Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Post Hoc, Ergo Propter Hoc

10å

Så här dagen efter två omtumlande Champions League-kvällar och två segrar för de engelska lagen så hoppar vi mellan med Europa League – där Liverpool nu går in i slutspelet.

ANNONS

:::

Liverpool beger sig ikväll till Prag för det första mötet mot Sparta i Europa Leagues 16-delsfinaler.

Med i truppen är den 16-årige Raheem Sterling som, om han får spela, blir den yngste spelaren någonsin att debutera för Liverpool.

Sterling är uttagen i 23-mannatruppen tillsammans med andra unga spelare som Conor Coady, Jack Robinson, Jonathan Flanagan och Tom Ince.

Nya frön sås längs med Anfield Road.

:::

Det har hintats från ägarhåll i Liverpool att Kenny Dalglish kommer förbli Liverpools manager också på längre sikt.

Flertalet spelare har också gått ut med de förhoppningarna. Och vad Liverpools supportrar vill är tämligen uppenbart.

Dalglish själv ger också tydliga indikationer på ett långsiktigt tänkande som sträcker sig längre än enbart den här säsongen.

Dels genom att titta på nästa säsongs spelschema. Dels genom att i högre utsträckning än tidigare bloda ungdomen.

ANNONS

För första gången på åtminstone 15 år får man känslan av att Liverpool tänker och agerar långsiktigt.

:::

Steven Gerrard och Daniel Agger följer däremot inte med truppen till Prag.

…………………………………………………

THE DALGLISH EFFECT

Liverpool efter Kenny Dalglish tillsättande känns på många sätt som en annan klubb än vad den gjorde tidigare.

Men vilken är egentligen effekten?

Mitt perspektiv är att det inte i första hand är resultaten som skiljer sig så markant.

Allt var inte piss under Hodgson och allt är inte rosor och solsken under Dalglish i det avseendet, vilket man ibland lätt får intrycket av när man lyssnar till Liverpools supportrar.

Matchserien ”vinst mot Chelsea, därefter oavgjort mot Wigan” illustrerar ju det väldigt bra – då det inträffade såväl i höstas som nu senast.

Ändå så har ju något bestämt inträffat.

ANNONS

:::

× Självförtroende och framtidstro. Med Dalglish tillsättning har Liverpools förhoppningar om framtiden symboliskt vävts samman med ett framgångsrikt förflutet. Resultatet är en pågående berättelse om klubben som alla dess rollinnehavare fullt ut tror på.

× System efter spelare, inte spelare efter system. Där Hodgson i större utsträckning anpassade spelare och deras positioner efter ett förutbestämt system så låter Dalglish spelsystemet influeras av sina spelares färdigheter och relativa styrkor. Vilket som en följd inspirerar och lyfter spelarna.

× Taktisk flexibilitet. Dalglish är inte rädd att förändra sin taktiska uppställning beroende på motståndet. Med en tremannabacklinje frångick han formatet och neutraliserade hot på olika sätt mot såväl Stoke som Chelsea, samtidigt som han gav det egna laget en mer naturlig bredd i sitt spel.

ANNONS

× God rekrytering. Ofta förmedlas bilden av den gode managern som den ensamme hjälten som arbetar på egen hand. Sanningen är att det snarare handlar om att omge sig med rätt personal. Rekryteringen av Steve Clarke som assistent är ett kanonbeslut.

:::

Andy Hunter skriver vidare om Kenny Dalglish första tid som nygammal Liverpoolmanager.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/08/kenny-dalglish-liverpool

…………………………………………………

Bloggen Zonal Marking om en tremannabacklinje som varit i det närmaste försvunnen inom engelsk fotboll från och med millennieskiftet.

https://www.zonalmarking.net/2010/03/24/three-man-defence-in-football-soccer/

För den taktiskt intresserade.

…………………………………………………

MATCHER SOM FÖRÄNDRADE FOTBOLLEN

Från Off The Post snappar jag upp följande mycket intressanta och bildande vinkel om fotbollsmatcher som förändrat fotbollens regler och hur fotbollen spelas.

ANNONS

England 1-0 Argentina (1966)

När den argentinske lagkaptenen Antonio Rattin helt sonika vägrade gå av planen efter att ha blivit utvisad så var en förklaring att han rent språkligt inte förstod domarens beslut. Det kan låta som en rationalisering men i samma VM så blev engelske försvararen Jack Charlton tvungen att ringa och kontrollera om han blivit varnad av den tyske domaren Rudolf Kreitlein. Den engelske domaren Ken Aston hörde samtalet och fick en idé. Han skapade en trafikljussystem som skulle utvecklas till gula och röda kort som introducerades lagom till VM 1970.

Västtyskland 1-0 Österrike (1982)

Syrligt omdömt till Icke-angreppspakten i Gijón så besegrade Västtyskland Österrike med 1-0 i gruppspelets sista match. Mirakulöst nog betydde detta resultat att båda lagen gick vidare på Algeriets bekostnad, som hade spelat sin sista match dagen innan. Alla insåg det smutsiga i spelet och samtidigt avslutande gruppspelsmatcher infördes därefter i framtida turneringar.

ANNONS

Irland 0-0 Egypten (1990)

Den irländske målvakten Pat Bonner hade bollen under kontroll under hela sex minuter mot slutet av den här matchen. Den celtiske målvakten dribblade omkring i sitt straffområde och plockade upp bollen igen så fort en egyptisk spelare kom i närheten. Som en följd introducerades förbudet mot bakåtpassningar till egen målvakt samt mot att plocka upp bollen igen efter att först ha släppt den.

Grekland 1-0 Tjeckien (2004)

Ett mål 15 sekunder från slutet av den första förlängningshalvleken av den här semifinalen, genom en fast situation från de ultradefensiva grekerna, var mer än nog för att övertyga FIFA om att experimentet med silver goal var helt och hållet misslyckat.

West Ham 1-0 Arsenal (1980)

West Ham vann FA-cupfinalen med 1-0 men det stora samtalsämnet var att de borde ha vunnit med 2-0. West Hams Paul Allen hade varit fri på väg mot mål när Arsenalförsvararen Willie Young cyniskt och medvetet fällde honom. Den tidens regler tillät bara att en frispark delades ut. Efter lång debatt infördes regeln om så kallade professional fouls i engelsk fotboll från och med 1982/83. FIFA snappade upp regeln lagom till VM 1990.

ANNONS

:::

Matchen som kanske förändrar fotbollen?

Tyskland 4-1 England (2010)

Englands icke-kvittering där bollen klart och tydligt är en bra bit över mållinjen men domare såväl som linjemän missar det helt och hållet. Införs någonsin mållinjeteknologi så kommer det här vara det största strået som knäckte FIFA-kamelens rygg.

:::

Möjligen kan även följande match räknas in bland matcher som förändrade fotbollen, även om den strängt taget inte innefattar att fotbollens regler och utformning förändrats.

Liverpool p-p Nottingham Forest (1989)

Mer känd som Hillsboroughkatastrofen där 96 supportrar avled och många fler skadades. På matchen följde den så kallade Taylor-rapporten som ledde till omvälvande förändringar i engelsk läktarkultur. Ståplatssektioner plockades bort, barriärer likaså och en process iscensattes som förändrade själva publikens sammansättning.

ANNONS

…………………………………………………

Sid Lowe berättar om fem saker vi lärde oss från Arsenal vs Barcelona igår kväll.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/16/champions-league-arsenal-barcelona

:::

Arsenal själva lärde sig minst en sak till från matchen igår – att de kan slå Barcelona och att de kan vända på ett underläge mot Barcelona.

Den insikten kommer vara betydelsefull i returen.

…………………………………………………

I FA-cupens fjärde omgång omspelade igår Wigan hemma mot Bolton – och Ivan Klasnic avgjorde med matchens enda mål för Bolton.

Nu väntar Fulham i helgen.

:::

Liverpool vs Man Utd – i FA Youth Cups kvartsfinal på ännu ej bestämt datum. Det kan bli en riktig godbit att se fram emot.

:::

Till sist – to all you gooners out there:

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-17 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto