Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

10å

It’s … Linhem’s Football League Watch!

ANNONS

Plymouth ligger som sagt rejält illa till men än så länge lever man.

Paradoxalt var de målrekord i Premier League denna helgen medan i League 2 gjordes de ynka 21 mål på tio matcher, alltså i den divisionen som jag skämtsamt brukar säga har en obligatorisk sjumålsmatch.

It’s a funny old game, PHy.

::::

Alan Irvine sparkad av Wednesday – efter jag hyllat deras värvningar – och Paul Fletcher på BBC förklarar varför det var ett oundvikligt beslut.

https://www.bbc.co.uk/blogs/paulfletcher/2011/02/alan_irvine.html#282946

Sheff Wed har därefter gjort klart med Gary ”The Ginger Mourinho” Megson kanske mest känd som Bolton manager men inte att glömma är att han gjorde WBA till de jojo-laget de är idag, från att nästan åka ur Championship.

Men Megson är ju typexemplet på en som fått en bra plats i karusellen för att han lyckats i en av sina åtta klubbar men i detta fallet var faktiskt Megson på väg mot en bra tid i Leicester innan han blev köpt av Bolton.

ANNONS

Leicesters dåvarande ordförande är nuvarande Wednesdayordföranden Milan Mandaric vilket så klart förklarar saken. Det faktum att Megson som en uttalat defensiv tränare kanske kan stabilisera svängiga Wednesday spelar också in och gör det till ett ganska rationellt beslut, åtminstone på kort sikt.

Brentford har i sin tur valt att sparka Andy Scott, managern som gjorde en mycket bra tid i klubben där han tog dem från botten av League 2 till att som nykomlingar sluta nia i fjol. Nu har de haft den klassiska tunga andra säsongen men jag tycker inte en 14:e plats är en tillräckligt dåliga placering.

Med tanke på att Brentford spelade delfinal i Football League Trophy igår/måndags så blir de hela ganska svårförståeligt.

…………………………………………………

STILL HAVEN’T FOUND WHAT HE WAS LOOKING FOR

Dagenham och Redbridge, den yngsta klubben i de engelska professionella ligasystemet (som spelat sig dit) och klubben som gjort sammanslagningar till en sport.

ANNONS

I begynnelsen var de Leytonstone, Ilford, Walthamstow och Dagenham, fyra klubbar från de östra utkanterna av London som i sig inte var helt misslyckade men de var svårt att var så många klubbar på en liten yta, som man delade med Leyton Orient och West Ham.

Men historien om Dag och Red är också historien om John Still, som spelare gjorde han 1 match för Leyton Orient men ansågs inte räcka till och började spela i amatör lag som Bishop’s Stortford, Ilford och Dagenham innan han fick lägga av p.g.a en besvärlig knäskada. Hans tränarkarriär började därför redan innan han hann fylla 30 i Leytonstone.

1979 med en ung John Still som manager slog Leytonstone sig ihop med Ilford och redan året efter vann man Isthmian League div. 1. Han vann även Isthmian League Premier vilket på den tiden inte garanterade uppflyttning, därefter hade han en kort sejour i Dartford innan han flyttade tillbaka till Leytonstone och Ilford.

ANNONS

Men återigen var hans tid där kortvarig då han i stället flyttade till Maidstone United som han hjälpte upp till Football League men flyttade för att han inte ville tvingas jobba som manager på heltid.

Flyttade därför tillbaka till Leytonstone och Ilford som efter ha slagits ihop med Walthamstow döpts om till Redbridge Forest. Redbridge tog han till Conference och väl där slog man sig samman med Dagenham och bildade den nuvarande klubben Dagenham och Redbridge efter säsongen 1991/92.

Han lämnade inför säsongen 1994/95 för att ta över Peterborough i andradivisionen som året innan nådde sin högsta placering någonsin (10a) men  stannade knappt två månader innan han via Lincoln City hamnade i Barnet som manager.

I Barnet började de bra då man nästan lyckade ta sig till dåvarande League 1 men sparkades snett uppåt efter en dålig säsong när man i stället tog in spelande managern Tony Cottee (som gjorde nio mål på 16 matcher) som inte lyckades bättre och försvann snabbt, Barnet med Still tillbaka på bänken lyckades dock inte hålla sig kvar i Football League.

ANNONS

Var gick John Still nu då? Mannen som vars karriär ännu inte varit i stiltje gick vände förstås hemåt till Dag och Red efter 10 år, som efter Still lämnat fallit ner i Isthmian League igen men när Still kom tillbaka var de återigen i Conference med den gamle före detta Chelsea-anfallaren Mark Stein (bror till Luton legenden Brian) som bäste målskytt.

Under den tiden hade också Dag och Reds målvakt Tony Roberts lyckats med bli den första (och hittills enda) målvakten som gjort ett spelmål i FA-cupen. Mer sensationellt kan var det säsongen innan då man lyckades hålla ett oavgjort borta mot PL-laget Charlton.

När Still var tillbaka tog de två år av hyfsade resultat i Conference innan Dag och Red med hjälp utav Phillip Bensons 28 mål äntligen nådde Football League.

Förutom att de som skulle lägga upp schemat för Premier League nu var tvungna att ta i beaktning att West Ham inte kunde spela på hemmaplan samtidigt som dem var de som för många andra ett stort steg för en liten flerkvartersklubb.

ANNONS

Första säsongen slutade följaktligen med en 20e plats med 7 poängs marginal till nedflyttningstrecket. Andra säsongen var man bara 1 poäng i från playoff spel men tredje gången gillt för Stills mannar som tog den sista playoffplatsen denna gången och i första semifinal matchen slog Morecambe på hemmaplan med rekordsiffrorna 6-0 vilket man följde upp med att förlora sig vidare med 2-1. Finalen vann med 3-2 efter att Rotherham två gånger om direkt kvitterat deras ledning före Jon Nurse avgjorde matchen.

Det betydde alltså att Dag och Red denna säsongen skulle spela i League 1 och hur har de gått?

Föga oväntat sålde man skyttekungen Phillip Benson till Charlton och ligaspelet har blivit lidande. Man ligger sist i tabellen med sex poäng upp till säker mark, man har förvisso på grund av snöovädret ett par matcher tillgodo men de mesta talar för att Dag och Red åker ner.

ANNONS

En spelare värd att nämna är dock fransmannen Romain Vincelot, en ytterback som i Dag och Red omskolats till innermittfältare där han denna säsongen gjort åtta ligamål. Han är lagets bästa målskytt vilket är talande för lagets problem att göra mål och avsaknad utav Phillip Benson.

…………………………………………………

THE CHAMPIONSHIP Double Impact

QPR inledde som ni vet omgången med en 1-0-seger trots numerärt underläge mot Reading men de lyckades inte rycka då Bellamy avgjorde South Wales-derbyt med ett välplacerat långskott, framspelad av den unge nygamle Aaron Ramsey.

Forest som är inne i en furiös form med sex raka ligavinster (och fortfarande obesegrade på hemmaplan) vill inte vara värre och avgjorde matchen mot Watford redan i första minuten när Marcus Tudgay gjort matchens enda mål.

Viktigast att påpeka är förstås att transferfönstrets bästa (dubbel)värvning i Championship (enligt mig) Matty Fryatt och Aaron McLean med sina fem mål tillsammans slog Scunthorpe på bortaplan.

ANNONS

På Turf Moor tog Burnley emot Norwich, matchkvaliteten var inte den högsta tack vare ösregn men en spännande match där Burnley trots Grant Holts träbens konstspark lyckades vinna med 2-1, det avgörande målet gjordes utav nyblivne U21-landslagsanfallaren Jay Rodriquez.

Tung start för Phil Brown vars Preston varit väldigt bleka de senaste matcherna, fyra förluster och två oavgjorda under sångfågeln Browns tid i klubben. Den här helgen förlorade man med hela 4-0 mot ett Bristol City som lämnat sina nedflyttningsbekymmer bakom sig.

Ipswich som fått en viss Jewell-effekt fortsätter hålla sig undan bottenstriden efter en komfortabel 3-0 seger mot Sheffield United, just nu talar en del för ett Steel City-derby nästa säsong, i League 1! Behöver jag ens nämna att Bullard varit väldigt viktig för Ipswich sedan han lånades in? Och Wickhams 3-0 mål skulle jag beskriva som en East Anglian Gambeta.

ANNONS

Rekommenderar att ni kollar målen i Leicester – Barnsley, Möcke bra som Svennis säkert konstaterade på bänken.

…………………………………………………

LEAGUE  1Surely his fathers son

Jag och flera andra har nästan väntat på att Brighton skulle tappa sin klara serieledning men de verkar uppenbarligen som att de är ”The real deal”. I helgen vände man ett 0-1 underläge till 4-1 innan Will Hoskins fick göra ett andra tröstmål för Bristol Rovers.

League 1 hade i skuggan av Newcastles rekordupphämtning sin egen 4-4 match mellan P’Boro och Southampton.

Saints inledde målskyttet när Richard Chaplow dök upp som en läskigt skallig gubben i lådan och petade in 1-0 på en retur. 2-0 kom till efter att supertalangen Alex Chamberlain ordnat en straff som Rickie Lambert satte kliniskt. Därefter gjorde yrvädret Craig Mackail-Smith 1-2 innan Craig Whelpdale fallnickade in kvitteringen, detta hände alltså under första halvlek.

ANNONS

Saints 3-2 gjordes på en – enligt mig – felaktigt dömd straff utav Lambert. Därefter gjorde man 4-2 efter en ”cheeky” hörnvariant utav Alex Chamberlain där han serverade Dean Hammond. Därefter valde domaren att kompensera för Saints straffar och Grant McCann slog enkelt in 3-4. Domaren fortsatte på den inslagna vägen med att blåsa straff när bollen sköts på Alex Chamberlains arm när han var vänd med ryggen mot bollen, 4-4 utav Lee Tomlin.

Brentford började sin nya Andy Scott-fria era med en stabil 2-0 seger hemma mot Plymouth, båda målen av den irrationelle yttern Myles Weston.

Svårt att vara konkret gällande lagens playoff chanser i League 1 där snöovädret ställt in många matcher men ingen tvekan om att Charlton är att räkna med, förvisso bara 1-0 mot ett svagt Yeovil men målet gjordes utav nyss värvade skyttekungen Bradley Wright-Phillips.

ANNONS

Gary Megson har en del att jobba på, förvisso fick man med sig ett oavgjort mot MK Dons efter mål av knäsvage Neil Mellor och Clinton Morrison men den nuvarande 12e platsen behöver förbättras.

…………………………………………………

LEAGUE 2Carry on Reffing

Som sagt, var det en ganska lugna omgång i LEAGUE 2 med ett par matcher inställda på grund av för mycket regn eller ”Waterlogged Pitch” som de så vackert heter.

Chesterfield fick celebert besök i form av flaggvifterskan Sian Massey som var tillbaka på plan igen efter sin omskrivna dagsresa tillbaka till 70-talet.

Matchen slutade likt fem av de andra nio matcherna oavgjort efter att Dean Smalley gjort 1-0 och 2-2 för Chesterfield. De andra passande namnet Tim Sills som är en nygammal publikfavorit i Aldershot gjorde deras 2 mål.

Om vi kollar hur det ser ut i botten ligger Stockport efter ännu en förlust sist på samma poäng som Burton men med – grasp thyself – åtta matcher mer spelade. Hypotetiskt sett så skulle Burton med lika många matcher spelade som Stockport kunna ligga på en 3e plats i ligan men sannolikt nog kommer våren bli intensiv för Burton men de har en god chans att undvika nerflyttning.

ANNONS

Toppmöte mellan Rotherham och Crewe där hemmalaget tog hem alla tre poängen, Adam Le Fondre gjorde självklart mål och Crewe halkade nu ner under playoffstrecket.

…………………………………………………

ÖVRIGT

Är Charlton managern Chris Powell för trevlig för att lyckas som manager? Med tanke på hur de gått för luftballonger som Graeme Souness, Glenn Hoddle och Paul Ince så vore det åtminstone trevligt med något annorlunda.

Mycket läsvärt inlägg om karaktärspelaren Ian Ashbees tid i Hull City.

Reading, ett trevligt lag som tålmodigt bygger billigt och eget

::::

Oxford och Cheltenham har kommit till LEAGUE 2 från olika håll

Norwich, skvalpar stabilt kring uppflyttningsstrecket medan mer omtalade grannen försöker hålla sig undan nerflyttning.

::::

Lag döpta efter områden som spelar på andra ställen är ett problem när man ska försöka hitta i London.

ANNONS

Dougie Freedman har uppenbarligen skällt ut Palace försvar till perfektion, 0 insläppta de senaste 7 hemmamatcherna.

Vilka QPR-spelare kommer följa med upp?

Jag håller inte riktigt med honom, tror Taarabt om han fortsätter få vara lagets Big Cheese att han håller, Routledge tycker jag inte riktigt fick chansen i Toon under hösten och så var inte de där riktigt QPRs bästa startelva.

Vad tror ni?

::::

Nykomlingarna Rochdale har gjort en bra säsong, stabil 10e plats som nykomling där Gary Jones – mallen för en nr 8 dynamo i de lägre divisionerna – har gjort hela 14 mål hittills!

Blackpool, snarare ett undantag än en regel vilket lag som Doncaster och Barnsley får erfara.

::::

The Langham Court är en av få svenska bloggar om The Football League (och brittisk fotboll överlag) som uppdateras dagligen och deras senaste reserapport är härlig läsning , Får se om man själv tar sig över för en match senare i vår.

ANNONS

En liten överraskning i senaste U-21 landslagets trupp var Burnleys Jay Rodriguez som ni kan läsa om här.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, nu bör länken fungera.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-02-08 kl 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto