Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

The Arsenal Monologues

10å

Lördagens matcher är något av en aptitretare inför söndagens smatterband av kanonmatcher.

ANNONS

Men något ska väl kunna sägas om dem också.

Chelsea kan följa upp moralboosten mot Ipswich med en på pappret bekväm hemmamatch mot Blackburn. Chelsea bör – trots en monumentalt dålig ligaform – vara bekväma favoriter mot ett lag som man slagit i elva av de 14 senaste matcherna.

Roque Santa Cruz förväntas debutera för Blackburn.

Wolves får tillbaka tre spelare (Karl Henry, Jody Craddock och Steve Mouyokolo) till den tuffa bortamatchen mot Man City. När Man City förlorade borta mot Wolves tidigare under säsongen så såg det riktigt illa ut, men Mancini har lyckats rätta till skutan därefter.

Edin Dzeko kan och kommer sannolikt göra debut för Man City.

Skador har drabbat Bolton hårt på senare tid och det riskerar kosta dem dyrt i ett tufft bortamöte med Stoke. Räkna med att det smäller i den här matchen, men vilket lag har mest composure på planens sista tredjedel? Jag tror på Stoke.

ANNONS

Scott Carson har petats från West Broms mål efter fem raka förluster och ersätts av Boaz Myhill och Chris Brunt tar över kaptensbindeln. Jonas Olsson är avstängd för The Baggies och Peter Odemwingie kämpar med skador. Blackpool kommer med glada huvuden men kanske trötta ben efter en match i veckan mot Liverpool.

Relegation Six-Pointer mellan Wigan och Fulham. Wigan blandar och ger resultatmässigt och Fulham verkar ha fått igång anfallsspelet under de senaste matcherna. Wigan kan hälsa Charles N’Zogbia välkommen tillbaka från sin avstängning men Fulham saknar fortfarande målvakten Mark Schwarzer som är iväg på Asian Cup.

Steve Sidwell kan debutera för Fulham.

Arsenal står inför ett potentiellt trixigt bortamöte med West Ham – tillika ett Londonderby. Matchen upplever jag rätt mycket som något utav ett chicken race – vilket försvar läcker minst? Arsenal kommer nog inte kunna undgå att göra mål, frågan är om de kan undgå att släppa in mål.

ANNONS

…………………………………………………

Intressant Telegraph-artikel av Oliver Brown som belyser lite av risken med och kanske också det smått löjliga i att bara taktiskt försöka säga vad man vet att supportrarna vill höra.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8255463/Manchester-City-striker-Edin-Dzeko-will-discover-there-are-pitfalls-to-posturing-as-a-man-of-the-people.html

Å andra sidan – är det några som närmast bombsäkert går på de platt formulerade och taktiskt placerade verbala tomheterna så är det ju tveklöst vi fotbollssupportrar.

…………………………………………………

ARSENALS STORA URSÄKTSHANDBOK, A-Z

Efter cupförlusten mot Ipswich i veckan så fällde ju Fabregas några mindre lyckade kommentarer om motståndarnas ”rugbytaktik”.

Det är vare sig första eller sista gången som den typen av nedsättande retorik använts efter en Arsenalförlust. Så sent som efter matchen mot Man City såg vi, återigen, Fabregas rikta vad som inte såg ut att vara smickrande ord i riktning mot Mancini.

ANNONS

Och de som försöker hävda att det Fabregas sade inte var nedsättande – get a grip!

Säger man till andra professionella fotbollsspelare att de ”vägrar att spela fotboll” så kan det inte precis tas som någon komplimang. Vilket Fabregas naturligtvis också förstår.

:::

Själv har jag aldrig förstått mig på det här med att gnälla på motståndarens taktik. Motståndaren väljer den taktik han eller hon tror kommer att vara mest framgångsrik mot mig. Misslyckas jag med att knäcka den taktiken så är det bara att säga job well done till motståndaren och fundera på vad jag själv gjorde för fel.

:::

Hur som helst – det här är ju något av ett mönster med Arsenal. Och det kan man ju se komedi i. Med kanske en gnutta allvar.

Annie Eaves på The Mirror har gjort just det och gjort en A-Z-doktrin av berömda Arsenalursäkter.

ANNONS

Så elak att komma på en sådan skulle naturligtvis jag aldrig kunna vara. Men naturligtvis är jag tillräckligt elak för att reproducera den här.

Alla Arsenalsupportrar som läser det här får se det som en övning i att skratta lite åt sig själva. Det kan vi alla behöva.

:::

A – Accounts. Framgång i fotboll mäts på två enkla sätt. Sättet man spelar fotboll på och klubbens finansiella styrka. Arsenal excellerar i båda avseenden och att påpeka detta kan bota förvirringen hos de som ifrågasätter hur framgångsrika Arsenal egentligen är.

B – Barcelona. Om motståndet skulle råka vara Barcelona så ska allt du i övrigt läser på den här listan ignoreras.

C – Cups. Ett cyniskt och fantasilöst mått på framgång och överlägsenhet som framförs av de som saknar Arsenals klass och stil. Om argumentet misslyckas, se E.

ANNONS

D – Defensive. Om vi skulle misslyckas att göra mål mot ett lag så är skälet naturligtvis att motståndarna spelade defensivt. En listig och ond plan använd av dem som vi bara känner medlidande för.

E – Emirates (Cup). När det poängteras att Arsenal inte vunnit en titel på umpton år så bör det korrigeras med att Arsenal otroligt nog har vunnit tre av de fyra senaste årens upplagor av denna prestigefulla turnering.

F – Fixtures. Självklart är vi alla medvetna om att matchprogrammet är utformat som ett hinder för Arsenal och vårt sätt att spela fotboll. Emellertid måste vi vara försiktiga när vi poängterar detta för att inte drabbas av vad som brukar benämnas ”The Rafas”.

G – Grass. Gräsets längd eller bredd kan direkt leda till en dålig prestation. Även gräsets lutning mot solen kan förhindra bra spel. Det finns inget tydligt sätt att bestämma optimala gräsförhållanden, men ett bra sätt att bestämma dess lämplighet är att ta matchens resultat i beaktande. Om resultatet är dåligt så är den rimliga slutsatsen att gräset också var det.

ANNONS

H – Hoof. Bästa sättet att beskriva en passning, oavsett längd, av vilken som helst motståndarspelare. För undantag till denna regel, se B – Barcelona.

I – Ignorance. När någon ifrågasätter ditt eller lagets prestation så måste du hålla i åtanke att många fotbollsexperter och supportrar inte inser er överlägsenhet och det gäller att hantera denna ignorans taktfullt. En kort förklaring av hur ni spelar ”bra fotboll” kan hjälpa. Vår kapten demonstrerade detta mycket väl efter det orättvisa Ipswich-resultatet: ”Arsenal played the football, the other team refused to play football, they were lucky to score.

J – Jealousy. En känsla uppvisad av motståndarna. Det bör noteras att det här ligger bakom all form av kritik mot Arsenal.

K – Kick (Our Players). Den typiska och förväntade reaktionen från samtliga lag som är oförmögna att hantera våra spelares uppenbara överlägsenhet.

ANNONS

L – Lesser. Det ord vi använder för att beskriva lag som är så dåliga att de nedlåter sig till att använda sig av taktik för att försöka slå oss.

M – Money. Kan tillämpas på de flesta andra klubbar och bör alltid dras upp när vi möter dem som spenderar mer än oss. Men vänligen håll i åtanke att aldrig dra upp Arsenals totala lönebudget i den här diskussionen.

N – Narcissism. När du verkligen kör fast i hur du ska övertyga en misstroende, omfamna narcissismen. Ett snabbt dopp och du bör kvickt kunna dra till med någon av de övriga bokstäverna.

O – Own goals. När ett lag vi möter släpper till ett självmål så är de uppenbart bortkollrade av Arsenals fantastiska spel. De kunde helt enkelt inte göra något åt det. Men vänligen notera att när ett lag som möter någon av våra rivaler släpper in ett självmål så är det på grund av inkompetens och bara ännu ett exempel på hur våra rivaler får fördelar som vi aldrig får.

ANNONS

P – Possession. Naturligtvis så kan den sanne segraren av en match avgöras av bollinnehavet snarare än antalet gjorda mål. Emellertid, när den här specifika statistiken av någon anledning går emot Arsenal så ska det istället refereras till som undantaget som bekräftar regeln.

Q – Quality. Mängden poäng kommer alltid vara underordnat kvaliteten på fotbollen. Låt andra lag tillfredsställa sina okultiverade smaklökar enbart med att ha flest poäng. Vi måste alltid påminna dem om att det är sättet på vilket man samlar poängen som räknas.

R – Reasons. Vad fotbollsfilistéer brukar referera till som ursäkter.

S – Success. Det enda sättet att mäta framgång är utifrån de skäl och kriterier som anges i denna handbok.

T – Tiredness. Att spela vår Rätta Fotboll är helt klart mer uttröttande än det sätt som andra lag spelar ”fotboll” på, vilket ger Arsenals spelare lägre energinivåer under säsongen. Om dessa nivåer leder till sämre resultat så är det bara förväntat, vi lider för konsten!

ANNONS

U – Unfair. Det korrekta sättet att referera till domare efter ett dåligt resultat.

V – Van Persie (lack of). Att användas som förklaring till allt från ett dåligt resultat till misslyckande att addera innehåll till troféskåpet.

W – Wall. Vad motståndarlagen bygger upp runt sitt straffområde för att förhindra en rättvis fotbollsmatch och för att strypa den sanna offensiven i Arsenals fotboll.

X – Xenophobia. En fördom uppvisad av rivaliserande supportrar och också av media. Oförmögna att hantera vår uppenbara överlägsenhet så låter vissa mindre klarsynta sina åsikter fördunklas av bister främlingsfientlighet mot vår manager. Och även om det är uppenbart att Arsene Wenger inte är Premier Leagues ende utländske manager så är det bara han som lider av denna orättvisa.

Y – Youth. Brist på erfarenhet kan inverka menfullt på den bäste av spelare. Historiskt så har denna förklaring bara använts för lag bestående av väldigt unga spelare, men undersökningar har visat att om det bara sägs med tillräcklig övertygelse så kan det även gälla för ett lag med spelare i övre 20-årsåldern.

ANNONS

Z – Zzzzz. Det kanske enda och bästa sättet att förklara att alla andra lags spel gör oss sömniga och uttråkade. För undantag till detta, se B – Barcelona.

:::

Självklart är det här med ursäkter och dåliga bortförklaringar något som alla lag, managers, spelare och supportrar ägnar sig åt. Det ska naturligtvis sägas på en gång.

Men onekligen finns det också i Arsenals fall något mer för dem unikt och närmast renlärigt systematiskt som skiljer ur dem lite från mängden.

Jag tjatar ofta i olika sammanhang om Arsenals ideologiska komponent – det här är vad jag skulle betrakta som dess bakvatten.

…………………………………………………

Jag ser i vissa tidningar att Alex Oxlade-Chamberlain kallas för ”den nye Theo Walcott”.

Naturligtvis eftersom Arsenal ryktas vara heta på gröten för att värva honom. Men jag kommer inte ifrån känslan att snart 22 år är på tok för ungt för att få börja ge namn åt nya spelare.

ANNONS

Och vad månne AOC tänka om den målbilden? Det är liksom svårt att veta om det ens är tänkt att tas som beröm.

Silly, just silly.

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-15 kl 00:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto