

Bättre än Ronaldo? Nej, i alla fall inte ännu. Men mer mångsidig.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943892/Manchester-United-2-Stoke-City-1-match-report.html

[”Never mind the quality, feel the quantity of points.”]

…………………………………………………

David Pleat skriver en kort hyllningstext till Arsenals Alex Song och berömmer dennes snabbhet och beslutsfattande.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/jan/03/birmingham-city-arsenal-david-pleat

Mitt intryck är emellertid att Song passar bättre mot svagare motstånd och då och då avslöjas mot lite svårare motstånd. Om jag har rätt i det är kanske för tidigt att säga.

Om inte annat så lär vi ju få se en indikation på det ikväll.

…………………………………………………

Glenn Moore på The Independent sammanfattar några av de särskilda problem och möjligheter som är speciella för januaritransferfönstret i en rätt upplysande artikel:

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/caveat-emptor-this-month-is-notorious-for-illjudged-buys-2175211.html

Också en rätt okej guide för vad som kan tänkas hända under det här januarifönstret.

:::

Transferrykten under silly-säsongen är för övrigt både så många och ofta så oerhört befängda och substansbefriade att jag inte lägger någon energi i den här bloggen på att ta upp dem.

Åtminstone inte till dess att jag gör bedömningen att där ligger något i det samt är allmänt intressant att ta upp.

Det går naturligtvis att diskutera i kommentarsfältet, men den som vill ha sådant mer färdigpaketerat kan ju besöka Fotbollskanalens Silly-blogg – samt så skriver naturligtvis tidningarna om det hela tiden.

Så förstår ni hur jag tänker om sådant.

…………………………………………………

FILLING THE CUP

FA-cupen är bland det bästa jag vet och i mina ögon förblir det en cup med såväl tradition som prestige.

Men i det större fotbollslandskapet så har naturligtvis inte FA-cupen längre samma status eller rättare sagt prioritet för alla engelska klubbar som den en gång i tiden hade.

Skälet till det stavas naturligtvis ekonomi. Förr i tiden kunde en bra cup run rädda en mindre bra ligasäsong. Nu för tiden är det av ekonomiska skäl viktigare att kvalificera sig för Champions League, för Europaspel, hålla sig kvar i Premier League eller för all del gå upp i Premier League.

:::

Jag saknar den tiden när själva cupspelet som sådant var något som kunde utgöra en klubbs identitet. När jag växte upp så var Man Utd aldrig tillräckligt bra för att utmana i ligan, men i FA-cupen var laget alltid att räkna med.

Jag har förstått att Tottenham hade något liknande. Men vilken klubb eller vilken supporter skulle tänka något sådant nu?

Och vem kan glömma klubbar som sprängts in i det allmänna medvetandet tack vare sina framgångar i FA-cupen? – exempelvis Coventry, Southampton och Wimbledon.

Och Chelsea.

:::

Så vad kan då göras för att öka FA-cupens nuvarande status och prioritet?

Det finns naturligtvis bara en väg att vandra – FA-cupen måste helt enkelt bli in the money.

Kvalplatsen till Champions League (alltså den som fyran i Premier League nu får) ska naturligtvis tilldelas vinnaren av FA-cupen. Med en sådan reform kommer naturligtvis FA-cupen få en helt annan prioritet.

Rent principiellt är det naturligtvis också tilltalande eftersom det betyder att fler lag som deltar i Champions League faktiskt har vunnit något för att få delta där.

Det gör också att Champions League blir mer realistiskt tillgängligt för många fler lag – som inte rimligtvis kan konkurrera om topplatserna i ligan över en hel säsong, men som definitivt kan utmana i ett cupspel.

Och på så vis ges på lång sikt större möjligheter till ett utjämnat ekonomiskt spelfält mellan fler av Englands fotbollsklubbar – vilket är hälsosamt för konkurrens och spänning.

Men boy gissa om storklubbarna skulle motsätta sig den idén.

:::

En alternativ lösning som jag själv skulle uppskatta vore naturligtvis att återinföra Cupvinnarcupen – enligt exakt samma format som FA-cupen fast i Europa.

…………………………………………………

Arsene Wenger:

[“The real, real true test would be you give £100million to all the 20 clubs in the Premier League and say ‘Let’s go’. Then you can say at the end of the year the best club has won. As long as that does not happen it is a test of who corresponds most to the potential of each club. The real, real test would be that everybody has exactly the same resources.”]

Så – vilket lag tror ni skulle vinna en sådan ligasäsong? Alltså alla lag börjar helt och hållet på noll.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8239552/Arsenal-v-Manchester-City-theres-always-one-club-who-can-afford-to-buy-likes-of-Edin-Dzeko-says-Arsene-Wenger.html

Arsenal och Man City – den moderna fotbollens kanske främsta ideologiska fiender.

:::

När jag sökte på ”Manchester City Champions” på YouTube så fick jag ingen träff över huvud taget.

Men här har ni i alla fall målen från Man Citys match mot Newcastle där Man City till sist vann ligan 1967/68.

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-05 kl 00:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå