Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

10å

It’s … Linhem’s Football League Watch!

ANNONS

Nu när John Utaka nyss gjort mål för Pompey så:

John Utaka som Hamlet? – Check
John Utaka som superhjälte? – Check
John Utaka som spelar schack i glasögon och vit rock? – Check

https://www.johnutaka.com/

Nästa vecka blir det fokus på värvningar efter att fönstret stänger men vill notera det att kvalitetsnamnen till walesare Owain Fon Williams och Owain Tudor Jones värvats till Stockport respektive Brentford.

Som Sam Hammam skulle uttrycka det – ”Sheepshaggers!”

Nu blir det fokus på Aldershot Town, som jag längtat efter att skriva om sedan i somras och att det har en ny tränare i Detan Holdsworth betydetr det att jag har en väldigt bra anledning att göra det just nu.

…………………………………………………

You risked the lives of some damn fine pilots… and that’s my job!

Aldershot Town är The Football Leagues näst yngsta klubb (som spelat sig till sin plats) då man är ungefär två månader äldre än lilleputten Dag & Red. Två lag som bildadets -92, samma år som Sky uppfann fotbollen.

ANNONS

Det har dock spelats fotboll på på Football League nivå i Aldershot sedan 1932 då man valdets in i stället för Thames AFC då deras ekonomi var allt annat än vattentät. Thames har förövrigt publikrekordet i Football League med ynka 469 personer, som blir än ynkligare då deras arena hadet kapacitet för 120,000 åskådare.

Aldershot var ingen särskilt framgångsrik klubb, deras högsta ligaplacering var en åttonde plats i dåvarande tredje divisionen och deras främsta merit var nog att man vann Engelska fotbollshistoriens första play-off final mot Wolverhampton 1987.

Framför allt Aldershot under sent 1980-tal till 1992 när man gick i konkurs var väldigt intressant.

Andra halvan av säsongen 84-85 lånade man in en ung anfallare vid namn Teddy Sheringham, han gjordet 5 matcher för klubben och Aldershot erbjöds att köpa honom av Millwall för 5,000 pund men man hadet redan då en för dåligt skött ekonomi för att betala den summan. Teddy lånades ut till Djurgården därefter och resten är en väldigt målrik historia.

ANNONS

Under slutet på 80-talet var beskrevs Aldershot som ”Wimbledon of the lower divisions” då det var en samling udda figurer i laget, med bland annat Legenden Steve Claridge vars träningsväska innehöll mögliga mackor och flera par utslitna fotbollskor. Han brukade dessutom sälja frukt från bagageluckan på bilen så att han kunde betala sitt spelberoende.

Likt Wimbledon var klubben ute på skör is, att spelarna fick vad som visade sig vara ruttna kalkoner i julbonus var ännu ett tecken på vad som skulle hända. Det var efter många turer i domstolen som gjorde att man till slut ens fick spela säsongen 90/91 men man fick detlta tack vare en 19-årig ”Property developer” vid namn Spencer Trethewy som temporärt lättade på skuldbördan.

Det visade sig ett par månader senare att det var lånade pengar som han inte kunde betala tillbaka och han dömdes senare till fängelse i två år för bedrägeri.

ANNONS

Aldershot slutade näst sist i dåvarande fjärdedivisionen men på grund av ligaändringar åkte de inte ner utan fick spela ännu en säsong. Men det gick lika uselt på plan och i mars 1992 gick man som andra Football League-klubb någonsin i konkurs. (första var Accrington Stanley på 60-talet).

Klubbens fans bestämde sig dock för att starta en ny klubb som fick börja långt ner i ligapyramiden, ett hack ovanför Sir Stanley Rous sarkofag, och 2008 nådde man återigen Football League. Likt Aldershot jämfördes med ”Crazy Gang” hoppas AFC Wimbledon att det ska kunna slå sig in och etablera sig i League 2.

Aldershot ligger på en behaglig tolfte plats i tabellen och fem poäng från playoffspel och det finns en nyfunnen optimism hos Aldershot.

Att Dean Holdsworth tog över är väldigt spännande. Förutom att han gjort ett bra jobb i Newport så spelade han för Wimbledon, hans andra sejour var Wimbledons sista säsong vilket enligt mig ger historien en extra dimension.

ANNONS

…………………………………………………

ChampionshipWayne’s world

Leicester fortsätter leverera och Svennis har visat god fingertoppskänsla i både Yakubu och Sol Bamba, varav den senare gjorde två mål i helgens 4-2-vinst mot Millwall.

Ipswich slog i helgen Doncaster hemma med 3-2, som vanligt gjorde Bill Sharp Donnys mål men för ovanlighetens skull gjorde även den store talangen Connor Wickham mål, hans första mål denna säsongen.

Problemen fortsätter för jinxade Nigel Clough, i helgen förlorade han derbyt namngett efter hans far med 0-1 efter ett sent mål av måltjuven Rob Earnshaw.

Cardiff tog revansch på Watfords 4-1 vinst med en 4-2 vinst och förhoppningsvis för Cardiff kan man återfinna formen. Att Bothroyd är tillbaka som målskytt är ett gott tecken.

Kan möten mellan två lag som vart en otrolig besvikelse den här säsongen sluta annat än oavgjort och målsnålt? 1-1 mellan Middlesbrough och Preston där målen förstås gjordes utav varsin försvarare.

ANNONS

På samma tema slutade Crystal Palace mot Bristol City förstås 0-0.

I söndagens match visade QPR återigen prov på mästartakter då man vände ett 0-1-underläge mot Coventry med hjälp utav Adel Taarabt som först gjorde 1-1-målet och sedan spelade han elegant fram nygamle Wayne Routledge, ett mål som förtjänar att ses igen.

En enorm styrka hos QPR att man nästan alltid lyckas ta poäng trots att man hamnar i underläge.

…………………………………………………

LEAGUE  1 Fergie Jr strikes back

Mina möjliga jinxningar gäller förstås bara när de slår in. Darren Ferguson inledde förra helgen med en 3-1-förlust mot Brighton men nu slog de Hartlepool hemma med klara 4-0.

Leyton Orient ligger som vanligt i mitten, närmare botten vilket gör att man blir förvånad när de slår stora Sheffield Wednesday med 4-0, en tung förlust för ojämna Wednesday. Följde upp det med bara oavgjort hemma mot bottenlaget Yeovil igår kväll.

ANNONS

Exeter, som är supporterägda, förtjänar alltid beröm för att man trots små resurser lyckas ligga i mitten på League 1, i helgen vann man tack vare ett avgörande 2-1-mål utav Daniel Nardiello, en kringflackande anfallare som började sin karriär i Man Utd.

Bournemouth verkar kunna klara sig utan Eddie Howe, i helgen slog man serieledarna Brighton på hemmaplan med 1-0. Tråkigt nog valde Lee Bradbury att peta sig själv från laget men slängde in sin assisterande manager Steve Fletcher på slutet för att bevaka ledningen.

På samma tema lyckades Charlton och Bristol Rovers, som nyss sparkat sina managers, att vinna med 2-0 respektive 3-1. Nathan Eccleston inlånad från Liverpool gjorde Charltons 2-0-mål och Jo Kuffour som vann FA Youth Cup med Arsenal 2000 gjorde mål för Bristol Rovers.

…………………………………………………

ANNONS

LEAGUE 2Hereford is not Manset

Hopp för Lincoln som ligger nere i botten bland Barnet och Stockport efter en 2-1-seger mot Cheltenham på bortaplan, i bottenträsket är alla segrar viktiga.

Oxford som är nykomlingar i år imponerar stort, efter en 3-1-seger mot sjätteplacerade Shrewsbury ligger man på den sista playoffplatsen. Radarparet James Constable och Tom Craddock med sina tio mål vardera är en starkt bidragande orsak till deras succé.

Hereford som nyss sålt sin tjur till anfallare Mathieu Manset till Reading verkar klara sig undan nedflyttning ändå, efter deras andra hemmavinst med 2-1 mot Morecambe ligger man på samma poäng som Barnet men med tre matcher i hand. Manset kallas förövrigt ”The Beast” och han kommer från en lång tradition av getuppfödare vilket förstås betyder att det finns en väldigt lämplig ramsa som väntar på honom i Reading.

ANNONS

Chesterfield försätter att dryga ut sin ledning, sex poäng ner till Wycombe och elva ner till Crewe. Port Vale som var så strålande på höstsäsongen har halkat ner till en femteplats.

Detssutom börjar snart Adam Le Fondre uppnå någon form utav ”Gyllene Munk”-status sett till hans tidigare prestationer. Två nya mållösa matcher. Inte bara Le Fondre utan uppenbarligen hela Rotherham behöver den riktiga Le Fondre tillbaka.

…………………………………………………

ÖVRIGT

Är League 2-spelare underbetalda? När till och med Moses stjäl tidningar så bör man nog undersöka saken.

:::

När andra fotbollspelare är upptagna med att stjäla rubriker så lyckas andra – Clarke Carlisle var nyss med på TV och diskuterade politik. Trots att han överanvände fotbollsmetaforer så är det ett fall framåt för engelsk fotboll som annars är bra på att stöta bort de med en högre utbildning.

ANNONS

Vidare läsning om Clarke Carlisle.

:::

Svårt att hänga med i alla managerbyten men här kan ni läsa om nyblivne Bladesmanagern Micky Adams och Burnleys Eddie Howe.

:::

Fenomenet med en ”andra klubb” är väldigt vanligt – att man har en klubb som man sympatiserar för vid sidan om sin klubb.

Det är vanligt förekommande hos supportrar till de större lagen som känner att man fotbollsidetologiskt håller på ”fel” klubb. Exempelvis när någon som följer de lägre divisionerna mycket men håller på Englands mest framgångsrika lag så fattar han tycke för ett mer anonymt lag som lever ganska säkert i The Championship.

Mycket läsbart i ämnet är denna texten om en Norwichsupporter som fallit för Stockport County.

:::

Alexander Oxlade-Chamberlain är i blickfånget eftersom han jagas av alla storklubbar med Arsenal i pole position. Men när Southampton mötte Tranmere så överglänstes han utav en ung anfallstalang från Liverpool.

ANNONS

Hmm, en kort och tonårig scouseanfallare, hört den förr?

Vad sägs om att kolla League 1-fotboll för mindre än 1 pund? Dagenham & Redbridge har gjort det möjligt.

Mycket snack vilka ska flytta till den olympiska arenan i östra London och mitt i smeten befinner sig Leyton Orient.

Kanu äldre än Graham Alexandetr? Och annat när Burnley-bloggen No Nay Never fokuserade på Pompey inför gårdagens match.

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

Championship

Alltid hemmastarka Millwall tar på fredag emot Barnsley som tippades ligga i bottenträsket men överraskande nog ligger på en stabil 13:e plats i ligans ingenmansland.

League 1

Colchester, som är väldigt stabila och bra på att kryssa, tar emot ett Peterborough fyllda av självförtroende av att ha fått in Darren Ferguson som ny manager igen.

League 2

I den tredje fredagsmatchen möter Bury – som halkat ur toppen men har en härlig offensiv med Steven Schumacher på mitten, skyttekungen Ryan Lowe och inlånadet Man Utd yttern – Shrewsbury som är revanschsuget efter förlusten mot Oxford och som överlag är bra på bortaplan.

ANNONS

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, göteborgska skämt på engelska i överflöd.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-01-26 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto