Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cup Magic

Peter Hyllman

Det är något speciellt med cuphelger.

Själv brukar jag alltid göra en extra grej av själva uppladdningen. Glöm den traditionella DDR-svenska frukosten. Istället blir det äggröra, bacon och småkorvar – med jätteförpackningen apelsinjuice bredvid som den mer personliga touchen.

Små saker man kan göra för att komma i särskild stämning.

Men det är också något med själva fotbollen. Ligaspelet på helgerna har naturligtvis sin alldeles egen spänning. Men det finns något fundamentalt oförutsägbart med en gammal hederlig cuphelg.

Särskilt så här i FA-cupens första omgångar.

Som naturligtvis inte på något vis är dess första omgångar. Tvärtom så har ju FA-cupen pågått ända sedan i somras med kvalrundor och de första två ordinarie omgångarna.

Annons

Men det är ju först i och med den här rundan som alla lag gått in i turneringen.

Jag trejdar lite på den oförutsägbarheten och stjäl hejdlöst från Rob Bagchi på The Guardian och fokuserar lite närmare på fem matcher den här omgången som har lite cupset-varning över sig.

…………………………………………………

HÅLL ÖGONEN PÅ:

Arsenal vs Leeds

Senaste gången de här båda lagen möttes i FA-cupen på Arsenals hemmaplan så vann Leeds. Det var 1997 och Rodney Wallace avgjorde för ett Leeds vars manager George Graham återvände till Highbury för första gången efter att Arsenal sparkat honom.

Arsene Wenger har aldrig blivit utslagen i den här rundan av FA-cupen under sina 14 år som Arsenalmanager – och han har bara förlorat en enda hemmamatch, den nyss nämnda matchen mot Leeds. Ovanligt nog har han gett tillstånd för Sanches  Watt att spela för Leeds. Aaron Ramsey och Kieran Gibbs, Watts akademipolare, förväntas få speltid för Arsenal.

Annons

För rätt precis ett år sedan så slog Leeds ut Man Utd ur FA-cupen. Leeds spelare förväntas kunna gå ut och spela med samma orädda anda i den här matchen där de kan spela helt utan press.

Arsenal behöver sannolikt inte oroa sig för att möta ännu ett ultradefensivt försvarsspel. På 26 matcher i The Championship har Leeds släppt in 43 mål – att parkera bussen är inte riktigt deras gameplan.

:::

Burnley vs Port Vale

Innan Port Vale tillsatte Jim Gannon som ny manager i torsdags så såg det här ut att bli en match mellan två lag utan managers. Gannon beskrivs som en innovativ taktiker som gjort bra jobb i såväl Stockport som Peterborough – och som avböjt att göra en intervju med Sky Sports inför en lyckad playoff-final i League 2 med Stockport då företaget inte fixat hans pajade digitalbox.

Port Vales anfallspar – Marc Richards och Justin Richards – kan inte spela ihop då Marc är såväl avstängd som skadad. Men Port Vale har ändå en god chans att störa ett svajigt Burnleyförsvar som släppt in 33 ligamål så här långt.

Annons

Jack Cork, på lån från Chelsea, är Burnleys nyckelspelare. Han har skolats om från försvarare och balansmittfältare till offensiv spelfördelare – något som förtjänat honom flertalet man of the match-priser. Port Vale har funnit de flesta cupmötena mellan lagen men Burnleys äldre fans minns med glädje 7-0-segern 1983.

:::

Huddersfield vs Dover

Dover gör sitt första framträdande någonsin i FA-cupens tredje omgång. De gör det med en Adam Birchall i storform som nätade fem gånger senast i lagets 7-2-seger mot Thurrock i Conference South. Birchall är en tidigare Arsenal-trainee som hittat sin plats under den offensivt lagde managern Martin Hayes, också det en gammal Arsenalspelare.

1800 Doversupportrar, vilket är tre gånger deras snittpublik, reser till Huddersfield och hoppas på en osannolik seger mot League 1-laget, som kommer från en moralhöjande Yorkshirederbyseger mot Sheffield Wednesday och en ny värvning i Kevin Kilbane.

Annons

:::

West Ham vs Barnsley

På Upton Park utspelas en riktig slamkrypare när Barnsley för andra gången på tre år kommer på besök. 2009 vann West Ham tämligen bekvämt men Barnsleys cupäventyr ett år tidigare, då de slog både Liverpool och Chelsea på vägen till en semifinal, ger fansen hopp.

[”We have no problems going into this game. This is a great game for us and it is a break from the league and one we are relishing. We are the underdogs.”] säger Mark Robins, Barnsleys manager och enligt skrönan Sir Alex Fergusons räddande ängel under FA-cupen 1990.

Detsamma kan inte West Ham säga. Dels har de inte den styrkan i truppen att de kan skicka ut en reservuppställning. Dels så riskerar en förlust både vara demoraliserande för laget i en redan utsatt ligaposition och förödande för Avram Grants möjligheter att behålla jobbet.

Annons

:::

Stevenage vs Newcastle

De här båda lagen möttes redan 1998 i FA-cupen, Newcastle då ett av Premier Leagues topplag och Stevenage i The Conference, och då gick mötet till ett omspel som Newcastle vann på St James’ Park. Dåvarande managern för Toon, Kenny Dalglish, rörde upp känslorna efter matchen med det osnygga uttalandet: [”Off the pitch they have a lot to learn about manners. If they were a Premier League club they would probably have been done for bringing the game into disrepute.”] efter att inför det första mötet ha krävt att mötet skulle spelas på St James’ Park.

Newcastle har förlorat sina sju senaste bortamatcher i FA-cupen. Stevenage å sin sida har förlorat fyra av sina fem senaste matcher i League 2 och har inte vunnit sedan i början av november. Stevenage bör rimligtvis inte ha någon stor chans att vinna men som deras manager Graham Westley uttrycker det: [”If you put two greyhounds in a trap and feed one, nine times out of ten it is not the better dog that wins but the hungry one and you can take that philosophy into a game like this.”]

Annons

They would love it if they beat them!

…………………………………………………

Owen Gibson på The Guardian tar en närmare titt på de idéer som finns för att göra FA-cupen till ett lika hett prospekt som den en gång var.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/06/fa-cup-rejuvenation

» Spela finalen på kvällstid

Traditionalister och polisen skulle sannolikt protestera men TV-bolagen lobbar för det då de menar att det skulle ge fler tittare.

Min uppfattning: Mjeh, känns som om det kvittar – jag ser ingen skada med det men jag ser inte heller att det är något som höjer FA-cupen. Alltså kan man lika gärna strunta i det.

» Vinnaren kvalificerad till Champions League

Skulle omedelbart göra FA-cupen mer prioriterad såväl hos klubbar som hos fans. Michel Platini har luftat idén tidigare. Men idén skulle stöta på stort motstånd från de olika ligaorganisationerna – samt de stora klubbarna.

Annons

Min uppfattning: Yes! Da! Jawohl!

» Skrota omspel

Skulle lätta bördan på matchprogrammet och potentiellt göra enskilda matcher mer spännande. Men möjligheten till omspel är också en möjlighet till intäkter för mindre klubbar.

Min uppfattning: Dumheter, omspel är en del av FA-cupens charm. Mindre lag som lottas borta mot något storlag ska kunna ”vinna” på oavgjort.

» Inför seedning i lottningen

Lottningens slumpmässighet har alltid varit ett av FA-cupens främsta kännetecken. Men så även jättedödandet. Med seedning skulle fler sådana möjligheter ges. Samtidigt skulle det minska chansen för mindre lag att gå långt i cupen.

Min uppfattning: Hur byråkrater mördar fotbollen.

» Testa nya innovationer

Använd FA-cupen för att pröva nyheter som att låta TV prata med managers under matcher, testa mållinjeteknologi, regeländringar och så vidare. Antas kunna öka intresset.

Annons

Min uppfattning: Inte emot tanken i sig, men jag ser det som befängt att tro att det ökar intresset för cupen. Dessutom tycker jag lite synd om den utsände TV-reportern med uppdraget att intervjua Sir Alex Ferguson under match.

» Spela vissa omgångar mitt i veckan

Ett tajt matchprogram gör att en del menar att matcher mitt i veckan skulle öka intresset och publikmängden. TV-producenterna gillar sannolikt idén. Purister skulle säga att det här med cuphelger är något heligt i engelsk fotboll.

Min uppfattning: Mja, känns snarare som att man tar ett steg för att reducera cupens ställning i engelsk fotboll. FA-cupen förtjänar sina helger.

» Öka prispengarna

Riktar sig främst mot klubbarna för att få dem att i högre utsträckning prioritera FA-cupen. Men prispotten kommer aldrig kunna bli stor nog att konkurrera med Premier League och Champions League.

Annons

Min uppfattning: Rätt tänkt med ekonomiska incitament – men det här är en fjärt i världsrymden. Att göra FA-cupen CL-kvalificerande är ett långt mer kraftfullt initiativ på det spåret.

:::

Vad säger ni?

…………………………………………………

I den i The Guardian återkommande serien Joy of Six så berättar Scott Murray målande om  olika magiska och betydelsefulla möten i FA-cupens tredje omgång:

https://www.guardian.co.uk/football/2008/jan/04/newsstory.facup

FA-cupen räddade Sir Alex Fergusons jobb (sägs det) och nu visar det sig också att den banade vägen för Bill Shanklys jobb (sägs det).

Pfft, och så säger man att FA-cupen är betydelselös.

…………………………………………………

Jack Wilshere instämmer i den näst intill eniga kören att Kerstin är en buttersmurf och att Arsenal mycket väl kan hämta in Man Utds försprång i ligatabellen.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/06/jack-wilshere-arsenal

Annons

Han är inte bara en bra och väldigt lovande fotbollsspelare – han är dessutom rätt klok.

Skojar bara Kerstin – det finns mycket klokt i det du säger. Men tänk på att fotbollen inte alltid är klok.

…………………………………………………

Football League-bloggen The Seventy Two har konstruerat en rätt rolig tävling baserat på de möten i FA-cupen mellan lag från olika divisioner.

Tanken är alltså att ni väljer fem fetstilade lag från matcherna härnere som ni tror kommer överraska i helgen.

Olika poäng fördelas beroende på svårighetsgrad – baserat på vilken division ett lag spelar i, den division deras motståndare spelar i samt om matchen spelas hemma eller borta.

Om matchen slutar oavgjort så tilldelas man halva poängsumman. Högst totalpoäng vinner.

De som vill delta postar sina förslag i kommentarsfältet innan lördagens första match mellan Arsenal och Leeds börjar.

Annons

:::

Arsenal vs Leeds – 12pts
Blackburn vs QPR – 12pts
Brighton
vs Portsmouth – 4pts
Bristol City vs Sheffield Wednesday – 8pts
Burnley vs Port Vale – 12pts

Burton Albion vs Middlesbrough – 6pts
Chelsea vs Ipswich – 12pts
Doncaster
vs Wolves – 6pts
Fulham vs Peterborough – 16pts
Hull
vs Wigan – 6pts

Leicester vs Man City – 6pts
Millwall
vs Birmingham – 6pts
Norwich vs Leyton Orient – 8pts
Reading
vs West Brom – 6pts
Scunthorpe Utd
vs Everton – 6pts

Sheffield Utd vs Aston Villa – 6pts
Southampton
vs Blackpool – 8pts
Stevenage
vs Newcastle – 10pts
Stoke vs Cardiff – 12pts
Sunderland vs Notts County – 16pts

Swansea vs Colchester Utd – 8pts
Torquay
vs Carlisle – 2pts
Tottenham vs Charlton – 16pts
Watford vs Hartlepool – 8pts
West Ham vs Barnsley – 12pts

:::

Själv väljer jag följande fem lag: QPR – Leicester – Sheffield United – Southampton – och Barnsley.

Annons

…………………………………………………

Chelsea har chansen att bli endast det tredje laget i historien att vinna FA-cupen tre år i rad – och alltså det första laget att göra det sedan Blackburn Rovers 1884-86 och dessförinnan Wanderers 1876-78.

Och visst har de väl en god chans till det givet att de faktiskt vunnit tre av de fyra senaste FA-cuperna?!

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-07 20:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto