Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Manchester Is War

Peter Hyllman

Efter allt prat så smäller det till sist på fotbollsplanen i eftermiddag i Manchester mellan blått och rött.

Inför matchen har annars de flesta rapporterna gällt polisens oro för bråk i samband med matchen – de har stängt ner fester, de har sagt till spelare och ledare att tänka på vad de säger för att inte röra upp känslorna i onödan.

Och det här med sociala medier ställer till ännu mer bekymmer och tvingar klubbledningar till censur.

Förvånansvärt lite har egentligen sagts om själva fotbollsmatchen – och då är det ändå en fotbollsmatch som gäller väldigt mycket för båda lagen.

Kanske säger det något om att det inte finns så många frågetecken kring de båda lagen – vi vet vad vi får både av Man City och av Man Utd.

Annons

:::

Jag ger inte många ören för Man Citys titelchanser den här säsongen – det har jag varit tydlig med tidigare – men ska de ha någon som helst chans frånsett vad jag tycker så måste de vinna i eftermiddag.

Oavgjort räcker inte för dem. De måste ta chansen att reducera avståndet i tabellen med tre poäng.

Huruvida det får Roberto Mancini och laget att krypa ur sina defensiva skal och faktiskt ta matchen till Man Utd återstår att se. Sett till Mancinis uttalanden inför matchen så verkar han vara nöjd med oavgjort.

Men det vore ju inte första gången en manager slänger ut rökridåer inför en sådan här match. Och när en italienare säger att det är pasta så…

Patrick Vieira – som minst sagt har bred erfarenhet av det här med titelavgörande matcher mot Man Utd – har varit tydlig med att Man City måste attackera mot Man Utd på Old Trafford.

Annons

:::

Man Utd går in i matchen med en något annan situation.

Å ena sidan kommer laget oavsett hur matchen än slutar fortfarande att leda ligan när den här helgen är över. I den meningen kommer de att spela utan press.

Å andra sidan förlorade Man Utd senaste matchen – mot Wolves – och det betraktas alltid som viktigt att studsa tillbaka snabbt efter en förlust med en vinst.

Och inte minst gäller det i lokalderbyt mot bittra rivalen – särskilt när en seger dessutom i praktiken innebär att man helt spelar bort dem från titelstriden.

En titelstrid handlar till stor del om signaler och symbolik. Och symboliken för Man Utd att i helgens första match, före alla konkurrenter spelar, slå en av titelkonkurrenterna, vinna tre poäng, och dessutom ha spelat av en av de matcher i vilken övriga konkurrenter hoppades på poängtapp, och ännu en omgång mindre kvar av ligan, är ovärderlig.

Annons

Det skulle sätta en väldig press på både Arsenal och Chelsea under deras matcher i helgen.

Naturligtvis gäller också det motsatta.

:::

Vad som är taktiska rökridåer och inte är svårt att säga – men det framstår som sannolikt att det blir Chris Smalling som gör Nemanja Vidic sällskap i Man Utds mittförsvar.

Både Rio Ferdinand och Jonny Evans lider av krämpor. Or so we are led to believe.

Vilket uppdrag för unge Smalling som i så fall står inför sitt största uppdrag i sin hittills kortlivade fotbollskarriär – och vad stort för en spelare som väldigt få trodde skulle kunna få speltid i Man Utd.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7944055/Manchester-United-v-Manchester-City-match-preview.html

…………………………………………………

THE KIDD IS ALRIGHT

Mitt i smeten befinner sig Brian Kidd – Man Citys assisterande manager som har historia i båda klubbarna och som nu är direkt inblandad i sitt 50:e Manchesterderby.

Annons

Kidd vann Europacupen med Man Utd 1968 och han gjorde mål i finalen på Wembley mot Benfica, på sin 19:e födelsedag.

Han var assisterande manager till Alex Ferguson under 1990-talet när Man Utd till sist återerövrade den engelska ligatiteln.

(Det är han som springer in på Old Traffords gräsmatta, faller på knä och tackar högre makter precis efter att Steve Bruce nickat in 2-1 långt in på tilläggstid mot Sheffield Wednesday mot slutet av 1992/93-säsongen.)

Under 1998/99 uppstod däremot ett gräl mellan honom och Ferguson och han lämnade som ett resultat klubben – och tog över som manager för Blackburn Rovers.

Sedan dess har han framgångsrikt bekämpat cancer.

Nu drömmer han om att vara med och föra tillbaka Man City till den engelska fotbollens högsta position.

I Daily Mails artikel berättar han om detta men också om vad han uppfattar som likheter mellan sin nye och sin gamle boss.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1355779/Brian-Kidd-feeling-lucky-Manchester-derby.html

…………………………………………………

LACEY-ING UP THE BOOTS

David Lacey på The Guardian väver snyggt ihop historia och nutid med en referens tillbaka till 1960- och 70-talen, senast som Man City och Man Utd drabbade samman på något så när jämlika grunder.

[“Manchester City won 3-1 at Old Trafford that season, having lost 2-1 at Maine Road, and finished two points ahead of their second-placed local rivals. City supporters were miffed when Matt Busby’s team went on to upstage that triumph by becoming the first English club to win the European Cup, defeating Benfica in a memorable final at Wembley.

Even so there was a period in the early 1970s which saw City in the ascendancy while United fell into sharp decline. What was virtually the last kick of Denis Law’s playing career, a typically impudent backheel, sent his old team on their way to the Second Division in 1974, when City won at Old Trafford.

Annons

Tomorrow another former United striker, Tevez, could raise further doubts about the ability of Ferguson’s side to stay the distance. Law wished he had not scored that afternoon but Tevez is unlikely to feel similarly depressed, even if his former fans think he is a heel.”]

:::

Historiens symmetri med Europacupfinalen på Wembley efter säsongens slut sänder ju onekligen en pirrning längs med ryggraden.

…………………………………………………

ÖVRIGA MATCHER

16:00 – (PL) Arsenal vs Wolves
16:00 – (PL) Birmingham vs Stoke
16:00 – (PL) Blackburn vs Newcastle
16:00 – (PL) Blackpool vs Aston Villa
16:00 – (PL) Liverpool vs Wigan
16:00 – (PL) West Brom vs West Ham
18:30 – (PL) Sunderland vs Tottenham

Arsenal vinner närmast garanterat.

Blackburn vs Newcastle är något utav en sexpoängare i tabellens mittregioner. Och på tal om sexpoängare men i nedflyttningsstriden så är mötet på The Hawthornes mellan West Brom och West Ham en riktig tungviktare.

Annons

West Brom dessutom med sin nye manager Roy Hodgson.

Förlorar Tottenham borta mot Sunderland så börjar Spurs nog också känna sig hotade bakifrån av just Sunderland men även Liverpool på sin tidigare så bekväma femteplats.

Utöver att de naturligtvis tappar än mer mark mot lagen ovanför dem och de så åtråvärda Champions League-platserna.

Senare under helgen/måndagen så spelas matcherna Bolton vs Everton och Fulham vs Chelsea.

Under söndagen har vi dessutom seriefinal i The Championship mellan Queens Park Rangers och Nottingham Forest – även om QPR leder tabellen med sju poäng (om än också med två matcher mer spelade) före Forest.

…………………………………………………

Under den kommande veckan så lär det bli en ”Jag är nyfiken”-blogg om Man City där jag tittar närmare på deras lite speciella ambitioner att producera en första engelsk variant på Real Madrids Galácticos-projekt och filosofi.

Annons

Känsliga läsare är härmed varnade.

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto