POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Boys, Moyes and Girls

Duncan White på Telegraph har nyligen publicerat en intressant artikel där han beskriver hur engelska klubbar är inblandade i ett krig om fotbollens unga och lovande talanger.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8276301/Premier-League-clubs-go-to-war-in-the-battle-to-secure-worlds-best-young-footballers.html

White skildrar en värld där fotbollsklubbar av alla storlekar inte skyr några medel för att knyta till sig lovande spelare. Och en värld där det ser ut som att transfermarknaden har lugnat ner sig men där det bubblar häftigare än någonsin under ytan på ungdomsnivån.

Det är framför allt två stora förändringar som har intensifierat konkurrensen om unga lovande spelare:

Den första är UEFA:s regler om finansiellt fair play. De kommer att tvinga klubbar att leva efter de resurser som klubben själv skapar. Dyra värvningar blir därför mer ovanligt och så även uppblåsta lönekostnader.

Den andra är Premier Leagues nya truppregler som betyder att minst åtta av 25 spelare måste vara ’home-grown’. Det skapar ytterligare incitament att värva och utveckla spelare under 18 år.

Vad båda förändringarna leder till är att en stark och framgångsrik akademi blir allt viktigare för fotbollsklubbar för att kunna konkurrera på den engelska fotbollens högsta nivå.

Den är en utveckling som sammanfaller med insikten att klubbarna måste bli mer ekonomiskt ansvarsfulla och att transfermarknaden i huvudsak är irrationell där många spelare är systematiskt övervärderade.

Där finns naturligtvis en del suspekta effekter av detta. Korruption och fula knep i jakten på unga spelare från hela världen. Stora och resursstarka klubbar kommer att dammsuga marknaden på de mindre klubbarnas bekostnad. Exempelvis.

Men en positiv effekt är kanske att en i huvudsak skapad spelartrupp snarare än en i huvudsak köpt spelartrupp är något som fostrar en starkare relation mellan laget och dess supportrar.

:::

Just betydelsen av en produktiv akademi återkommer jag till när jag under den kommande veckan kommer att vara nyfiken på Tottenham och deras chanser att etablera sig som ett engelskt topplag.

:::

Samtidigt ifrågasätter konkurrensrättsexperten Stephen Hornsby huruvida UEFA:s regler om financial fair play över huvud taget är lagliga och om de skulle överleva juridisk prövning.

https://www.dailyfinance.co.uk/2011/01/14/uefa-fair-play-rules-unlawful-barrier/

Det rättsliga argumentet är att vad UEFA:s regler gör är att de facto minska konkurrensen och skydda de stora klubbarnas redan etablerade position och omöjliggöra för övriga klubbar att nå ikapp.

…………………………………………………

EVERTON BLUES

David Moyes har lite i skymundan uttryckt oro för att Everton står och slirar på samma ställe i sin utveckling.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/22/everton-david-moyes-buy-players

Moyes betonar behovet av att förnya spelartruppen, både för att utveckla spelartruppen men också för den psykologiska effekten, men konstaterar också att pengarna inte riktigt finns där.

:::

Börjar Moyes möjligen känna att han själv står stilla i Everton?

Jag skulle inte bli alldeles överraskad om det visar sig att klubb och manager går skilda vägar i sommar.

Men jag kan gå med på att jag i det fallet kanske läser röksignalerna fel.

…………………………………………………

Inför måndagskvällens match mellan Bolton och Chelsea så tycker jag att följande intervju med Boltons amerikanske mittfältare Stuart Holden kan vara intressant läsning:

https://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/22/stuart-holden-bolton-wanderers-interview

[“Surprisingly slight of frame, no one would ever mistake him for a rugby player. ‘I might be small but I’m not afraid of tackling or getting about the field,’ he says. ‘I like to get on the ball and pass it quickly, and you don’t need to be the biggest of guys to do that. As long as you are tactically aware and strong when you go into a challenge you can compete at this level.’”]

:::

På frågan om Chelsea hade någon chans att återigen blanda sig in i titelstriden så svarade Didier Drogba mycket klokt något i stil med att vad laget nu hade var chansen att mot Bolton vinna två ligamatcher i rad.

Jag tror det är precis den inställningen Chelsea måste ha.

För Bolton på bortaplan kommer inte bli någon munsbit för Chelsea och skulle inte vara det för något lag.

…………………………………………………

The Guardian rapporterar att ett Qatar-baserat konsortium har lagt ett anbud om £1,5b på Man Utd – något som förnekas av Man Utd.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/23/manchester-united-qatar-takeover-bid

Glazers antas värdera klubben till cirka £2b. Vilket är ungefär 2,5x vad de köpte klubben för.

…………………………………………………

MEN WILL BE BOYS

Få missade att det faktiskt var en kvinnlig linjedomare under matchen mellan Wolves och Liverpool i lördags.

Sian Massey heter hon.

Att släppa in kvinnor i det offentliga fotbollsrummet på det här viset är naturligtvis något som kommer uppfattas som oerhört kontroversiellt i en så pass manligt konservativ miljö som fotbollen är.

Domare generellt får ju utstå mängder med oförtjänt kritik, men att springa ut i den rollen under de fördömande förutsättningarna kräver rejält med balls.

:::

Och nu har det blåst upp en sexismstorm i England baserat på vad Sky Sports kommentatorer Richard Keys och Andy Gray sade om henne inför matchen, när de trodde att deras mikrofoner var avstängda.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1349790/Sky-Sports-Richard-Keys-Andy-Grays-sexist-diatribe-female-linesman.html

Keys börjar schimpanseriet med: ”Somebody better get down there and explain offside to her”, till vilket Gray yttrar följande guldklimp som svar: “Can you believe that? A female linesman. Women don’t know the offside rule.”

Fotbollskunskapen sitter ju som bekant i snoppen.

:::

Wolves spelare blev under matchen förbannade på Massey när hon inte dömde Raul Meireles offside inför Liverpools första mål.

Repriserna visade att hon fattat ett helt korrekt beslut.

Trots att hon inte har någon snopp.

…………………………………………………

Två observationer om bortapubliken på Villa Park i lördags.

Ett, hur cute är det inte att flera av dem har lagt sig till med Mancini-style halsduk?! Ska Man Utds fans replikera något sådant så antar jag det får bli röda clownnäsor snarare än guldgröna halsdukar på Old Trafford framöver.

Två, såg det inte lite ut i deras ansikten och kroppsspråk som att Man City-fansen såg drömmarna om ligatiteln försvinna på fel sida av Villas stolpar? Lätt symboliskt så där.

Keep faith you should, younglings!

:::

Fantastiskt mål av QPR i deras 2-1-vinst mot Coventry – Taarabt till Routledge.

:::

Blackburn vann precis med 2-0 hemma mot West Brom.

De verkar ha fått till bra kräm i kycklingfodret runt Ewood Park. Den där Steve Kean känns som att han har kommit lite från ingenstans och imponerar rätt friskt.

Låt oss hoppas att han får fortsätta jobbet.

West Brom å sin sida börjar sladda i tabellen. Vilken kontrast mot hur det såg ut under säsongens första månader.

:::

Apropå fula spelare, och kvinnor.

Be Champions!!

Publicerad 2011-01-23 kl 19:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå