Football, Bloody Hell

Peter Hyllman

En fantastisk engelsk fotbollsmatch har precis avslutats på Bloomfield Road.

Blackpool gjorde vad Blackpool gör bäst, och till sist gjorde Man Utd vad Man Utd gör bäst. Blackpool ledde högst välförtjänt i halvtid med 2-0 och det fanns inget som med 70 minuter spelade av matchen tydde på något annat än att The Tangerines skulle bli det första laget att den här säsongen slå Man Utd i ligan.

Och herregud så de förtjänade att bli det.

Ian Holloway, eller “Ollie Mourinho” som Blackpoolfansen besjöng honom, hade fram till dess taktiskt fullständigt utmanövrerat Sir Alex Ferguson – som försökte sig på en form av tremannamittfält med Rooney på vänsterkanten. Ett drag som misslyckades fullständigt.

Men när matchen var slut – efter 10 minuters tilläggstid – stod Man Utd ändå som segrare med 3-2.

Efter vad som vid säsongens slut mycket väl kan ses dess definierande halvlek, den där enskilda vändningen eller prestationen som brukar definiera ett mästarlag.

:::

Och om John Terry ville sätta press på Man Utd genom att hävda att de hade anledning att vara rädda för Chelsea så kunde inte repliken ha varit mer iskall.

:::

Det var inte Ferguson som till slut vann matchen taktiskt mot Holloway. Det var spelarmaterialet, träning och rutin och det var den anda med vilken han fostrat lag i över två decennier. På så vis lämnar Ferguson ändå Bloomfield Road en vinnare.

:::

Det är nästan omöjligt att förstå hur ett Man Utd som spelar så dåligt stora delar av den här matchen ändå kommer ifrån den med tre poäng – och dessutom leder ligan med fem poäng.

På samma sätt är det nästan omöjligt att förstå – och tragiskt, man vill inte förstå – hur Blackpool som spelar så bra under stora delar av matchen inte får med sig något från den – och har förlorat sex av sina sju senaste matcher.

:::

Dimitar Berbatov gav svar på tal åt de som kritiserar honom för att enbart göra mål på Old Trafford, och mål som inte betyder något.

Rafael råkade ut för en otäck huvudskada i slutet av matchen – det rapporteras, som man kunde misstänka när man såg de rätt otäcka bilderna, vara en hjärnskakning.

:::

Ryan Giggs.

:::

Gotta love Ollie:

……………………………………………..

Arsenal lyckades till sist med spräcka Ipswichs nolla – och vann i slutänden bekvämt med 3-0 hemma på Emirates och semifinalmötet sammanlagt med 3-1.

Vid sidan av dessa storlagsmatcher så fortsatte också Aston Villa sin marsch framåt och uppåt i ligatabellen genom en bortavinst mot Wigan med 2-1.

Målskyttar var Gabriel Agbonlahor och Ashley Young (på straff) innan James McCarthy reducerade med tio minuter kvar av matchen.

Egentligen apropå ingenting – men en fundering.

När ett lag leder och uppenbart maskar i sådan utsträckning att domaren lägger till tid, men det laget tappar ledningen och själva hamnar i underläge – så känner jag nästan att det vore en klok idé att domaren helt enkelt tog bort de minuterna av tilläggstid.

Så att man inte i efterhand kan “tjäna” på att ha maskat.

Kanske en dum idé, den är definitivt inte genomtänkt – och möjligen är den inte ens genomförbar.

Men det är sådana idéer man ibland får när tankarna flyger så här efter en mentalt och närmast fysiskt jobbig fotbollskväll.