Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Grattis till Reading som slog ut Everton i FA-cupen, de har ett intressant lag med väldigt farliga kanter samt bra anfallare och de vore förstås kul nu när de inte verkar nå Premier League eller ens playoff om de kunde skrälla ännu mer i FA-cupen.

Nu när Leyton Orient med stor sannolikhet åker ut i kväll mot mäktiga Arsenal är i så fall Reading Football Leagues enda representant kvar i turneringen, men med bara åtta lag kvar så är det en ganska väntad fördelning.

Ganska intressant att notera det att Readings kantspelare är Jobi McAnuff (Wimbledon-produkt!) som är 29 år och sedan Jimmy Kebe var en ganska okänd fransman som man tog in men varit så briljant att han definitivt är en kandidat för årets lag i Championship.

Peter Taylor, tvåfaldig förbundskapten för Englands U21-landslag blev tidigare i veckan sparkad av Bradford. Klubblegendaren Peter Jackson – även känd för att ha regisserat Sagan om Ringen-triologin – tar över jobbet på temporär basis med före detta Bantams-kaptenen David Wetherall som assisterande.

Detta efter en lovande halv säsong i fjol men i år har han inte alls kunnat leva upp till playoff förväntningarna som ställs på honom i Bradford. Man ligger nu i stället i botten av League 2 där deras främsta räddning från nerflyttning är att Barnet och Stockport verkar ha reserverat de där eftertraktade platserna under nedflyttningstrecket.

De blir mer om Bradfords djupdykning genom divisionerna nästa vecka.

…………………………………………………

THINK YOU CAN MAKE IT, PILGRIM?

Plymouth är Englands 15:e största stad (sett till invånarantal), staden är så långt sydväst du kan komma i England och det var därifrån religiöst förföljda engelska separatister lämnade England ombord på skeppet Mayflower. Båtens slutdestination var egentligen någonstans nära Hudson floden i nuvarande New York men de fick nöja sig med Massachusetts för att man hade slut på öl.

Staden är än viktigare den största staden i  England som aldrig haft ett lag uppe i högsta divisionen, vilket man är sedan den forne innehavaren av den utmärkelsen Hull för några år sedan hade en kortvarig färgstark sejour i Premier League. Europas största stad utan att någonsin haft ett lag i högsta divisionen är Uralbergstaden Ufa i Ryssland.

Jag skulle förstås i och med Mayflowers koppling till den amerikanska frigörelsen från brittiskt styre kunna agera djävulens advokat genom att argumentera för det brittiska styrets behandling av sin amerikanska koloni, men det har jag redan gjort och här är fotbollsklubben Plymouths kapsejsning klart mindre avvikande från ämnet.

:::

Klubben Plymouth är en klassisk andradivisionsklubb, med 41 säsonger vilket gör att skulle man kunna argumentera för att de bevisligen ”hör hemma där” i Championship.

I klubben har dock ett par stora spelare spelat, förutom att målvakterna Peter Shilton och Bruce Grobbelaar varvade ner där har man förstås fostrat den fenomenale Paul Mariner.

Men inte ens den klubbsymboliske ledaren Paul Mariner har kunnat hjälpa Plymouth från att sättas i administration då han under fjolåret under säsongens sista halva försökte rädda kvar klubben i Championship.

När började Plymouth påverkas av de där stora vågorna som nu håller på att helt sänka dem?

:::

Det går att dra en rak linje mellan deras nuvarande situation där man får svårt att undvika nerflyttning från League 1 mellan att man valde att sälja majoriteten av klubben till ett konsortium lett utav japanske affärsmannen Yasuaki Kagami.

Själva tanken att sälja klubben flöt upp till ytan efter att Plymouth återigen etablerat sig i Championship men då ledningen inte trodde att man med sin dåvarande ekonomiska situation kunde ta laget till högre höjder eller ens hålla kvar dem på den nivån man var fick man helt enkelt leta köpare.

Kagami kom man i kontakt med eftersom den lokale affärsmannen Tony Campbell som är involverad i klubben har kontakter till Japan via en före detta japanstationerad amerikansk kompanjon vid namn George Synan, som nu är någon slags direktör i klubben.

Löftena från Kagami var en arena med plats för 46,000 och spel i Premier League inom en snar framtid, vilket med tiden skulle ge dem en stor mängd japanska supportrar som då viljelöst skulle följa Plymouth i stället för Premier Leagues stora elefanter.

Men om man kollar på hur de gått nu för Plymouth så har Mr Kagami inte spenderat ett enda yen på Plymouth, alla satsningar därifrån har uteblivit vilket lett till att klubben först trillade ur Championship och nu efter ha sålt av sina bästa spelare ligger man sist i League 1.

:::

Som ett sidospår är de värt att nämna det att Peter Ridsdale bara har varit i klubben under de senaste månaderna för att hjälpa Plymouth och är inte likt på andra ställen skurken i dramat, vilket ni kan läsa vidare om här.

Man kan alltså nu med största säkerhet konstatera att den utlovade utopiska framtiden inte kommer att materialiseras och med tanke på hur storslagen visionen var så var de förstås inte oväntat att de likt geniokrati inte funkar i praktiken.

:::

Om vi avslutningsvis tar oss ut på planen så vann förvisso Plymouth sin senaste match mot Colchester trots rykten om strejk av de oavlönade spelarna men laget består utav begränsade veteraner kryddat av flera orutinerade ungdomar.

Det som ger en hopp vad de gäller Plymouths framtid – förutom det faktumet att en nästan obefintlig procent av klubbar på denna nivån upphör att existera –  är att man trots allt hade nästan 10,000 på plats vilket är lika mycket som när man nästan nådde playoffspel för tre år sedan.

I samband med flera av denna säsongens matcher har de förstås anordnats protester.

Save Plymouth Argyle!

…………………………………………………

CHAMPIONSHIPDeaf as Euell

QPR fortsätter att briljera, jag har länge trott att de ska hålla ut hela säsongen och januarivärvningen av Wayne Routledge har verkligen betalat tillbaka.

Nu senast så var Adel Taarabt förstås man of the match för 234784:e gången denna säsongen men de tre målen mot Middlesbrough gjordes utav den Cahillske (kort men fantastisk nickspelare) islänningen Heidar Helgusson som verkar ha hittat formen igen men när/om QPR tar sig till Premier League bör nog en ny anfallare vara högsta prioritet.

Andra målet Helgusson gjorde spelades vackert fram av Routledge som från vänsterkanten slog in den med yttersidan, liknande den passningen Routledge själv serverades av Taarabt i hans debut fast nu var det ett inlägg i stället.

:::

De andra topplagen vägrade dock låta QPR utöka sin ledning, det blir ännu mer intressant nästa helg när QPR tar emot formstarka Leicester som efter Svennis metaformerats till ett topplag, mycket tack vare nya spelare.

:::

Norwich tog en ganska komfortabel seger mot Barnsley med 2-0 där både målen gjordes utav Andrew Crofts, lilleputten Barnsley som hela säsongen legat anonymt i mitten med någon halvskräll då och då.

De är som lag inte så spektakulära eller lika spelskickliga som sin likvärdiga granne Doncaster men unge managern Mark Robins (Sir Alexs nickande räddare i nöden) har gjort ett strålande jobb trots små resurser och de faktum att man fått sälja sina stjärnor Daniel Bogdanovic och Adam Hammill, dock tjänade man en hel del på de försäljningarna.

:::

Väl inne på Barnsley är det intressant att man lånat in Marlon Harewood som efter succé i Blackpool-debuten inte ofta funnits i Ian Holloways planer och bara för att så har Blackpool också lånat ut före detta Wimbledon-spelaren Jason Euell till Doncaster där han gjorde mål i helgen mot Watford där de slutade 1-1.

:::

Även Swansea vann sin match, en strålande insats där man slog Leeds med 3-0 efter mycket imponerande spel även fast man enligt mig fick en ganska billig straff med sig.

:::

Deras landsmän Cardiff vann också med 2-0 mot Hull där Arsenal-lånet Jay Emmanuel-Thomas jonglerade bort ett tröttkört Hull-försvar på slutet och   avslutade matchen. Big man, long legs and bags of skill!

…………………………………………………

LEAGUE  1 Night Nurse

Sheffield Wednesday som faktiskt inledde säsongen bra men det visade sig vara en falsk gryning och när var väldigt nere att sättas i administration så blev det värre och nu ligger man trots 1-0-vinst i helgen på 16e plats i L1!

:::

Bournemouth fortsätter otroligt nog att imponera efter att Eddie Howe lämnat, i helgen slog man Dag & Red med 2-1 där ynglingen Danny Ings som fått chansen under Lee Bradbury gjorde mål, Brent-födde Anton Robinson gjorde avgörande 2-1 efter att Dag & Reds räddare i nöden (nästan) Jon Nurse kvitterat.

:::

För ovanlighetens skull förlorade de överlägsna Brighton också, tyvärr var det mot MK Dons som nu (delvis tack vare fler spelade matcher) ligger på playoffplats med en liten lucka ner till de jagande lagen.

Brighton återhämtade sig dock nu på tisdagskvällen med en stabil 1-0-vinst mot Yeovil, mästarklass.

:::

Den jagande trion bestående av Huddersfield, Southampton och, efter att fått igång försvarspelet hyfsat, även Peterborough lyckades därmed hämta in poäng på Brighton i toppen.

Huddersfield lyckades göra två mål hemma mot de starka hemmalaget Leyton Orient som inte var negativt påverkade av sina FA-cupframgångar när de på de  sista tio minutrarna gjorde både 1-2 och 2-2.

Southampton som mötte sin tidigare baneman Swindon fick dock en behagligare resa för trots att de stod 1-1 fram tills 60:e minuten avslutade man sedan starkt och vann med 4-1 till slut.

Mest imponerande insats av de lagen stod däremot P’boro för då man utklassade Oldham med 5-0, två av målen gjordes av den rivige anfallaren Craig Mackail-Smith. Darren Ferguson kanske ska hålla sig undan Oldham-supportern Paul Scholes och med tanke på att utlånade Ben Amos stod i Oldham målet så framstår de hela som en smått rebellisk handling av Fergie Jr.

:::

Hartlepool som kallas Monkey hangers efter att stadens invånare på 1800-talet (under Napoleon-krigen) hängt en apa som man misstänkte var fransman (hårig, luktar illa och kan inte prata, honest mistake).

Hartlepool har jag nämnt ett par gånger och de ligger fortfarande precis i mitten med pålitlige backpackermanagern Mick Wadsworth som manager, denna helgen slog man Exeter med 2-1 där båda Hartlepools mål gjordes utav kvalitetsnamnet (i helt rätt lag) Andy Monkhouse.

…………………………………………………

LEAGUE 2The golf ball liberation front

League 2 var de som – av naturliga skäl – drabbades värsta av vinterns kyla och de betyder att omgångarna duggar tätt, nu var det för flera lag match både i helgen och på tisdagskvällen.

:::

Port Vale är helt enkelt inte den stabila klubben som luktade mästare under hösten, efter Micky Adams lämnade har inte försvaret varit det Fort Knox-säkra jag berömde efter halva säsongen utan snarare en dålig Franz jäger kopia vars kod är 1234 men det händer mer saker än att man tappat sitt försprång i ligan, man har nu nämligen bråk inom laget.

Jim Gannon som är lagets manager tvingades av bussen på en bensinmack någonstans i West Midlands-regionen efter ha bråkat med sin assisterande manager Geoff Horsfield. Den senare fick senare också lämnas av på en bensinmack någonstans längre söder ut.

Det mest otroliga med det hela är att Port Vale faktiskt slog Aldershot på bortaplan efter all den busskontroversen, Medvetet drag av Gannon och Horsfield för att tända laget tro?

:::

Barnet ligger förvisso nästsist och deras öde är nästan säkerligen beseglat då man spelat en hel del matcher men har lite poäng men i helgen lyckades man åtminstone få känna på hur det är att göra fyra mål i en match utan att släppa in minst fem mål när man slog formstarka Lincoln City på Underhill vilket förstås Steve Tilson bör skylla på en viss lutning utav planen.

:::

Bradford har ju som sagt gjort sig av med Peter Taylor men han var kvar mot ruinen som förut hette Stockport trots att han då redan fått sparken och mycket tack vare Stockports uselhet lyckades man vinna matchen ändå, eller var det en avskedspresent snarare då det avgörande 3-2-målet gjordes långt in på Taylor-time, 94:e minuten för att vara exakt.

:::

Chesterfield har jagt svårt att se tappa nuvarande ledning, som är nio poäng ner till tvåan Wycombe. Särskilt som man på tisdagskvällen slog just Wycombe med klara 4-1, känns som de talar sitt tydliga språk även fast Wycombe med en match i handen hypotetiskt sett kan ligga bara sex poäng bakom.

:::

Avslutningsvis så är det alltid värt att uppmärksamma League 2:s två främsta målsprutor, Rob Lowe har gjort 22:a mål för sitt Bury varav två gjordes denna dubbelomgången vilket ledde till två vinster för promotion jagande Bury och numera bara tvåa i skytteligan – Adam Le Fondre som trots en längre måltorka nu kommit igång igen och gjorde ett mål i helgen när Rotherham slog Burton Albion med 4-2. Lite illavarslande för Le Fondre var dock att han missade en straff igår kväll mot Torquay vilket betydde att man bara fick med sig oavgjort.

…………………………………………………

ÖVRIGT

Jag har vissa ambitioner att göra något något liknande som The Two Unfortunates när de gjort denna om West Bromwichs 01/02 lag fast kanske bara någon enstaka gång. Med tanke på Libyens nuvarande situation och deras medverkan i den återkommande introduktionen i deras artikelserie.

Låter det intressant? Jag tar självklart emot förslag både vad det gäller detta och annat.

:::

Vilka Championship-managers kommer nå Premier League, del 1

:::

The 72 har startat en till fantastisk artikelserie, denna handlar varje Football League klubbs fem bästa spelare under 2000-talet.

Först ut är Peterborough.

Därefter är det Watford. Där jag dock vill slå det opassande slaget för Marlon King, som nog bör peta Allan Nielsens indianvår från listan.

::::

No one likes them, and they do care?

Charlton sänkte biljettpriserna för alla till £5 för en match vilket rent publikmässigt var lyckat, men var det lyckat egentligen?

För 2033:e gången – klubbars ungdomar gynnas ofta av att klubben har varit/är illa ut ekonomiskt, vilket Watford är ett tydligt exempel på.

::::

Football League-spelare med dubbla efternamn och varför.

Ryktena kring potentiellt nya ägare Watford reds ut av ”Twohundredpercent”

En favoritelva som består av hälften obskyra före detta Dag & Red-spelare och andra hälften stora internationella stjärnor (inkl. Cobi Jones)?

::::

Coventry tacklar tillvaron i Championships ingenmansland, trots en lovande start på säsongen.

En tribute till Football Leagues 26:e långvarigaste manager, take a bow son.

The old man and the goal.

En cynisk QPR supporter accepterar sina moraliskt tveksamma ägare, kan dock riktigt inte känna att QPR är ens relativt sett något Man City.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

Tycker ni att det är spännande att läsa om den engelska fotbollen under Premier League? Är ni intresserade av The Football Conference eller Premier Academy League?

Det här är bloggen för det. I så fall är ni kanske intresserade att likt Linhem skriva en återkommande gästblogg om det ena eller det andra. Format och omfattning kan diskuteras.

Maila mig på peter.hyllman@hotmail.com så pratar vi mer.

Publicerad 2011-03-02 kl 08:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons