Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den som vågar vinner

Peter Hyllman

Matchen mellan Chelsea och Man City är nyss avslutad och Chelsea vann den med 2-0 efter att den hårfagre brasilianske mittbacken David Luiz nickat in matchens första mål.

Ramires dödade därefter matchen på tilläggstid med en riktig fin soloprestation – hans första mål på Stamford Bridge.

Förutsättningarna inför matchen var att Chelsea behövde vinna den för att ha någon chans på förstaplatsen och Man City och Mancini ville inte förlora den och därmed släppa Chelsea förbi sig.

Matchbilden blev därefter.

För även om Man City öppnade någorlunda positivt under matchens första kvart så var det därefter bara ett lag på planen som spelade som om de var intresserade av att vinna matchen.

Vilket den här gången som så många gånger förr också gav resultat till sist.

:::

Men rent anfallsmässigt och taktiskt kan man så klart fråga sig hur Carlo Ancelotti tänkte sig den här matchen.

Annons

Han bänkar både Drogba och Anelka och inleder alltså med Torres flankerad av Kalou och Malouda.

Till egentligen ingen effekt.

Och det är så klart inte en positiv utvärdering av en offensiv uppställning när hela anfallstrion under andra halvlek blir utbytt en efter en efter en.

:::

Och slutet av säsongen ser ut att arta sig till ännu en shoot-out om den sista Champions League-platsen mellan Man City och Tottenham.

Man City ligger just nu fyra poäng före Tottenham och med en klart bättre målskillnad. Däremot har man en match mer spelad.

Tottenham måste alltså tjäna in fem poäng på Man City under sina återstående nio matcher.

Det gör deras hängmatch – hemmamötet mot Arsenal – till en för dem otroligt viktig historia också tabellmässigt.

De båda lagen ska dessutom mötas på City of Manchester Stadium innan säsongen är över – i en repris på förra säsongens avgörande möte lagen emellan.

Annons

…………………………………………………

Manuel Almunia och Jens Lehmann var inte precis såta vänner tiden innan Lehmann lämnade Arsenal – snarare tvärtom.

Och det var väl inte utan att man undrade vad Lehmann egentligen tänkte när han från bänken såg Manuel Almunia göra ett i stort sett ofattbart misstag som i slutänden kostade Arsenal två dyrbara poäng borta mot West Brom.

För inte lär de ju ha kysst och blivit sams sedan dess.

:::

Misstaget betydde 2-0 till West Brom med en dryg halvtimme kvar av matchen och West Brom såg ut att gå mot tre viktiga poäng i bottenstriden.

Men Arsenal svarade i alla fall för en imponerande upphämtning efter ett stökmål av Robin van Persie och ett världsklassmål av Andrei Arshavin.

Arsene Wenger sade efter matchen att det var viktigt för lagets självförtroende att inte förlora matchen och att upphämtningen därför var viktig.

Annons

Men jag tror att i det här läget är ett poängtapp mentalt knäckande oavsett om det kommer i form av en förlust eller ett oavgjort resultat.

För det här var två förlorade poäng för Arsenal – inte en vunnen.

Från den här matchen gick båda lagen av planen med två förlorade poäng, vilket inte lär vara fallet ofta.

:::

För på Old Trafford avgjorde Man Utd med ett sent mål mot Bolton och tog alltså alla tre viktiga poäng – trots att man med en kvart kvar av matchen blev reducerade till tio spelare.

Utvisningen var helt korrekt, samtidigt ser jag inte att det fanns någon ond intention bakom Jonny Evans tackling.

Bolton hade sina chanser att avgöra matchen till sin fördel och Man Utd kan vara glada över att de ändå gavs chansen att vinna matchen till slut.

Men när de väl får den chansen så är Man Utd ett lag som har tillräcklig kraft och vilja att i en sådan situation skaka fram ett vinnande mål.

Annons

…………………………………………………

Blackpool tappade två livsviktiga poäng i slutminuterna borta mot Blackburn när Junior Hoilett nickade in kvitteringen.

Blackpool hade genom sin eminente kapten Charlie Adam tagit sig fram till en 2-0-ledning i halvtid och såg ut att kunna hålla ut. Men i slutänden så var nog ett oavgjort resultat det som bäst speglade matchbilden.

Men det måste vara bittert för Blackpool som istället för tre poäng ned till nedflyttningsstrecket nu befinner sig en ynka poäng ovanför det.

Samtidigt som Wolves vinner borta mot Aston Villa och både West Ham och West Brom tar oväntade poäng mot topplagsmotstånd dessutom.

:::

Wigan vann å andra sidan två livsviktiga poäng hemma mot Birmingham när Maynor Figueroa dundrade in 2-1 i slutminuten.

Dels höll det övriga lag i bottenstriden inom en spelomgångs avstånd från dem, dels förhindrade vinsten Birmingham från att dra ifrån.

Annons

Birmingham ligger nu under nedflyttningsstrecket igen – och med en riktig motvind i lagets momentum.

Sedan Ligacupvinsten mot Arsenal så har man åkt ur FA-cupen hemma mot Bolton men vad värre är, bara spelat hem en av nio poäng i ligan.

Baksmälla?

Och kommer vi att få se ett Championship-lag spela Europa League nästa säsong? Det är inte en omöjlighet.

…………………………………………………

Stoke krossade Newcastle med 4-0 hemma på Britannia Stadium.

Det var stundtals magnifikt att se Stoke spela fotboll men stundtals var det också pinsamt att bevittna Newcastles spel på egen planhalva.

Och med bottenstriden som den är den här säsongen så kan absolut inte Newcastle känna sig säkra från nedflyttning.

Laget kan ta med sig en positiv sak från matchen – debuten av den unge offensive mittfältaren Shane Ferguson. Hans prestation lovade mycket gott inför framtiden.

Annons

:::

Lika målfarliga som Stoke var inte Tottenham hemma på White Hart Lane mot West Ham, matchen slutade 0-0.

Men det är också lite orättvist mot Spurs som hade väldigt många chanser och ett antal bollar i ramverket.

West Ham var å sin sida inte långt ifrån att näta själva ett par gånger.

Känslan att Tottenham hade behövt vinna den här matchen för att verkligen spetsa till kampen om fjärdeplatsen finns där däremot efter matchen.

…………………………………………………

Vad uppnådde egentligen Gerard Houllier med att ställa upp sin andra- eller tredjerotation i FA-cupmatchen mot Man City?

Utöver att återigen alienera Aston Villas supportrar som precis börjat tina upp i sin relation till honom så tar han kål på det momentum som Aston Villa ändå lyckats bygga upp.

Dels ger han inte laget en ärlig chans att ta sig vidare i FA-cupen. Dels spiller det över på ligaformen där laget alltså förlorat båda matcherna efter mötet med Man City i FA-cupen.

Annons

Den här gången var det Wolves som vann med 1-0 i prestigemötet på Villa Park – vilket var deras första seger där sedan 1980.

…………………………………………………

Lördagskvällens sena match utspelade sig på Goodison Park där Everton besegrade Fulham med 2-1.

David Moyes fick alltså inleda sitt tionde år vid rodret med en vinst.

Och poängen lär han vara glad över – men mindre glad lär han vara över att ännu en gång ha fått se Louis Saha utgå med en skada i matchens slutminuter.

Skadehelvetet fortsätter – för Louis Saha och för Everton.

…………………………………………………

Liverpool kände sig rånade förra säsongen på Stadium of Light, men den här gången får de vara glada för motsatsen.

För den straff med vilken Liverpool får kontroll över matchen skulle de aldrig ha haft, förseelsen skedde utanför straffområdet.

Därefter, när matchen närmade sig sitt slut, så var det naturligtvis ett väldigt snyggt sätt att döda matchen på av Luis Suarez.

Annons

Men visst har Sunderlands målvakt Simon Mignolet gjort bättre matcher den här säsongen, det måste man säga.

…………………………………………………

Det har gjorts en hel höna i svensk press, och även i diskussionen bland supportrar, av att Alex Ferguson kommunicerade med bänken under matchen via telefon – och helt klart påverkade lagets taktiska beslut.

Och bisarrt nog har det funderats på om han kommer att bestraffas för det i efterhand.

Det kommer så klart inte att ske. Eftersom Ferguson inte har gjort något otillåtet. FA:s bestraffning går alltså enbart ut på att managern inte får befinna sig vid sidlinjen.

Han är däremot fortfarande helt tillåten att kommunicera med laget i omklädningsrummet före match och under halvtid. Han får kommunicera med bänken via telefon. Och så vidare.

Det här tycker man så klart att sportjournalister med uppgift att bevaka engelsk fotboll bör känna till.

Annons

FA:s bestraffning syftar till att förhindra managern från att kommunicera med domaren, inte att förhindra denne att kommunicera med sina egna spelare och ledare.

Om det kan man tycka vad man vill – men så är det i alla fall bestämt.

:::

Sådär, då har vi gjort bokslut på ligamatchandet så här inför landslagsuppehållet. Det känns ju på sätt och vis bra det.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-20 19:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto