Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Future World

10å

För några dagar sedan fick jag frågan av Possi om jag kunde skriva om vilka lag jag trodde skulle placera sig högt i Premier League om tre till fem år och i så fall varför.

ANNONS

Det tyckte jag var en intressant frågeställning.

Inte minst för att det finns tillräckligt med hard facts för att faktiskt kunna föra ett vettigt resonemang om det utan att det hela kokar ner till rena gissningslekar och hokus-pokus.

Som lätt blir fallet när man till exempel diskuterar vilka unga spelare som kommer bli stjärnor i framtiden och så vidare.

Därmed inte sagt att tankeövningen inte är behäftad med en god dos av osäkerhet. Såsom alla framtidsresonemang.

:::

Mitt sinne får såväl systematik som ohejdad pretens gör däremot att jag expanderar övningen en aning.

I’m sure you won’t mind.

:::

Den uppmärksamme kommer rätt snabbt se att kategorierna delvis flyter in i varandra. Fem så kallade ”Champions League Contenders” kan ju så klart aldrig rymmas på fyra CL-platser, vilket betyder att ett av de lagen kommer få nöja sig med Europa League-spel.

ANNONS

Exempelvis.

Men det får symbolisera resonemangets ungefärliga natur samt möjligheten till ”rörlighet” i systemet.

Och nej – jag rankar inte inom de olika kategorierna. Lite jobb får ni ta mig tusan göra själva också.

:::

Mitt resonemang utgår från en oerhört grundläggande analysmodell som används egentligen alldeles för ofta inom företagsekonomi och management – SWOT-modellen.

SWOT står för strenghts, weaknesses, opportunities och threats. De två första kriterierna syftar på klubben själva och de två sista på klubbens omvärld.

Jag kommer inte systematiskt att skriva ut resonemangen klubb för klubb, det blir för omständligt, men det går förhoppningsvis att ana i bakgrunden.

…………………………………………………

CHAMPIONS LEAGUE CONTENDERS

Då som nu så kommer ett antal klubbar att slåss om ligatiteln och om de sportsligt och ekonomiskt så viktiga platserna till Champions League. Det är klubbar med långsiktig konkurrenskraft på högsta nivå.

ANNONS

»  Arsenal
Som klubb har Arsenal en väldigt stadig och stabil grund att stå på – såväl sportsligt som ekonomiskt. De har en stark och produktiv akademi och ett väl utvecklat scoutingnätverk. De förblir ett engelskt topplag.

»  Chelsea
Den senaste tidens utveckling antyder att Abramovich kommer finansiera ännu ett storlag på Stamford Bridge. Det laget kommer ha en minsta livslängd på i alla fall fem år. UEFA:s nya regler förhindrar även hot underifrån, vilket stabiliserar Chelseas plats bland de fyra-fem främsta.

»  Liverpool
Med en stor supporterbas och ett av engelsk fotbolls två starkaste varumärken så har Liverpool en stadig grund att stå på – med en kompetent spelartrupp som utgångspunkt. De nya ägarna tillämpar även en klok och effektiv värvningspolitik.

»  Man City
Överlägsna ekonomiska resurser har köpt Man City en spelartrupp i världsklass med såväl bredd som spets – laget kommer vara en styrkefaktor i engelsk fotboll allra minst under de kommande fem åren.

ANNONS

»  Man Utd
Det är en klubb med ett enormt institutionellt kapital med akademi, scouting och coachning i världsklass. En väldig supporterbas garanterar att klubben står ekonomiskt stark. Man Utd förblir en toppklubb – dock med frågetecken kring klubbens stabilitet vid eventuellt byte av manager.

…………………………………………………

EUROPA LEAGUE CHALLENGERS

På nivån under den absoluta toppen krigar ett antal klubbar om övriga platser till det europeiska cupspelet – vilket ger dem intäkter, renommé och möjlighet att attrahera bra spelare.

»  Aston Villa
En klubb med bra köpkraft kombinerat med en av Englands allra bästa och mest produktiva akademier. En stark supporterbas i en av Englands större regioner. Kan få ännu större flyghöjd om de utvecklar sitt internationella scoutnätverk.

»  Blackburn Rovers
Resursstarka ägare har tagit över klubben med den uttalade ambitionen att höja klubbens och därmed sin egen profil. Det antyder att ägarnas sportsliga mål är europeiskt cupspel och att de planerar investera upp till den nivån.

ANNONS

»  Queens Park Rangers
Leder just nu Championship och är favorit för uppflyttning till Premier League. Med resursstarka ägare är de den nykomling de senaste åren med störst potential att etablera sig. Laget har även en solid taktisk grund. Som Londonklubb har de en fördel ekonomiskt och i att attrahera spelare.

»  Sunderland
Nordöstra Englands största fotbollshopp som jag ser det. Har en stark supporterbas, goda resurser och en stabil och klok ägarsituation. Dessutom en ändamålsenlig arena. Arbetar och växer organiskt och efter sina resurser.

»  Tottenham
Arbetar i nuläget med en bred och bra trupp. Men klubben saknar de intäkter som krävs för att ytterligare höja truppens spetskvalitet, och akademin är ej tillräckligt produktiv för att kompensera. Förlorad CL-status kommer bli närmast omöjlig att återerövra.

ANNONS

…………………………………………………

MID-TABLE MEDIOCRITY

I tabellens ingenmansland kommmer ett antal klubbar existera – inte tillräckligt bra för att kunna utmana lagen över dem, men tillräckligt stabila för att undvika att dras in i nedflyttningsstriden.

»  Bolton
Kämpar mot stora ekonomiska problem men under Owen Coyle håller klubben på att bygga upp en solid institutionell grund för klubben att stå på tillsammans med en hållbar spelfilosofi.

»  Everton
Kommer falla tillbaka från de höga höjder klubben spelat på under den senaste femårsperioden, främst tack vare obefintliga ekonomiska resurser. Moyes har byggt upp en stark institutionell grund som håller klubben på säker grund, men han kan inte trolla.

»  Fulham
En klubb med hyfsat goda ekonomiska resurser och en stabil ägarsituation, kan bygga vidare lugnt och tryggt och dra nytta av sin Londonkoppling för att locka spelare till klubben.

ANNONS

»  Newcastle
En engelsk storklubb sett till supporterbas, arena och varumärke. Men det är en klubb med mycket svagt institutionellt kapital, som möjligen Alan Pardew kan förstärka. Men det är en säljande klubb i dubbel bemärkelse – såväl klubbens bästa spelare som klubben själv är på marknaden.

»  West Ham
En medelstor klubb med väldigt lojal supporterbas. Har stora ekonomiska problem. Att de ges OS-arenan efter 2012 förstärker däremot klubben finansiellt, oavsett om det är med nuvarande eller nya ägare.

…………………………………………………

PREMIER LEAGUE STRUGGLERS

I gränslandet mellan Premier Leagues nedre regioner och The Championships övre regioner huserar ett antal lag. Några kommer överleva Premier League med nöd och näppe och några kommer flyttas ned under åtminstone en kort sejour.

»  Leeds
Ett klassiskt lag från en stark region och med en väl utvecklad supporterbas. Med Simon Grayson har klubben också en säker manager och en solid institutionell grund. Ägarsituationen är dock tveksam och resurserna något knappa.

ANNONS

»  Nottingham Forest
En klubb från en stor stad och med en stark lokal supporterbas. Forest är ett lovande lag med stor potential som redan nu ligger i toppen av The Championship. Men klarar klubben rent organisatoriskt att bygga vidare på sina förutsättningar?

»  Stoke
En klubb med en fanatiskt trogen supporterbas, en lojal ägare, och ett lag som klokt nog spelar helt och hållet efter sina egna resurser. Men vad händer med laget om Tony Pulis lämnar managerposten?

»  West Brom
Har de senaste åren utvecklat en intressant spelfilosofi. Roy Hodgson som ny manager signalerar dock en återgång till mer traditionellt brittiskt spel och förmodligen en återgång till lagets status som ”för bra för The Championship, för dåliga för Premier League”.

»  Wolverhampton
Wolves har de taktiska och organisatoriska förutsättningarna för att kunna navigera i gränslandet mellan The Championship och Premier League, men de behöver nya influenser för att utveckla lagets offensiva spel.

ANNONS

…………………………………………………

RELEGATION CASUALTIES

Ett par lag som nu spelar i Premier League har jag ordentligt svårt att se att de finns kvar där om tre-till fem år – i den utsträckningen att de då inte heller är aktuella för uppflyttning. De är dömda till en fortsatt existens i ”the fiery pits of hell” vi kallar för The Football League.

»  Birmingham
En klubb som tyvärr riskerar förkroppsliga devisen ”friskt vågat, allting förlorat!”. Birmingham har tappat momentum i Premier League, är en klubb nära ekonomisk ruin, och flyttas man ned så kommer man sannolikt aldrig tillbaka.

»  Blackpool
Något utav en saga och med en oerhört spännande spelidé. Men klubben är för liten för att överleva Premier League annat än på väldigt kort sikt. Och överlever Ian Holloway och spelidén en nedflyttning till The Championship? Tveksamt.

ANNONS

»  Wigan
En pytteklubb med liten supporterbas och som en följd väldigt små ekonomiska resurser. Har maximerat värdet i lagets PL-status så här långt, men förlorar de den så ser det mörkt ut.

…………………………………………………

FOOTBALL LEAGUE UP-AND-COMERS

Där finns också några lag som nu spelar i The Football League som jag tror kommer gå framåt och om tre-fem år prestera tunga utmaningar för att avancera upp till Premier League.

»  Leicester
Ambitiösa och resursstarka ägare tillsammans med en erfaren organisation ger Leicester goda möjligheter att lämna The Championships ingenmansland och återvända till Premier League.

»  Sheffield Wednesday
En klassisk storklubb från Yorkshire som fått en nystart och en nysatsning med en ny ägarsituation och finansiell framtid. En klubb med såväl tradition som supporterbas. En symbios med Leeds är möjlig att uppnå där regional rivalitet genererar gemensam nationell framgång.

ANNONS

»  Southampton
Ett intressant lag med resursstarka ägare och en väldigt intressant manager i Nigel Adkins. Dessutom något utav en engelsk talangfabrik och en klubb med en intressant spelfilosofi. Southampton kan vara i början utav ett långsiktigt projekt.

…………………………………………………

14:15 drabbar två av de lag samman som jag tror kommer ta steget från The Championship upp till Premier League – Queens Park Rangers vs Nottingham Forest.

https://www.skysports.com/football/match_preview/0,19764,11065_3353484,00.html

Tidig seriefinal i The Championship – fotboll när den är som bäst. Och den utspelas i nutid.

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto