Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Suffer The Little Children

Peter Hyllman

Kl 20:00 ikväll så spelas Chelsea vs Arsenal i FA Youth Cups 4:e omgång i ett riktigt tungviktsmöte.

Det är de regerande mästarna Chelsea mot ett Arsenal som sätter en särskild stolthet i det här med talangutveckling och ungdomsfotboll. Ett riktigt prestigemöte alldeles utöver att det är just Chelsea mot Arsenal.

Förväntningarna stiger inför matchen och då särskilt med nyheten att Josh McEachran kommer att spela för Chelsea. Det och att närmare 7,000 åskådare förväntas komma till Stamford Bridge ger matchen en extra krydda.

Chelsea har försökt attrahera supportrar till matchen genom att sälja biljetter för £3 stycket – ett bra initiativ tycker jag.

Dessutom så ställs Arsenals coach Steve Bould mot sin gamle assistent Dermot Drummy på Chelseas bänk.

Annons

Och med både McEachran och Chuks Aneke på planen så kan det också bli en sprakande tillställning rent fotbollsmässigt.

:::

Arsenal U18 har gått mindre bra än vanligt i den här säsongens Premier Academy League, men man har goda förhoppningar att kunna gå långt i och kanske också vinna FA Youth Cup.

Det är motsatt förhållande från förra säsongen när Arsenal till sist vann Premier Academy League men åkte ur FA Youth Cup i fjärde rundan mot Ipswich.

Det är en särskilt hård och jämn Academy League den här säsongen och Arsenals främsta problem hittills har varit jämnheten. Bra resultat, som en 3-0-vinst mot Chelsea, har följts upp av dåliga resultat följande vecka. Just nu ligger laget runt mitten av en haltande grupptabell.

Arsenal förväntas bara göra en förändring från laget som bekvämt slog Darlington i den tredje omgången: den nyss friske Jernade Meade ersätter Nigel Neita i anfallet som inte lyckats så bra i ligan den här säsongen.

Annons

Lagets stjärna Benik Afobe är osäker på grund av skada men Bould har ändå tagit med honom i matchtruppen. Kan han inte spela så ersätts han sannolikt av Neita.

:::

Chelsea precis som Arsenal kommer försöka spela en offensiv och anfallsglad fotboll vilket är lovande inför kvällens match.

Det spelet såg vi inte mycket av i Chelseas 2-0-seger mot Sunderland i FA Youth Cups tredje runda – men med många matcher inställda under december så var laget rostiga och matchotränade.

Laget har gått knackigt i Premier Academy League men om de lyckas vinna sina hängmatcher så ligger de i alla fall i närheten av tabelltoppen.

Men till FA Youth Cup har man kallat in det tunga artilleriet i form av Josh McEachran som var instrumentell när Chelsea vann turneringen förra säsongen.

McEachran har den här säsongen erfarenhet av fotboll i såväl Champions League som Premier League och han kompletterar andra stora talanger som Nat Chaloba och George Saville.

Annons

[”Josh McEachran will play, we’re very pleased with that. We feel it is a very big fixture, there will be a big crowd here at Stamford Bridge and it’s a top Academy game so he’ll be playing.”]

…………………………………………………

SUPPORTERKOLLEN

I gårdagens blogg efterlyste jag en Arsenalsupporter och en Chelseasupporter som kunde skriva korta stycken inför matchen om sina respektive ungdomslag.

Från Arsenalhåll fick jag svar, från Chelseahåll fick jag inget. Måhända något klubbsymptomatiskt?

Men då får det bli lite ensidigt i det här avseendet och Chelseasupportrarna bland läsarna får skylla sig själva. Man måste kliva in i ringen om man vill få ut något av spelet.

:::

Kildo berättar om Arsenal U18:

Det kommer bli en tuff match. Även om Chelseas U18 går lite sisådär har man nu möjlighet att plocka in spelare som flyttats upp till reserverna. Arsenal har en stomme med spelare som är ordinarie i reservlaget som leder sin division, men med Hajrovic, Brislen-Hall och fram för allt Afobe borta ställer man ett försvagat lag på benen. Trots detta gör spelare som Martinez, Miquel, Aneke, Özyakup samt underskattade balansspelaren Yennaris att man ändå har ett mycket slagkraftigt lag. Den stora nyckeln blir att ersätta Afobe som nästintill är en vandrande målgaranti.

Annons

Trolig uppställning för Arsenal: Damian Martinez – Daniel Boateng, Ignasi Miquel, Elton Monteiro, Jernade Meade – Oguzhan Özyakup, Nico Yennaris, Kyle Ebecilio – Chucks Aneke, Nigel Neita, Jeffrey Monakana

Fyra nycklar:

Damian Martinez. Kan han fortsätta på samma strålande sätt som tidigare är mycket vunnit. Ytterligare ett stort målvaktslöfte i Arsenal.

Mittförsvaret. Med Sead Hajrovic skadad får Elton Monteiro kliva in, skillnaden blir stor.Hur klarar Monteiro, som stått för blandade insatser, detta?

Chucks Aneke. Med Afobe borta är Chucks den tveklöst största stjärnan i laget. Med sin lekkamrat skadad får han dra ett ännu större lass. Måste leverera!

Nigel Neita. Blir den som troligen får uppgiften att ersätta Afobe, ingen lätt uppgift för någon som egentligen är tredje valet.

Annons

Fyra spelare att hålla koll på:

Ignasi Miquel. Trots hans ringa ålder är han kapten för Arsenals framgångsrika reservlag och har synts på A-lagets bänk den senaste tiden. Miquel är en stor och stark stark mittback som läser spelet bra, för att lyckas på den högsta nivån skulle han behöva bli lite snabbare samt placeringssäkrare. Att Wenger har stora förhoppningar på honom visade han när han nämnde Miquel som uppbackning i mittförsvaret vid skador.

Kyle Ebecilio. Värvades från Feyenoord inför denna säsong och har delvis fått speltid i reservlaget men framförallt i U18 och nu i FAYC. Ebecilio är en kraftfull mittfältare med ett riktigt bra skott och passningsspel, men han är även mycket duktig tekniskt. Kyle rankades nyligen på tionde plats i YoungGunsBlogs rankning av framtidsnamn i Arsenal att hålla ögonen på under 2011.

Annons

Oguzhan Özyakup. En av de största holländska talangerna just nu, är aktuell för ett lån till Feyenoord. Oguzhan är ett stort framtidshopp med sin fina teknik och passningsspel. Står för många assist men även ett och annat mål. En riktig artist som fått en hel del förtroende i reservlaget på senaste tiden.

Chucks Aneke. Är en stor mittfältare med grym power, detta kombinerar han med en funktionell teknik, spelförståelse på högsta nivå, tungt skott och som alla Arsenalspelare ett riktigt bra passningsspel. Dessutom är han även en kraft i luftrummet, Chucks är helt enkelt all that och lite till. Hans partnerskap med Afobe kan bli guld värt i framtiden för klubben. Dominerar redan nu många matcher i reservlaget och ett lån lär bli aktuellt om inte nu så till hösten.

Lyckas man med nycklarna har Arsenal alla chanser att ta sig inte bara förbi denna runda utan även väldigt långt. Om spelet fungerar och man får tillbaka Afobe är man en av de stora favoriterna i turneringen.

Annons

…………………………………………………

APROPÅ ”VÄRLDENS BÄSTE SPELARE JUST NU”

En del verkar ju göra en fransk höna av en fjäder av det där att jag i min faktaruta lyfter fram Eric Cantona som världens bäste spelare just nu.

Det kan ju ingen ta bokstavligt så klart utan det är ju självklart mer tongue in cheek. Men också är det väl mitt sätt att signalera att jag anser frågan till att börja med vara omöjlig att besvara på ett begåvat sätt.

Rob Bagchi på The Guardian ger ett bra resonemang om ett av skälen till detta när han rätt träffande beskriver hur olika fotbollsjurys har en systematisk bias för anfallsspelare och kategoriskt bortser från försvarsspelare när olika individuella utmärkelser ska delas ut.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/jan/19/nemanja-vidic-footballer-of-year

Bagchis text är dessutom en mycket läsvärd inblick i de engelska mittförsvarens historia och habitus.

Annons

…………………………………………………

I dessa kontrastfyllda dagar när å ena sidan Nat Lofthouse, Bolton trogen under hela sin karriär, gått bort och Darren Bent å andra sidan byter klubb inom England för sjuttielfte gången så kan det vara lite kul och nostalgiskt att läsa en sammanställning av runt 25 klassiska one club footballers inom engelsk fotboll:

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/the-ultimate-oneclub-footballers-1770951.html

…………………………………………………

FOTBOLLSAGENTER OCH SVINDLANDE AFFÄRER

David Conn på The Guardian, som specialiserat sig lite på det här med fotbollsklubbars ekonomi och affärer, har gjort en artikelserie i tre delar om de skumma affärer som fotbollsagenter och klubbar ägnar sig åt.

Med särskilt fokus på Man Utd och deras dealings i framför allt Portugal under 2000-talet.

Annons

Väldigt intressant och spännande läsning för den som vill få en inblick i hur sådana här affärer kan gå till.

:::

Artikel ett:
”Court case that shows who gets what from football’s richest transfers”

Artikel två:
“The brightest star in Europe and £1m to a mysterious agent”

Artikel tre:
“How Manchester United’s Bébé went from street kid to €9m player”

:::

Det är riktigt spännande läsning men det ska också sägas att Conns artiklar är rätt tunna på resonemang förda i bevis till förmån för konspiratoriska och spekulativa frågor och funderingar.

Grundantagandet verkar vara att ”här vet jag inte riktigt vad som hänt och därför måste det vara något skumt”.

Säkert ett nyttigt grundantagande för en journalist – men texterna bör läsas med det i åtanke.

…………………………………………………

Niklas Wikegård tycker jag är en fantastiskt rolig (och bra) pratare om allting ishockey. Och för några dagar sedan så spottade han ur sig följande moderna klassiker på Idrottsgalan:

Annons

[”Vi måste komma överens om en sak: innebandyn är ingen sport. När jag tränade Malmö någon gång på 1800-talet när de var i Elitserien senast hade vi en stor banderoll där det stod ”rädda grabbar spelar bandy”. Det måste betyda att det bara är vänsterhänta och sängvätare som spelar innebandy.”]

Det är bara att skrocka härligt gott. Ett fantastiskt härligt påhopp. Tacka vet jag bordtennisen, det är en riktig jäkla kampsport det!

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-20 11:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto