POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Framtidens främsta härförare i Premier League

Så var det då listdags igen på bloggen.

Den här gången plockar jag dessutom fram kristallkulan och försöker skåda in i framtiden – vilket naturligtvis betyder att de här listornas redan osäkra natur blir än mer tveksam.

Temat för bloggen är alltså vilka spelare som i störst utsträckning kommer vara framtidens främsta härförare i Premier League.

:::

Rubriken kanske förtjänar en förklaring.

Med framtiden tänker jag mig kanske fem-tio år framåt i tiden – när de som är dagens härförare i stor utsträckning har slutat med fotbollen på den här nivån och de som idag är lovande ungdomar har axlat manteln.

Med främsta avser jag naturligtvis en spelares övergripande kvalitet i aktuellt avseende men också, vilket är naturligt eftersom det handlar om att försöka skåda in i framtiden, en bedömning av sannolikheten att en spelare som idag är en lovande ungdom slår sig in och etablerar sig på den högsta nivån, jämfört med sannolikheten att talangen så att säga rinner ut i sanden.

Med härförare avser jag den typen av spelare som leder sina lag och styr sina respektive lag sett över hela planen. De är lagens moraliska och symboliska ledare, dess taktiska nav, och driver på laget och lyfter det i svåra stunder. Det här är spelare som hittas på planens centrala positioner, oftast kanske på det centrala mittfältet men i vissa fall också i mittförsvaret.

Franz Beckenbauer känns som ett klassiskt exempel. Steven Gerrard är ett exempel från dagens fotboll, Roy Keane är ett annat exempel från inte så länge sedan. John Terry är naturligtvis ett utmärkt exempel på en mittback som har den rollen.

:::

Med det så utesluts ett antal olika spelare från listan. Det här är alltså inte en lista över mest lovande talanger generellt. Det kommer inte vara med någon ung lovande striker på den här listan, eftersom den spelartypen oerhört sällan om någonsin är en härförare i det avseende den här bloggen menar.

Listan lider naturligtvis också av en stor kunskapslucka. Den kan nämligen inte ta hänsyn till alla potentiella framtida härförare som värvas in från andra länder under de kommande åren. Den kan bara utgå från de spelare som redan nu i någon utsträckning är aktiva i engelsk fotboll.

Det gör att t ex Steven Defour, som jag ser som en inte helt osannolik framtida härförare i Premier League, inte är med på listan. Exemplen kan så klart göras många.

…………………………………………………

MORGONDAGENS HÄRFÖRARE

(1) Jack Wilshere, Arsenal

Stark, mångsidig och kreativ och en kämpe på det centrala mittfältet. Har redan blodats på lån i Bolton och redan under den här säsongen har han spelat till sig en regelbunden plats på Arsenals mittfält. Inte minst i stormatcherna har han lyft sig och inte sällan varit lagets bäste spelare. Det är runt Wilshere Arsenals framtid kommer vara organiserad.

(2) Jack Rodwell, Everton

Det är anmärkningsvärt att Jack Rodwell bara är 19 år men ändå har varit med i hetluften så pass länge. Ett testamente till Evertons akademi. En av den engelska fotbollens mest omtalade talanger, kan spela såväl i mittförsvaret som på det centrala mittfältet. En lugn och trygg spelare som redan jagas av flera storklubbar.

(3) Anderson, Man Utd

Det brasilianska yrvädret är redan inne på sin fjärde säsong på Old Trafford. Hans debutsäsong lovade mycket gott men han föll därefter bort. Under den här säsongen har han däremot börjat hitta sin roll. En spelare med enorm potential som ses som Paul Scholes ersättare. Risken är inte obefintlig att han aldrig lever upp till sitt löfte, men en fem år äldre Anderson kan också vara en av världens bästa spelare.

(4) Aaron Ramsey, Arsenal

En walesisk liten trollkarl som besitter många beundransvärda egenskaper: teknik, blick för spelet och inte minst bra för Arsenal också en god näsa för motståndarnas målbur. Kan öppna upp motståndarna på egen hand eller med ett smart passningsspel. Den offensive yin till Wilsheres yang, tillsammans kan stora saker ske.

(5) Jonjo Shelvey, Liverpool

Stod för beundransvärda insatser i Charltontröjan innan Liverpool värvade honom inför den här säsongen. Beskrivs inte sällan som en spelartyp i Steven Gerrards anda. Att han har det rätta självförtroendet såg vi på Old Trafford i söndags (om än kanske inte det bästa omdömet, ännu). Spelaren som kommer tjäna mest på att Kenny Dalglish tagit över på Anfield.

(6) Ciaran Clark, Aston Villa

En försvarare med goda ledaregenskaper som vid behov också kan tjänstgöra som mittfältare. Clark har redan stått för imponerande insatser i det här årets Premier League. När Aston Villa drar ned på ekonomin så ges deras ungdomar i större utsträckning chansen, något som kommer gynna Clarks utveckling i hög utsträckning.

(7) Josh McEachran, Chelsea

Spelaren till vilken Chelseas framtidshopp framför allt knyts. Han är bekväm med bollen, har en bra blick för spelet och ett väl utvecklat passningsspel, det är runt honom Chelseas offensiva spel ska organiseras. Om han får speltid i ung ålder tillsammans med Chelseas erfarna stjärnor så är han en framtida storspelare. Men än så länge är det en bristvara.

(8) Jonny Evans, Man Utd

Har sedan ett par säsonger tillbaka varit etablerad i Man Utds trupp och gjort stabila insatser för klubben. En mittback som hyllats av klubbveteraner för sina ledaregenskaper, ses som en spelare som ska axla motsvarande roll som t ex Steve Bruce och Nemanja Vidic fyller. Har haft en tung period på sistone, men draken lyfter i motvind.

(9) Fabrice Muamba, Bolton

Muamba är redan vid 22 års ålder ordinarie mittfältsankare i ett Bolton som imponerar alltmer i Premier League. Defensivt solid i huvudsak men alls inte ofarlig i det konstruktiva spelet. I Bolton kommer han förbli en etablerad spelare, frågan är om han blir kvar där. Mer sannolikt är att han flyttar till en större klubb där han kan växa ut till en framtida storspelare.

(10) Phil Jones, Blackburn

Jones är vid 18 års ålder redan ordinarie i Blackburn Rovers försvar. Och det säger en del med tanke på att han under den tiden haft Sam Allardyce som manager med dennes kända preferenser vad gäller försvarare. Har svarat för flera imponerande prestationer i Premier League och jag betraktar honom som en av ligans framtida försvarsgiganter.

:::

Bubblare:

» Jordan Henderson, Sunderland
»
Gary Gardner, Aston Villa
»
Ravel Morrison, Man Utd
»
Jonny Howson, Leeds
»
Dan Gosling, Newcastle

Har jag missat någon? Gjort fel? Det kan ni ge er fan på.

…………………………………………………

CODE OF CONDUCT

Jag fick för några dagar sedan ett mail från en av bloggens läsare. Han hade bland annat följande att säga om bloggen och dess kommentarsfält:

[”Enda bristen, som jag upplever det, är kommentarerna. Inte för att där saknas guldkorn – de finns – utan för att de ofta drunknar i ett hav av korta meningslösa påståenden och ändlösa replikskiften. En stor del av kommentarerna kan bestå av fyra, fem personers interna gnabbande eller glada tillrop. Jag misstänker att en av orsakerna till detta är trådformatet. Det har säkert sina fördelar, men i din blogg leder det för min del till att jag hoppar över kommentarerna.”]

Skälet till att jag klipper in det här är framför allt att jag delvis förstår vad han menar, och delvis förmedla bilden från någon som kanske inte skriver regelbundet på kommentarsfältet.

Det ska sägas att jag tycker det har rensats upp en hel del på sistone sedan vi kom överens om att hålla Fantasysnack etc på annat ställe. Och jag tycker att socialt prat måste kunna accepteras som något naturligt.

Men generellt skulle jag vilja föreslå en form av code of conduct för den här bloggens kommentarsfält, och känn er fria att feedbacka på den och komma med eventuella tillägg och synpunkter.

Som följer:

» ”Challenge Ideas, Not People”. Ett centralt motto i den akademiska världen. Tanken är naturligtvis att i all diskussion är ifrågasättande centralt, att pröva och utmana varandras idéer och argument. På så vis sker framsteg. Men det går och ska göras utan att nedvärdera andra personers intelligens och integritet. Ett argument blir inte bättre för att man t ex lägger till ”du är dum i huvudet” eller ”kan du ingenting om fotboll?”, snarare tvärtom.

» Respektera varandras supporterskap. Det lite speciella är att det här är ett allmänt forum, där fans från många olika lag möts. Det är också dess stora värde. Men för att det ska bli bra så måste vi respektera varandra. Det kan betyda att inte ge utlopp för helt ensidig och känslobaserad frustration, utan hålla det på mer lagspecifika forum. Detsamma om extremt partisansk humor. Huvudregeln är naturligtvis ”behandla andra så som du själv vill bli behandlad”. Fråga er först om ni själva skulle uppskatta om det ni funderar på att skriva eller posta skrevs om det lag ni håller på.

» Diskussionsforum, inte chatforum. Det här är naturligtvis en flytande gräns, men ambitionen bör ändå vara att hålla det här till ett diskussionsforum om (engelsk) fotboll snarare än ett personligt chatforum. Tanken är alltså att diskutera saker, inte utbyta personliga meddelanden. Ett vanligt sätt att möjliggöra diskussion är också att kombinera sin åsikt med antingen de personliga argument som ligger bakom åsikten eller den källa som man baserar den på. På så vis blir det möjligt för övriga läsare att själva ta ställning till åsikten och delta i konstruktiv diskussion.

:::

Jag inser naturligtvis ironin i att skriva det här i samma blogg som jag publicerar en rankningslista av det här slaget.

…………………………………………………

Bloggen Three And In ger sin syn på det här med fotbollsspelare och Twitter och verkar ta synen att fotbollsspelare bara är människor och måste tillåtas sina känsloyttringar.

https://threeandin.com/2011/01/11/footballers-in-being-human-shocker/

Visst, men det betyder inte att de måste twittra dem. Det är inte ett utlopp för känslor, det är skamlös självpromotion och i det här fallet på någon annans bekostnad.

Martin Samuel på Daily Mail utvecklar resonemangen lite mer utförligt.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1346242/MARTIN-SAMUEL-Will-witless-twits-learn.html

…………………………………………………

Fotboll tas ju på väldigt stort allvar ibland – bra då att det alltid finns möjlighet att hitta det komiska och bisarra i de flesta situationer.

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå