Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues fem bästa försvar

Vi kör ett litet intellektuellt uppehåll på den här bloggen.

Det är med andra ord dags att köra en sådan här form av lista igen – mest för att det är så skoj och ju leder fram till så konstruktiva diskussioner.

Jomenvisst.

Men det är också en lättsam form av förströelse – och jag behöver lättsamt just nu efter att ha slitit ut mig på pingistävling under hela gårdagen.

:::

Tidigare listor jag har gjort har fokuserat på spelare.

Med den här listserien håller jag mig inom samma seriesystem så att säga – men väljer istället att titta på lagdelar som kollektiva helheter.

Det är med andra ord inte bara kvaliteten på de enskilda spelarna som är avgörande här, utan lika mycket hur dessa fungerar tillsammans och graden av samordning och samarbete dem emellan.

Vilket naturligtvis – om man vill analysera och förstå fotboll – är ett långt mycket mer givande och fruktbart perspektiv.

Det är på den nivån man hittar svaret på hur det exempelvis kan komma sig att ett lag som Wolves kan vinna mot lag som Man City, Liverpool, Chelsea och Man Utd.

:::

Vad räknar jag då in i försvar?

Dit räknar jag backlinjen samt målvakten. I det fall att det är en trebackslinje som används så kan wing backs också räknas in till försvaret. Finns det särskilda skäl så kan också defensiva mittfältare räknas dit.

Det betyder att det riskerar bli viss överlappning mellan lagdelarna men det visar också på den moderna fotbollstaktikens flytande natur.

Det ska ju också sägas att jag i viss utsträckning kommer att ta hänsyn till varje lagdels respektive förutsättningar – och bedöma styrkor och svagheter därefter.

Att bara räkna insläppta mål – exempelvis – är med andra ord på tok för simplistiskt.

Det kan med andra ord vara bättre presterat av ett lag som till exempel Sunderland att släppa in endast 35 mål jämfört med ett Man City som bara släppt in 25 mål.

Eftersom försvaren ställs inför olika utmaningar såväl sett till som art som grad.

I grund och botten handlar det för mig om vilket lag som får ut mest relativt värde av sitt försvar – i termer av poäng.

…………………………………………………

DE FEM BÄSTA FÖRSVAREN I PREMIER LEAGUE

(1) Man City

Roberto Mancini har byggt bakifrån och har skapat ett försvarsspel som är målsnålt och disciplinerat, till stor del för att det har så stor uppbackning från mittfältet. Naturligtvis sker detta på bekostnad av lagets offensiva slagstyrka och målproduktion. Men ska man hitta ett lag i Premier League som man bedömer har störst potential att bara stänga en match vilken som helst – så får det nog bli Roberto Mancinis Man City.

(2) Fulham

Bara två lag har gjort färre mål än Fulham den här säsongen, ändå har Fulham positiv målskillnad. Att jämföra med Birmingham som har -12 och Wigan som har -23. Det säger en hel del om vad det är som är Fulhams styrka och hur väl organiserat försvaret är för ett lag som under hela säsongen har parkerat på tabellens undre regioner. Roy Hodgson byggde upp ett ramstarkt försvarsspel under sin tid i klubben och Mark Hughes har byggt vidare på det.

(3) Man Utd

Nemanja Vidic är världens bäste försvarare och när han och Rio Ferdinand spelar tillsammans så utgör de världens bästa försvar endast i konkurrens med Barcelonas mittbackar. Men de gör sällan det nu för tiden. Och det märks på Man Utds försvarsspel att det blir mer osäkert när det unga gardet spelas, även om Chris Smallings debutsäsong lovar väldigt mycket. Wes Brown har tappat i styrka och Jonny Evans har haft en mörk säsong så här långt. På de båda ytterbacksplatserna har Man Utd å andra sidan det väldigt väl beställt.

(4) Chelsea

Spelare för spelare så har Chelsea kanske Premier Leagues allra bästa försvar men fullt lika sant är att kommunikationen i försvaret har brustit vid ett flertal tillfällen under säsongen, att det ständigt ser svajigt ut, och att ett stort antal poäng har tappats av det väldigt okomplicerade skälet. Chelseas försvar verkar också vara känsliga för rotation i en utsträckning som inte är helt passande för ett engelskt topplag.

(5) Sunderland

Det är kanske inte så väldigt överraskande att ett lag som leds av den gamle mittbackshjälten Steve Bruce är välorganiserade i försvaret. Anton Ferdinand och inte minst Titus Bramble utgör hjärtat i ett försvar som flankeras av gamla Man Utd-produkterna Phil Bardsley och Kieran Richardson. Lagets målvaktsuppsättning är sanslöst stark med Craig Gordon och Simon Mignolet som var och en stundtals har storspelat under säsongen.

:::

Bubblare:

»  Everton
»  Stoke
»  Bolton

…………………………………………………

The Guardians Joy of Six-blogg tar upp sex stora fotbollsförsvar genom fotbollshistorien.

Med några överraskningar.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/may/08/joy-of-six-great-defences

Att Arsenals försvarsuppställning under mer eller mindre hela 1990-talet skulle tas med var knappast någon överraskning.

Däremot kan man ju undra vad Rob Smyth hade rökt på när han plockade med Liverpools försvar runt millennieskiftet.

Men för all del så motiverar han det väl på ett hyfsat övertygande sätt, även om man så klart tvingas betrakta det utifrån ett visst perspektiv.

…………………………………………………

På Stamford Bridge möts i eftermiddag två lag som vardera egentligen inte har råd att förlora.

Och Chelsea har nog över huvud taget inte råd att ens tappa poäng om de menar allvar med sina ambitioner att utmana Man Utd och Arsenal om ligatiteln.

Chelsea vs Man City – Battle of the Billionaires, part 2.

Två italienska managers möts med två på flera sätt och viss skilda spelfilosofier där Carlo Ancelotti är den mer äventyrlige av dem.

Roberto Mancini å sin sida kommer sannolikt att ställa över problembarnet Mario Balotelli efter dennes fiasko i torsdagens Europa League-match.

Chelsea har på senare tid haft svårt för Man City som vunnit de tre senaste matcherna. Förra säsongen på Stamford Bridge kontrade sig Man City fram till en överraskande 4-2-seger.

Man City ligger två poäng före Chelsea men med en match mer spelad och man hoppas naturligtvis kunna öppna upp ett fempoängsförsprång i den väldigt viktiga kampen om Champions League-platser.

Och naturligtvis vore det en väldigt bra match för Fernando Torres att bestämma sig för att göra sitt första mål för sin nya klubb.

:::

Men vilket lag hoppas man egentligen på i den här matchen om man håller på Tottenham?

Vill man som förra säsongen ha en straight shoot-out med Man City och tror sig kunna ta in fem poäng med en match mindre spelad? – och alltså hoppas man på att Chelsea vinner.

Eller går man mer på tanken att poäng i handen är bättre än poäng i skogen och anser sig ligga närmare Chelsea? – och därför hoppas på Man City.

Eller tänker man som så att två lag som går att komma ifatt är bättre än ett och därför kompromissar sig fram till att ett oavgjort resultat är det bästa?

…………………………………………………

Landslagsuppehåll nu och klubbfotbollen upptas igen först efter det kommande månadsskiftet.

Förfärligt tycker jag.

I och med att det nu bara finns en Englandsblogg så kanske jag tvingas bita lite i det sura äpplet och prata lite landslagsfotboll ändå.

Men annars kommer en av bloggens grejer under landslagsuppehållet vara att gå igenom förutsättningarna inför toppstrider och bottenstrider i den engelska fotbollens olika ligor.

Och landslagsuppehåll passar ju också särskilt väl för gästbloggar för de av er som har någon idé ni skulle vilja se realiserad.

Men till dess så kan ni hålla tillgodo med det här tidsaktuella nya spelet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons