POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Stevenage 3-1 Newcastle

1998 var Kenny Dalglish manager för Newcastle.

De mötte då Stevenage i FA-cupens 4:e omgång och matchen var lottad att äga rum på Broadhall Way. Chockerande nog så fick de oavgjort och tog mötet till ett omspel på St James’ Park. Ett omspel som Newcastle till sist vann med 2-1 efter två mål av Alan Shearer, där det fortfarande är oerhört tveksamt om hans första mål någonsin var över linjen.

Men det var bara en av aspekterna som gjorde det här mötet till ett internationellt fotbollsdrama.

Mötet såldes då in som en form av moralberättelse, en David mot Goliat-saga. Bakgrunden var att Newcastle av säkerhetsskäl försökte få första matchen flyttad från Broadhall Way till St James’ Park. Newcastle framställdes som det fega storlaget och Stevenage (då Borough) framställdes som den modiga lilleputten som stod upp mot mobbing och förtryck.

Newcastles ledare uppfattade Stevenage som respektlösa publicitetsjägare; Stevenages motsvarigheter ansåg att Newcastle agerade arrogant.

Sanningen var naturligtvis mer komplicerad än så. Newcastles synpunkter var legitima. Men när klagomålen kommer från ett av Englands stjärnlag där en av spelarna är värd £15m och riktas mot en klubb vars hela spelartrupp är värd totalt £15,000 så är det ingen stor överraskning var någonstans sympatierna hamnar.

Folket och därmed media ställde sig helt bakom Stevenage. “Are you a big girl’s blouse?” frågades Kenny Dalglish på en pratshow och han hånades också för att han ansåg att bollen studsade för mycket.

Newcastle uppskattade inte att de framställdes som skitstövlar och stämningen mellan de båda lagen och dess ledare var infekterad. Paul Fairclough, manager för Stevenage vid denna tid, noterade efter deras reducering mot Newcastle på St James’ Park att han tittade bort mot Newcastles bänk och såg där rädsla.

Kenny Dalglish var sur och rätt ograciös efter vinsten och sade syrligt: “Well, he won’t be looking across any more. He’ll be back in the Vauxhall Conference.”

Till vilket han lade till den mer generella synpunkten att “off the pitch they have a lot to learn about manners. If they were a Premier League club they would probably have been done for bringing the game into disrepute.”

Det var naturligtvis inget som uppskattades i Stevenage. Det är en sur deg de har knådat i snart 13 år. Idag fick de till sist den upprättelse de ansett sig förtjänta.

Den 8 januari 2011 vinner League 2-laget Stevenage med 3-1 mot Premier League-laget Newcastle. Betalt och kvitterat.

FA-cupen lever!

Publicerad 2011-01-08 kl 20:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå